USD 39.62 39.95
  • USD 39.62 39.95
  • EUR 39.73 40.00
  • PLN 9.75 9.94
Нана Чорна: Гроші замість пільг. Чому адресна компенсація «безкоштовного» проїзду залишиться тільки в мріях
Україна давно веде війну з пільгами, декларуючи принцип – допомога держави повинна бути тільки для тих, хто її дійсно потребує. Сьогодні процес монетизації «привілеїв» набирає обертів. Зокрема, Кабмін вирішив розібратися з пільговою оплатою за проїзд – до Верховної Ради внесено відповідний законопроект.

Згідно з документом, безкоштовний проїзд планують скасувати зовсім, а «пільговики» повинні отримати адресну «транспортну компенсацію». Ця норма стосується пільгового проїзду в міському, приміському та міжміському транспорті, залізничного сполучення, авіаперевезень, річкового та морського транспорту. Все в залежності від того, якій категорії громадян які пільги передбачені. Причому гроші для цього повинні виділятися не з державного, а з місцевих бюджетів. Місцева влада повинна буде визначити порядок і розмір таких виплат. Але, на жаль, у одних гроші для цього є, у інших – ні. Звідси і нерівні умови для виділення «компенсацій».

Чи буде місцева влада в змозі виплачувати таку грошову компенсацію, в законопроекті не уточнюється. Немає інформації і про те, як буде враховуватися вартість проїзду і потреби пільговиків в ньому.

Можливості місцевих бюджетів, у разі ухвалення закону, випробують на собі ряд категорій громадян – ветерани війни, праці, військової служби, органів внутрішніх справ, постраждалі внаслідок Чорнобильської катастрофи; жертви нацистських переслідувань, особи з інвалідністю, батьки військовослужбовців, які загинули або померли, пропали безвісти під час проходження військової служби; реабілітовані, діти з багатодітних сімей, а також сироти.

Варто зазначити, що введення адресної грошової компенсації за проїзд Кабмін хотів впровадити ще в лютому своєю постановою. Його проект був оприлюднений на сайті Мінсоцполітики і мало чим відрізнявся від нинішнього законопроекту.

Критика тоді не змусила себе чекати. Головним чином, мова йшла про те, що гарантій отримання компенсації за проїзд немає ніяких, тому що місцева влада (в деяких регіонах, які загрузли в боргах) навряд чи зможуть впровадити ці нововведення. Юристи ж відразу заявили – такі питання не вирішуються на рівні постанови, потрібен закон. І, як бачимо, він не змусив себе довго чекати.

Щодо неспроможності місцевої влади «прискіпливі» критики мають рацію. Асоціація міст України не раз зверталася до Кабміну з приводу того, що держава «перестала виконувати норму Конституції про компенсацію витрат з місцевого бюджету» за перевезення пільговиків у громадському транспорті.

«Всупереч конституційним нормам, з 2016 року держава відмовилася фінансувати гарантовані законами пільги, зокрема, пільгу на проїзд. Таким чином, воно переклало свої обов’язки на органи місцевого самоврядування без надання їм додаткових джерел доходів... пільги, гарантовані державою, повинні передбачати собою стовідсоткове фінансування за рахунок коштів державного бюджету», – йдеться в заяві Асоціації.

В результаті громади витрачають мільярди гривень, щоб забезпечити гарантії, встановлені державою. На це йдуть гроші, які могли б витрачатися в сферах освіти, охорони здоров’я та соціального захисту. І печаль в тому, що це призводить ще й до деградації транспортної системи міст.

Кабмін, як бачимо, «прислухався» до рекомендацій і вирішив «дати можливість» місцевій владі самостійно вибратися зі створених державою проблем. Але є і кілька інших «нюансів». Документ не підтримали.

Зараз проект знаходиться на розгляді профільного комітету. Якщо парламент, попри те, що документ не підтримали Уповноважений ВР з прав людини, Уповноважений президента у справах людей з інвалідністю, ГО «Національна Асамблея людей з інвалідністю» та Громадська рада при Міністерстві соцполітики, погодиться з нововведеннями і проголосує за цей закон, документ набуде чинності з 1 січня 2023 року.

Втім, до цього часу (перш ніж звалювати все на місцеву владу), варто вирішити ще одну найважливішу проблему. За даними Держказначейства, заборгованість держави перед місцевими бюджетами на 1 червня 2021 року становить майже 4 млрд гривень. Недофінансовано субвенції на освіту, охорону здоров’я, соцжиття для дітей-сиріт та учасників бойових дій, транспорт та інше.

Але, виходячи з українських реалій, до цього списку, з великою часткою ймовірності, додасться і «компенсація» пільговикам за проїзд.

Текст опубліковано з Інформаційного агентства УНІАН.
      Блоги є видом матеріалу, який відображає винятково точку зору автора. Вона не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, про яку йдеться.
      Точка зору редакції Інформаційного агентства Волинські Новини може не збігатися з точкою зору автора. Редакція не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує роль носія.
Цього року затвердили Регіональну програму підтримки демобілізованих учасників антитерористичної операції та членів їх сімей на 2015 рік, фінансовий ресурс якої…
Близько 30 тисяч на допомогу пораненим бійцям зібрали у луцькій гімназії №21
До депутатів Волинської обласної ради надійшов лист від адміністрації «Укрзалізниці», в якому держпідприємство просить компенсувати пільговий проїзд громадян
Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus