USD 39.60 40.00
  • USD 39.60 40.00
  • EUR 39.70 39.95
  • PLN 9.70 9.86
Анатолій Вітів: За лаштунками візиту Московського Патріарха на Волинь

З 27-го липня по 3 серпня 2009 року здійснював своє турне по Україні керівник Російської православної церкви, Московський Патріарх Кіріл (Владімір Гундяєв). Візит, що декларувався, як «пастирський», насправді був політичним. З відверто антиукраїнським присмаком...
Завітав «пастир» і на Волинь. Проте волиняни і досі не знають, що насправді приховувалося за візитом московського церковника.
Так, 21 липня голова Волинської обласної державної адміністрації Микола Романюк видає розпорядження під назвою «Про сприяння в організації перебування в області Святійшого Патріарха Московського і всієї Русі Кирила». У ньому губернатор дає низку вказівок органам влади, їх структурним підрозділам тощо. Було утворено навіть спеціальну робочу групу на чолі з самим паном Романюком, до якої увійшли 16 волинських чиновників. Це викликає подив. Коли на честь приїзду якогось релігійного лідера на Волинь видавалося окреме розпорядження? Щось не пригадую... Чому візиту московського патріарха Кіріла влада області офіційно сприяє, а якщо приїжджає український Патріарх Філарет, то ні?
Проте з владою області зрозуміло - вона має комсомольське коріння. Водночас влада міста Луцька на чолі з мером Богданом Шибою постійно декларує свою проукраїнськість, патріотичність тощо. Однак своє справжнє обличчя міські чиновники показали перед приїздом Владіміра Гундяєва до обласного центру Волині.
28 липня Луцька міська організація ВО «Свобода» офіційно повідомила міського голову Богдана Шибу про те, що 3 серпня на розі вулиці Чорновола і проспекту Соборності відбудеться пікет проти політики російської православної церкви в Україні.
У відповідь 30 липня надходить лист за підписом заступника мера Луцька.
У ньому йдеться: «Повідомляємо, що частина пр. Соборності, в тому числі і ріг пр. Соборності та вул. Чорновола, буде перекрита охоронним кордоном з працівників міліції... Пропонуємо перенести проведення пікету на протилежний бік пр.Соборності до зупинки транспорту «Завокзальний ринок».
Нас це здивувало. Чому, наприклад нам не запропонували район Вишкова чи Вересневого? Логічно, що пікети проводяться там, де буде суспільний резонанс. На \"пропозицію\" перенесення акції ми, звісно, не погодились і відповіли чиновнику, що наше право на проведення пікету гарантоване Конституцією. Крім того, у листі ми зазначили, що будь-які спроби перенести місце проведення акції розглядатимемо, як потурання російській православній церкві.
31 липня надходить другий лист від високопосадовця, аналогічний за змістом першому: «місце вказане Вами для пікету буде під охороною силових структур. Пропонуємо Вам перенести пікет...». Оскільки законних підстав для перенесення місця акції не було, то, звісно, що на «пропозицію» заступника Луцького міського голови ми не погодились.
Крім того, 2 серпня Волинська обласна організація ВО «Свобода» офіційно заявила, що проводитиме пікети мирно, згідно з чинним законодавством. Ми ще й закликали через ЗМІ своїх прихильників та інших учасників пікетів належно поводитися і не піддаватися на різноманітні провокації.
Однак на владу Луцька це ніяк не вплинуло... У день приїзду Кіріла за 10 хвилин до 14-ї ми дізнаємося... що виконавчий комітет Луцької міської ради за підписом пана Шиби подав на нас у суд для заборони пікету. Судове засідання було призначене на 14-ту, а пікет мав розпочинатися через годину. Звісно, ніхто зі «Свободи» у Волинський окружний адміністративний суд не з’явився. Адже в цей час доїзди до місця пікету були просто перекриті. Коли я подзвонив до заступника мера, то той зазначив, що з цього приводу «нічого не знає».
Це як? Права рука не знає, що робить ліва?
До честі голови Волинського окружного адміністративного суду Марії Александрової, позовна заява за підписом Богдана Шиби була залишена без розгляду. Вже згодом ми дізналися, на що посилалась міська влада, прагнучи заборонити пікет. Якщо у листі луцького високопосадовця фактично стверджувалося, що пікетувальникам буде «замало місця», то на цей раз мотивація була іншою. У позовній заяві наголошується: «Перехрестя пр. Соборності та вул. Чорновола не є місцем для проведення зборів та мітингів», оскільки їх дозволено у Луцьку проводити лише на майданах та біля центрального входу у Парк культури і відпочинку імені Лесі Українки. Крім того, на думку луцької влади, наш пікет \"міг вплинути на громадський порядок, життєдіяльність підприємств, установ і організацій, загрожує життю та здоров’ю людей».
Я запитуюсь – це влада українського міста? Луцький градоначальник Богдан Шиба та його підлеглі шукали будь-яких надуманих приводів, щоб «заткнути» українців, які виступають проти імперської політики Кремля. Чиновники готові були вдатися до заборон, щоб догодити московській церкві та її керівникові. Інакше це не назвеш.
Вже на наступний день після візиту Кіріла, 4 серпня пан Шиба розказує журналістам під час прес-конференції – хоча приїзд Святійшого і був пастирським, проте мав більше політичний характер. «Такого не мусить бути, коли гість перетворюється на господаря», – зазначив Луцький міський голова. Нам, звісно, приємно, що Богдан Шиба вміє читати «свободівські» заяви і переказувати їх зміст. Проте тут, як бачимо, слова мера Луцька кардинально розходяться з ділами. ВО «Свобода» свого слова дотримало – ми провели пікет мирно, без провокацій. Та й місця, незважаючи на велику кількість міліціонерів, виявилося достатньо.
Повертаючись до самого візиту керівника російської православної церкви: Я сподіваюся, що приїзд Кіріла щось прояснив у головах наївних прихожан УПЦ Московського Патріархату. Адже вони в тісняві, годинами чекали зустрічі з «своїм» патріархом поблизу храму Всіх Святих Землі Волинської. Що ж вони отримали натомість?
Владімір Гундяєв приїхав, немов злодій, вузькими вуличками, із запізненням понад годину. Приїхав не сам, а з цілим кортежем дорогих іномарок, з чисельною свитою кремезних охоронців. На руці у патріарха Кіріла – годинник вартістю 30 тисяч євро... Побувши кільканадцять хвилин, візитер з Москви покинув Луцьк... Чи усвідомлюють волиняни, одурені московською пропагандою, за чиї кошти купуються дорогі автівки та годинники, за що утримується Кірілова свита? Відомо, що половина парафій Російської Православної Церкви, а, отже і доходів, знаходяться в Україні...
Очікуючи приїзду Гундяєва, жваво крутилися перед об’єктивами численних телекамер і фотоапаратів очільники Волині – голова ОДА Микола Романюк і голова облради Анатолій Грицюк. Заодно вони перешіптувалися і з народними депутатами від Партії Регіонів. Натомість інший приклад подав голова Тернопільської обласної ради Олексій Кайда, який представляє ВО \"Свобода\". Він публічно заявив, що негативно ставиться до візиту Московського патріарха Кіріла на Тернопільщину. Свою позицію голова пояснив висловлюваннями Кіріла під час перебування в Україні, його зневажливим ставлення до українців загалом. Пан Кайда навідріз відмовився брати участь у зустрічі керівника РПЦ, а натомість 5 серпня відвідав хресну ходу УПЦ Київського Патріархату в Почаєві.
Перші наслідки відвідин Кірілом Волині вже є. Так, 16 серпня група прихильників Московського патріархату на чолі з благочинним Локачинської округи УПЦ (МП) Анатолієм Собуцьким здійснює спробу захоплення храму у селі Твердині, який законно належить УПЦ Київського Патріархату. На свято Спаса, 19 серпня церковні рейдери вдруге навідуються і вчиняють бійку з парафіянами храму. Конфлікт досі продовжується. Мені просто жаль тих українців, які відстоюють інтереси московської церкви замість того, щоб спільними зусиллями будувати Українську Єдину Помісну Церкву.
Вже на наступний день після завершення турне Україною патріарх Кіріл вирушає до Москви. Там «пастир» одразу звітується про власну поїздку не священикам, єпископам чи митрополитам, а президенту Росії Медведєву.
Це ще раз підтверджує, що візит російського церковного ієрарха був політичним і показує імперські наміри північного сусіда України. Проте очевидно, що всі старання чиновників-підлабузників на Україні загалом і на Волині зокрема, були марними: «Навряд чи можна назвати сприятливими умови, які штучно створювалися напередодні, так і під час недавнього пастирського візиту на Україну Патріарха Московського і всієї Русі Кіріла», – заявив 11 серпня у своєму знаменитому зверненні до Президента України Президент Росії Дмітрій Мєдвєдєв. Та чи зроблять з цього всього висновки «раби, подножки, грязь Москви», яких так багато у владі України?
Голова Волинської обласної організації ВО «Свобода» Анатолій Вітів
      Блоги є видом матеріалу, який відображає винятково точку зору автора. Вона не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, про яку йдеться.
      Точка зору редакції Інформаційного агентства Волинські Новини може не збігатися з точкою зору автора. Редакція не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує роль носія.
Ще 10 лютого поточного року я направив на ім’я голови Волинської облдержадміністрації Бориса Клімчука та прокурора Волинської області Андрія Параки…
Події у Львові цьогорічного 9 травня продовжують обростати все новими чутками і домислами. Влада намагається якось виправдати те, що сталося,…
Формування парламентської коаліції «стабільності та реформ» у складі 240 депутатів та створення уряду під керівництвом Миколи Азарова стали фінальними акордами…
Коментарів: 13
Анонім Показати IP 25 Серпня 2009 13:16
"Свобода" не устает радовать криками "нас грабят" ))) Часики Кирилла - личный подарок "голубого воришки" Путина ))) при чем тут наше бабло? УПЦ, какой бы она ни была, усиленно возводит храмы, если бы г-н (господин) Витив попробовал бы построить хоть одну церквушку, он бы не вопрошал изумленно, куда УПЦ девает деньги ))) Неслыханное бабло, на которое очевидно давит жаба "патриотов" нашей многострадальной Украины, РПЦ, в частности, косит на собственной контрабанде сигарет ))) вот там - доходы, это вам не копейки за свечки, которые еще купить где-то надо ))) кстати, УПЦ КП покупает свечки на том же подмосковном заводике, что и УПЦ ))) больше негде ))) и денежки "правильных" православных, увы, тоже идут в российский бюджет ))) А что патриарх Кирилл неоднократно бывал в эпицентре денежно-контрабандных скандалов, это г-н (повторюсь, господин) Витив как-то упустил из виду ))) И сдались вам патриаршие часики? облачение его тянет на гораздо большую сумму ((( потребиляди от религии ))) В общем, все как обычно ((( почему ничего не написано о бардаке, который зачем-то создали на Луцких дорогах по поводу приезда патриарха? О выключенных за каким-то х..м светофорах? О никому не нужному перекрытии улиц? О нарушении закона, каковой гласит, что движение для кортежей перекрывается максимум на 15 минут? О позоре нашей жалкой власти, которая ринулась латать дороги под высокоосвященные колеса? Пикетировщики хреновы )))
Сергій Показати IP 25 Серпня 2009 14:28
Який ти недалекий. Навіть дискутувати з тобою немає бажання, бо це пуста трата часу. Такі як ти вже за 18 років показали вою любов до українського народу, читай до влади.
Щирий Показати IP 25 Серпня 2009 23:27
Шановний пане Вітів,Ваші писульки нагадують розмови бабульок на лавках під під"їздами.Годинник Патріарха Ви не бачили,а передаєте вичитане з інтернету,те,що ви кажете про комсомольське коріння то це взагалі ....і збоку бантік.До чого тут Ви презирливо пишите "Очікуючи приїзду Гундяєва, жваво крутилися перед об’єктивами численних телекамер і фотоапаратів очільники Волині – голова ОДА Микола Романюк і голова облради Анатолій Грицюк. Заодно вони перешіптувалися і з народними депутатами від Партії Регіонів." це Ви мабудь тихенько до виборів готуєтесь?Вже три тижні пройшло як поїхав Кирило,а Ви ще баламутите людей своїми розповідями.Навчіться поважати своїх опонентів.До речі за чиї кошти "свобода" піариться?Можливо за рахунок рідних українців?І коли ваші "свободівці" кричали непристойні слова на адресу патріарха Кирила,він як істинний християнин казав,що ми прощаємо всім, хто нас любить і тим хто нас нелюбить.Беріть приклад.
бывший горожанин Показати IP 26 Серпня 2009 00:00
а я поддерживаю анонима!))) тонешь в говне и еще виноватых делаешь остальных!
Анонім Показати IP 26 Серпня 2009 08:39
А ще подібне стало творитися у селі Маяки під Луцьком. Громада "московської" церкви Різдва Христового заявила, що їм мало місця (саме так!) і хоче забрати собі й ммаякіську Покровську церкву - від початку українську. Там служить відомий багатьом протоієрей Михайло Бучак. Без сумніву, одна з найяскравіших постатей УПЦ КП на Волині, толковий і принциповий священик. Так що тут Вітів правий -хитрі попи і дурні баби з Московського патріархату таки "зариваються". Так що недооцінювати не варто.
Анонім Показати IP 26 Серпня 2009 22:34
Пан ВІТІВ ще не заспокоїлись.Якщо і є в "СВОБОДІ" щіра стурбованість долею країни - а непокоїтись є про що - то такі ...не сповна розуму "політики" ...тільки відштовхують можливих прихильників. Був ще такий чувак , який закінчував кожний свій виступ воланням :"Карфаген має бути зруйнований!!" Ніяк пан ВІТІВ не заспокоїться. Особливо вражає пана ВІТІВА годинник за 30000 долярів . Ви чек бачили ? Чи до вуха прикладали ? Чи інтернету перечитали ? Чи нема про що писати ? Дурість. Дурість і величезний комплекс власної меньшовартості .Писав - писав та й до годинника дописався . Ще про штани напишіть . Мабуть , теж не у в'єтнамців купував. А ще - туфлі ...та багато про що ще треба написати! Вже напишіть , та заспокойтесь.
Вінстон Показати IP 27 Серпня 2009 10:05
Діагноз.....
Анонім Показати IP 27 Серпня 2009 21:35
Приїзд московського попа Гундяєва мав за мету продовження антиукраїнських провокацій за допомогою церкви. За підігрівання напруженності у міжконфесійних відносинах в Україні він безумовно розраховує на велику подяку від своїх кремлівських керівників, чиє завдання він і виконав. Наслідки відомі
Ладомир Показати IP 28 Серпня 2009 01:17
З чого така ненаисть???? Якби приїхав "пастор" скажімо так) з Ватикану, то Ви б так само мурчали? Я більш чим впевнений, що є кацапи і є росіяни, є жиди і є євреї, є хохли і є українці. Ви паН відів справжній хохол. Якось я чув анектдот, що "Україна розпочинається з ринку де всі яблука надкусані...". Так ось такі як ви і надкусуєте ці яблука, саме за таких як ви нас по всьому світу рахують бидлом. Хоча колись нашу країну рахували гостинною.
Анонім Показати IP 28 Серпня 2009 13:01
цікаво читати відгуки. А ще цікавіше дізнатись звідки беруться антиукраїнські коменти. Щойно трапився в мережі першокласний аналіз "відгукування" на українсько-російські відносини. Автор - Сашко Харченко, головний редактор УНІАН. Всім рекомендую почитати, хоч і "многа букофф". http://unian.net/ukr/news/news-333103.htm для мислячих людей - то їжа для роздумів, і багато рос. юзерів себе впізнають в головних героях статті: "Мочить хохлів в Інтернеті – єсть така робота"... читайте із задоволенням!!! :)
Анонім Показати IP 28 Серпня 2009 22:25
Прочитал рекомендованную заметку в УНІАН.Довольно мерзкие примеры комментов приведены.Не знаю - верить ли тому , что это пишется по заказу ? Влияние интернета на общественное мнение мне пока не кажется таким уж глобальным. Не задумываясь о происхождении хамских комментов , задевающих не только , например , автора комментируемой статьи , но и любого нормального человека , пытающегося читать коммент , я просто ухожу оттуда , оставляя бессмысленные оскорбления на совести модераторов. Как только начинаются "жиды" , "хахлы" и "коцапы" - дальше не интересно . И зачем модераторам сохранять эту галиматью ? Другое дело , что иногда автор пишет на таком же уровне , сваливая в кучу Москву , Путина , Г у н д я е в с к и е часы (наверное только еще в "БАРВІНКУ" за них не писали)парафии, доходы и патриархаты .Тоже - совсем не обязательно читать до конца . Что же касается хамских брутальных и абсолютно безграмотных комментариев - а кто видел и - главное - слышал наших луцких молодых тружеников , выходящих из пивных баров ? А разговоры по мобиле на всю маршрутку ? Они что - в ФСБ служат ? Все ? Разве не может ОНО наутро засандалить коммент сообразно интеллекту ? Кстати , по поводу статьи отца Виталия - практически на ту же тему - приезд и отъезд - вполне вменяемые комменты , особенно последние . Было очень интересно читать , хоть и "не согласен с обоими".
Анонім Показати IP 29 Серпня 2009 16:05
Та цей покидьок больний на всю голову, як і його під.. свободівці... От Нац. Альянс - це сила!!!!
OrestN Показати IP 6 Грудня 2009 23:11
я вважаю у "Свободи" сама правильна позиція в релігійномі як і в інших питаннях. Київ мати містам руським

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus