USD 39.70 40.00
  • USD 39.70 40.00
  • EUR 39.90 40.20
  • PLN 9.86 10.10

Вимагав гроші у фермера і підробив документи: на Волині судитимуть засновника агропідприємства

1 Жовтня 2023 07:17
На Волині підприємця підозрюють у вимаганні коштів та підробці документів. За версією слідства, той, довідавшись, що одне з фермерських господарств випадково засіяло чужу землю, вирішив вимагати гроші з фермера за нерозголошення цього факту правоохоронцям. Сума чимала – по 100 доларів за кожен засіяний гектар.

Рожищенський районний суд закрив кримінальне провадження за цим фактом у зв’язку з закінченням строків досудового розслідування. Але прокурорам вдалося повернути справу на повторний розгляд, ідеться в сюжеті ТРК «Аверс».

20 квітня 2019 року між ТОВ «Спектрум Агро» та ДП «ГрінЕнерго» було укладено інвестиційний договір, відповідно до якого «Спектрум Агро» має право на певних ділянках держпідприємства в Любомльському районі будувати інфраструктурні об’єкти для обслуговування.

Під час аудиту землі виявили те, що протягом 2017 року ФГ «Вест-Фенікс» випадково обробило земельні ділянки, які належали держпідприємству.

За даними слідства, саме після цього в засновника «Спектрум Агро» виник умисел узяти гроші з господарства за своє мовчання.

«Цього самого дня особа, виконуючи вказівку ОСОБИ_5, зустрівся неподалік центрального корпусу СНУ із представником ФГ «Вест-Фенікс, де повідомив, що вказане товариство самовільно зайняло земельні ділянки, які на праві постійного користування належать ДП «ГрінЕнерго». А тому з метою неповідомлення про це у правоохоронні органи висунув незаконну вимогу про передачу йому грошових коштів у розмірі 100 доларів США за використання одного гектара земельної ділянки протягом трьох років, а всього на загальну суму 7200 доларів США», – вказано в ухвалі суду.

У цій історії мала місце й підробка документів. Тому проти засновника «Спектрум Агро» і його спільника відкрили кримінальні провадження.

«Йому інкримінують вимагання, а також підробку офіційних документів. Слідство встановило, що в 2019 році власник приватного підприємства на Волині вимагав 2400 доларів з іншого підприємства, погрожуючи тим, що звернеться в правоохоронні органи та повідомить інформацію про самовільне захоплення земельної ділянки. Отримав він ці гроші, потім намагався надати законності цим оборудкам, підробляючи офіційні документи», – прокоментувала речниця Волинської обласної прокуратури Наталія Мурахевич.

Як зауважили в прокуратурі, спільника вже притягнули до кримінальної відповідальності. А от стосовно засновника агропідприємства «Спектрум Агро» суд першої інстанції в місті Рожище закрив кримінальне провадження через закінчення термінів досудового розслідування. Мовляв, обвинувальний акт було скеровано до суду після закінчення граничного строку досудового розслідування. Прокурори подали апеляцію. Вважають, що в межі термінів досудового розслідування вклалися за усіма правилами.
«Захисник, адвокат Сергій Міліщук прибув 3.11.2020, оскільки раніше 29.10.2020 було слідчим все узгоджено. Все зводилося до того, що просто коли вже прибув захисник, йому вручили вказане повідомлення про відкриття і він поставив дату 3.11.2020», – сказав прокурор Тарас Гуцуляк.

Своєю чергою, захисник обвинуваченого звернув увагу суду на нібито невідповідності в матеріалах, які надав прокурор.

«Звертаю увагу, що під номером 36 у реєстрі, який прокурор надавав, відмічено час – 29.10.2020, 17:21. Ми вернулися з слідчим близько 16:00 з села Зимне», – сказав адвокат Сергій Міліщук.

Колегія суддів вирішила апеляційну скаргу прокурора задовільнити. Отож, справу щодо обвинувачення засновника агропідприємства «Спектрум Агро» у вимаганні та підробці документів із фермера таки розглядатимуть у суді першої інстанції.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus