USD 39.80 40.20
  • USD 39.80 40.20
  • EUR 39.60 40.10
  • PLN 9.85 10.00
Профіль користувача
Aleksandr33906
Дата реєстрації: 12 Грудня 2017 22:03
Коментарів: 0
Відповідь юриста:
Доброго дня! По-перше, якщо у цій квартирі Ваша сестра не проживає, Ви можете знайти іншого нотаріуса, який би посвідчив угоду не дивлячись на прописку в квартирі дитини та сестри. Якщо Ви є одноособово власником квартири, яку збираєтесь продати, то можете це зробити не "виписуючи" Вашу сестру та дитину. Факт реєстрації в такій квартирі чийогось місця проживання не впливає на Ваше право щодо розпорядження Вашим майном. А новий власник вже зможе без ускладнень скасувати реєстрацію в квартирі місця проживання осіб, які в ній не проживають навіть без судової процедури. Оскільки така процедура на сьогодні спрощена, та передбачена Порядком реєстрації місця проживання та місця перебування фізичних осіб в Україні та зразків необхідних для цього документів, затвердженого Наказом МВС України 22.11.2012 № 1077. Так, абзацом 9 пункту 3.1. Порядку передбачено, що зняття з реєстрації місця проживання особи здійснюється зокрема на підставі документів, які свідчать про припинення підстав на право користування житловим приміщенням (закінчення строку дії договору оренди, найму, піднайму житлового приміщення, строку навчання в навчальному закладі (у разі реєстрації місця проживання в гуртожитку навчального закладу на час навчання), відчуження житла та інших визначених законодавством документів). При цьому зняття з реєстрації на підставах, визначених в абзацах вісім та дев’ять пункту 3.1 цього розділу, здійснюється за клопотанням уповноваженої особи закладу/установи або за заявою власника/наймача житла або їх законних представників.
Відповідь юриста:
Доброго дня! Якщо ж Ваша сестра із неповнолітньою дитиною фактично проживає у Вашій квартирі, вирішення питання ускладнюється. У цьому разі, дійсно, потрібен дозвіл орагану опіки та пілкування для можливості реалізувати квартиру. Та оскільки такий орган, як правило, не надає позитивих висновків на продаж житла у разі існування загрози порушення житлових прав дітей, доцільніше звернутись до суду із позовом до Вашої сестри та дитини про усунення перешкод у користуванні власністю, шляхом їх виселення із квартири без надання іншого житлового приміщення та із зняттям із реєстрації їх місця проживання у Вашій квартирі. Та все одно позитивне вирішення такого позову може бути ускладеним, якщо в дитини немає іншого житла, де вона могла би проживати. Так, основним законом, який регулює охорону дитинства в нашій державі, є Закон України "Про охорону дитинства", норми якого кореспондуються з нормами Конвенції "Про права дитини", схваленої резолюцією 44-сесії Генеральної Асамблеї ООН 44/25 від 20 листопада 1989 року, ратифікованої Постановою ВР України від 27 лютого 1991, в якій встановлено, що в усіх діях щодо дітей, незалежно від того, здійснюються вони державними чи приватними установами, що займаються питаннями соціального забезпечення, судами, адміністративними чи законодавчими органами, першочергова увага приділяється як найкращому забезпеченню інтересів дитини. Для здійснення будь-яких правочинів стосовно нерухомого майна, право власності на яке або право користування яким мають діти, потрібна попередня згода органів опіки та піклування. Посадові особи органів опіки та піклування несуть персональну відповідальність за захист прав і охоронюваних законом інтересів дітей при наданні згоди на вчинення правочинів щодо належного дітям нерухомого майна відповідно до статті 12 Закону України "Про основи соціального захисту бездомних громадян і безпритульних дітей". Тобто, законодавець забороняє вчиняти правочини щодо житлових приміщень, у яких проживають діти, без дозволу органу опіки та піклування, відсутність якого тягне за собою нікчемність правочину, а вирішальне значення має обставина фактичного проживання дітей у житловому приміщенні на момент вчинення правочину із такою нерухомістю.

За сталою судовою практикою в Україні, якщо у житлі прописані і фактично проживають діти, і у них немає іншого житла, де вони би мали право проживати, суди відмовлять у позовах про їх виселення, не дивлячись на порушення при цьому майнових прав власника житлового приміщення.
Відповідь юриста:
Доброго дня! У Вашому випадку ситуація інша - племінниця фактично проживає в квартирі, а не просто прописана. Згідно ст. 47 Конституції України, ніхто не може бути примусово позбавлений житла інакше як на підставі закону за рішенням суду. Тому Вам слід звернутись до суду з позовом про усунення перешкод у користуванні квартирою, вселення та скасування реєстрації місця проживання. Правова аргументація:

Відповідно до ст. 319 ЦК України, власник володіє, користується, розпоряджається своїм майном на власний розсуд. Усім власникам забезпечується рівні умови здійснення своїх прав.

Згідно зі ст. 321 Цивільного кодексу України право власності є непорушним. Ніхто не може бути позбавлений цього права або обмежений у його здійсненні.

У відповідності зі ст. 391 Цивільного кодексу України власник майна має право вимагати усунення перешкод щодо здійснення ним права користування своїм майном.

Стаття 155 Житлового кодексу України визначає, що власника квартири не може бути позбавлено права користування квартирою, крім випадків, установлених законодавством.

У відповідності до ст. 150 Житлового кодексу України, громадяни, які мають у приватній власності будинок (частину будинку), квартиру, користуються ним (нею) для особистого проживання і проживання членів їх сімей і мають право розпоряджатися цією власністю на свій розсуд: продавати, дарувати, заповідати, здавати в оренду, обмінювати, закладати, укладати інші не заборонені законом угоди.
Система Orphus