USD 40.00 40.35
  • USD 40.00 40.35
  • EUR 40.10 40.45
  • PLN 10.00 10.25
Андрій Сидорук: Ганебно торгувати інтересами підприємців!

На одній із сесій Ковельської міської ради було зачитано звернення такого змісту: «Ми, підприємці з привокзального ринку, доводимо до Вашого відома, що ми на представлення наших інтересів голові Ковельської громадської організації малого та середнього бізнесу Сидоруку А. А. та Жилці Г. М. згоди не давали». Всього – 43 підписи.
Здавалося  б, нічого особливого: звернення як звернення. Подібних до нього буває чимало. Причому – майже на кожній сесії.
Традиційно для набуття більшої ваги, звернення підкріпили нібито справжніми підписами підприємців.
Традиційно один із де­путатів, що, очевидно, мав грати роль, так би мовити, «лобіста» і захисника інте­ресів підприємців, невпев­неним голосом зачитав звернення.
Звернення, знову ж таки – традиційно, обговорили на сесії. І хоч обговорення зайняло всього декілька хвилин, але користь від цього була очевидною – настрій депутатів значно поліпшився. Жарти і гумористичні репліки дозволили зняти атмосферу політичної «набурмосеності» і надмірної серйозності.
І хто б що не говорив про наших депутатів, але брати участі в незрозумілих з\'ясуваннях стосунків між самими підприємцями народним обранцям не захотілось. А то хто його знає, що ті підприємці між собою не поділили – чи корову, чи коханця (в кулуарах, підсміюючись, озвучили й цю версію), чи курка межу кіоска перейшла, чи «кравчучка» переїхала – незрозуміло.
На цьому корисні моменти від звернення завершились. Рівно ж, як і його «традиційність».
Історію зі зверненням можна було б завершити і поставити в ній крапку. Якби не декілька «але».
«АЛЕ» перше. Наступного дня частина «підписантів» заявила, що ні сном, ні духом не відає ні про яке звернення. А їх підписи просто сфальсифікували.
«АЛЕ» друге. Партизани-підпільники могли би позаздрити конспіративним якостям ініціатора збору підписів під зверненням. Чия ідея і хто вдався до фальсифікації підписів, достеменно невідомо до цих пір.
Очевидно, зараз пошуками «підпільників» буде змушена перейнятись Ковельська міжрайонна прокуратура. Саме до неї напра­вили свою заяву підприємці, обурені викорис­танням своїх прізвищ і підписів в сумнівних цілях. Бо ж відомо: фальсифікація – це завжди, м\'яко кажучи, не зовсім законне діяння.
«АЛЕ» третє. Навколо історії зі згадуваним зверненням пристрасті вирують і дотепер. Кому зараз потрібно втілювати відоме правило «розділяй та володарюй», можна тільки здогадуватись.
В силу тих обов\'язків, що покладені на мене як на керівника Ковельської міської громадської організації підприємців малого та середнього бізнесу «Альтернатива», не можу погодитись з тим, що підприємців ділять на «ваших» та «наших», «своїх» і «не своїх». І замість того, щоб організовувати черговий «хрестовий похід» проти «ворогів народу-підприємців», краще спробувати розв\'язати ті проблеми, які хвилюють підприємців сьогодні.
І тут роботи вистачить всім: і тим, кого ще вчора ділили на «своїх» і «не своїх», і тим, кого за старою марксистсько-ленінською практикою відносили до таких собі «нових класових ворогів» (наприклад, керівництво ринків), і міській владі (яка, на думку багатьох, завжди винна у всіх наших гріхах і недопрацюваннях вже тому, що вона - влада). Важливо правильно визначити пріоритети.
Бо коли головною метою стає використання тих самих підприємців у політичних інтригах та ігрищах в якості інструментів у боротьбі за владу і впливи,  тоді принцип «розділяй та володарюй» стає домінуючим.
Для мене ж такі, з дозволу сказати, «пріоритети» неприйнятні в принципі. Підприємці – це люди, котрі мають свої сім\'ї та є батьками своїх дітей. Єдиною стабільною можливістю постійно отримувати необхідні для виховання цих дітей кошти є праця підприємців.
Тому, як мінімум, непорядно використо­вувати їх, часто справедливе, незадоволення в політичних чи будь-яких інших сумнівних цілях. А ризикувати благополуччям родин підприємців задля того, щоб зайвий раз потішити своє дрібне честолюбство, – взагалі злочин!
Принцип «конфлікт – заради конфлікту» або «після нас – хоч потоп» має відійти в минуле. Адже підприємці до­віряють нам, керівникам гро­мадських орга­нізацій, котрі відповідно до власних статутних зобов\'язань заявляють про готовність захищати їх інтереси. Тому спекулювати цією довірою і торгувати інтересами підприємців – ганебно.
Сьогодні найважливіше в нашій діяльності – забезпечити належні умови праці підприємців, зберегти робочі місця, добитися адекватної орендної плати на центральному і привокзальному ринках, налагодити ефек­тивний діалог між підприємцями, дирекцією ринків і міською владою.
Важливе також питання комунального ринку, створення якого дозволить знизити орендну плату. Хоча вивчення проблематики підприємництва – питання надто серйозне, щоб визначити перелік інтересів підприємців одним чи двома реченнями.
Саме тому Ковельська міська громадська організація підприємців малого та середнього бізнесу «Альтернатива» планує найближчим часом провести масштабне опитування підприємців, щоб визначити коло питань та інтересів, які потребують першочергового вирішення. Бо насправді діяльність підприємців, яких у Ковелі близько 5 тисяч, важлива не лише для тих самих підприємців та їх сімей. І це не тільки надходження до міського бюджету, які складають небагато-немало, а більше п\'ятої частини загальних надходжень до бюджету Ковеля.
Тому в успішному вирішенні проблем підприємців зацікавлені і міська влада, яка отримує відповідні надходження до міського бюджету, і керівництво ринків, котре отримує від підприємців орендну плату. Але важливо, щоб зусилля підприємців та їх внесок в життя міста були належно оцінені.
Тут маємо виходити з кінцевого результату. І не завжди для того, щоб добитися реальної оцінки праці підприємців, слід іти на прямий конфлікт. Бо ж часто під час таких протестних акцій підприємці на питання: «Чому ви прийшли протестувати?» відповідають: «Не знаю, нам сказали, і ми прийшли». Отут і стає зрозумілою справжня мета таких акцій – використання підприємців у політичних іграх.
Прикладом безконфліктного розв\'язання частини проблем підприємців може слугувати декілька фактів. На одній із сесій міськради мало бути прийняте рішення про надання земельної ділянки госпроз­рахунковому ринку для ведення госпо­дарської діяльності та перенесення кіосків. Питання обговорювалось депутатами, лунали пропозиції віддати землю під­приємцю, продати з аукціону.
На щастя, депутати пристали на мою пропозицію: земельну ділянку надати госпрозрахунковому ринку, оскільки передача її у власність іншим могла б суттєво вплинути на собівартість торгового місця та унеможливити вирішення інших важливих питань. Для міста та його мешканців це важливо ще й тому, що собівартість торгового місця суттєво впливає на формування ціни на товар.
На пропозицію «Альтернативи» Ковельським міським головою Сергієм Кошаруком було скликано робочу групу і вирішено ряд важливих для підприємців питань. Зокрема, зараз розширюється проїзна частина в кінці вулиці Театральної, де постійно виникали «пробки». Облаштовуються місця для паркування автомобілів, де за його порядок відповідатимуть конкретні особи з числа працівників ринку.
Гострим також було питання облашту­вання і розміщення кіосків, які знаходяться на узбіччі проїжджої частини вулиці Театральної, прилеглої до території ринку. Як виявилось, коли підприємці, міська влада і дирекція ринку готові до порозуміння і співпраці, то цілком можливо без крику і непотрібного ґвалту вирішити й це питання.
А вирішення таких десятиліттями задавнених, але дуже важливих для функціонування ринку та роботи підприємців питань, як розширення проїжджої частини вул. Театральної від воріт ринку до перехрестя вулиць Сагайдачного та Те­атральної і закільцювання дороги по вулиці Сагай­дачного, міська влада запланувала на наступний рік.
Інфляційні процеси в країні гостро поставили проблему підвищення орендної плати за торгове місце. На сьогодні це питання, відповідно із досягнутими домовленостями, знято з порядку денного. Багато розмов, домислів і чуток було навколо питань перенесення кіосків. Деякі, з дозволу сказати, діячі пробували робити навколо того своєрідну «піар-акцію», поширюючи плітки, що кіоски будуть перенесені без відома і без дозволу самих підприємців.
Ми провели робочу зустріч з Ковельським міським головою Кошаруком С. Д., директором Ковельського госпрозрахун­кового ринку Ківачуком В. М., депутатом Ковельської міської ради Стахорською Л. С. та членом координаційної ради по розвитку підприємництва при голові Волинської обласної державної адміністрації Жилкою Г. М., відвідали привокзальний ринок, вивчили ситуацію.
В результаті погодились не переносити кіоски, тим більше – без домовленості з підприємцями. Спільними зусиллями вдалось вирішити і питання перенесення кіосків на центральному ринку по вул. Брестській, попередньо впорядкувавши торгові місця згідно з пожежними нормами.
Також частина підприємців потребувала зміни торгового місця на аналогічне в іншій частині привокзального ринку. Ця потреба виникла, оскільки товаро­виробникам з найближчих сіл на ринку потрібно було влаштувати додаткові місця для торгівлі сільгосппродуктами. За підсум­ком проведеної роботи 20 підприємців погодились на запропоновану пропозицію.
Це і є дієвий захист інтересів підприємців та громади нашого міста. Результат безконфліктного вирішення питань, важливих для міста і підприємців, – очевидний. Причому добитися цього вдалось без застосування таких заходів «останнього резерву», як страйк чи інших подібних протестних акцій.
Переконаний: не останню роль в успішному розв\'язанні цих гострих питань відіграла позиція міського голови Сергія Кошарука, котрий до набуття статусу міського голови сам був підприємцем. Тому з власного досвіду знає нашу нелегку працю.
Справедливості ради мушу визнати: нинішнього міського голову неодноразово можна було побачити на ковельських ринках при вирішенні гострих питань. Можна говорити, що завгодно, але те, що нинішня міська влада, на відміну від своїх попередників, приділяє багато уваги розв\'язанню проблем під­приємців – факт незаперечний.
Загалом можна сказати, що сьогодні нам вдалось виробити досить дієвий механізм співпраці між підприємцями, керівництвом ринку і міською владою. Бо тільки системна й постійна робота над вирішенням тих питань, які хвилюють сьогодні і турбуватимуть завтра підприємців, може принести справжній результат.
При цьому важливо, щоб, підходячи до розв\'язання проблеми, жодна із сторін ніколи не забувала, що, окрім відстоювання власних інтересів, є й інтереси спільні, важливі для всіх. А спроби політизувати неполітичні у своїй суті процеси завжди виглядатимуть спекуляцією за рахунок майбутнього і торгівлею чужими (не своїми) інтересами.
      Блоги є видом матеріалу, який відображає винятково точку зору автора. Вона не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, про яку йдеться.
      Точка зору редакції Інформаційного агентства Волинські Новини може не збігатися з точкою зору автора. Редакція не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує роль носія.
Коли йде боротьба за владу, підприємців часто використовували і використовують для підняття рейтингу окремих політиків всеукраїнського та місцевого рівнів. Тоді…
Кризою в нашій країні здивувати когось важко. Починаючи з кінця 80-их років ще минулого століття живемо в атмосфері різноманітних криз.…
У Львові склалися передумови для виникнення надзвичайної екологічної ситуації
Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus