USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.71 9.93
Oksana: Зачаївся. Що чекає на Авакова?
Після більш ніж дивних подій у Княжичах, глава МВС Арсен Аваков у невластивій для себе манері зачаївся. І є всі підстави вважати, що скоро його посунуть, пише Ігор Лесєв, спеціально для Знай.ua.

Непоказність політичної системи України, яку ще в далекому 2004 році придумав глава Адміністрації Президента Віктор Медведчук, побудована на протистоянні двох гілок виконавчої влади - президентської і прем'єрської. І що особливо безглуздо в цій моделі, протистояння носить не тільки політичний характер, але й переноситься на силові органи. В результаті ми маємо досить розбалансовану систему влади, у якій за президентом "закріплена" армія, чекісти і прокуратура, а за прем'єр-міністром - вся величезна структура МВС.

Конфліктної ситуації можна уникнути тільки в тому випадку, якщо прем'єр є "підлеглим" президенту. Приклади такі були і навіть зараз є. Ющенко - Єхануров, Янукович - Азаров, Порошенко - Гройсман. У разі якщо прем'єр є самодостатньою політичною фігурою, відбувався неодмінний жорсткий клінч між владними структурами, який закінчувався неодмінною політичною кризою і обопільно-образливим прощанням. Але навіть у цьому від самого початку закладеному протистоянні владних структур випадок з Арсеном Аваковим виглядає особливим.

Випадковий пасажир

Арсен Аваков на чолі МВС з'явився досить випадково, і багато в чому під натиском свого нового бізнес-партнера Арсенія Яценюка. Під час т. зв. "Ради Майдану" відбувався поділ портфелів. Посол США в Україні Джеффрі Пайєтт в ранзі "наглядача" витримував паритет між командами Яценюка, Порошенка, Кличка і Тягнибока. Силовий блок тоді ділився на тимчасовій основі, інакше Міноборони точно ніколи б не очолив персонаж на прізвище Тенюх (підсумок - здача Криму без жодного пострілу).

А ось на главу МВС Петро Порошенко на цій Раді намагався протиснути Віталія Ярему, але вперся Яценюк. Монолог Арсенія Петровича за спогадами очевидців був приблизно такий: "Я йду на в. о. прем'єра, значить, і глава МВС за Конституцією має бути моїм. Ти йдеш на президентські вибори. Переможеш - отримаєш практично весь силовий блок ".

Власне, логіка в цьому була, і Петро Олексійович погодився поставити Ярему на прокуратуру, а тоді ще просто буйному бізнесменові Авакову віддати МВС. У будь-якому випадку ніхто тоді - в лютому 2014 року - не розглядав фігуру Авакова, яка надовго затримається в кріслі глави МВС. Для прикладу, тільки протягом 2014 року в кріслі МО побували Замана, Тенюх, Коваль, Гелетей і Полторак. Аваков же зміг не тільки всидіти в одному з найбільш ключових силових міністерств, а й наростити свій індивідуальний профіт, зробивши МВС не просто державною інституцією, а одним із провідних факторів внутрішньої політики.

По-справжньому роль Авакова в українській політиці зросла після відставки Яценюка. При цьому, що характерно, порошенківські не тільки зуміли з n-ої спроби видавити Арсенія, але й зберегти в парламенті союз з НФ. Скільки і кому це коштувало - питання іншого порядку, але одним з гарантів такого союзу виступила саме фігура Авакова, яка стала ключовою в групі Яценюка-Турчинова-Парубія-Пашинського. "Фронтовики" формально розміняли крісло глави Кабміну на крісло спікера ВР (м'яко кажучи, не дуже рівноцінний обмін, але в умовах, що склалися, яценюківським особливо носом крутити не доводилося), та головне, що за НФ залишився контроль над МВС.

Нові часи

Тим часом і аж до сьогоднішнього дня Петро Олексійович цілеспрямовано займався тим, що підбирав все силове і боляче-кусюче під себе. Насіров влаштовує свавілля на фіскальному фронті. Віталій Кличко злив Наливайченка (а разом з ним і американців) з СБУ, в результаті чого там з'явився Грицак. Парламент прийняв під Луценка закон, і Петро Олексійович таки зумів в прокуратурі знайти безболісну заміну Шокіну. Навіть в НАБУ - суто американській іграшці, придуманій для того, щоб тримати під контролем Вашингтона вищий український політикум - настали похмурі часи після перемоги Трампа.

Але тріумф Петра Олексійовича не може бути повним, поки під контролем не перебуває головний силовий інструмент країни - гігантська структура МВС. При цьому президенту не обов'язково навіть мати повний контроль над поліцією. Цілком достатньо мати лояльну фігуру, яка знала б субординацію і не займалася політикою (в ідеалі ще б розуміла, як функціонує міністерство).

Але найголовніше, що МВС Порошенку потрібне суто з практичних міркувань. "Касетний скандал" з Онищенком, майданні акції Тимошенко, добробати, які періодично нахабніють (підконтрольні, до речі, все тому ж Авакову), та й в цілому "блискуча" тарифна політика Гройсмана перманентно провокують акції непокори. Нібито явних проколів немає, але напруга з'являється практично щотижня в абсолютно різних місцях, і ніколи не зрозуміло, де і з якою силою може прорвати. Очевидно, що в такій ситуації мати справу з главою МВС, який грає у свою гру, як мінімум, некомфортно. А максимум - дуже небезпечно. Особливо, коли просочилася інформація, що Арсен Борисович веде переговори з Юлією Володимирівною.

І зараз як ніколи є залізобетонний привід Авакова зняти. Княжичі - це абсолютний і 100% заліт. Якщо не звільняти за таке - незрозуміло тоді, за що взагалі можна звільняти. І на даний момент процес відставки Авакова запущений. 21 грудня профільний комітет ВР з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності збереться, щоб почати обговорювати долю міністра. Це означає, що до 21 грудня мають відбутися основні "тьорки", а саме:

- треба переконати "колег" з НФ, що без Авакова їх не кинуть і життя продовжиться;

- найбільш токсичних персонажів - Яценюка, Пашинського - запевнити, що їм не загрожує кримінальне переслідування;

- окремо попрацювати з найбільш буйними добробатами, багато з яких фінансуються через структури Авакова.

Однак найскладніше для порошенківських полягає в тому, щоб не перелякати всю фінансово-політичну тусовку України. Ахметов, Бойко, Коломойський, Льовочкін, Тимошенко - кожен з них окремо із задоволенням подивився б на труп Авакова, який повільно пропливає по Дніпру. Але проблема в тому, що яким би одіозним і ненависним Аваков не був, саме він сьогодні залишається єдиною силовою противагою президенту. А це означає, що після трупа Авакова попливуть всі інші. І, швидше за все, наступною попливе Юлія Володимирівна. Звісно, якщо не трапиться якогось непередбачуваного і дуже гучного всеукраїнського вибуху.
      Блоги є видом матеріалу, який відображає винятково точку зору автора. Вона не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, про яку йдеться.
      Точка зору редакції Інформаційного агентства Волинські Новини може не збігатися з точкою зору автора. Редакція не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує роль носія.
Європою блукає привид контрреволюції. Загальний мотив однаковий - євроскептицизм, ламання статусу-кво та інше прагнення розбігтися окремими національними "квартирами". Ще недавно…
Зрозуміло, що в такій гранично гострій обстановці говорити про шляхи розвитку економіки і підвищення доходів пересічних громадян – заняття складне…
Будучи шанувальником подорожей, я стежу за National Geographic, знаю імена популярних блогерів-мандрівників, заздрю тим, у кого експедиції – це робота.…
Коментарів: 2
Глузд Показати IP 18 Грудня 2016 17:55
Такими текстами тільки насмішити можна. Авакову ніхто нічого не зробить, він сам може кого хоч посунути. В нього в підпорядкуванні поліція, нацгвардія, внутрішні війська, ДСНС плюс СТВОРЕНІ НИМ батальони добровольців. Разом більше 300тис. Плюс він взяв під себе весь крімінал. Бурштин під Аваковим, не знали? Плюс контрабанда, наркотики, ігровий бізнес - ВСЕ. Він вже досі мільярдер. Княжичи замнуть. Поліцаї прикривали грабіжників, на спрацювання сигналізації приїхали ДСО, визволяти поліцаїв приїхав КОРД.......Ніхто нічого не розкаже. Так не буває, що 6 трупів і жодного пораненого
Глузду Показати IP 20 Грудня 2016 14:45
Приємно за людину, яка бодай хвилину мала можливість посміятись, Мабуть крізь сльози. Справа не в загрозі для Авакова і не в самому Авакові. Він на посаді не тому що такий "могутній, а тому, що комусь потрібний, як колись Кравченко. Який потім собі власноруч дві кулі в череп пустив. І маленьке уточнення: є МВС, в його складі є поліція, національна гвардія, але немає добровольців, та внутрішніх військ. Натомість є велика група осіб в пагонах, яких, завдяки Авакову і громадськім діячам шелепам, не звільнили зі служби.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus