USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.60 39.90
  • PLN 9.70 9.88

Як в Луцьку збільшити пенсію: чотири законні способи це зробити

14 Квітня 2024 06:18
Поки уряд обіцяє запровадити новий спосіб розрахунку пенсій, пенсіонери в Луцьку та по всій Україні виживають на мізерні суми, які їм платить держава. Тому питання збільшення пенсії є завжди актуальним.

В Українському центрі соціологічних досліджень та соціальних ініціатив розповіли про чотири способи, завдяки яким можна її збільшити.

Як пенсіонеру дізнатися, на підставі яких даних йому нараховано пенсію

Згідно з законом, пенсію розраховують на підставі:

- кількості років страхового стажу;

- розміру зарплати, з якої платили ЄСВ;

- коефіцієнта страхового стажу;

- коефіцієнта заробітку;

- часу виходу на пенсію.

Тому дуже важливо чітко розуміти, які самі дані Пенсійний Фонд України (ПФУ) використав для розрахунку.

У випадку, якщо трудова книжка має записи про стаж, які оформлені неналежним чином, ПФУ може їх не врахувати.

Читати ще: Пенсії у квітні знову підвищать, але не усім. У кого виплати зростуть

Якщо людина працювала на ФОПа, який не платив за неї внески (ЄСВ), то такий стаж й заробіток ПФУ не бере до уваги під час обчислення розміру пенсії.

Тому навіть якщо вам далеко до пенсії, є сенс перевірити, які саме дані про вас бачить ПФУ.

Для цього можна скористатися:

- сайтом ПФУ та зареєструватися на ньому;

- порталом Дія (замовити тут дві довідки ОК-5 та ОК-7);

- безпосередньо звернутися до ПФ.

У ОК-5 буде наведено дані про загальний заробіток, а також розмір страхового стажу (його розраховують з липня 2000 року). У ОК-7 будуть дані про те, з якої зарплатні сплачували ЄСВ та страховий стаж, який розрахували з 2011 року.

У випадку, якщо ви виявите невідповідності щодо нарахування стажу або виплат, буде потрібна консультація у ПФУ й, можливо, з адвокатом.

Збільшуємо пенсію: додатковий стаж, зміна пенсії та судова практика

Є чотири способи, які дають змогу збільшити розмір пенсії на 20-30%, а саме:

- надати відомості про стаж та доходи за п’ять років поспіль в період до 30 червня 2000 року;

- перевірити дані ПФУ та зарахувати до стажу ті періоди, які не було взято до уваги через неналежне оформлення;

- перейти з одного виду пенсії на інший;

- подати в суд на ПФУ за неналежне нарахування пенсій.

Надаємо відомості про п’ять років стажу до червня 2000 року

Страховий стаж нараховують в Україні з 2000 року й заробіток, на основі якого ПФУ розрахує пенсію, також обчислюють з 1 липня 2000 року.

ПФУ також може додати до цих сум дані про 60 місяців стажу та заробітку до 1 липня 2000 року за бажанням особи. Але для цього потрібно надати документи, які підтверджують розмір заробітку в цей період (виписка з особового рахунку, бухгалтерська інформація від підприємства, довідка про доходи за той період, якщо підприємство ще існує).

Читати ще: Правила виходу на пенсію змінилися з 1 січня: що потрібно знати

Таким чином можна збільшити загальний коефіцієнт заробітної плати й, відповідно, пенсію.

Зараховуємо пропущені дані до стажу

У випадку, коли з'ясувалося, що ПФУ не взяв до уваги стаж через неналежно оформлені дані в трудовій, можна:

- взяти довідку на підприємстві про той час, коли ви там працювали, та надати її ПФУ;

- подати позов до суду, щоб ПФУ зарахував цей стаж та заробіток.

Швидше й дешевше взяти потрібну довідку з підприємства, але бувають випадки, коли це неможливо зробити, наприклад, через ліквідацію підприємства. Тоді треба звертатися до суду. Зазвичай рішення ухвалюють на користь пенсіонерів.

Перехід на інший вид пенсії

У деяких випадках є сенс перейти на інший вид пенсії, якщо людина втратила годувальника чи отримувала пенсію за вислугою років, а тепер може отримувати її за віком.

Якщо у подружжі помирає чоловік або дружина, інший має змогу оформити пенсію через втрату годувальника, яка становить для цивільних 50% від пенсії годувальника та 30-70% для військових. Тобто, якщо пенсія померлого була значно вища за пенсію чоловіка чи дружини й 50% від цієї суми більше, ніж людина отримує зараз, є сенс перейти на цей вид пенсії.

Пенсія за віком завжди більша за так звану вислугу, тому переходити на неї є сенс завжди.

Подати позов до суду на ПФУ

Якщо ви вважаєте, що ПФУ неправильно розрахував розмір вашої пенсії, можна скористатися пенсійним калькулятором та розрахувати пенсію або звернутися до адвоката, який спеціалізується на справах з ПФУ. Адвокат також може розрахувати вашу пенсію та скаже, на який максимальний її розмір ви можете розраховувати. У більшості випадків сума може збільшитися на 10-30% від тієї, що призначив ПФУ.

Тоді є сенс подавати позов. У більшості випадків суд стає на бік пенсіонерів, але потрібно надати максимум документів, які підтверджують стаж та заробіток.

Читати ще: Як українцям дізнатися розмір майбутньої пенсії: інструкція

Звернутися до суду можна й через кілька років та навіть після індексації пенсії. У цьому випадку суд зобов'яже ПФУ виплатити компенсацію за ті роки, що ви отримували меншу пенсію. Тобто, якщо ви три роки отримували пенсію й суд призначив збільшити її на 500 грн, то вам заплатять компенсацію у такому розмірі: 3х12х500=18000 грн, а також почнуть платити нову пенсію з того моменту, коли рішення суду набуде чинності.

Але варто враховувати, що судова тяганина може тривати довго, бо ПФУ може звернутися до апеляційного суду, й вам буде потрібно сплатити судовий збір 1211 грн та оплачувати послуги адвоката.

Читати ще: Перерахунок пенсій: чому у квітні не всі отримають підвищені виплати

У середньому суд однієї інстанції триває три місяці, тому у випадку з апеляцією слід розраховувати щонайменш на шість місяців судової тяганини.

Розглянуті вище способи стосуються тих, хто отримує пенсію за віком, а не так звану соціалку, яку нараховують тим, хто досягнув пенсійного віку, але немає необхідного мінімуму страхового стажу, який становить 15 років. Для таких пенсіонерів є тільки один шлях – докупити страховий стаж, але вони все одно не зможуть отримувати пенсію, більшу за мінімальну.

Тому краще працюйте офіційно та відстежуйте ті дані, які потрапляють до ПФУ про ваш стаж та заробіток, щоб потім не довелося шкодувати про зарплатню у конверті чи звертатися до суду.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus