USD 39.55 39.85
  • USD 39.55 39.85
  • EUR 39.70 39.90
  • PLN 9.75 9.90

Пам’ятка археології: ВР та Кабмін просять визнати незаконним продаж спецдозволів на користування Старовижівським родовищем

19 Березня 2024 16:33
Волинські депутати звернулися до Верховної Ради, Кабінету Міністрів, Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів України і Державної служби геології та надр щодо незаконного проведення аукціону з продажу спеціального дозволу на користування надрами Старовижівського родовища та повернення повноважень органам місцевого самоврядування в сфері надрокористування. А все через те, що Старовижівське родовище розташоване в межах пам’ятки археології, тому продаж спецдозволів є незаконним.

Звернення схвалили під час позачергової сесії Волинської обласної ради.

У січні стало відомо, що Державна служба геології та надр України оголосила два аукціони з продажу спеціальних дозволів на користування надрами, а саме – Старовижівським родовищем і ділянкою Довкілля. Старовижівське родовище розташоване за півтора кілометра на захід від села Стара Вижівка Ковельського району. Вид корисної копалини, яку там можна видобувати, – пісок.

Читати ще: Старовижівський «Буковель»: як 160 гектарів заказника віддали за чотири мільйони

Однак у зверненні депутати акцентують, що організатори аукціону не врахували, що Старовижівське родовище розташоване в межах пам’ятки археології «Галина Воля-1». На переконання авторів звернення, розробка родовища та видобування корисних копалин у межах цього родовища призведе до непоправної шкоди навколишньому природному середовищу та знищенню культурної спадщини.

Тож депутати вимагають скасувати аукціон і встановити та покарати осіб, причетних до фактично рейдерського захоплення пам’ятки культури та природи. Крім того, просять повернути раніше визначені повноваження органів місцевого самоврядування різних рівнів щодо питань, пов’язаних з наданням надр у користування.

Читати ще: «Це рейдерство»: на Старовижівщині вимагають анулювати дозвіл на користування надрами в межах археологічної пам’ятки

Подаємо текст звернення без змін:

В час, коли наші Захисники боронять Українську державу, волиняни змушені відкривати ще один фронт боротьби за справедливість.

Нещодавно Волинь сколихнула резонансна подія: 17 січня 2024 року Державна служба геології та надр України, проігнорувавши звернення Старовижівської селищної ради, провела аукціон з продажу спеціального дозволу на користування надрами – Старо-Вижівського родовища.

Однак організатори аукціону не врахували дуже вагомі обставини:

Вищезгадане родовище розташоване в межах пам’ятки археології «Галина Воля-1» – стоянки доби мезоліту, яка знаходиться в урочищі «Семенова Гора» за 3 км на північний захід від смт Стара Вижівка Ковельського району Волинської області, внесеної до Переліку нововиявлених об’єктів археологічної спадщини Волинської області та взятої під охорону держави відповідно до наказу управління культури і туризму Волинської обласної державної адміністрації від 29.01.2009 р. № 151 «Про затвердження переліку щойно виявлених об’єктів культурної спадщини».

Стоянка досліджена археологом Григорієм Охріменком та описана у праці «Кам’яна доба на території північно-західної України (XII-III тис. до н. е.)». Як показали обстеження, стоянка доби мезоліту розташовується по гребеню «Семенової Гори». Ця пам’ятка археології є унікальною та має виключно наукову цінність. Знайдені матеріальні цінності зберігаються в Інституті археології (м. Київ).

Крім того, зазначене родовище розташоване в межах загальнозоологічного заказника «Смолярівський» площею 1422,0 га, (утворений за рішенням Волинської обласної ради від 31.10.1991 № 226), територія якого охороняється відповідно до Закону України «Про природно-заповідний фонд України».

Цей заказник займає земельну ділянку у межах землекористування Ковельського лісгоспу та відповідно до статті 26 Закону України «Про природно-заповідний фонд України» на його території забороняються будь-які рубки, видалення захаращеності, а також полювання та інша діяльність, що суперечить цілям і завданням, передбаченим положенням про заказник.

На листи Старовижівської селищної ради, надіслані до і після проведення аукціону на адресу Державної служби геології та надр України - жодної реакції.

Розробка родовища та видобування корисних копалин у межах Старо-Вижівського родовища призведе до непоправної шкоди навколишньому природному середовищу та знищенню культурної спадщини. Такі дії, особливо в період війни, є неприпустимими.

Слід відмітити, що свого часу, органи місцевого самоврядування були дотичними до процесу надання надр у користування. Зокрема, до компетенції обласних, Київської та Севастопольської міських рад належали повноваження щодо надання надр у користування для розробки родовищ корисних копалин місцевого значення, проте цю норму виключено із законодавства України в грудні 2022 року. Також у грудні 2019 року була виключена ще одна норма про погодження надання надр у користування з метою геологічного вивчення і розробки родовищ корисних копалин загальнодержавного значення, а також для цілей, не пов'язаних з видобуванням корисних копалин.

До березня 2023 року до відання сільських, селищних, міських та районних рад і рад об’єднаних територіальних громад на їх території належали повноваження щодо погодження надання надр у користування з метою геологічного вивчення, розробки родовищ корисних копалин місцевого значення, проте і цю норму було виключено із законодавства України у грудні 2022 року.

Враховуючи вищенаведене вимагаємо:

1. Вжити відповідних заходів в межах чинного законодавства України щодо скасування результатів проведеного аукціону стосовно надання спеціального дозволу на користування надрами – Старо-Вижівське родовище, номер лота – SUE001-UA-20231228-01783, встановити та покарати осіб причетних до фактично рейдерського захоплення пам’ятки культури та природи.

2. На законодавчому рівні відновити конституційно визначену норму органів місцевого самоврядування здійснювати від імені Українського народу право власника природних ресурсів (надр) та внести відповідні зміни до Кодексу України про надра та інших пов’язаних нормативно-правових актів щодо повернення раніше визначених повноважень органів місцевого самоврядування різних рівнів щодо питань, пов’язаних з наданням надр у користування.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus