USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.65 39.90
  • PLN 9.72 9.85

У Луцьку мисливці пікетували ОДА і Волиньліс. ФОТО

8 Серпня 2011 16:30
Більше 250 волинських мисливців 8 серпня вийшли до стін обласної держадміністрації та управління мисливства та лісового господарства аби висловити свій протест проти постанови Кабінету міністрів України про відміну сезону полювання.

Нагадаємо, що 1 серпня у зв’язку з пожежонебезпечною ситуацією уряд прийняв постанову про перенесення відкриття сезону полювання , яке мало розпочатися 13 серпня.

Волинські мисливці з таким розпорядженням не згідні. Висловити свій протест вони вийшли до облдержадміністрації і обласного управління лісового в мисливського господарства.

Мисливці приїхали на акцію не лише з Луцька, а й з Ковеля, Володимира-Волинського та Нововолинська.

Вони кажуть, що готують масштабнішу акцію пікету в Луцьку 10 серпня.

8 серпня, вони передали своє колективне звернення до обласної державної адміністрації підписане 294 людьми.

Мисливці попереджають: якщо до них не дослухаються на місцевому рівні – вони поїдуть з наметами, камуфляжем, собаками та рушницями до Києва.

Хто поверне мисливцям гроші?

Мисливці кажуть, що якщо на Півдні України ризик пожежі є – то там і варто переносити сезон. На Волині ж, яку, за їх словами, останнім часом «заливає» дощами, немає реальних причин переносити відкриття сезону полювання.
«Мисливські карточки побрали, хлопці гроші заплатили, а вони нам зіпсували свято. Торік було те саме і цього року вони так роблять. На наступний рік повністю закриють полювання?..», - каже мисливець, учасник акції протесту Віталій Дячук.

«Відстрілочна карточка – 150 гривень. Це 150 гривень на сезон. У тому році вона коштувала 200 гривень і її давали на область. В цьому 150 гривень карточка коштує на район. Якщо їду і інший район – купуй нову карточку», - додає мисливець.

Загалом по Волинській області є до семи тисяч мисливців. Дячук каже, що лише в Луцьку є близько трьох тисяч активних любителів полювання. Карточки на відстріл мисливці купували в Волинському товаристві мисливців і рибалок.

На запитання мисливців, хто ж і як компенсує їм придбані карточки і втрачений час, заступник начальника відділу мисливського господарства й ОЗЛ Руслан Люшук каже, що це так звані «форс-мажорні обставини», коли компенсація не передбачена.

Чиновники: розпорядження виконуємо, а не трактуємо


Чиновники констатують, що розпорядження уряду обов’язкове до виконання по всій Україні усіма органами територіальної влади. Вони спростовують плітки про те, що сезон переносять не у всіх областях.

«Ми як територіальний орган, виконували розпорядження уряду. Ми не маємо права його трактувати», - каже перший заступник начальника Волинського обласного управління лісового та мисливського господарства Сергій Шеремета.

«Є пожежонебезпечний період. Його не придумує ніхто, а є спеціальний закон, є правила пожежної безпеки в лісах України. Пожежонебезпечний період рахується по всій Україні - не важливо в якому регіоні, йде дощ чи він не йде – з моменту, коли сніг розтав до моменту, коли сніг знову випаде», - каже Шеремета.

Чиновник каже, що клас пожежної безпеки визначає волинський Гідрометеоцентр, який має чотири точки спостереження в області. І станом на минулі вихідні він фіксував третій клас небезпеки з п’яти можливих.

«Кабмін не лишив ніяких варіантів. Сказано чорним по білому: вжити заходів щодо заборони. Оскільки нас закон уповноважує виконати дане клопотання – ми зобов’язані..Зараз на даний момент буде вестися на рівні з губернатором розмова (13 точно не почнемо), але раніше як вересень настане ми почнемо сезон. Тільки ще уточнюємо дату», - каже Люшук.

Мисливці не вірять
Мисливці чиновникам не дуже вірять і обурюються їх безініціативністю перед урядом. Любителі полювання зазначать, що місцеві чиновники навіть не спробували відстояти інтереси волинських мисливців перед Києвом.

Протестувальники кажуть, що минулого року загроза пожежі дійсно була. І усі поставилися до цього з розумінням. Однак цьогоріч вони небезпеки не бачать.
Більш того, на зібранні мисливців в стінах управління пролунала думка про те, аби усіх мисливців записували в ряди добровільних пожежників. Любителі полювання кажуть, що згідні вести протипожежну пропаганду і допомагати МНС у випадку загорання.
«Ви маєте право на окрему думку, яку висловлює територіальний орган. Ви мали би підкріпити її даними Гідрометцентру, МНС, яке саме встановлює рівень пожежонебезпеки,а не Гідрометцентрі і управління міністерства екології у Волинській області. Ви мали би дати цю окрему думку разом з забороною. Так, ви не маєте право відмовити, але ви маєте право внести свою ініціативу, яка наказуєма на сьогоднішній день», - каже мисливець Володимир Бущак.

Заборону ввели, аби забрали мисливські угіддя?
Як стало відомо, Українське товариство мисливців і рибалок має укладений догорів оренди на ліси. Він діє до 2014 року, однак мисливці підозрюють, що договір хочуть розірвати раніше.
«Якщо люди вийдуть 13 числа на полювання, ви будете штрафувати і тому подібне. І буде рішення, яке поступить до виконання про те, що УТМР не може забезпечити належний рівень проведення полювання і так далі. Тобто УТМР не може забезпечити виконання рішення Кабміну. І в такому виді розганяється наше рідне УТМР, забираються всі угіддя достроково», - озвучив припущення Володимир Бущак.
«Я більш як впевнений, що 13 числа ви на полювання не підете», - відповів Люшук.
Він додав, що в обласній організації УТМР, як і в районних, закінчуються терміни користування угіддями в 2014 році. 13 серпня влада готує рейди, аби перевірити чи виконують мисливці рішення Кабміну.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 13
Сторонній споглядач Показати IP 8 Серпня 2011 18:16
мені соромно за нашу владу...якісь протиріччя: полювання відкривають на качку на озерах. а бояться, що загоряться ліси...це все одно, що "давайте зробимо завтра вихідний, бо кажуть, що інопланетяни прилітають"...
Семен Показати IP 8 Серпня 2011 19:43
Коментариев от мисливців нет, пют с горя. Какая разница где - на открытии или на закрытии.
свідок Показати IP 8 Серпня 2011 21:56
просто маячня.....які пожежі..???? в нас болота кругом,чи мож ми качву по лісах стреляем???
Лучанин Показати IP 8 Серпня 2011 22:39
Як завжди: "Якщо щось не підстрелю, то хоч ліси спалю...". Хоча, ліси Волині після останніх дощів вже давно не сухі... Але ж про це нема кому подумати.
ося Показати IP 9 Серпня 2011 00:28
нема кому думати і чим звання прохффесора розуму не добавляе ні один думающий мисливець не проголосуе за регіАналів
гуманіст Показати IP 9 Серпня 2011 06:22
Підтримую постанову уряду про заборону вбивства "братів наших менших". Скільки можна з оскаженілою мордою і піною на губах бігати за беззахисними зайцями!? Скільки можна з "Лексусів" стріляти звірів! Це ж не первісно-общинний лад. Виступаю за повну заборону полювання! Досить дикунства!
Гуманісту Показати IP 9 Серпня 2011 08:29
Ви, напевне, дуже велика зануда по життю. Тому, що не розумієте, що полювання-це свого роду "клуб", це віддушина для його учасників, можливість зібратися, потеревенити, попити (душевно), поспівати і т.д...ну, часом, може і качку підстрелити. Особисто я не мисливець, я-рибак, але підхід до цього занняття дуже споріднений з полюванням. Адже їдемо не "за рибою", а "на рибалку" з приємними людьми і за приємними враженнями від спілкування з товаришами і природою... Хто цього не розуміє, той, я вважаю, трішечки "ущербний" і досвід життя підказує, що краще мати справу в житті з людьми, які мають справжнє ЧОЛОВЕ ХОББІ...
??? Показати IP 9 Серпня 2011 08:38
Не видно, чомусь, на фотках ВІП-персон-мисливців...(?)
Ігор Показати IP 9 Серпня 2011 09:10
Як що забороняють полювання, хай заборонять і рибу ловити, гриби збирати,адже рибакі ігрибникі також вогонь та цигарки палять!!!!!
хвєдя Показати IP 9 Серпня 2011 10:07
Мисливці - то всі суцільні алкоголіки.
Сергій Показати IP 9 Серпня 2011 10:19
Саме більше слід боятися тих,хто приїзджає до лісу на шашлики.Саме ці відпочиваючі(звичайно не всі) більше всіх залишають незатушені багаття,що приводить до займання лісу,навіть не сухого.
Гуманіст Показати IP 9 Серпня 2011 12:43
Не гуманісту. Зануда - ви. І небезпечна для суспільства людина. Я - життєрадісна, з кількома творчими професіями людина. Люблю природу, а зануди її не люблять. Пацифіст у відношенні навіть до вовків. Звірі - це доповнення до нашого життя. Це милує око. Протріть свої пяні лінзи і подивіться на світ не через приціл німецького "Вінчестера" - яка навкруги радість і краса. А вам сняться підстрелені кабани і картеч діаметром з велику квасолину. Цим ви хоч якось скресите свою ущербність, якщо залишилось хоч трохи з того, що називається совістю.
Орнітолог Показати IP 9 Серпня 2011 15:12
Зануди чекають зими, бо влітку комарі кусають, а зимою чекають літа...

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus