USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90
Тарас Чурило : Чи потрібні в Луцьку корумповані ЖЕКи?
Про позитивний досвід створення ОСББ у Луцьку свідчить розвиток окремих будинків і навіть цілих дворів. Окремі тому, що це лише перші кроки до об’єднання співвласників багатоквартирних будинків в обласному центрі Волині.

З метою розвитку об’єднання співвласників багатоквартирних будинків, додатково з 2012 року залучаються кредити задля реалізації енергозберігаючих заходів. На черзі ще одне ОСББ на утеплення, три ОСББ на індивідуальний тепловий пункт (ІТП) та одне - на заміну вікна.

Місцеві ради роблять усе, щоб не розставатися з надзвичайно вигідною для них системою жеків. Мовляв, усе тому, що система жеків — це «рентабельний» бізнес, на якому нагріває руки не один чиновник. «Нещодавно рішенням Луцької міської ради профінансовано облаштування дитячого майданчика біля одного з будинків району на суму 45 тисяч гривень. Встановили там за ці гроші лише пластикову китайську гірку, ціна в якої в інтернеті — 6 тисяч гривень.

Крім того, жеки повинні передавати будинок на баланс ОСББ у такому ж стані, як прийняли свого часу об’єкт. А це означає, що, аби перевести увесь житловий фонд України на систему ОСББ, потрібно використати колосальну суму на капітальні ремонти будинків, яких у жеків, звичайно, немає, і у бюджеті, як відомо, теж.

Та й з ініціативою, як то кажуть «знизу» теж справи не ліпші. Хоча люди й бачать, що будинки з ОСББ краще доглянуті, у них немає проблем з водо-, тепло-, електропостачанням, проте наважитись створити таке об’єднання співвласників у себе бояться. Однак навіть тоді, коли заходиться 51% «сміливців» (саме така кількість мешканців, відповідно до чинного законодавства, необхідна, аби створити у домі ОСББ), які хочуть самі господарювати у своєму будинку, постає інша проблема: хто очолить об’єднання.

Проте, практика показує, що об’єднання співвласників — чи не єдиний варіант наведення порядку у житловому комплексі, переконують експерти. «Рано або пізно суспільство прийде до розуміння, що тільки система ОСББ здатна витягнути всю галузь ЖКГ із тієї ями, у якій вона опинилася.

Побоювання, що ліквідувавши жеки, держава тим самим фактично виставить на вулицю тисячі спеціалістів, марні. Електрики, сантехніки, слюсарі, які працювали в жеках, як переконаний експерт, завжди знайдуть собі місце і в ОСББ. Адже сфера їхньої роботи та об’єкт не змінюється, мінятиметься лише роботодавець. «Переконаний, у жеках працюють хороші професіонали. Їх необхідно залучати до обслуговування будинків, котрі управляються мешканцями. Просто колишні слюсарі, сантехніки жеків будуть зацікавлені у добропорядній роботі, адже обслуговуватимуть конкретні будинки, і оплата їх праці буде напряму залежати від якості виконаних робіт.
      Блоги є видом матеріалу, який відображає винятково точку зору автора. Вона не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, про яку йдеться.
      Точка зору редакції Інформаційного агентства Волинські Новини може не збігатися з точкою зору автора. Редакція не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує роль носія.
12 травня Верховна Рада встановила своєрідний рекорд – вперше процес від подання законопроекту до його ухвалення за основу та в…
Нещодавно виповнився рівно рік з моменту, коли Президент України Петро Порошенко призначив на посаду голови Волинської ОДА Володимира Гунчика. Уже…
Ще у вересні 2013 ніщо не віщувало біди. Однак вже через місяць події стали розвиватися непередбачувано.
Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus