USD 39.70 40.00
  • USD 39.70 40.00
  • EUR 39.75 40.05
  • PLN 9.76 9.92

У Несвічі відновлюють старий польський цвинтар

8 Листопада 2016 14:37
Наразі старий польський цвинтар у Несвічі нагадує справжній ліс, і такий же вигляд мають і закинуті кладовища українців на території Польщі.

Історик і краєзнавець Сергій Годлевський вже 16 років з допомогою різних добрих людей втілює проект "Пам'ять без кордонів" і відновлює українську історичну спадщину на території Польщі, у тих місцях, де споконвіку жили українці, але стали жертвою політичних інтересів і були виселені, знищені, залишивши по собі забуті поховання предків.

Про це пише «День».

Цього року волинські волонтери на чолі з Сергієм Годлевським облагородили кілька українських кладовищ у Польщі. Їм допомагали робити цю благородну справу і поляки. Нині на Волинь прибула, дізнавшись про проект Сергія Годлевського, група школярів з другої гімназії міста Хелм (Холм) з двома вчителями.

Разом з лучанами вони розпочинають відновлювальні роботи на старому польському кладовищі у селі Несвіч. Різними були стосунки у цьому селі між поляками та українцями, але у Несвічі мешкали переважно не колоністи, легіонери Пілсудського, яким виділяли землю у тодішній Речі Посполитій (сюди входила і Волинь), а поляки, які тут жили поколіннями, одружувалися, народжували дітей, працювали, помирали... Збереглися лише кам’яні хрести на могилах,час знищив дерев’яні.

Проте є люди, які пам’ятають про польську сторінку в історії села, в минулі роки невідомі встановили на території польського кладовища простий металевий хрест. Для чого і заради кого, це те ж реально вияснити у спільній праці й дослідженнях. Бо воювати з минулим – справа марна.

Наталія МАЛІМОН
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Микола Показати IP 8 Листопада 2016 14:48
Оце молодці, в нас спільна історія і майбутнє, ми жили разом довгі роки, треба жити в злагоді, не дивлячись на спільні помилки минулого,,,

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus