USD 39.73 40.00
  • USD 39.73 40.00
  • EUR 39.70 40.10
  • PLN 9.76 9.92
Анатолій Горбатюк: У Луцьку буде пам’ятник Миколі Теодоровичу
15 травня у Луцьку відкриють пам'ятник видатному краєзнавцю, педагогу та церковному діячеві, автору п'ятитомного видання з історії краю та Православної Церкви на Волині Миколі Івановичу Теодоровичу.
Відкриття відбудеться 15 травня 2010 року о 17.00 біля Свято-Покровського храму м. Луцька (вул. Караїмська, 11).
В цьому заході візьмуть участь державні, церковні та громадські діячі Волині, історики та краєзнавці.
Запрошую всіх небайдужих до історії Волині взяти участь у відкритті

Разом з тим усім охочим пропоную ближче познайомитися з особою нашого видатного земляка:

МИКОЛА ІВАНОВИЧ ТЕОДОРОВИЧ. ПОВЕРНЕННЯ ІЗ ЗАБУТТЯ.
Його твори з часу набуття Україною Незалежності є найбільш користованими при написанні досліджень з історії волинського краю. Навіть в сьогоднішні часи, коли науковцям є повна можливість вивчати всі відомі архівні збірки, його історико-краєзнавча спадщина не має аналогів. Але життєвий шлях цієї людини залишався відомим досі лише окремим фахівцям. З нагоди встановлення в м. Луцьку пам’ятника М.І. Теодоровичу подаємо автобіографічний нарис про його творче життя.
Видатний український історик, педагог, громадський та церковний діяч Микола Іванович Теодорович народився у 1856 р. в сім'ї православного священи¬ка губернського міста Гродно сусідньої Білорусі. В 1879 р. закінчив Литовську духовну семінарію у Вільно (нинішній Вільнюс), де готували в ті часи духовенство для православних єпархій північно-західного регіону Російської імперії. Вищу церковну освіту здо¬був у Санкт-Петербурзькій духовній академії, куди, як правило, направляли лише найбільш здібних семінаристів. 4 серпня 1883 р. при¬значений викладачем Священного Письма у званні кандидата з правом на магістра у Волинську духовну семінарію, що була відкри¬та з 1835 року в м. Кременці. Найбільш вірогідно, що його призначення було на Волинь було викликане недостатньо високим рівнем викладацьких кадрів у згаданій семінарії. З цього часу розпочинається волинський період у діяльності М.Теодоровича, який тривав до 1899 року. На цей час припадають перші спроби створити історико-статистичний опис Волинської єпархії. Його складання було викликане розпорядженням Священного Синоду РПЦ в травні 1850 року і в ряді східних єпархій вже було виконане. Після кількох таких невдалих спроб у 1850 – 60 –х р.р., в квітні 1886 р. керівництво семінарії запропонувало М. Теодоровичу зайнятись складанням „Пам'ятної книги" парафій єпархії. Молодий дослідник, знайом¬лячись із статистичними відомостями благочинних, єпархіальним архівом, аналізуючи волинезнавчі сторінки в працях В.Татіщева, М. Карамзіна, М. Максимовича, зібрання документів „Архива Юго-Западной России" тощо, захопився близьким до рідної Білорусі волинським краєм і прийшов до думки скласти повний „Історико-статистичний опис Волинської єпархії". До коротких клірових описів він почав додавати історичні тексти, документи, свідчення священників, інші записи. Таким чином спочатку у „Волинських єпархіальних відомостях", а потім і окремими книгами з'явились описи 1477 парафій і церков 10 волинських повітів. Автор при¬святив видання „ревнителям православия русской народности на Волыни" і здійснив його на користь „Попечительства о воспитанниках Волынской духовной семинарии". В епіграф до праці вине¬сено слова із Іпатіївського літопису: „Молю вы, братие, аще что писахь, или нєдописахь или переписахь, исправляйте Бога ради, а не кляните». До його основних праць належать такі :
п’ятитомник „Историко-статистические описания церквей и приходов Волынской епархии”, зокрема, том 1, Житомирский, Новоград-Волынский, Овручский уезды, Почаев, 1888, 436 с; том 2, Ровенский, Острожский, Дубенский уезды, Почаев, 1890, 697 с; том З, Кременецкий уезды, Почаев, 1894, 696 с; том 4, Староконстянтиновский уезд, Почаев, 1899, 934 с; том 5, Ковельский уезд, Почаев, 1903, 560 с. Крім цього окремими виданнями вийшли «Город Владимир Волынской губернии»– Почаев: 1893; «Волынская духовная семинария» – Почаев: 1901; «Город Кременец, Волынской губернии: исторический очерк»- Почаев: 1890 та ряд інших, розпорошених по різних виданнях.
Кожний том подає ряд нарисів з історії повіту або міста, їх адміністративно-територіального поділу, меж, на¬селення, ґрунтів, рельєфу, інших геолого-природничих характери¬стик. Описи населених пунктів повітів включають також розширені нариси про повітове місто і старовинні містечка та описи церков і сіл по благочинних округах. Окрім того, в текстах або примітках поміщено довідково-краєзнавчу інформацію та тексти документів латинською, польською мовами або в авторському перекладі. Се¬ред них: родоводи князів Радзивілів, Любомирських, Чарторийських, Острозьких, Сангушків, Велицьких, Ружинських, окремі унікальні архівні документи тощо.
Особливе місце в науковому доробку М.Теодоровича займає 5-й том , який має дещо доповнену і більш відповідну для книги назву -„ Волинь в описаниях городов, местечек и сел в церковно-историческом, географическом, этнографическом, археологическом и др. отношениях».Він безпосередньо стосується 142 населених пунктів Ковельського, Камінь – Каширського, Старовижівського, Турійського та Ратнівського районів нашого краю. Безумнівним є також той факт, що, за кількістю цитат і посилань цей том займає чільне місце у всіх публікаціях про історію міст та сіл Волинського Полісся. Аналогічною увагою дослідників користується також згадувана вище праця М. Теодоровича «Город Владимир Волынской губернии», де подається не лише історія цього древнього міста та його монастирів та храмів, але й вміщено детальну розповідь про хід святкувань 900- ліття Волинської єпархії. Зважаючи на особливу історичну та бібліографічну цінність даних двох творів у наш час, протягом 2008 – 2009 років за сприяння народного депутата України А. Горбатюка було здійснене їх репринтне перевидання загальними тиражем 2,5 тис екземплярів. Розділ щодо святкування 900- ліття Волинської єпархії був виданий окремою книгою.
Загалом дослідження М. Теодоровича не виходили за межі тогочасної офіційної історіографії й базувалися переважно на філософії позитивізму в осмисленні подій і явищ минулого. Однак зібраний ним фактологічний і дже¬релознавчий матеріал не втратив і сьогодні своєї цінності і виступає потужним історико-краєзнавчим джерелом. Сам Микола Іванович через свою дослідницьку діяльність та публікації спричинився до зародження краєзнавчих досліджень на Волині. Він спонукав священників, учителів парафіяльних шкіл до збирання документів і написання історії храмів, окремих населе¬них пунктів, хоча і в ті часи це було непростою справою. Церковно-парафіяльне літописання, напрацювання якого широко використав М. Теодорович як основу своїх дослід¬жень, є прикладом масового краєзнавчого руху, що варто наслідувати і в наші часи.
З 1899 року розпочинається 15 – річний період його педагогічної та наукової діяльності у Царстві Польському, який ще майже не досліджений. З різних джерел відомо, що Микола Теодорович спочатку працював інспекто¬ром народних училищ Калішської та Седлецької учбових дирекцій на Підляшші та одночасно викладав у духовній семінарії. В 1906 році він згадується вже як начальник Радомської учбової дирекції, а через кілька років він вже інспектор Маріїнського Жіночого Інституту у Варшаві. Саме звідти надходять на останні його наукові матеріали по історії Волині. З початком Першої світової війни, як свідчать окремі сучасники, М.Теодорович разом з Інститутом був евакуйований у м. Саратов, куди були вивезені ряд державних установ, навчальних закладів та тисячі біженців із Заходу України. Ймовірно це сталося 1915 року, коли із-за німецького наступу, з Варшави були остаточно евакуйовані всі російські установи. Подальший його життєвий шлях у далекому російському місті невідомий. Як стверджує одна з версій, він помер у Саратові 10 жовтня 1917 року, не доживши лише два тижні до події, яка перевернула весь той світ, якому довгі роки служила ця непересічна людина.
Тридцять років тому дослідник волиніани М. Бойко із США у „Літописі Волині" писав: „Микола Теодорович у вільній Україні повинен бути по смерті нагороджений поясним пам'ятником за майже епохальну працю для добра Волині, яку він віддано любив".
Для збору матеріалів для своїх творів, М. Теодорович об’їздив найвіддаленіші куточки Волинської губернії і протягом 1886 – 1899 роками неодноразово бував у м. Луцьку, тодішньому повітовому центрі. Під час вивчення історії храмів Луцька та Луцького повіту, він неодноразово відвідував старовинну Покровську церкву, як найдавніший православний храм міста. Крім цього, вже в наш час, керуючий Волинською єпархією УПЦ митрополит Луцький та Волинський Ніфонт доклав значних зусиль щодо сприяння у виданні та популяризації праць М. Теодоровича.
Відтак, є вагомі підстави для встановлення пам’ятника Миколі Теодоровичу на древньому кладовищі біля Свято- Покровського храму в місті Луцьку.
      Блоги є видом матеріалу, який відображає винятково точку зору автора. Вона не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, про яку йдеться.
      Точка зору редакції Інформаційного агентства Волинські Новини може не збігатися з точкою зору автора. Редакція не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує роль носія.
Шановні делегати конференції, гості, колеги! 19 квітня 2008 року на XI з\'їзді Партії регіонів було прийнято нову редакцію Програми і…
Розвиток суспільно-політичних подій наприкінці минулого століття в напрямку параду суверенітетів республік Радянського Союзу, привів українське суспільство до самовизначення в зовнішніх…
27 квітня 2010 року в екстремальних умовах під виття сирен мегафонів, в диму палаючих димових шашок, із залитими клеєм гніздами…
Коментарів: 18
Свій Показати IP 13 Травня 2010 15:08
Горбатюк дійсно порядна людина не те що інші з вусами
Депутат до Свій Показати IP 13 Травня 2010 21:29
Козел ти разом зі своїм ПОРЯДНИМ,,,,
Оля до Депутат Показати IP 13 Травня 2010 23:45
Депутату-міг і не підписуватись що ти депутат відразу після слова "козел" Ми це зрозуміли... Як там Пчоли?
АРМАДА до Свій Показати IP 13 Травня 2010 22:35
Почитав це Шиба і збрив вуса
Ольга до Свій Показати IP 14 Травня 2010 10:28
Гробатюк ти маєш гроші на пам"ятники може позичеш свому однопартійцеві Башкаленкові щоб відав людям за вибори????
Майкл Корлеоне Показати IP 13 Травня 2010 16:31
Аффтор! Випий трутки! Навіть у заголовку помилка.
seal Показати IP 13 Травня 2010 17:14
Ну хоча б зсилочку опублікував, тоді було б порядно. Матеріал цього блогу на 90% слово в слово повторює статтю директора Волинського краєзнавчого музею Анатолія Силюка ще від 2006 року http://ounb.lutsk.ua/html/archive/2006/calendar/06_ot_07.html
Співавтор Показати IP 13 Травня 2010 17:41
Щиро дякую всім читачам цього блогу. Радий що інформаційний анонс змусив Вас трошки більш детальніше ознайомитись з біографією М. Теодоровича. Шановний(на) seal ставлю вас до відома, що матеріали по Теодоровичу брались з автобіографічного нарису по Теодоровича (звідки брав матеріали Сілюк та Манько) тому можлива певна схожість. Ще раз дякую за цікавість до М. Теодоровича.
VSC до Співавтор Показати IP 14 Травня 2010 15:59
Спасибо за информацию. А владелец лица, на фото, хоть читал сообщение своего блога? Ему тоже полезно для общего развития.
Ольга Показати IP 13 Травня 2010 17:44
Цікаво де взяв гроші бідний депутат? Та приємно що Теодоровичу а не Сталіну чи Леніну.
Майкл Корлеоне - модераторам Показати IP 13 Травня 2010 18:25
Наскільки я знаю, блоги на ВН не редагують. Чому ж тоді відредагували заголовок? Цензура, якої, як стверджував editor нема?
Максим Показати IP 13 Травня 2010 20:11
Я і не знав що був такий... /)
Інна Показати IP 13 Травня 2010 22:47
Ну козлами називати відвідувачів цього сайту це вже перебір...
Горбатюк Показати IP 14 Травня 2010 10:43
А чому не всі коменти вивішуються? Що за цензура?
Oleksandr Pavlovich Показати IP 14 Травня 2010 13:34
Анатолій я Вам скажу одне: про критиканів швидко забувають, а пам’ятають про тих, хто не боячись помилок, іде вперед, реалізовує амбітні проекти. За такими – майбутнє.
Іра Показати IP 14 Травня 2010 18:36
Молодець.
Невідомий Показати IP 14 Травня 2010 19:19
Чим вище людина піднімається вверх тим більше на неї ллється грязі...
leon Показати IP 15 Травня 2010 10:59
При чім Горбатюк ??? Вшановують М.Теодоровича. Горбатюк молодець. Хто краде - його совість буде мучити. А історію не вкраде НІХТО.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus