USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.76 9.94
Антон Сосновський: Новий уряд: надовго і всерйоз?

Через 3 тижні після інавгурації Янукович почав в галопуючому темпі формувати свою вертикаль влади на місцях. На порядку денному засідань КМУ 70 % усіх питань становлять кадрові.
Ось уже дійсно гасло « Кадри вирішують все» реалізоване на практиці. Уряд України встановив рекорд провівши 117 звільнень і нових призначень за якийсь тиждень. Масова навала «донецьких професіоналів» на більшість посад у виконавчій владі України демонструє те, що вся вертикаль влади буде більш ніж жорсткою.
Хоча за словами Азарова «в новий уряд підібрані люди, які можуть працювати по 16 год на добу, без вихідних  і не бояться говорити «Ні» начальству» Азаров додав, що ключове завдання для уряду – проведення повномасштабних структурних реформ у всіх сферах життя країни.
Проте, після поверхневого огляду нового КМУ, неозброєним оком видно, що це не команда однодумців, а колектив «старих облич», консерваторів, представників старшого покоління ще радянського зразка , які уже проявили себе в минулому відсутністю якісних результатів.
Новий прем’єр вже має досвід експропріації коштів до держбюджету за рахунок бізнесу. А оскільки перед урядом стоїть нереальне завдання врятувати Україну від банкрутства — конфлікт з крупним бізнесом практично гарантований.
Влада приречена здійснювати перетворення. Але чи здатна вона на це за такої конфігурації і такого складу? Потенційні реформатори повинні досконало знати ввірену їм сферу, чітко бачити шляхи оптимізації роботи, бути в курсі найновіших світових тенденцій, практик і хотіти втілити їх в Україні з метою реального покращення ефективності. І саме це викликає сильні сумніви стосовно  уряду Азарова.
Новий український уряд встановив одразу два  управлінські рекорди Європи. Азаров має найчисельніший уряд на континенті – 29 міністрів. У пересічному уряді  Європи працює 15-20 міністрів, включно з Прем’єром та його заступниками. Зокрема, таку кількість портфелів налічують кабінети Німеччини, Португалії, Іспанії та Франції. Рекордсменом в ЄС є Італія – уряд Берлусконі налічує  24 міністри.
Порівняти з українським за кількістю портфелів можна лише білоруський уряд. Хоча Білорусь, як остання авторитарна країна  Європи, виступає «поза конкурсом».
Новий український уряд – суто чоловічий. В будь-якій країні Європи, де жінок у політиці загалом дещо менше, в уряді працює хоча б кілька  представниць прекрасної статі. Навіть в  уряді Росії працює троє  жінок. У Німеччині – 6, в тому числі канцлер, у Франції – 5.
Половина міністерських посад в Іспанії належить жінкам.
Але Прем’єр-міністр Азаров вважає, що «не жіноча це справа – проводити реформи в Україні». Про це він заявив після представлення нового губернатора Дніпропетровщини.
Зате у нинішньому українському уряді аж 7 віце-прем’єрів. Але жоден із них не має у підпорядкуванні конкретного міністерства. Заступники прем’єра дублюватимуть повноваження відповідних міністрів, а це підгрунтя для регулярних непорозумінь і внутрішніх конфліктів.
За кількістю заступників глави уряду Азарова переплюнув лише Путін. У нього 9 заступників. Хоча за кількістю портфелів уряд Путіна поступається українському Кабміну:  27 крісел – це друге місце в Європі після України.
Крім того, КМУ розширив повноваження Прем’єр-міністра. Як йдеться у постанові, відтепер прем’єр не лише вносить на розгляд урядових комітетів подання і пропозиції, але й матиме право безпосередньо очолювати відповідні урядові комітети, а також проводити засідання Кабміну у разі «необхідності вжиття заходів для запобігання виникненню надзвичайних ситуацій».
А президент Янукович прийшов на Банкову без попередньо опрацьованого і продуманого плану чітких і конкретних дій (навіть на перших 100 днів). Тому замість прийняття оперативних управлінських рішень спрямованих на досягнення практичних результатів Янукович лише ставить завдання - опрацювати стратегію економічних реформ, виокремити напрямки та пріоритети.
Невже Янукович так довго йшов до президентської влади лише для того, щоб розподіляти посади між донецькими  однопартійцями  і перерозподіляти фінансові потоки між олігархами?Не секрет, що в ПР є кілька політико-бізнесових груп, які отримавши представництво в уряді змагатимуться за вплив та лобіювання власного бізнесу.
Минулого тижня Віктор Федорович призначив більш ніж половину керівників ОДА. В основному це були керівники обласних виборчих штабів нинішнього президента. Ротації влади обумовлені зміною уряду та партійною орієнтацією звільнених та новопризначених.
Проте звільняють і тих, хто не має до політики анінайменшого відношення. Крім того, багатьом працівникам центральних органів влади запропонували добровільно написати заяви на звільнення.
…«Зачистка» влади йде дуже серйозна, прямо як в тій рекламі про надійність банку: « надовго та всерйоз ...». Правда згодом банк лопнув разом з грошима українських вкладників...
 
      Блоги є видом матеріалу, який відображає винятково точку зору автора. Вона не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, про яку йдеться.
      Точка зору редакції Інформаційного агентства Волинські Новини може не збігатися з точкою зору автора. Редакція не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує роль носія.
Уже на Майдані з'явились перші людські жертви, а кількість переломаних міліцією кінцівок, вибитих очей та отруєнь сльозогінним газом не піддається…
Черговий раз повернувся з літнього відпочинку. У понеділок, 21 липня, я прилетів до Борисполя і відразу «попав» на 150 грн.…
Колеги, я переконаний, що всі з жахом слідкують за небувалим ростом долара та євро. Або ж за падінням гривні. Мене…
Коментарів: 14
Хохма Показати IP 24 Березня 2010 10:04
А мені дії Президента подобаються: майже ні кого зі своїх не киданув і усіх пристроїв (причому не кумів і родичів як попередній през., а однопартійців та коаліціянтів), те що кадрові призначення робляться швидко так це ж добре - команда має працювати, а не леблідь раком щуку. Те що старих беруть, то і молоді нічого не показали (той же Павленко крім забезпечення себе нічого путнього не зробив). А найбільше я тащусь від того що Янукович розмовляє українською мовою і Азаров теж пнеться з усіх сил. Те що немає конкретного плану навіть на 100 днів то на підставі чого вони мали його писати, коли усі цифри ретельно приховувала Юлія Володимирівна. Я ніколи не був за Яника і певно не буду, але для мене важливо щоб у цій країні відбулись зміни на краще.
Михайло Наход Показати IP 24 Березня 2010 12:09
Вітаю, Тарасе. Гарний підсумок першого місяця президенства Януковича. Зачистки він зробив дійсно серйозні, але іншого і не варто було очікувати. Тепер завдання тих кого зачистили буде полягати в тому, щоб не лише огульно критикувати нову владу, але і в тому щоб не давати їй переходити межу, доведеться працювати над виробленням конструктивних альтернативних рішень. Принаймні, мені хотілося б, що всіма були зроблені уроки з минулого.
Василь Показати IP 24 Березня 2010 13:12
Тарасе, подяка за статтю!Розумно. На Волинському інформаційному порталі зявився новий блог Пустовіта "Майстеркласи Януковича", теж на цю тему і досить таки цікаво. Тільки чому не Волинських новинах?
Уляна Показати IP 24 Березня 2010 17:05
Перевага цієї команди поки що одна – її члени не чубляться між собою, принаймні публічно. Все інше - дуже сумнівно. А пану Тарасові моє шанування! Як завжди – розумно, логічно, цікаво. До речі, чула ваш вчорашній ефір на радіо "Луцьк". Враження однозначне: коли слухаєш розмову двох розумних людей – хочеться самій вдосконалюватися і підніматися вище інтелектуально. Ви робите потрібну справу – даєте правильні орієнтири молоді.
Валентина Показати IP 24 Березня 2010 17:27
Ця команда, не дивлячись на те, що не пройшло ще 100 днів встигла перегризтися на очах всієї країни. Згадайте як поцапалися Янукович з Азаровим через Стельмаха. А комуністи і Тигібко, а комуністи в особі Грача і регіонали. Можна ще згадувати та згадувати
Уляна Показати IP 24 Березня 2010 17:44
Я маю на увазі не такі конфлікти, а публічне тикання пальцем і аргументи на кшталт: "Ти поганий (погана), а я хороший (хороша)".
Юлія Показати IP 24 Березня 2010 20:23
Ваш аналіз діяльності нової влади глибокий, системний, професійний. І головне – реальний. Мої вітання. Намагаюсь слідкувати за всіма Вашими публікаціями, ефірами і вкотре переконуюсь, що недаремно Вас завжди представляють відомим політологом. Захоплює Ваш професіоналізм, світогляд і патріотизм (не побоюсь цього слова, бо Ви дійсно вболіваєте за Україну). Побільше б нам таких людей. Дивись, і налагодилось би щось в державі. Напевне, певний дефіцит професіоналів є не тільки в країні в цілому, а й в «регіоналів» зокрема,якщо кадрові чистки в кількох західноукраїнських областях досі ще не завершені. І ще. «Реальні економічні реформи треба починати негайно», як зауважив Президент на першому засіданні Комітету з економічних реформ (яке, до речі, відбулося лише на другому місяці президентства), проте проведення повномасштабних структурних змін в країні в першу чергу розпочалося у кадрах, і не тільки в Уряді та ОДА, а й у найбільш потужних і силових структурах, таких як СБУ та МВС. Чи не є це бажанням швидкими темпами централізувати владу в руках однієї політичної сили, створюючи не тільки одну команду, а й поле для безпосереднього, жорсткого і беззаперечного впливу і контролю за всіма процесами в країні однією або кількома особами? Чи не повертаємось ми випадково до авторитарної системи управління?
VSC Показати IP 24 Березня 2010 20:43
К сожалению, регионалы действительно надолго, вот как там, на счет всерьез, это вряд-ли. Пенять Януковичу, что он пришел без программы не стоит. Ваш, или наш, Ющенко тоже пришел без реальной программы, да и занимался тем же - зачисткой и расстановкой. И зачищал ни чуть не хуже. Янукович пользуется его опытом, он просто усвоил урок. Противопоставить регионалам нечего, оппозиция раздроблена, как на верху, так и на областном уровне. Кстати, хороший пример показали недавно такие вот АппАзиционеры как Гузь и Витив. Единственный, кто может реально кусать власть, так это Тимошенко. В нашем оппозиционном политикуме это единственный боевой мужик. Про пасечника и его гоп-контору НУНС говорить, в этом ключе, просто смешно. Критиковать регионалов можно до посинения, им это что слону дробина. Одного не могу понять, зачем писать в блогах тупой пересказ событий. Ребята, если вы мните себя аналитиками, то дайте анализ и прогноз. А то получается, что вы лезите в блоги, только для того,чтобы мы посмотрели на ваши фото. Посмотрел, упитанное лицо, уверенный взгляд, видать не глупый парень, и все. А в справке написано, что аналитик, вот только анализа я не увидел.
GB Показати IP 24 Березня 2010 21:48
Доволі лаконічно, загалом логічно і послідовно. Все це риси виклау інформації притаманні для Тараса Миколайовича. Але за його рядками нам слід, здається, розгледіти ті зміни, що відбулись в країні. В нас нарешті з"явилась влада. Комусь вона можливо неподобається, але легітимність обрання гаранта під сумнів вже не поставиш. Цілком нормально, що новий "господар" підлаштовує під себе всю владну вертикаль. Доречі, в розумінні простого громадянина саме Президент несе найбільшу відповідальність за стан справ у країні, тому думаю краще мати дійсно консолідований центр прийняття рішень.P.S. до пані Валентини. якщо починаєте коментувати політичні події, то певно варто вживати коректні формулювання понять та імен. У випадку вашого "стьобу" вважаю його недоречним. Віце-прем"єр-міністра з економічних питань звати ТІГІПКО Сергій Леонідович.
Наталя Показати IP 25 Березня 2010 09:33
Усі ці "викрутаси" наскрізь прогнилого формування, яке дорвалося до влади, напевно здійснюються для того, щоб створити іллюзію якихось грандіозних зрушень, приховати власні злочинні дії, відзначитися, ну хоча б у чомусь, коли на дійсно необхідні, кроки нема ні бажання , ні розуму. Особисто теперішній уряд всерйоз не сприймаю, і , надіюся, що вони - НЕ надовго. Стаття , насправді, цікава та актуальна! І про жінок - доречно.
kovalchukv Показати IP 25 Березня 2010 10:25
Тарасе, вибач не міг відповістина смс. Тепер по суті. Мені здається в статті переплутано причини і наслідки. Ніцше майже 200 років тому говорив, коли немає в цьому чіткості, тоді висновки поверхові. Вони в свій час стають вірою і релігією. Ти не перший пишеш про новий Уряд і майже ніхто з авторів не говорить про природу самого Уряду чи влади(виконавчої). Мені здається треба виходити з характеристики економічної групи, яка сформувала владу. Але ти дотримуєшся принципів. що політичні партії немають ідеології і нічим не відрізняються. Власне такий і висновок. Тарасе не ображайся. Саме головне є дискусія. З повагою, Віктор
Старий Семен Показати IP 25 Березня 2010 10:33
Янукович - МОЛОДЕЦЬ.Так і треба зарозумілим чиновникам усіх мастей-ВРАСХОД швидко і без бабла!Но прийшли то капец морди на зміну аморальним попередникам.A ЮЛЯ хай чистить свої стайні від гівна!
маруся Показати IP 24 Квітня 2010 10:57
таки збулося!У Верховній Раді зареєстрований законопроект про ратифікацію угоди щодо Чорноморського флоту Росії. Документ внесений до парламенту президентом Віктором Януковичем. "Ратифікувати угоду між Україною та РФ з питань перебування Чорноморського флоту РФ на території України, яка вчинена 21 квітня 2010 року в Харкові", - йдеться у законопроекті. Згідно з текстом документу, ця угода набирає чинності з дати останнього письмового повідомлення про виконання кожною з її сторін внутрішньодержавних процедур, необхідних для набрання нею чинності....
Сергій Показати IP 18 Листопада 2011 23:56
Гарна стаття Тарасе Миколайовичу. Так тримати.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus