USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Слова Шевченка - зброя для сучасних волинян

23 Серпня 2014 19:00
Чому актуальними та досі невиконаними лишаються поради Тараса Шевченка, розповіли під час творчого проекту у Луцьку.

Захід «Обніміться ж, брати мої!» відбувся 23 серпня у арт-галереї «Луцьк».

У рамках проекту лунали вірші Тараса Шевченка у музичному супроводі, відбулася презентація малюнків юних волинян та книги «Волинський кобзарик», яку проілюстрували роботами маленьких волинян.

Начальник управління культури Луцької міської ради Тетяна Гнатів визнала, що ніколи раніше творчість Тараса Шевченка не була такою актуальною, як сьогодні. Ще ніколи геніальна постать Кобзаря не набувала такої величі та пророчої сили.

Думку продовжив голова облдержадміністрації Володимир Гунчик, який зазначив, що ми ще не до кінця зрозуміли значимість слова Шевченка. На його думку, потрібно ще багато зробити для того, аби молодь давало собі звіт в тому, що багато поколінь, мільйони людей віддали власне життя, щоб сьогодні ми могли жити у соборній та незалежній Україні.

Тим часом, Луцький міський голова Микола Романюк зізнався, що слухаючи шевченкові рядки, думав над тим, скільки років ще повинен звертатися Кобзар до українців, аби вони нарешті зробили висновки. Скільки ще потрібно смертей та крові, щоб «до нас дійшло». Він визнав, що у житті суспільства нині - черговий страшний етап. Так, міський голова підписав розпорядження про оголошення 24 серпня Днем жалоби. Адже у День Незалежності України лучани прощатимуться із ще одним героєм. Він побажав, щоб нелегкий етап якомога швидше скінчився і українці об’єдналися.



Також міський голова розповів, що сьогодні розмовляв із секретарем Павлоградської міськради, який сказав, що у місті вже є тисяча родин переселенців. Водночас, у Павлограді, що у Дніпропетровській області настрої людей щоразу стають патріотичнішими.

Зі слів Миколи Романюка, слово Кобзаря є зброєю, бо сьогодні основна зброя – не автомат чи ракета, а інформація.

Своєю чергою, директор Луцької художньої школи Іван Гаврилюк розповів, що творчість Шевченка проходить через усе життя українців. Вона була та лишається актуальною. З його слів, видання «Волинський кобзарик» - краплинка духовності у часи негараздів. Для ілюстрування книги залучили художні школи області. Так, з 37 ілюстрацій до книги 24 виконали учні Луцької художньої школи. Він наголосив, що формувати тип нової людини можна лише через просвітництво.



Про збірку «Волинський кобзарик» розповіла і її упорядник письменниця Надія Гуменюк. Книга вийшла тиражем 6,5 тисячі примірників і її вже отримали волинські бібліотеки. З її слів, до знакової книги увійшли поетичні твори Тараса Шевченка та волинських письменників.

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 11
ВОНО Показати IP 23 Серпня 2014 19:05
Шевченка завжди ненавиділи і одночасно використовували можновладці. Поет завжди був на стороні простого народу і люто ненавидів поневоювачів типу Романюка чи Гунчика , але ж не Мальтуса чи Киплінга їм згадувати? ось і приходиться кривлячись говорити про Тараса
ФигВам Показати IP 23 Серпня 2014 19:23
А волыняне хоть в курсе, что вся поэзия Шевченко написана им на украинском, а вот всю свою прозу он писал исключительно на русском языке?
фігТобі до ФигВам Показати IP 23 Серпня 2014 19:31
Хоть на китайском. Справа не в мові - є ЛЮДИ і є НЕЛЮДИ - все. А мова тут ні до чого - ми поважаємо всі мови.
ФигВам до фігТобі Показати IP 23 Серпня 2014 19:43
Но от Гоголя отказались (не украинский он писатель оказался - только на русском писал).
ВОНО до ФигВам Показати IP 23 Серпня 2014 19:57
гордись вата, ибо окромя гордости у тебя ничего то и нет
ВОНО до ФигВам Показати IP 23 Серпня 2014 20:08
ватным мозгам посвящается!!! Гоголь белетрист писавший фентези того времени ну и временами беззубую прозу, Шевченко как выходец из самых низов общества писал об наболелом, об несправедливости и несовершенстве обчества ,,- учитывая шо по большому счету социальный механизм с тех времен не потерпел изменений он актуалени сегодня, Догадался в чем разница? Ладно не напрягай последнюю извилину ща раскажу, чтение Гоголя не будит социально ориентированных емоций он как Каменская или Корецкий - развлекуха и не более, Шевченко же совесть нации будящяя заснувший социум
Дончанин до ВОНО Показати IP 23 Серпня 2014 21:58
Хорошие фэнтези: «Старосветские помещики», «Тарас Бульба», «Вий», «Повесть о том, как поссорился Иван Иванович с Иваном Никифоровичем»...
Александр до ВОНО Показати IP 24 Серпня 2014 00:01
К сожалению, этот бред мог написать только человек никогда не читавший "Мертвые души"и "Ревизор". Да и "Гонту в Умани" совести нации, что будит заснувший социум(((
укр Показати IP 23 Серпня 2014 20:03
якби Ви знали паничі... як там далі!
Дончанин Показати IP 23 Серпня 2014 20:16
"Ще як були ми козаками, А унії не чуть було..." - что там дальше пишется? Кто либо из вас читал? Прочитайте, не пожалеете. Ибо получается, что Шевченко - сепаратист!
Аноним Показати IP 24 Серпня 2014 19:14
Шановна редакція! Уважте Тараса Григоровича, прогуляйтесь по улице его имени в Луцке, обратите внимание на дом № 15, сфотогафируйте и отправьте в горсовет. Два года смотрю на этот дом, проезжая на маршрутке. Просьба комментарий не удалять.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus