USD 39.60 39.87
  • USD 39.60 39.87
  • EUR 39.60 39.87
  • PLN 9.70 9.88

Як розвивається справа про передачу Старовижівського Буковелю в приватні руки

18 Квітня 2024 14:10
Про Семенову гору, яку ще називають Старовижівським Буковелем, до скандального аукціону знали переважно тільки місцеві. Унікальний курортний ліс віддають за чотири з лишком мільйони гривень приватній фірмі. Громада – категорично проти, щоб територію продавали, а пісок звідти вивозили.

Нагадаємо, в січні стало відомо, що Державна служба геології та надр України оголосила два аукціони з продажу спеціальних дозволів на користування надрами, а саме – Старовижівським родовищем і ділянкою Довкілля. Старовижівське родовище розташоване за півтора кілометра на захід від селища Стара Вижівка Ковельського району. Вид корисної копалини, яку там можна видобувати, – пісок.

Читати ще: «Це рейдерство»: на Старовижівщині вимагають анулювати дозвіл на користування надрами в межах археологічної пам’ятки

Тема Старовижівського Буковелю в усіх на слуху з початку року. Майже 160 гектарів волинського родовища Держслужба з геології і надр виставила на аукціон і фактично віддала за безцінь приватній фірмі «Сандекс» на 20 років. Позиція селищної ради незмінна – унікальний куточок і улюблене місце відпочинку хочуть зберегти, йдеться в сюжеті ТРК «Аверс».

«Ми зараз в очікуванні. Своє слово має сказати прокуратура. Процес обговорення вже розпочався. Зараз ми звернулися до всіх жителів громади, щоб вони висловили свою позицію стосовно цього. Ми хотіли би, щоб у нашому краї залишилися гарні пейзажі, милі краєвиди нашого зеленого Полісся», – прокоментував Старовижівський селищний голова Василь Камінський.

Секретар Старовижівської селищної ради Анатолій Лавринюк показав, що може стати з Семеновою горою, якщо територія потрапить у корисливі руки та звідти почнуть вивозити пісок.

«Усе розориться, забереться пісок і нічого не буде. Будуть хащі, болота. Все знищиться», – наголосив він.

Як додав, узимку це улюблене місце відпочинку для місцевих і гостей Старовижівщини: «Як зима і снігу багато випаде, то тут людей як у Буковелі. Тут і дорослі, і діти спускаються на санчатах і навіть на лижах».

Щоб відмінити скандальний аукціон і не віддати Семенову гору, селищна рада зверталася до правоохоронців і в усі можливі інстанції. Але фірма з львівською пропискою «Сандекс» продовжує збирати дозвільні документи для вивозу піску.

«Ми написали заперечення в Міністерство захисту довкілля, але хотіли би, щоб долучилася вся громадськість, не тільки мешканці Старої Вижівки. Тут така краса. Ми категорично проти, щоб знищили наш Старовижівський Буковель», – наголосив Анатолій Лавринюк.
Про сумнівний аукціон щодо Семенової гори згадували на останній сесії Волиньради. Депутати звернулися до Кабміну, Державної служби з геології та надр України та Верховної ради України, щоб цей аукціон відмінили.

Ще 19 січня Ковельська окружна прокуратура почала встановлювати правомірність виставлення Старовижівського родовища піску на аукціон. Було внесено відомості до ЄРДР за статтею підроблення офіційного документа. Ведеться слідство, з’ясовують, чи вносили недостовірні відомості до офіційних документів щодо характеристик родовища Семенова гора.

До слова, Семенова гора – не лише улюблене місце відпочинку, а й об’єкт культурної та археологічної спадщини.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 9
Коля Показати IP 18 Квітня 2024 14:36
Така влада і такі закони
Лучанин Показати IP 18 Квітня 2024 15:32
Це добре,що громада каже свою думку і захищає свої права Молодці! То наша земля і ми є власниками
Володимир Показати IP 18 Квітня 2024 15:37
Текст
Володимир Показати IP 18 Квітня 2024 15:41
Цікаво.... Сьогодні й писав текст, і не пропустили, як ''забанений''. Які у вас критерії модерації? Нецензурщину не пишу, закликів різних, образ також.
Володимир Показати IP 18 Квітня 2024 15:45
....ага, на модерації.... Модераторе, якщо хтось пише проти шерсті, то будь об'єктивним! Не причесуй.
Попкорн Показати IP 18 Квітня 2024 16:55
Сільрада: в наслідок розробки пісчаного кар’єру створився "унікальний куточок і улюблене місце відпочинку", а що зробила сільрада?...все просто) випав сніг-каток, випав дощ-озеро, самосів- посадила ліс...., прилетіли птахи- заказник.. і ось вам улюблені місця... РАбітнники по 20-50 тис.зарплати в місяць - робіть щось самі!
Є на то управа ! Показати IP 18 Квітня 2024 17:04
В останні роки Волинь окупували львівські засланці для виконання якраз функцій захоплення волинських надр і земель в угоду столичним яничарам. Пригадайте їх фамілії і пригадайте хто був пов'язаний з дерибаном земель біля Світязя, орних земель в луцькому районі, кого таскали і недотаскали по прокуратурах з волинського держкомзему, земпроекту, відомі фамілії продажниж доморощених земельних колаборантів з райдержадміністрацій і ОДА. Наберіться мужності, шановні журналісти, проведіть своє журналістське розслідування, передайте матеріали в прокуратуру, висвітлюйте хід розгляду і в хорошому розумінні слова "дайте роботу" воїнам, які повернуться з фронту після перемоги ! Вони з тими тиловими щурами наведуть порядок !
Поділити пиріг Показати IP 18 Квітня 2024 17:05
згідно декларації голови громади Камінського в Старовижівській селищній раді працюють дружина, син, невістка, та інші члени родини .... так все просто!
Тур Показати IP 18 Квітня 2024 18:32
я гірко плачу читаючи таке

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus