USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Як луцьким дитсадкам залучити гранти

20 Квітня 2015 19:00
Заклади дошкільної освіти використовують лише два джерела фінансування: батьківські та бюджетні кошти. Однак вони не використовують потенціал грантових донорів. Відтак, у Луцьку вирішили розпочати роботу із навчання лучан написанню проектів.

Про це стало відомо під час круглого столу на тему «Прозорість та підзвітність дошкільних навчальних закладів Луцька. Реалії сьогодення та перспективи майбутнього» сьогодні, 20 квітня.

Ірина Гайдучик, голова громадської організації «Волинський Інститут Права», поділилася результатами дослідження фінансування луцьких ДНЗ. Фахівці проаналізували те, на які потреби витрачаються бюджетні кошти, а на які – батьківські.

«Держава фінансує елементарне, а без батьківських коштів виживання ДНЗ було б на межі. Від збору батьківських коштів ніде не дінешся», - пояснює Ірина Гайдучик.

Натомість, в управлінні освіти немає єдиної форми звітів про використання батьківських коштів, відтак, розібратися в цих звітах – доволі складно пересічним лучанам. Також на сайті, де мала б оприлюднюватися така інформація, немає архіву, аби можна порівняти, на що витрачали кошти батьків минулого року, а на що - цьогоріч.

Є ще одна проблема, каже Ірина Гайдучик, не в усіх садочках питання на що витрачати кошти батьків вирішуються спільно.

Окрім батьківських коштів, дитсадки залучають допомогу благодійників і спонсорів. Так, 13 ДНЗ отримали допомогу від Фонду Ігоря Палиці «Новий Луцьк» на заміну меблів, нові майданчики. Окремі ДНЗ залучають кошти спонсорів – підприємців, які погоджуються фінансово допомагати закладам. Та з 40 луцьких садочків 19 не працюють в цьому напрямі – вирішують проблеми коштами, які є. Також залучаються кошти депутатів, але таких прикладів мало.

Власне, дитсадки використовують 2 джерела надходжень: бюджет і батьки (благодійники). А 3-тє джерело найбільш потужне – грантові кошти, залишаються поза увагою. У Луцьку є лише один приклад залучення грантових коштів, але це робота міської ради. Йдеться про проект на 300 тисяч гривень для одного ДНЗ на вирішення питань енергозбереження.

Власне, для того, аби вирішити питання, як садочкам залучити грантові кошти, і зібралися представники батьківських комітетів, адміністрацій дитсадків, громадських організацій і міського управління освіти.

Всі присутні погодилися: вони лише за те, аби до ДНЗ надходили додаткові кошти. Однак завідувачі дитсадків – педагоги, які не мають досвіду написання проектів, як і батьки, а бухгалтерія в закладах централізована.

Власне, свій вклад у навчання людей для написання проектів готові зробити фахівці Волинського інституту підтримки громадських ініціатив. Президент ВІПГІ Петро Лавренюк нагадав, що організація вже має досвід співпраці з дитсадками: свого часу вони написали проект щодо впровадження «тривожної кнопки» в ДНЗ.

Однак організація може написати до десяти проектів за рік. Та написати 40 проектів під кожні 40 садочків – фізично неможливо. Відтак, продовженням цього круглого столу буде навчання для тих, хто готовий спробувати писати проекти.

Крім того, ще одне питання, яке збираються вирішити під час таких зустрічей – рахунки організацій. Адже грантодавці не працюють з бюджетними установами, а довіряють лише реципієнтам.

Однак ті, хто розраховує на гранти, повинні надавати 20-відсоткове співфінансування, мати статус юридичної особи і окремий рахунок.

Власне, наступним кроком після цього обговорення має стати навчання для тих, хто готовий зайнятися такими проектами.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 7
дідо Показати IP 20 Квітня 2015 19:13
Садки повинні бути платними.
мама до дідо Показати IP 20 Квітня 2015 21:29
З зарплатою 1500грн - 200грн за садок. Тому все пропорційно. Якщо зарплата зросте, то й батьки готові більше платити. Але не сьогодні, коли більшість живе буквальнона межі.
Андрій Показати IP 20 Квітня 2015 22:51
Будеш мати пару-трійку власних дітей, то побачимо, що скажеш
Анонім Показати IP 20 Квітня 2015 23:08
я особисто готовий платити але за сумлінне виконання обов'язків вихователчми і за догляд за дітьми,а не за таке убожество яке сьогодні нам пропонують в наших дитсадках,як наприклад в ДНЗ 7.вихователі групи пролісок це просто НЕЛЮДИ.привіт вам яна леонідівна і ольга яківна!
Моль Показати IP 21 Квітня 2015 08:34
Лавренюк, знаєш, як відбувалось твоє грантове встановлення тривожних кнопок? Зібрали всіх завідуючих, поставили в одне положення і сказали або ви знайдете гроші на кнопки, або шукайте іншу роботу. Цей прожект з кнопками явно лобістський. То дорогий, Петю, велике прохання - залиш дітей в спокої і заробляй на інших темах.
Богдан до Моль Показати IP 21 Квітня 2015 09:45
Під час круглого столу Лавренюк говорив про суми грантів у $50000. Якщо кожен садок зможе отримати такі гроші на капітальний ремонт даху, груп, вікон, розвиток матеріальної бази, модернізацію майданчиків - це великий плюс для комфорту та підготовки дітей до школи. Справедлива винагорода за роботу, якщо частина цих грошей залишиться в організатора. Це вже питання до його сумління. Нехай сам думає про свою карму :) До Молі: не памятаю точну суму за тривожну кнопку, але садочки збирали тільки частину, решту фінансувала міська рада. Там вийшло з кожної дитини одноразово по 10 чи 20 грн.
Світлана до Анонііма Показати IP 19 Серпня 2015 17:21
Особисто знаю колектив педагогів ДНЗ№7 і можу сказати про людей, які там працюють, лише найкращі слова. Ви хоч раз пробували стати на їх місце і дати раду такій кількості дітей, як є тепер у дитсадках? Заховалися під чорну ковдру і поливаєте брудом всіх? Гірко, бридко, прикро і образливо читати щось подібне про людей, яких добре знаєш. Вони вчать ваших дітей, а ви нишком паскудите? Інколи діти, що приходять у садок, не вміють навіть ложку тримати самостійно, бо їх батьки цьому не навчили. Якби садок працював цілодобово і без вихідних, то деякі батьки забрали б своїх дітей тільки тоді, коли вже треба йти в школу. Тоді б вам вчителька не вгодила б усі 11 років.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus