USD 40.00 40.30
  • USD 40.00 40.30
  • EUR 40.10 40.35
  • PLN 10.00 10.20
Андрій Сидорук: У Новий Рік з новою кризою?

Кризою в нашій країні здивувати когось важко. Починаючи з кінця 80-их років ще минулого століття живемо в атмосфері різноманітних криз. Політичних, економічних, фінансових, нарешті особистих. Отак всупереч кризам народжуємо і виховуємо дітей, започатковуємо нові справи, відзначаємо важливі дати і зустрічаємо Нові Роки.
Але сьогодні ситуація  особлива - для  підприємців  зовсім  невтішна. В серйозні макроекономічні дослідження вдаватись не буду – просто спробую проаналізувати ситуацію зі своєї ковельської дзвіниці. На відміну від, скажімо кінця 90-их, можливостей для швидкого становлення дрібного і середнього бізнесу значно поменшало. Все жорсткішою і жорсткішою стає конкуренція, в першу чергу з великим бізнесом. І на відновлення втрат у нашому малому бізнесі кожному з нас буде треба прикласти значно більше зусиль ніж раніше.
Природно, що з періодом відносної стабільності в багатьох підприємців з’явилось бажання покращити свій матеріальний рівень життя. Багато хто з нас вирішив скористатися послугами банківського кредитування для купівлі нерухомості, автомобілів, для розширення власного бізнесу, для оплати навчання своїх дітей, які за ці роки несподівано подорослішали. Але як кажуть «позичаєш чужі гроші, а віддавати мусиш свої».
Як правило ці кредити брались в іноземній валюті. Я кожен день зустрічаюсь зі своїми знайомими-підприємцями, котрі стали жертвами такого валютного кредитування. Щоденні новини про чергове підвищення курсу долару чи євро нічого крім розпачу в їх очах  не викликають.
І якщо сьогодні гостроту негативних емоцій від кризи дещо згладжує відчуття майбутніх свят і очікування фінансових надходжень від передноворічних закупів, то через декілька місяців підприємці опиняться віч-на-віч з кризою, безгрошів’ям покупців, дурістю великих і малих політиків.
Як же підприємцю максимально убезпечити себе в цей нелегкий час? Найперше перейти на режим економії у своїх витратах. Розумію, що напередодні свят про це думати не хочеться. Але ситуація вже сьогодні змушує кожного з нас відмовитись від частини запланованих витрат і  затягнути свої пояси. І це справді стосується кожного, а не лише підприємців.
Тому як платник податків я хочу бачити, що влада, як київська так і місцева більш ощадливо витрачає зароблені мною гроші, які я, підприємець, передав їй для наповнення бюджетів різних рівнів. І кожен розкішний салют в київському, луцькому чи ковельському небі буде сприйматись мною не як святковий салют, а як похоронний залп над домовиною нашого майбутнього.
Як підприємець я сподіваюсь, що разом зі мною і владою затягнуть свої пояски і власники ринків, які кожного місяця вимагають від мене сплати ринкових зборів.
Але ось тут якраз ситуація чомусь зворотня. Нещодавно директор Ковельського госпрозрахункового ринку Віталій Ківачук повідомив мене, як голову Ковельської міської громадської організації підприємців малого та  середнього бізнесу «Альтернатива» про те, що, бачте, є рішення в черговий раз підвищити орендну плату на ринку. Цього разу ще на 3 грн. за 1 кв. м.
Я не знаю яким органом думали ті, хто приймав таке драконівське рішення. Впевнений – не головою. На моє переконання власники ринків в цей період повинні відмовитись від звичного рівня рентабельності своїх підприємств і не те що не підвищувати, а навіть знизити ставку оренди!
Як підприємець я й дотепер до кінця не маю чіткої ясності за які такі послуги сплачую орендну плату. Тому, напевне, керівництву ринків слід спочатку провести паспортизацію ринку, облаштувати необхідну інфраструктуру, привести на відповідний рівень роботу працівників ринку. Лише після цього по закінченні гострого періоду економічної кризи можна говорити про підвищення оренди для підприємців.  Але з кожною такою ситуацією я все більше утверджуюсь в думці про потребу заснування муніципального ринку, який би не давав зростати фінансовим апетитам нинішніх власників ринку.
Ще більше ускладнюють ситуацію деякі надміру гарячі голови з числа самих підприємців, які використовуються  місцевими політиками. Так зокрема із недавнього  засідання  зборів  підприємців, видно, що підприємцями    маніпулюють  і  надалі.  На  мою  думку  проблеми , а  точніше, невирішені питання  у  підприємницькій  діяльності  завжди  були  та  завжди  будуть. Тільки  стоїть  питання  -  яким  методом  ці  проблеми  вирішити? Ще  вибори  не  стартували,  але  є  «діячі»  для  яких  ці  вибори і не  закінчувались . Як  я  раніше  уже  писав, продовжують  використовувати  підприємців  у  політичних  іграх  та  розділяють  на  «ваших»  та  «наших».
Для мене очевидно й інше – підігрівання ультрарадикальних настроїв серед підприємців може бути і частиною плану по перерозподілу території ринків, і не на користь як самих підприємців, так і нинішніх власників ринків. Я  вважаю, що  проблеми  повинні  бути  вивчені, викладені  у  вигляді  пропозицій  та  з  методами  їх  розвязання. Без  зайвого крику і  балачок. В кінці-кінців важливий результат, а не процес самого конфлікту від якого багато хто отримує незрозумілу насолоду.
Впевнений, що в цей нелегкий час громадські об’єднання підприємців повинні приділити особливу увагу юридичному захисту підприємців і вмінню відстояти інтереси підприємців за будь-яких умов.
Втішає  те, що  підприємці  почали  орієнтуватись     краще  в  громадському  житті  нашого  міста,  та  все  менше  і  менше  підприємців  піддається  на так  звані  «провокації»  ,  тому,  що  розуміють  хто  і  для  чого  їх  використовує. Адже  вирішення  проблем   не  полягає  в  емоціях  та  суперечках. Вирішення  проблем  полягає  у  вмінні  вести    принциповий діалог  з  владою  та  дирекцією  ринку з позиції захисту інтересів підприємців, а не місцевих політиканів чи латифундистів.
Моя  позиція  підкріплена  одним  правилом – хто не  хоче  працювати, шукає  виправдовування, а  хто  хоче  досягти  результату, шукає  методи для  досягнення. Приказка стара, але  актуальна  і  сьогодні.
Я  впевненний, що  наші  підприємці спільними зусиллями і  цього  разу  віднайдуть  спосіб    та  можливість  втримати  свій  бізнес, адже  це  найкмітливіші  люди. Зі свого боку я  готовий  надати  підтримку  підприємцям, консультативну, інформаційну, у  збереженні і створенні  власного  бізнесу та підборі  персоналу.
Я  також  вітаю  підприємців  з  Новорічними  святами, бажаю  витримки,  оптимізму  та  впевненності  в  житті.
Р.S. З огляду на ситуацію, яка складається на Центральному ринку і користуючись нагодою інформую всіх зацікавлених підприємців, що Рада ГО «Альтернатива» прийняла наступні рішення:
1) Вимагати від керівництва ринків відмовитись від підвищення орендної плати, як мінімум до аргументованих пояснень причин підняття;
2) КМГО «Альтернатива» готова надати підприємцям, незалежно від їх громадської, політичної чи іншої приналежності безкоштовну правову допомогу при укладенні договорів оренди з дирекцією ринків на наступний рік.
      Блоги є видом матеріалу, який відображає винятково точку зору автора. Вона не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, про яку йдеться.
      Точка зору редакції Інформаційного агентства Волинські Новини може не збігатися з точкою зору автора. Редакція не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує роль носія.
Коли йде боротьба за владу, підприємців часто використовували і використовують для підняття рейтингу окремих політиків всеукраїнського та місцевого рівнів. Тоді…
На одній із сесій Ковельської міської ради було зачитано звернення такого змісту: «Ми, підприємці з привокзального ринку, доводимо до Вашого…
Під час новорічної ночі у Польщі виникло близько 700 пожеж, спричинених феєрверками.
Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus