USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Вдова волинського кіборга у суді доводить, що вона – його дружина

22 Серпня 2015 10:02
Цивільна дружина покійного кіборга з Волині Василя Смолярчука (позивний – Чапаєв), з яким вони прожили 12 років та виховували спільну дитину, у судовому порядку змушена доводити, що загиблий був її чоловіком для того, аби її та доньку Богдану визнали членами сім’ю загиблого.

Тетяна Стеценко познайомилася зі своїм майбутнім чоловіком Василем Смолярчуком у 2003 році в селі Тристень Рожищенського району. З часом – почали жити разом, купили хату у селі. Деякий час жили у Луцьку, проте, зі слів пані Тетяни, її нині покійний чоловік був «сільським хлопцем», а тому в місті йому було некомфортно. Саме з цієї причини вирішили повернутись у село.

«Жили ми як і всі інші – бувало і сварились, і мирились… Два роки пройшло, хотіли розписатись. Але треба було ж тоді і весілля робити, а грошей на це не було. Тому і передумали розписуватися», - пояснює пані Тетяна, чому вони з чоловіком не узаконили свій шлюб.

Згодом жінка завагітніла, проте дочка Марта народилась мертвою. Через деякий час у їхній оселі все ж залунав дитячий сміх – пані Тетяна народила дочку, яку назвали Богданою.

Фото із сімейного архіву подружжя
Так і жила звичайна сільська сім’я, аж поки батька сім’ї не мобілізували - 14 серпня 2014 року його відправили у Львів на полігон.

Коли постало питання захисту Батьківщини – чоловік не вагався

«Він не ховався. Коли пришла повістка, то сказав, що треба йти. І пішов», - розповідає історію Героя-захисника Тетяна Стеценко.

З її слів, сім’я жила в достатку – сім’ю забезпечував покійний пан Василь. Після мобілізації, коли був у відпустці, залишив банківську картку, щоб сім’я мала за що жити. Але 30 жовтня його знову викликали на полігон у Львові, а 9 листопада його, разом з іншими солдатами, відправили у село Константинівка Донецької області. Там вони обороняли позиції до 31 грудня – в переддень Нового року їх відправили в село Водяне, Ясинувацького району – в район безпосередньої близькості з Донецьким аеропортом, який тоді мужньо утримували українські кіборги. Саме там не стало бійця зенітно-артилерійського взводу 3-го батальйону 80-ї окремої аеромобільної бригади Василя Смолярчука, або ж, як його називали бойові побратими, Чапаєва.

«Зв’язок з ним обірвався 18 січня. Як виявилося, 19 числа він загинув», - ледве стримуючи сльози розповідає пані Тетяна. Проте тоді про це ніхто не знав. Волинського Героя, Василя Смолярчука, поховали у Дніпропетровську як невідомого захисника України. Лише згодом, навесні 2015 року його ідентифікували за зразками ДНК. 1 травня тіло Героя привезли додому, в рідне село Тристень, де віддали останню шану та поховали біля доньки Марти.
А згодом його форму, прапор та шеврон передали музею.
Читати ще: Запаленими лампадками Рожище зустрічало загиблого «Кіборга»

Цю трагедію жінка змушена пригадувати та розповідати у залі суду. А все тому, що її сім’я не отримала статус сім’ї загиблого, адже подружжя так і не узаконило свої стосунки. А тому факт їх спільного життя має встановити суд. Не зважаючи на те, що експертиза ДНК підтвердила його батьківство, а у свідоцтві про народження маленької Богдани у графі «батько» вказаний загиблий волинський герой – Василь Смолярчук.
Громадянські дружини загиблих залишаються без пільг

Юрист, координатор Волинського координаційного центру допомоги бійцям АТО Тетяна Климчук каже, що Тетяна Стеценко не одинока у своїй проблемі. Мовляв, чимало вдів у судовому порядку змушені встановлювати факт того, що воно приживали цивільним шлюбом з чоловіками, які поклали життя за Батьківщину.

«Багато пар проживають у так званому «цивільному» шлюбі – тобто, незареєстровані у РАЦСі. І у випадку загибелі чоловіка, жінка залишається з дітьми без статусу члена сім’ї загиблого військовослужбовця. Відповідно, позбавлена всіх пільг», - пояснює пані Тетяна та додає, що зібравши відповідні документи, вони звернулись у Луцький місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги.
Адже сім’я загиблого кіборга є малозабезпеченою, а тому може скористатися правом на безкоштовну допомогу юристів.

Директор Луцького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Олена Черьомуха каже, що вдова звернулася до них 20 серпня. За короткий проміжок часу вдалось оформити звернення, підготувати документи до суду та знайти свідків. А вже 21 серпня суддя Луцького міськрайонного суду Віталій Ковтуненко розглядав цю справу.
Юристконсульт Волинського ОМВК Олександр Панасюк у ході слухання не заперечував проти відкриття провадження про встановлення факту проживання однією сім’єю чоловіка та жінки без шлюбу.
Юрист Центру з надання безоплатної правової допомоги Віктор Бондаренко, який представляє інтереси вдови загиблого, у ході розгляду заяви розповів суду, що жінці не виплачують допомоги на дитину. А також ні вона, ні її донька, не можуть скористатися пільгами, які передбачені членам сімей загиблих, хоча такими, де-факто, є.
Тетяна Стеценко каже, що сім’ю, фактично, утримував чоловік. А з його втратою матеріальне становище дуже погіршилося, відтак, пільги їй би не завадили б.

«Хоча б, щоб доньку в садочок влаштувати. Чи менше платити потім за школу. Та й на майбутнє знадобиться. Ніхто не думав, що так трапиться…», - каже вдова.
Суд заслухав свідків, які підтвердили той факт, що чоловік та жінка були подружжям. Зокрема, Марина Овчаренко, шкільна подруга вдови, зазначила, що часто приїжджала до подружжя в гості. А також розповіла, що вони проживали разом, та виховували доньку Богдану, батьком якої був загиблий Василь.
Людмила Джусюк була сусідкою подружжя, коли ті проживали у Луцьку. Вона розповіла, що знала пана Василя, який проживав з Тетяною Стеценко і додала, що коли той був мобілізований, то відпустку проводив зі своєю дружиною та дитиною.
Суд оголосив перерву до 4 вересня, відтак, ухвалу про встановлення факту проживання цивільної сім’ї доведеться чекати – суддя Ковтуненко має вивчити надані докази, після чого прийматиме рішення.
Богдана - донька пана Василя та пані Тетяни
Богдана - донька пана Василя та пані Тетяни
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Редакція сайту прийняла рішення тимчасово закрити коментування під новинами, які стосуються військових подій на сході.
В Україні триває війна, зокрема інформаційна. Таким чином, ми не можемо допустити, щоб ресурс Інформаційного агентства Волинські Новини використовували як майданчик для дестабілізації ситуації.


Утім нам важлива думка нашого читача, тож запрошуємо до обговорення публікацій на сторінках агентства в соціальних мережах.




Система Orphus