USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94
Oksana: Озброєні українці як стримувальний фактор для Росії?
Легалізація зброї – не лише питання особистої безпеки, а й національної – асиметрична відповідь на постійну загрозу повномасштабної агресії Росії. Цього разу така загроза - через "навчання" в Білорусі, пише Сергій Таран для Gazeta.ua.

Мільйони озброєних громадян – потенційних партизан - потужна зброя стримування, - щось на зразок альтернативи ядерному статусу країни. Звичайно, в тому разі, якщо ці громадяни не лише матимуть право на зброю, а й обов'язок бути частиною дисциплінованої армійської машини з єдиним командуванням.

Така дисциплінована і несамодіяльна машина могла би стати складовою оборонної доктрини. За прикладом країн, які опинялися зі схожими геополітичними викликами. Невелика 8-ми мільйонна Швейцарія, де кожен чоловік майже щороку проходить вишкіл та зобов'язаний тримати вдома карабін, за 48 годин може мобілізувати до 1,7 мільйона армійського резерву. Для порівняння – офіційно регулярні ЗС Росії складають 800 тисяч особового складу – разом з усією обслугою.

Резервісти, звичайно, не конкуренція регулярній армії у відкритому бою, але гарантовано є загрозою масштабної партизанської війни. А така війна – вагомий стримуючий фактор для будь-якої регулярної армії.І для цього насправді не потрібні мільйони, бо відомо, що невеличкий партизанський загін може тримати в напрузі цілі полки.

Це саме те, що потрібно Україні. Загальна військова підготовка з обов'язковою дисципліною та наявність легальної зброї - раз і назавжди закриє тему можливого масштабного наступу Путіна, дамоклів меч якого постійно нависає над Україною.

Але, звичайно, легалізація зброї має означати й відповідальність. Очевидно, що насамперед зброя має стати привілеєм тих, хто кожного року без жодних заперечень проходить військову перепідготовку та готовий за першим покликом знову йти у армію, зорганізовану за ієрархічним принципом. Потрібною буде і загальна політична освіта резервістів. Зайве говорити, що легальна зброя не має бути у руках людей, котрі мали проблеми зі законом.

"За кілька років можемо отримати 10 млн вишколеного і озброєного резерву"

Якби в Україні запрацював якийсь аналог швейцарської моделі підготовки резервістів, ми вже за кілька років змогли б отримати щонайменше 10 мільйонів вишколеного і озброєного резерву, наявність якого відлякувала б російського агресора не гірше ядерної зброї.

Різні джерела з Москви кажуть, що у 2014 році від прямої агресії кадрової русоармії утримували не стільки перспектива війни з українською армією, якої тоді, як вважали в Кремлі, у нас просто не було, а скільки перспектива стикнутися з самоорганізованими загонами самооборони – відданими партизанами. Тоді таких громадян, самоорганізованих у патріотичні загони було кілька тисяч. І тоді вони ще не мали чіткої дисциплінованої структури. А уявляєте, якщо їх буде кілька організованих мільйонів?
      Блоги є видом матеріалу, який відображає винятково точку зору автора. Вона не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, про яку йдеться.
      Точка зору редакції Інформаційного агентства Волинські Новини може не збігатися з точкою зору автора. Редакція не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує роль носія.
БПП і Народний Фронт в четвер розділили одразу три кадрових призначення, щодо яких не могли домовитися роками
Після захоплюючих баталій довкола зняття депутатської недотокранності та притягнення до кримінальної відповідальності низки народних депутатів, під кінець тижня обранці вирішили…
Медведчук, кум Путіна, один з генераторів українського хаосу останні 2 роки; тіньовий ділок, занадто посвячений в таємниці вітчизняної політики останніх…
Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus