USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Чому волинські школярі не хочуть навчатись в ПТУ? ФАКТИ

28 Серпня 2013 14:42
Вперше за останні декілька років волинські ПТУ ризикують не виконати державне замовлення для підготовки робітничих кадрів. Про цю ситуацію, причини та можливі варіанти її вирішення під час розширеного засідання колегії управління освіти і науки облдержадміністрації розповів начальник управління освіти і науки облдержадміністрації Олександр Хомич.
Як зазначив у своїй доповіді Олександр Хомич, цього року простежуються тенденції до зменшення кількості учнів та слухачів професійно-технічних закладів області: за період з 2007 до 2012 років кількість студентів зменшилась на 800 осіб. Згідно з прогнозами освітян, обсяги потенційних абітурієнтів закладів професійної освіти й надалі будуть зменшуватись.
«Тому єдиним, як на мене, спільним з вами кроком, має бути цілеспрямована робота щодо заміщення підготовки учнів 9-их класів учнями 11-их класів», - заявив Олександр Хомич.
Згідно з інформацією Федерації роботодавців України, найдефіцитнішими професіями є: механік, токар, оператор промислового обладнання, слюсар, електрогазозварник, та будівельник. Це було враховано під час формування обсягів державного замовлення на майбутній навчальний рік.
Ситуація з набором учнів на певні спеціальності виглядає двояко. З одного боку, в таких навчальних закладах конкурс на популярні спеціальності такі, як кухар, перукар, штукатурник, плиточник та слюсар з ремонту автомобілів складав від 3 до 5 людей на одне місце. А з іншого, існують серйозні проблеми з набором учнів у такі заклади, як ПТУ №5 у Ковелі, в Любомльському, Маневицькому професійних ліцеях, в ПТУ №27 Берестечка.
Зі слів освітян, загрозлива ситуація склалась із державним замовленням на окремі професії. Зокрема, ПТУ №11 у Нововолинську не забезпечило прийом учнів за напрямками - верстатник широкого профілю, формувальник ковбасних виробів, оператор лінії у виробництві харчової продукції; ПТУ № 5 за напрямком різьбяр по дереву, та інші.
«Вперше за останні роки, під загрозою виконання державного замовлення для підготовки робітничих кадрів. Це серйозний недолік у нашій роботі, бо при плані в 4417 осіб, на сьогоднішній день, прийняли на навчання лише 3924», - звернувся до керівників професійних навчальних закладів області Олександр Хомич.

На його думку, однією з причин ситуації, що склалась, є недостатній рівень професійної орієнтації молоді. «Як свідчить аналіз роботи наших професійно-технічних навчальних закладів у багатьох випадках мають місце старі технології та методики навчання. Сучасний випускник школи потребує більш виваженого та кваліфікованого підходу до реалізації навчального процесу. Ті методики, які застосовувались десятками років, як ми бачимо, на сьогоднішній день не дають абсолютно ніякого позитивного результату», - сказав головний освітянин Волині.
Олександр Хомич відзначив, що сьогодні молодь орієнтується на нові професії, що базуються на сучасних технологіях виробництва. Проте, є такі заклади, які більше п’яти років не поновлюють список напрямків для підготовки.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 9
Заробітчанин Показати IP 28 Серпня 2013 15:07
А для чого мені сина віддавати в те пту? Візьму із собою в Пітер на три місяці і кваліфікація класти плитку чи робити мури в ньог буде краща, ніж в тих петеушників. Ну і зарплата із стипендією не зрівняється. Може би й віддав, але директор за гарантований вступ суму запросив значно більшу, ніж білет в Пітер.
Амєлія Показати IP 28 Серпня 2013 15:31
Якби держава піклувалась з забезпеченням випускників ПТУ робочими місцями.
я Показати IP 28 Серпня 2013 16:08
Шановна, про яке піклування Ви згадуєте? Нашій державі таке слово - невідоме.
Луцьк молодий Показати IP 28 Серпня 2013 17:56
Держава це "громко" сказано. Що зробили дирекція цих навчальних закладів: може укладені договори про співпрацю, працевлаштування... з роботодавцями, лдомовляються про практику для студентів. ТУТ проблема!!!
Лучанин до Луцьк молодий Показати IP 29 Серпня 2013 02:04
А чому ви на цю проблему дивитеся лише з однієї сторони? Ну хто домовиться з працедавцями. Вони хочуть все і відразу! Не може ніяке ПТУ випустити 100% навченого спеціаліста та ще й зі стажем роботи. Там дають ази (якщо взагалі щось дають), а досвід приходить з роками, саме з роками. А всі хочуть вже з досвідом. Отримати спеціаліста можна 2 шляхами: прийняти на роботу людину з досвідом роботи, або підготувати собі спеціаліста. Так от на підготовку гроші ніхто "викидати" не хоче. Через пару років досвід вже не буде кому передавати. І саме це в першу чергу провина роботодавця, а не освіти.
Роботодавець до Лучанин Показати IP 29 Серпня 2013 09:42
А Ви пробували домовитись????
мати випускника ПТУ Показати IP 28 Серпня 2013 18:53
мій син дійсно хотів навчитись в ПТУ №9 як ремонтувати автомобілі, бо пообіцяли купити йому потім Ланоса. Тепер бачу що в хлопця відкрився талант пародиста: дуже чітко копіює викладача, якому років 60-70, і який викладав автослюсарну справу - як той скаже пару речень ніби-то лекції і захропе, сидячи за столом...А майстерні! Старий кузов від москвича чи жигулів, якісь стенди...Хто навчить цих дітей розбиратись в теперішніх ауді, шевролетах і т.д. Де воно побачить, з якого боку підійти до більш дорогої машини - от і результат - на роботу в ніякий автосервіс не беруть, бо за 3 роки училище нічого не навчило. А порошок білий деякі учні нюхали прямо на уроках, і ніхто з вчителів навіть не поцікавився долею тих дітей.
небайдужий Показати IP 28 Серпня 2013 21:17
Однєю з причин невиконання державного замоалення і низької підготовки учнв ПТУ є укладення і продовження контрактів з директорами училищ, яким давно минуло 60. Вони всі мислять по компартйному (всі вони 100 відсрдково) в минулому члени КПРС. Міняйте кадри відповдно до вимог часу...
Лучанин до небайдужий Показати IP 29 Серпня 2013 02:10
Так, можна міняти. Про це ще колись Крилов писав. Басня "Квартет називається". Мовою оригіналу: "А вы, друзья, как ни садитесь, Все в музыканты не годитесь". Не хочеться впадати в політику і особливо в сморід відносно КПРС, але в їх час таких проблем і близько не існувало.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus