USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.73 40.00
  • PLN 9.76 9.92

Лучани побували на вечірній екскурсії містом

27 Вересня 2016 22:01
«Гасіть вогні» - так називалася екскурсія, яка ознайомлювала з магдебурзькою історією Луцька.

На вечірню прогулянку містом, організовану Центром туристичної інформації, 27 вересня зібралося більше півсотні лучан, пишуть Хроніки Любарта.

Історію оповідала натхненний екскурсовод і фаховий історик Оксана Штанько. Мандрівка почалася від Братського мосту. Далі маршрут проліг до колишньої Вірменської вулиці, по караїмщині, до Великої синагоги, домініканського монастиря і самого майдану Ринок. На кожній точці зупинки Оксана Штанько розповідала невідомі історії, відчитані нею з архівних міських і судових книг Луцька XVI-XVII століть.

Так, екскурсанти довідалися ряд смішних, а навіть і повчальних фактів з автентичними іменами героїв, вчинками, які ті здійснювали в Луцьку 500 літ тому.

Одна з давніх міських традицій: бурмистр (міський голова) в часі переходу сутінків у ніч ходив вулицями і стукав у шибки міщан, повідомляючи таким чином, що пора гасити ліхтарі у домівках і лягати спати. По тому на міські мури виходила нічна сторожа – кликуни – і стежили за нічним порядком вулиць.

Інша історія – про одного крадія, який тікаючи через димар, коли його застали зненацька, застряг у ньому і позбувся чоботів і штанів. А що одяг в давнину був недешевим, то наступного дня крадій явився до господарів і просив йому віддати одяг, заявляючи, що більше ніколи не буде красти і просячи пробачення.

Про ці та інші випадки з давньої історії Луцька читайте у матеріалах Оксани Штанько на «Хроніках Любарта»:

Ратуша, цехи і урядники: коли Луцьк був маґдебурзьким

«Дари сліплять очі»: як зловживали владою у Луцьку ХVІІ віку

«Курво стара, вийди сюди!»: як сварилися на Волині ХVІ–ХVІІ століть

Цеховий Луцьк: європейський уклад міста XVI століття

Полономовний поет з українською душею: Данило Братковський

Наприкінці клуб історичної реконструкції Айна Бера показав невелику театралізовану сценку з лицарським боєм.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 4
бажаючий Показати IP 28 Вересня 2016 07:48
Неправда. В оголошенні було сказано, що збір 27.09.16 о 18.30, зупинка Братський міст. Починаючи з 18.20 до 18.45 жодної людини там не було. Так питання, де і коли це було, якщо було?
Лучанка до бажаючий Показати IP 28 Вересня 2016 10:38
Шановний, я особисто там була о 18:15, ви щось плутаєте, більшість людей підійшли до 18:35, далі розпочалась екскурсія, саме там, ми ще пробули, практично, до 19:00. Мабуть ви мостом помилилися, на фото ж видно, де ми були)
Анонім до Лучанка Показати IP 28 Вересня 2016 11:07
і де по-вашому Братський міст? де саме був збір? біля чого?
екскурсантка до бажа Показати IP 28 Вересня 2016 09:58
Ви, дорогий бажаючий, пишете суцільну неправду. О 18.20 нас уже було троє на Братському мосту, екскурсовод прийшла вчасно.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus