USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.94
Анатолій Грицюк: Природний газ дійде до сільської глибинки

Уряд схвалив програму щодо добудови всіх, раніше розпочатих, об’єктів газифікації сіл і селищ. У цьому документі для нашої області передбачено більше 42,5 мільйона гривень для того, щоб до кінця нинішнього року ввести в експлуатацію газогони, спорудження яких «заморожено» через відсутність фінансування.
Незавершена газифікація сільських населених пунктів – одна з найбільш болючих проблем, яка перешкоджає подальшому розвитку територій сільських громад. Цілком зрозуміле бажання селян полегшити собі побут: повернутися в обігрітий природним газом будинок після важкої праці у полі чи біля худоби, швидко приготувати вечерю, помитися теплою водою. Саме тому ще в середині 90-х років багато сільських територіальних громад зініціювали створення кооперативів для будівництва підвідних та вуличних газопроводів. Для цього залучалися також гроші державного або обласного бюджетів. Однак через відсутність коштів або з інших причин чимало об’єктів залишилося недобудованими навіть при високій ступені їхньої готовності. Це підвідні газопроводи до сіл Скригове, Жабче, Колодеже Горохівського, Гайки Турійського районів, рівень будівельної готовності яких досить високий: 88-98 відсотків.
Зростання в останні роки ціни на блакитне паливо не вплинуло на прагнення селян газифікувати свої оселі. Тому в 2005-2008 роках було розпочато спорудження ще більш як двадцяти газопроводів до сільських населених пунктів Волині. Про зацікавленість територіальних громад у завершенні цих робіт засвідчила й участь багатьох керівників сільських самоврядних органів влади у роботі секції «Газифікація сільських населених пунктів», що працювала після закриття установчого з’їзду Асоціації сільських та селищних рад. Адже виступаючи перед учасниками цього зібрання, Прем’єр-міністр України Юлія Тимошенко назвала газифікацію сільських населених пунктів одним із головних пріоритетів розвитку сільських територій. Вона сказала, що уряд поставив завдання за півроку добудувати ті газопроводи, які досі незавершені. Для цього Кабмін розробив спеціальну програму, і вона буде забезпечена фінансовими ресурсами. Над виконанням програми працюватиме НАК «Нафтогаз України», яка триматиме контакт із кожним головою сільської чи селищної рад, на території яких досі не завершене будівництво газопроводів.
Згідно з цією програмою, на Волині планується до кінця року ввести в експлуатацію 370 кілометрів мережі газогонів. Це дасть змогу підвести блакитне паливо до понад 15,6 тисячі будинків. Користуватися ним зможуть більше 31,7 тисячі  сільських жителів. Реальність виконання цього завдання підкріплене фінансами: для завершення розпочатих раніше газопроводів для нашої області в урядовій програмі передбачено майже 43 мільйони гривень. Протягом вересня-грудня цього року планується ввести в експлуатацію підвідні газопроводи у Горохівському, Іваничівському, Ківерцівському, Камінь-Каширському, Локачинському, Ковельському, Луцькому, Любешівському, Маневицькому, Рожищенському, Старовижівському та Турійському районах. У реальності виконання наміченої урядом програми переконують конкретні розрахунки залишку кошторисної вартості, обсягів незавершеного будівництва, рівня будівельної готовності, визначення конкретних осіб, які відповідають за здійснення робіт.
Знаю, що у селян викликає побоювання ціна на природний газ. З приводу цього Прем’єр-міністр України Юлія Тимошенко сказала, що уряд планує збільшити видобуток газу із власних родовищ. Триває розвідування його стратегічних запасів у шельфі Чорного моря. Це дасть можливість за рахунок українського газу, а не купленого за межами України, далі газифікувати населені пункти там, де немає іншого, альтернативного джерела енергії.
 
      Блоги є видом матеріалу, який відображає винятково точку зору автора. Вона не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, про яку йдеться.
      Точка зору редакції Інформаційного агентства Волинські Новини може не збігатися з точкою зору автора. Редакція не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує роль носія.
Волинське обласне управління лісового та мисливського господарства надіслало до Волинської обласної ради проект рішення ради «Про надання мисливських угідь у…
У Брюсселі я побував вперше. Зустріч справила на мене цілком позитивне враження.  Я згідний з вами, що навколо теми відносин…
На засіданні політичної ради при голові облдержадміністрації голова осередку ВО «Свобода» Анатолій Вітів заявив, що за певних умов обласній раді…
Коментарів: 12
Андрій Калахан Показати IP 19 Жовтня 2009 09:24
З одного боку в Україні загалом і на Волині зокрема влада кричить про "зменшення споживання газу на N відсотків", перехід на місцеві види палива, енергоощадні технології тощо. У бюджетних установах, якщо вірити їх керівникам, не вистачає коштів на енергоносії, насамперед на газ. З іншого боку - стимулюється газифікація? Це як розуміти? Прагнення задовольнити вимоги Росії? Адже східний сусід за недобір газу може впаяти штраф....
Sid Vicious Показати IP 19 Жовтня 2009 10:18
Це називається безвідповідальний передвиборчий популізм, не узгоджений з реаліями.
юлый гай Показати IP 19 Жовтня 2009 14:01
ну коли це одоробало зрозуміє,що полішуки повинні грітися дармовими дровами і сіном а не "золотим"газом
Анонім Показати IP 19 Жовтня 2009 18:53
Холостой пшик. Объект пиар-акции интернетом не пользуется. Для начала, надо было обеспечить интернетом и компами сельских тружеников.
Анонім Показати IP 19 Жовтня 2009 19:22
Просто виділяються кошти на добудову газопроводів, що будуються і мають готовність більше 80%.
Хохма Показати IP 20 Жовтня 2009 10:15
Просто на покриття різниці у тарифі на газ для бюджетних установ уже нема, просто на Євро-2012 Юлька вказала наштампувати 10 млрд.грн.!і пофіг що ціни знову зростуть. Зате "уряд схвалив програму" Ліпше вониб відпочивали ніж так працювали.
Куратор Показати IP 20 Жовтня 2009 14:10
Ну читаю і плачу. Та наші прості люди в сто раз краще розуміються на політиці, як ті самі політики. Що за країна? Що за влада? Коли ж ви про людей почнете ДБАТИ?!!!!
miscman Показати IP 21 Жовтня 2009 14:40
Чомусь ніхто не звернув уваги на час публікації: 00-00. Ви уявили, як опівночі Анатолій Петрович встає з теплого крісла, аби внести запис у блог? Які потрібні титанічні зусилля? А ви кажете - не дбають. Ще й як дбають. Тільки злий коректор виправив останній абзац: він точно починався словами "Я розумію і...".
Юлькін друг Показати IP 22 Жовтня 2009 11:02
Рожа на фото не влазить..... дуає за газ для народа.....
Анонім Показати IP 22 Жовтня 2009 21:52
Шановний А.П ! Селянин помитий, забутий, але з газом ? Селянин цивілізований , з городом, авто , можливістю продати вирощений на присадибній ділянці товар, але без дороги і світла ? Що краще ?
Яковлев Показати IP 25 Листопада 2009 12:59
Дуже добре що проводиться така політика. Це набагато полегшить життя селян.
Nazi Показати IP 8 Червня 2013 13:03
Анатолію Петровичу, скажіть вашому козачку Вові Казаряну, хай розрахується по зарплаті, він знає з ким. Бо виходить - йому публічно треба нагадувати і витягати це все на світ божий. Дуже не хотілося би цього робити, оскільки особисто вам я дуже симпатизую через ваше ставлення до проблеми безпритульних тварин (Оксана Олексіївна не дасть збрехати). Але дозволити обдурити себе я не можу, вибачайте.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus