USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.60 39.90
  • PLN 9.70 9.88
Anonim: Благодійні внески: Кому і за що ми платимо?
Благодійні внески - з цим стикався кожен хто хоча б раз намагався реалізувати своє конституційне право на безкоштовну медичну допомогу.
Однак безкоштовна вона лише на папері, бо коли ми звертаємось до медичного закладу нам або натякають на хабара, або прямо кажуть піти в касу і сплатити «благодійний внесок».

Більшість громадян, коли їм кажуть сплатити благодійний внесок, сприймають це як належне. І справді, що таке 50-100 гривень? Не така вже й велика сума, мовляв, зараз скрізь платити треба. Медицина зараз погано фінансується, а якщо офіційно заплатити в касу декілька гривень, то лікарня назбирає на медикаменти або нове обладнання. В принципі, так і є, але якщо копнути трішки глибше, то можна виявити цікаві факти.
Візьму для прикладу Луцьк і Волинську область, хоча в інших регіонах ситуація мало чим відрізняється.

Хто збирає благодійні внески і на що вони витрачаються?
Левова частка грошей, які держава дає на охорону здоров’я, вистачає лишень на заробітну плату медпрацівникам і енергоносії. З огляду на це спонукання пацієнтів до добровільно-примусових благодійних внесків виглядає більш-менш логічним. Тут потрібно розуміти, що якби ми платили саме в касу лікарні, то ці кошти витрачались лише на потреби лікарні, але вже більше десятка років майже у всіх медичних закладах діють благодійні лікарняні каси і, коли ми робимо черговий благодійний внесок, то поповнюємо бюджет не лікарні, а цієї організації.
Якщо витрати лікарні суворо контролюються, то благодійна організація сама вирішує, скільки і на що витратити.
Незважаючи на вимогу закону публікувати фінансові звіти своєї діяльності, благодійні організації часто нехтують цією вимогою.
Я довго намагався знайти інформацію, скільки отримали і головне - на що витратили кошти благодійні організації, які займаються збором благодійних внесків у волинських лікарнях, але все марно. Все, що вдалося знайти, це - скупа інформація по окремих статтях витрат за 2011 рік.
За кошти «Муніципальної лікарняної каси» у Луцькій міській клінічній лікарні купили медикаментів на 848 тисяч 951 гривню, для Луцького клінічного пологового будинку закупили медикаментів на 136 тисяч 383 гривні. Зауважте, що це - витрати лише по двох Луцьких закладах і лише за 2011 рік, про загальну суму можна тільки здогадуватись.
Згідно з результатами перевірки прокуратура встановила, що сума надходжень від фінансової діяльності тільки волинської обласної благодійної місії «Надія» за 2011 рік становила 5,3 мільйона гривень.
Можна з впевненістю припустити, що загальна сума благодійних внесків сягає не менше 10 мільйонів, що є доволі ласим шматочком, чи не так?
Згідно із законом, благодійна організація може до 20% коштів, що надходять, залучити на своє утримання. Тобто можна цілком законно залишити собі в кишені майже 2 мільйони у рік.
Як зазначила головний бухгалтер «Муніципальної лікарняної каси» Ірина Василенко в штаті її організації офіційно працює і отримує заробітну плату понад 30 людей. Для утримання такого штату потрібно мінімум 438 тисяч 480 гривень в рік і це за умови, що всі отримують мінімальну заробітну плату (1218 гривень).
Особисто я дуже сумніваюсь, що працівники і особливо керівництво отримують таку мізерну зарплату.
Крім витрат на зарплату додайте, податки, оренду приміщень, оплату комунальних послуг, купівлю канцелярії та інших витрат і отримаєте кругленьку суму, в яку обходиться нам утримання цих «благодійників». Цікаво, а скільки медикаментів можна б було придбати за ці кошти?

Павло Заєць
      Блоги є видом матеріалу, який відображає винятково точку зору автора. Вона не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, про яку йдеться.
      Точка зору редакції Інформаційного агентства Волинські Новини може не збігатися з точкою зору автора. Редакція не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує роль носія.
Сьогодні прес-служба Кабінету Міністрів України повідомила, що Прем'єр-міністр Микола Азаров подав у відставку
Після останніх подій в країні рівень патріотизму значно виріс
Повільними темпами цей шлях демократизації влади дійшов до нас, чи зупиниться він, чи зможе подолати всі сходинки, ми зможемо побачити…
Коментарів: 1
ковельчанка Показати IP 27 Березня 2014 21:10
Я працювала бухгалтером благодійного фонду в одній з київських гімназій.Можу стверджувати що всі кошти направлялись на на платню персоналу і цими коштами заправляв директор а про Ковель говорять що найбільший хабарник -головний лікар...А народ наш зажуханий заляканий - остатнє віддасть " на благодійність"

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus