USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90
Анна Маляр: З'їсти 40 пігулок і померти: як зупинити дитячі самогубства в Україні
Хто винен у тому, що школярки наковтались пігулок і для однієї з них це стало фатальним?

Стереотипне мислення, це коли обов’язково треба когось посадити за грати, якщо є факт смерті дитини.

У яких випадках школа несе відповідальність за школярів?

До мене вже звертаються ЗМІ за коментарями з питанням, так а кого ж треба покарати? І вже, я так розумію, відсторонили від обов’язків директора ліцею на час проведення службового розслідування.

Так, дійсно, школа несе відповідальність за життя і здоров’я дитини під час уроків. Але давайте розберемось – коли і в яких випадках.

– Якщо під час уроку одна дитина проломила іншій голову – відповідає школа і вчитель, зокрема.

– Якщо вчитель цькує дитину, або не вживає заходів, коли це роблять діти – так, безперечно, вчитель мусить відповісти.

– Якщо дитина пішла в туалет, а там на неї завалилась стеля – так, відповідатиме школа.

Якщо дитина попросилась на уроці в туалет і там вжила якусь речовину – це вже дуже дискусійне питання щодо прямої вини школи.

Якщо ви хочете, щоб у такому випадку була пряма вина школи, тоді треба зобов’язати школи робити огляд та обшук кожної дитини на вході і замикати школу та шкільний двір, щоб у дитини не було фізичної можливості вийти.

Якщо такого жорсткого режиму немає, то дитина може принести в школу будь-що, навіть вибухівку.

Я свого часу викладала правознавство в школі і у моїй практиці був випадок, коли учень 11-го класу приніс пістолет і погрожував вчителю. Мені прийшлось відволікати увагу цього хлопчика, поки вивели вчителя. В цей час діти були в школі і могло бути що завгодно.

Два важливих уроки з ситуації

Треба бути реалістами і розуміти, що покладатись на гарне виховання дітей та їх батьків або шкільну дисципліну – це наївно. Тому, або узаконений жорсткий контроль або погодитись, що школа не завжди фізично може забезпечити безпеку.

Тож, давайте повернемось до історії зі школярками, які вийшли на перерві, купили в аптеці пігулки у кількості 80 штук і випили їх у шкільному туалеті.

Я вважаю, що провізор в аптеці повинен був запитати – навіщо дівчатам стільки пігулок. Це теоретично могло б врятувати ситуацію. Але поки що закон провізора не зобов'язує це робити.

Тому, перший урок цієї історії – не продавати дітям медичні препарати. Проти цієї норми повстане фармацевтична промисловість, бо вони виробляють шалений обсяг препаратів, які діти вживають як наркотичні речовини і кожна друга аптека ними торгує. Я сама це не раз бачила.

Другий урок цієї історії – батьки і школи повинні разом подумати, як забезпечити максимальну безпеку від того, що діти в школу можуть занести що завгодно, а не лише пігулки.

Анна Маляр - юрист-кримінолог, голова Центру правових та кримінологічних досліджень

Текст опубліковано з 24 Каналу.
      Блоги є видом матеріалу, який відображає винятково точку зору автора. Вона не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, про яку йдеться.
      Точка зору редакції Інформаційного агентства Волинські Новини може не збігатися з точкою зору автора. Редакція не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує роль носія.
Платформа Gradus Research опитала українців, які жили за кордоном, як вони оцінюють своє життя вдома
Іран планує поставити Росії дрони. Вони за характеристиками нагадують ізраїльські та американські дрони Hermes 450 та MQ-1 Predator.
У Кремлі відкидають звинувачення України в спробі проникнення російських військових на її територію під виглядом конвою для гуманітарної допомоги
Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus