USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.75 40.00
  • PLN 9.72 9.88
Антон Сосновський: Акт Злуки, або як повторюється історія для України
Виникнення держави у різних народів відбувається під впливом різноманітних внутрішніх і зовнішніх умов, в залежності, від яких формується той чи інший тип розвитку державного будівництва. Українська державність пройшла в процесі свого розвитку ряд етапів, кожен з яких мав свою історичну специфіку. У цьому контексті особливо символічним є Акт Злуки, проголошеного в Києві на Софіївському майдані 22 січня 1919р.

Схвалення цього об'єднувального акту логічно продовжувало весь попередній досвід національно-визвольної боротьби українського народу. У вітчизняній історії є дуже небагато фактів такої суспільної значимості, у яких би так переконливо та масово проявилось віковічне прагнення української нації до об'єднання всіх етнічних українських земель в єдину соборну державу.
Саме тому так прикро усвідомлювати сьогодні, що ті ж проблеми далекого 1919 року, які стояли перед українською нацією відразу після закінчення Світової війни, через 95 років практично залишились незмінними: розрізненість мовна, релігійна, ментальна та територіальна. А головне, що тогочасні політичні сили, як і нинішні політичні партії, ставили власні приватні та кланово-партійні інтереси вище за загальнонаціональні.

Егоїстичний хуторянський менталітет домінуючих політичних сил не дав тоді і не дає сьогодні піднятись над власними амбіціями. Потужний сплеск національного духу 22.01.19 продемонстрував могутні рушійні джерела ідеї єднання, засвідчивши її позачасову актуальність. Не хочеться вірити, що нинішній Майдан-2, як спалах творчої енергії мас, може не отримати подальшого практичного оформлення, закарбувавшись у пам'яті, як і Помаранчевий Майдан -1, лише яскравим прикладом соборності в Україні, яка так і не спромоглась тоді стати соборністю реальною.

95 років тому переможці Першої світової війни безжально розкраяли споконвічні українські землі між Польщею, Румунією, Чехо-Словаччиною та СРСР. І знадобилось довгих та надзвичайно кривавих 70 років, щоб споконвічна мрія українського народу здійснилась. Під час Української революції 1917-1921років одна частина української політичної еліти тягнулась до Європи (Антанти), сподіваючись знайти тут справедливе визнання, захист та допомогу. Друга частина українського соціуму шукала підтримку у вчорашній Російській Імперії, яка на той час вже була більшовицькою Росією. І сьогодні практично нічого не змінилось: дилема цивілізаційного геополітичного вибору Україною між ЄС та Росією обумовила нинішній Майдан. Як тоді, так і сьогодні, сусідня Росія швидше прийшла нам на «допомогу»: тоді у вигляді військової комуністичної агресії, а сьогодні затягуванням України у Митний Союз та ціновим пресингом на російський газ. А відтак цілком закономірно, що ми й досі маємо ті ж виклики та проблеми, що і 95 років тому. Проте, очевидним є той факт, що Акт Злуки наочно довів безсилля всіх багатовікових спроб роз'єднати український народ, регіонально протиставити українців один-одному, змусити служити чужим для них цілям.

Як ЗУНР так і УНР у 1919 р., м'яко кажучи, не викликали симпатій, а породжували ворожість у сусідів і нерозуміння у провідних світових держав, які вирішальним чином формували тогочасний світовий устрій. Антанта з метою повернути собі царські кредити підтримувала відродження неподільної Російської імперії, а тому логічно підтримувала білий рух, який і чути не хотів про якусь «малороссийскую автономию». А сусідня радянська Росія взагалі перебувала з УНР в стані війни. Ці різні орієнтири досягли повністю антагоністичних меж, а прокомуністичні сили всередині самого українського соціуму отримали масштабну військову підтримку з боку РСФСР.

Сьогодні «Арабська весна», яка декілька років тому переможною ходою пройшла по мусульманських країнах Близького сходу має всі шанси перерости в «українську зиму». Досьогодні у Сирії не припиняється кровопролиття в ході повномасштабної громадянської війни із злочинним диктаторським режимом президента Башара Асада і за 2 роки в конфлікті загинуло 150 тис. сирійців, а ще кілька мільйонів стали біженцями.


Уже на Майдані з'явились перші людські жертви, а кількість переломаних міліцією кінцівок, вибитих очей та отруєнь сльозогінним газом не піддається точному підрахунку. Виникає логічне питання: що буде завтра?

Стабільна і відносно багата Югославія (СФРЮ) у 90-х роках перетворилась на регіон кривавої бійні у центрі Європи з багатосоттисячними жертвами. І міжнародні організації заледве змогли пригасити масштабність війн на Балканському півострові. Українська влада відгородилась від свого народу численною охороною, автомобільними кортежами, межигір'ями та золотими унітазами. Владі вже немає, що хотіти, а мільйонні маси пересічних українців заледве зводять кінці з кінцями, животіючи на 1.5 тисячі грн в місяць. Заклики президента, прем'єра та генерального прокурора до українського народу зберігати спокій виглядають цинічно-тьмяно, а відмова від переговорів провокує нові конфлікти. На мільйони протестуючих не вистачить усіх підрозділів МВС та СІЗО. І хто може спрогнозувати, що буде, коли через безвихідь та людські жертви народ візьметься за кухонні ножі, селянські вила та каміння - зброю пролетаріату?
      Блоги є видом матеріалу, який відображає винятково точку зору автора. Вона не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, про яку йдеться.
      Точка зору редакції Інформаційного агентства Волинські Новини може не збігатися з точкою зору автора. Редакція не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує роль носія.
Упродовж останніх кількох тижнів Україна, як сказав відомий класик, ступила два кроки вперед, а потім один назад. Наша держава не…
Черговий раз повернувся з літнього відпочинку. У понеділок, 21 липня, я прилетів до Борисполя і відразу «попав» на 150 грн.…
Декілька днів поспіль у місцевих новинах показують суперпрезентації – відкриття дитячих майданчиків. Переконаний – це потрібні і правильні речі, але,…
Коментарів: 5
БОГДАН Показати IP 24 Січня 2014 18:22
Тарасе,ти явно перебуваєш на утриманні одного із багаточисельних західних фондів Не можна,.наприклад, так цинічно і примітивно ,описуючи ситуацію в Сирії,звинувачувати Асада у загибелі 150 тис чол та обзивати його диктатором.(це жертви громадянської війни,якби президент Сірії покинув країну,то алавітська меншість просто була б вирізана мусульманськими бойовиками) .На даний час навітьСША визнали ,шо він легітимний керівник держави і разом з Росією домовились про початок переговорів Асада із зборойною опозицією в Женеві. Про те, що Асаду протистоїть не мирна опоозиція,а саме бойовики= Аль-каїди= писали всі впливові американські та європейські газети. Це визнають провідні світові політики та експерти І лише ти намагаєшся цинічно брехати про ситуацію в Сірії.Такі ж некомпетентні і інші твої коментарі,наприклад .що стосується Югославії .У мене тобі порада, є безліч цікавих тем на міжнародну тематику.Наприклад ,підніми питання про системну економічну кризу, в якій перебувають США(державний борг країни-16 трільйонів дол) та ряд європейських країн,чому зкорочується та гине середній клас в країнах Євросоюзу,тощо.Не потрібно зомбувати молодь,вона і так не читає серйозних книг і нічого не розуміє в політиці.
Петро до БОГДАН Показати IP 25 Січня 2014 19:41
тобто ви визнаєте, що у Сирії є алавітська меншість, яка протягом багатьох років гнобила інших і ще Хафез Асад протягом сорока років її пригноблював.. Ви не кажете про те, що алавіти становлять близько 10-20% від загальної кількості населення...відповідно,, навіть, в умовах авторитарного режиму, накопичилася критична маса людей, яка зараз повстала.. І США не визнало режим Асада легітимним...Не треба тут брехати.. Такі ж головлівні і некомпетентні вислови щодо ситуації в Югославії...Там серби на чолі іх хорватом Тіто протягом багатьох років гнобили інші національні меншини, і відповідно, при сприятливій ситуації федерації просто вибухнула.. Тому, Богдан, не треба розповідати про економічну кризу людям у США і ЄС, які там бувають..Хотів би, щоб і у нас була така "криза",,як у ЄС з такою з/п і соцвиплатами.. ТОМУ не треба виступати клоуном і розповідати про "загниваючий" капіталізм..
Петро Показати IP 25 Січня 2014 19:47
До речі, на утриманні одного із багаточисельних західних фондів, не перебуваю)))
БОГДАН Показати IP 26 Січня 2014 13:08
Відповідаю Тарасу(Петру).СІрія- не диктаторська країна. З таким самим успіхом я можу обізвати США фашистською,імперіалістичною державою.Доречі, мою точку зору підтримують не лише десятки і сотні мільйонів людей в Азії ,Африці та Латинській Америці,але й тисячі інтелектуалів в США та країнах Євросоюзу.США можуть підтримувати порівняно високий рівень життя своїх громадян та здійснювати =соц.виплати =своєму населенню не завдяки хвальоній американській демократії та ринковій економіці ,а ,в першу чергу ,диктату долара та американської воєнщини в світі. США завдяки цоьму,виробляючи лише 25%світового ВВП,споживають його майже 4о%.Ви не задумувались, як це може бути? США- світовий паразит -кровосос, який паразитує на земній кулі..Долар панує в світі не завдяки економічній могутності та ефективності економіки США .а,в першу чергу, завдяки власним збройним силам,американським авіаносцям та військовим базам,якими опутаний увесь світ,глобальному шпигунству,підкупу та залякуванні лідерів та керівників інозенних держав. Тепер трохи про Сірію .Сірія-президентська республіка.За Конституцією 2012 року було відмінено монополію правлячої партії БААС,офіційно закріплено багатопартійну систему.Глава держави- президент,який обирається на семирічний строк(не більше двох термінів) Законодавча влада здійснюється Народною Радаю,яка обирається загальним ,прямим і таємним голосуванням на 4 роки. Алавіти дійсно складають лише 16% нац.складу Сірії,але разом із шиїтами,коптами,черкесами ,християнами ,які доречі переважно теж підтримують президента Асада,складають більшість в країні..В ході сірійської кризи ,активна фаза якої розпочалась в березні 2011 року ,дійсно загинуло десятки тис.сірійців,з*явились сотні тисяч біженців.Але при цьому слід пам*ятати, ,що в Сірії йде громадянська війна,по суті інспірована Заходом,в лавах антиурядових збройних угруповань,які, здійснили сотні терористичних актів проти мирного населення,беруть участь найбільш екстремістські сили радикального ісламізму,включаючи бойовиків =аль-каїди=.Однак, провідні країни НАТО підтримують збройну опозицію,в тому числі. постійно здійснюючи постачання бойовикам зброї. .Вагому роль у поваленні Асада,до останнього часу, відігравала Туреччина,через її територію до сирійської радикальної опозиції надходить контрабандою зброя,яка закуповується на гроші Саудівської Аравії та Катару. Командний пункт сірійської збройної опоозиції теж знаходиться в Туреччині.Найбільш радикальні керівники сірійської= аль-каїди= заявляють,.що після усунення від влади Асада,наступний удар буде нанесено по Ізраілю .З одного боку Захід бореться з радикальним ісламізмом в Афганістані,Йємені,Малі,Іраці,а з іншого боку- підтримував ісламістів в Лівії проти Каддафіі ,Сірії проти Асада.Така стратегія свідчить ,що Захід розраховує на =джіхад=сунітського ісламізму проти шиїтького Ірану Наступною ціллю такої стратегії стануть центральноазійські республіки СНД,а потім- Північний Кавказ та Південь Росії .Однак ,така стратегія Заходу недолуга та недалекоглядна. Радикальний ісламізм по своїй суті є антизахідним .Він може з тактичних міркувань піти на союз із Заходом,але потім обо*язково виступить проти нього ..Це підтверджує історична практика. В 1980-х роках США підримували в Афганістані =джіхад =Бен -Ладена та його= аль-каїду=,але потім, він виступив проти США і став їх ворогом №1. Що стосується питання,чи визнали США Асада легітимним президентом,то я відповім наступним чином.Вони його визнали таким фактично ,розпочавши в Женеві міжнародні переговори..На американську риторику слід менше звертати увагу, деякі американські ястреби і Путіна не визнають легітимним президентом,то що ,на Росію слід іти війною?
БОГДАН Показати IP 26 Січня 2014 13:25
І ще одне,шановнІ пани Тарас і Петро, не потрібно кидатися фразою=нам би таку кризу як в ЄС=. Цей брехливий аргумент я чув сотні разів,придумайте щось нове і креативніше..Краще перегляньте відеоролик в інтернеті під назвою:=Украина-смотри,какая Европа тебя ждет!=

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus