USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97
Андрій Осіпов: ЧИ СОРОМНО НЕ ПОВЕРТАТИ ГРОШІ
Для загального обговорення пропоную тему: „Чи соромно не повертати гроші”.

Оскільки я запропонував про це поговорити, то відповідно маю повне право висловитися першим.
Почнемо. Для правильного розуміння цього питання поділимо його на дві частини:
- чи соромно не повертати гроші взяті в банку
- чи соромно не повертати гроші взяті у сусіда чи родичів
Традиційно склалось, що основою роботи банківської системи є різниця між відсотками отриманими від наданих банком кредитів та відсотками сплаченими банком за депозитами (запозиченнями). Технічно, якщо гроші розглядати як конкретну купюру чи монету, то кредит виглядає як отримання однією особою тих грошей, які раніше надали банку інша особа. Посередником є банк, який має гарну репутацію і вселяє впевненість у вкладника, що депозит повернеться із відсотками. Насправді робота банківської системи набагато складніша і відслідкувати кому і чиї гроші дістались неможливо, та й зрештою непотрібно.
Насправді я звернув увагу на походження банківських грошей тому, що кільки місяців тому мені довелось читати ряд статей, у яких говорилось, що „якби боржники повернули банку гроші, то банк віддав би їх людям; мовляв, вкладникам не варто нарікати на банк, треба нарікати на банківських боржників”. Що ж задум непоганий, а такі статті очевидно замовляються самими банками. Проте такі висловлювання не витримують критики з юридичної і економічної точок зору; вони є абсолютною безглуздістю і брехнею.
Але давайте повернемось до основного. Чи соромно не повертати позичені гроші.
1. Так. За умови, що гроші позичені у родичів, сусіда, друга тощо.
2. Ні. За умови, що позичені гроші являють собою комерційний або споживчий кредит.
Банки як професійні позичальники створили департаменти-служби-відділи, банківські працівники на професійній основі вивчають позичальника, його поручителів, їх майно, одержують усі необхідні документи, підписують складні і об’ємні договори, одержують заставу, поруку, іпотеку. При цьому банківські договори складають самі банківські працівники і відповідно кредитний договір і договір застави переважно враховують інтереси самого банку. Поряд із кредитуванням банк страхує відповідальність неповернень грошей або страхує предмет застави тощо. Тобто, зрозуміло і очевидно, що банківський кредит – це система законодавчих та договірних механізмів, які застосовують професійні економісти і юристи, що найняті банком для оформленням факту передачі грошей від банку до позичальника, одержання банком вигоди (відсотків) та забезпечення високої ймовірності повернення наданого кредиту. Додайте до написаного вище, також те, що майже усі банки мають власні служби безпеки, працівниками яких є колишні співробітники правоохоронних органів.
Не слід забувати, що друг, родич чи сусід позичають на віру і з добрими намірами, а банк видаючи кредит одразу передбачає його неповернення, сумніваючись чи то у порядності позичальника, чи то у його спроможності повернути гроші, тому і страхує себе заставами, поруками, штрафами.
Отже, трапилось - неповернений кредит. Як шкода. Чому ж позичальник сам не віддає, чому не піддається на вмовляння, чому не лякається банківської служби безпеки тощо.
Комусь стало соромно від думки, що банківський кредит може бути неповернутим. Мені ні. Вибачте, шановні банкіри, але якщо ви так довго вивчали позичальника і забезпечували його зобов’язання, то на кого покладати відповідальність. Банк, як професійний позичальник, несе відповідний професійний ризик. Як то кажуть, нічого особистого, бізнес є бізнес.
Хай залучені банком фахівці розпочинають передбачені законом і договорами процедури стягнення боргу, нараховують штрафи, неустойки. Працюйте.
Прошу не сприймати написане вище як заклики не виконувати своїх зобов’язань. Навпаки, я переконаний, що виконання договірних зобов’язань – це реалізація принципів стабільності, справедливості та економічної доцільності таких правовідносин.
Але до чого тут сором. Якщо не розглядати випадків відвертого шахрайства, то неповернутий кредит лише передбачена раніше ймовірність, до якої банк готувався усіма доступними методами. Тому говорити про сором чи каяття із боку позичальника не варто, це справи банківського кредитування не стосується.
А чи не соромно банкам вдаватись до шантажування чи погроз; а чи не соромно банкам поширювати прізвища своїх позичальників через ЗМІ, порушуючи при цьому банківську таємницю. Обговорюване вище питання є складним і, певен, однозначної відповіді на нього бути не може. У будь-якому випадку краще мати свою думку, аніж потрапляти на гачок вміло поширених штампів.
Мені як адвокату доводилось захищати інтереси як банківських установ, так і осіб, що з певних причин прострочили повернення банківських кредитів. При здійсненні представництва я передусім керувався законом і здоровим глуздом, а не аналізом морального стану боржника.
      Блоги є видом матеріалу, який відображає винятково точку зору автора. Вона не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, про яку йдеться.
      Точка зору редакції Інформаційного агентства Волинські Новини може не збігатися з точкою зору автора. Редакція не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує роль носія.
“Межа зловживання владою будь-якого чиновника встановлюється не його сумлінням, а тільки пильним суспільним контролем” - Макс Вебер Задля уникнення закидів…
Далеко не всі користувачі послугами банку знають про його роботу. Воно й не обов’язково, особливо, якщо до банку звертаються коли…
Коментарів: 14
Viktor 69 Показати IP 2 Серпня 2010 17:13
Людина соромиться, коли переживає й усвідомлює свою невідповідність пануючим у суспільстві нормам і цінностям. Коло Цих норм і цінностей виходить далеко за межі власне моральних відносин. Типовою ситуацією сорому в цьому розумінні є переживання своєї бідності, убогості, неграмотності перед багатством, заможністю і високою освітою. Зарозумілість на одному ступені соціальної ієрархії обертається соромом на іншо­му.У той самий час, якщо людина не приймає цінність багатства або соціального статусу як аксіому, вона не стане соромитися власного становища. «Хто чесної бідності своєї боїться, той найжалюгідніший з людей, боягузливий раб», - писав Роберт Берн. Особисто мені соромно за Андрія Осіпова і цю нікчемну та й щей таку збочено-велику статтю...
:) Показати IP 2 Серпня 2010 17:28
Чому соромно? Береш чужу-чужісіньку гривню. Потратив. Нема. А віддівати приходиться свою власну!!
Банкір Показати IP 2 Серпня 2010 17:30
Досить цікавий комент.
Tarantino Показати IP 2 Серпня 2010 17:36
Не розумію, навіщо юристу взагалі такі поняття як сором - не сором. Є буква закону. Є факт - як доведеш - так і буде. Мені здається Андрію, ви трохи не на свої галери полізли. От якби ви написали про те чи "МОЖЛИВО" кредит не повертати - от тоді б це було корисно. а так - просто цікаво ;)
правдолюб Показати IP 2 Серпня 2010 19:41
пропоную нову тему:чи соромно займатись рейднрством будівельних підприємств чи всетаки вигідно?
Банкір2 Показати IP 2 Серпня 2010 22:49
Підтримую останнє речення Viktorа 69. Подібним чином можна обгрунтувати "моральність" будь-якого вчинку, в т.ч. як це не звучить, і вбивства... Типова відсутність будь-якого сорому як для авдоката. Окрім цього автору, якщо він вважає себе освіченою людиною, а не лише пробує виправдати захист і гонорари своїх клієнтів варто враховувати і економічний аспект... Нема - грошей, нема кредитів... Поки не навчимось платити за свої борги як матеріальні, так і моральні будемо так і жити як живемо... Маємо те, що маємо!!!
С.О.Л. Показати IP 3 Серпня 2010 09:40
Справді. Навіщо співставляти мораль та право. Закон є закон. Він регулює чітко визначене коло суспільних відносин. Мораль регулює інше коло суспільних відносин, що не регулюються законом. Все розмежовано. Не має сенсу їх змішувати. В статті не висвітлена економічна природа кредиту. Але зважаючи на вузьку спеціалізацію автора це допустимий недолік. "Не слід забувати, що друг, родич чи сусід позичають на віру і з добрими намірами, а банк видаючи кредит одразу передбачає його неповернення, сумніваючись чи то у порядності позичальника, чи то у його спроможності повернути гроші, тому і страхує себе заставами, поруками, штрафами." Всі повинні передбачати неповернення кредиту. Така природа економіки.
Здравий Показати IP 3 Серпня 2010 12:22
Або ніхто не зрозумів основного меседжа цього поста, або ніхто про нього не пише. А меседж такий: "люди, хто хоче відмазатися від обтяжливого кредиту ЗАКОННО - геть сумніви! Ми, юристи, не вважаємо це аморальним. А отже - вперед". Бідні банкіри....
Бюджетник Показати IP 3 Серпня 2010 12:57
А чи не соромно збирать відкати 20% зі всього що фінансується в області,ОЦЕ ТЕМА
Леся :) Показати IP 3 Серпня 2010 23:10
Дивна річ, слабкість банківських служб завжди прикривається непорядністю клієнтів. Вибачте банкіри, автор беззаперечно прав - видавали гроші із метою заробити, то бутьте добрі визнайте, що часом передбачені механізми банківського захисту не працюють. Дійсно, кредити слід повертати і свої обіцянки слід виконувати. Тільки не треба апелювати до совісті, апелюйте до закону...
Юрист Показати IP 4 Серпня 2010 19:50
Видно добре в ВДУ Мар'ян Іванович навчив Андрія: і української мови, і економічної теорії. Напевно, якби Осіпов став не адвокатом, а прокурором, то з його активністю половина області вже б мала судимість.
Жанна Показати IP 5 Серпня 2010 19:07
А чи не соромно жити в державі, що не спроможна надати людині достойний заробіток? А про власників банків не турбуйтесь, зайве... Цікаво почути слушну думку, Андрію. Решті - пишіть, і вас покритикують...
Антиянек Показати IP 10 Серпня 2010 22:39
А чи не соромно дерти в 10 раз більше собівартості?
вого КРОК Показати IP 18 Серпня 2010 16:53
Дещо незрозуміло що саме наштовхнуло автора на написання вищенаведеного опусу,ібо позиція по ходу доволі неоднозначна. З однієї сторони це юрист що заробляє гроші на маніпулюванні дирами в законодавстві(й хто клієнт неважливо)з іншої порядна людина яка захищає якісь загальнолюдські поняття. ИМХО. Якщо гроші брались в борг й умови повернення ЧІТКО обумовлено їх однозначно потрібно повертати.Але якщо Ваш кредитор самостійно й в односторонньому порядку змінює ЧІТКО обговорені умови повернення боргу - це кидок!!В випадку з банками (а повірте в мене є доволі великий досвід спілкування й з банкірвми й з колекторами й т.д) саме так й відбулося на початку кризи.Так ось якщо ви пузичили гроші й з вас пробують зробити "терпілом" посилайте кредитора далеко й на довго!!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus