USD 39.73 40.00
  • USD 39.73 40.00
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.76 9.92
Богдана Стельмах: Роздуми навколо «недитячої» теми

 
З нагоди Міжнародного дня захисту дітей у Луцьку відбувалося чимало заходів: фестиваль для дітей з особливими потребами, ді-джей-парад, телерадіомарафон «Поспішаймо робити добро»!, акція НацАльянсу…Різні підходи до вирішення одного питання – дитячої долі.
 
І це – правильно, проте вражає інше: як важливі речі стають об’єктом не їх комплексного вирішення, а масових заходів і гучних закликів.
 
Мабуть, немає важливіших тем, якщо мова йде про дітей, але для мене існує…
 
Сирітство. Біологічне  і соціальне… Коли немає живих батьків і коли батьки – живі мерці. Останнє – найстрашніше. Коли деградують, вимирають села через алкоголізм, який почався ще з кров’ю матері, а згодом перейшов у дитячу пляшечку (аби спало й не плакало, не заважало). Коли дитина йде жебракувати, бо вдома нічого їсти, окрім стусанів. Коли в дитячому будинку на тебе дивляться і просяться круглі оченята, аж мороз по шкірі... На цьому фоні заклики до законодавчої заборони абортів і супутні їм театралізовані дійства виглядають щонайменше як PR.
 
Просто так, одним розчерком пера, зупинити цей процес неможливо, бо надто багато проблем виростає навколо. І насамперед – неконтрольований інформаційний простір: газети, телебачення, інтернет. Та чи могло бути інакше? В постоталітарній державі, для якої нарешті відкрилися двері у «буржуазний» світ, – ні. Десятками років велася пропаганда про приниження, експлуатацію і подібні речі, а виявляється – там не так страшно. Там – зовсім не страшно! Там – рай! Речей такого кольору і такого дизайну радянській людині і в страшному сні не могло наснитися. А преса? Та в ній можна прочитати все! А фільми?..
 
І почалось… Свобода, яка розумілася як вседозволеність. Демократія – як право кожного на реалізацію будь-яких бажань. «Я маю право!» Говорити, що хочу, робити, що хочу, демонструвати, що хочу… А першу роль у цьому відіграла інформаційна сфера, і насамперед – телебачення. Без усіляких «зазрєній совєсті», роздумів про «добре чи погано» наша телевізія спочатку почала демонструвати іноземну погань, а потім творити і свої «бестселери». Низькопробні мильні опери, де основна тема – хто, з ким і чому. І речі називаються своїми іменами. Якось розмовляла із сином на тему стосунків двох статей. А він мені: «Ну так, вони взагалі вважають, що всі мужики «казли»… Хто знає, звідки це? Правильно, з «Ранеток». Майже всі дівчата його віку захоплюються акторками цього серіалу, у щоденниках називають їх улюбленими… То яке покоління виростає? Яке ставлення до чоловіків формується у дівчат? Як вони сприйматимуть чоловіків, коли виростуть?
 
А до сексу? Це слово і різноманітні його форми звучать у кожному фільмі, у кожній документальній передачі, навіть у рекламах… Звучать цілодобово!!! Авжеж, нехай привчаються… «Что природно, то не безобразно»… А що природно? Говорити про інтимні речі на кожному кроці, як добрий день? Так нас вчить телебачення. І несформована психіка закарбує собі на майбутнє, що секс – то звичайна річ, як поснідати чи почистити зуби. Зрештою – фізіологічна потреба, яку потрібно задовольняти. Саме тому вже сьогодні в 13 про секс знають не з підручників, а з практичного досвіду. «Завдяки» іноземним фільмам закінчувати школу незайманими не тільки не престижно – це осудливо!
 
А на допомогу приходить ще й «соціальна» реклама, про яку дуже вдало написала Тамара Трофичук… «Ми за безпечний секс!» Їде маленька дитина в маршрутці і питає: «Мамо, а со таке секс!? Я там плоцитала!»
 
Невже про ЦЕ потрібно кругом кричати?! Та, власне, порушуються права: мої, як матері, і моєї дитини, якій я хочу розповідати про ЦЕ не так! І не тоді, коли якийсь дядько у Києві вирішив пустити це на екран! Як пояснити дитині, що цілуватися з усіма не можна, коли в телевізорі – інакше?
 
От і виходить, що одні дядьки творять фільми, інші їх транслюють, ще інші говорять про безпечний секс.
 
А на цьому фоні почали кричати про заборону абортів… Це ж благородно! В ім’я Господнє. Як колись у його ім’я спалювали єретиків і відьом. Давайте спалимо жінок, які зробили аборт! А я скажу інакше: «Нехай кине камінь той, хто не грішний»
 
Хто знаєте, як почувають себе ці жінки? Чому вони зробили цей крок? Чи можливо це забути?
 
Звичайно, когось штовхав страх осуду (це стосується саме підлітків), страх народити неповноцінну людину (мені відома не одна сім’я, де чоловік напивався і домагався свого), когось відчай не дати ради… І за цих жінок ніхто не має права вирішувати! НІХТО!
 
З усієї історії людства заборони ніколи ні до чого доброго не призвели. Але ми зобов’язані доносити інформацію, вчити дитину завжди і скрізь, у будь-якому віці: ставлення хлопчиків до дівчаток і навпаки, співчуття, поваги... І навряд чи тоді одні будуть «тьолками», а інші – «казлами». Навряд чи будемо читати відгуки на публікації в інтернеті, як ось цей: «Если «женщине» не хватает мозгов отрегулировать свою половую жизнь так, чтобы не залетать когда не надо, то как такой тупице можно доверить вопрос жизни или смерти ее ребенка? Это же не человек, а тупая скотина, которую берут за одно место и тащат на убой». Це ж хвора людина написала. І чому це жінка має регулювати своє статеве життя? А сексуальний партнер тут ні до чого? Може, то справа і величезна відповідальність обох? Чи з нього – як з гуся вода? Страшний чоловічий егоїзм! Агресивний, аж до маніакальності! А чому б і ні? Це ж вигідно: заборонити, осудити, показати жінці її місце, з якого вона не повинна висовуватись, і в якому вона повинна ублажати чоловіка, при цьому не користуючись контрацептивами, бо церква теж осуджує… Якби ще тільки церква була без гріха, але то інша тема. Не котрацептиви гріх, а безладне, легковажне життя.
 
   Та зрештою, що є більшим гріхом: ненародження чи народження – сироти при живих батьках, інваліда, жебрака?… Це дуже неоднозначне питання. По суті своїй – гріх і те, і інше, але в чистому вигляді речі не існують. Хіба від низької народжуваності вироджується нація? За даними начальника служби у справах дітей Волинської ОДА, 75% сиріт – соціальні сироти, які виростають з неблагополучних сімей і дитячої бездоглядності. Вдумаймося лише в цю цифру!
 
А діти у смітниках чи у водоймах? Хіба це питання абортативності? Ні, жінка народила. А далі що? Як можна знищити живу істоту, яку ти тримаєш на руках, яка дихає? Може, краще було б це зробити раніше? А ще краще – донести тій дитині не тільки до її вух, а до серця, що секс – це не просто тимчасове задоволення в стані алкогольного чи наркотичного сп’яніння, це – вагітність. Вбити в голови оболтусам, для яких накращий тусняк – випивка і «дєвчьонкі», що вони відповідальні за наслідки! Може, краще, замість майданних піарів, домагатися врегулювання на законодавчому рівні інформаційної сфери? Може, краще достукуватися до кожної дитини (не гаслами! Аби потім говорити – «А ми за це боролись!»)? Давати їй інформацію, що стосунки двох – то таємниця двох. І що доторкнутися до цієї таємниці можна тільки через справжнє кохання, а не тусовки. І що ця таємниця – то велика відповідальність, бо Господом закладено проростати їй у новому житті.
 
Якщо покоління виростатимуть на подібних чеснотах, то чи стоятиме питання ненароджуваності, дітей у смітниках чи водоймах? Усе надто неоднозначно…
 
      Блоги є видом матеріалу, який відображає винятково точку зору автора. Вона не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, про яку йдеться.
      Точка зору редакції Інформаційного агентства Волинські Новини може не збігатися з точкою зору автора. Редакція не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує роль носія.
Микола Томенко, який завітав на прес-конференцію перед фестивалем (а таки виконав обіцянку, приїхав, журналістів привіз) наголосив, що Луцький замок потрапить…
  Такого масштабу і якості культурно-мистецьких заходів у Луцьку досі не було. Восени минулого року, коли стартував проект, на арт-шоу…
Цю християнську істину ми часто забуваємо, впадаючи в крайнощі, нерідко доводячи самим собі, а більше – іншим, що розуміємося в…
Коментарів: 16
Ірина Показати IP 4 Червня 2009 09:23
Пані Богдано, ви молодець! Підтримую усі ваші думки, викладені у матеріалі! Дякую, сподіваюся, він зачепить душі тих фанатиків...
небайдужа Показати IP 4 Червня 2009 09:30
Ви як завжди права, Богдано.Дякую, що нарешті прозвучала здорова думка.
Анонім Показати IP 4 Червня 2009 09:57
О "рае на Западе" сделали неправильные выводы еще солдаты КА в 1945 году. У Зиновьева об этом неплохо написано: они увидели, как классно живут в капитализме, но не поняли, какой ценой эта классная жизнь дается. Увидели уровень жизни, но не поняли, как на него надо пахать. Это и нашему поколению передалось. Хотим сразу все: и чтобы была свобода, и чтобы не было последствий этой свободы. Отсутствует какая-либо ответственность за свои действия, глубоко втравлен страх перед ответственностью и паталогическое желание ее избежать. Все, о чем написано здесь, - отсюда. Богдана, давайте определимся. Вам не нравится, что в интерпретации "Ранеток" "все мужики казлы", и в то же время возмущаетесь, что на них не возлагается ответственность за нежелательную беременность. Вас ужасает детский взгляд в приюте, и в то же время вы на полном серьезе размышляете, когда лучше уничтожать детей, до или после родов. Вам не нравятся громкие кампании на "недетские темы", и в то же время вы констатируете, что с большей частью детей говорить по большому счету некому... Так что же делать? Призывы "давайте будем людьми" как минимум смешны. Не думаю, что акции 01.06 имеют какое-либо отношение к PR. Все равно их не увидели и не услышали. Сколько там подписей А.Евтодюк собрала? 100? А на ребят из Национального Альянса тут только ленивый не плюнул. Тем не менее эти люди, в отличие от нас, возмущающихся, хоть что-то сделали, чтобы остановить недопустимое. Только вот такое впечатление, будто они борются с морем. Всех абортичек в Украине, как "ведьм" в средневековье, не пережжешь... к ним, по данным Минздрава, относится 98 % женщин детородного возраста... То-то им обидно читать, что они "тупые животные" или как там? Но что делать. Правда горька, но ее надо озвучивать. Хотя бы ради наших дочерей и внучек, чтобы и у кого не было оснований назвать их так, как мы того заслужили. Иначе все "половое воспитание" будет сводиться к наглядным примерам с ТВ и Бигморд.
Анонім Показати IP 4 Червня 2009 10:20
"насамперед – неконтрольований інформаційний простір" - только это Вас беспокоит? Помнится мне, советская власть пыталась контролировать информационное пространство. Поинтересуйтесь на досуге, к чему это привело? Еще древнегреческие мудрецы жаловались на современную(для них молодежь, которая "жадно поглощает пищу, предается развлечения и не слушает старших". Увы, все это уже было на протяжении многих веков, и Вы не оригинальны в своем "крике души".
Анонім Показати IP 4 Червня 2009 10:49
Аноніму 9.57 та 10.20 - не впадайте в крайнощі, шановний! Ви вириваєте слова з контексту, а вцілому ж повторюєте думки пані Богдани, тільки іншими словами.
Анонім Показати IP 4 Червня 2009 11:26
Ірина з Держобладміністрції, що за адресою 213.179.229.218. Ми з 95.135.172.254 різні люди, не плутайте будь ласка.
Анонім Показати IP 4 Червня 2009 11:54
Завжди приємночитати і слухати мудру жінку. Гучні заклики і масові заходи теж потрібні бо вони привертають увагу до... А системність заходів залежить від усіх небайдужих.
Ірина Показати IP 4 Червня 2009 14:38
Шановний(а) всеобізнаний (а)95.135.159.12, вибачте, не додивилася, але суті мого повідомлення це не змінює. І якби мені було відомо, звідки пишете ВИ, то я б ці знання залишила при собі. Некоректно поводитеся, шановний(а).
Анонім Показати IP 4 Червня 2009 15:41
Для Ірини:?????????????????? Це відкрита інфа, в чому моя некорректність?
Юлія Показати IP 4 Червня 2009 17:42
Спробуйте зробити щось добре - власними силами, руками, голосом, діями. Спробуйте. Тільки лінивий не кине у Вас камінь. Так і Антоніна. Вона - спробувала. Може, невдало, може, не так, як бачить це КОЖНА інша людина. Спробуйте змінити інформаційний простір - ні, не вийде у Вас, пані Богдано. І Ви не намагаєтеся. Спробував Нацальянс, можливо, теж невдало. Хоча, на мій погляд - ідея правдива. З абортами таки треба боротися, як вихованням (з причиною), так і законодавчою забороною - з наслідком. Чи Ви, Богдано, вимкнули свій телевізор, у себе вдома, щоб Ваша дитина не дивилася того інформаційного лайна? Спробуйте це зробити, хоча б для вашої дитини. Спробуйте зробити хоча б щось, замість критикувати тих, хто робить...
Оксана Показати IP 4 Червня 2009 19:24
Дякуємо, Богдано, за таку громадянську позицію. Треба боротися проти абортів профілактикою, вихованням, просвітництвом, а не забороною. Складна тема звичайно... Забороною абортів нічого не зміниш, це доведено світовою практикою. P.S. З професійним святом всіх журналістів Волині!
журналіст Показати IP 5 Червня 2009 17:30
Умикаю телевізор. На екрані - гарна блондинка, яка, схоже, збирається на побачення. У кадрі з'являється то вона, то кремезний чоловік. Реклама мене заінтригувала, адже я ніяк не могла зрозуміти, чому то дічина, то хлопець мигають у мене перед очима. Кульмінація ж просто шокувала: "Презерватив - твоя гумова броня!" За кілька хилин на плюсах реклама фільму, де героїня-підліток каже: "Я буду вагітна". "Говори тихіше - відповідає її подруга, мама ще не знає, що ми статевоактивні". Їду у маршрутці. За вікном величезний біг-борд: знову про секс. Заходжу в інтернет на сайт елетронної бібліотеки: на мій комп'ютер лізе реклама порно. Намагаюся її закрити. Нічого не виходить. Сайт всеодно грузиться. На сайті серйозних новин - хто, де і коли з ким переспав. Щоправда, поки що не уточнюють за скільки, але перераховують за які подарунки. На кухні у радіо голос ведучого закликає слухачок зателефонувати у студію і розповісти про колишніх кавалерів, які вони козли. А після того вмикають пісню "Поющих трусов" (шкода, що не "Поющих преєзєрватівов"), а після неї "С..ка-любовь". Перед сном відриваю журнал: напівгола красуня пропонує купити мені супер аромат, задля збільшення бажання до насолоди. І так щодня. Бо нині на секс мода, а теперішнє суспільство - відкрите. От тільки, на жаль, відкрите не у тому напрямку. p.s... Позбачити життя своєї ненародженої дитини вам буде коштувати 600 грн, а от очистити свою совість після цього - не вистачить і мільярда.
Оксана Показати IP 6 Червня 2009 12:00
Пані,Богдано.Ви піднімаєте питання моральності суспільства.Ця проблема ВАс турбує,іне тільки Вас.Кожен член нашого суспільства так чи інакше на собі відчув страшний подих або удар жорстокості,байдужості,безвідповідальності,розпущеності,брехні,підміни понять добра ...(можна перераховувати безліч беззаконь).Всі ми хочемо жити в морально "здоровому" соціумі.Тож давайте об'єднаємо свої зусилля, кожен почне з себе та з виховання своїх дітей.Навіть вигадувати нічого не треба -дотримуватись 10 ОСНОВНИХ ЗАКОНІВ ІСНУВАННЯ (жити, пам"ятаючи про них,дії свої вимірювати ними).І дітям вкладати поняття істинних цінностей,добра і зла,займати дітей у корисних для них справах та пізнаннях. Питання абортів- дуже серйозна БІДА нашого суспільства.І велика подяка пані Антоніні,що вона відкриває нам очі, озвучує страшні факти,і САМА встає на майдані під вітром і дощем -щоб захистити хоча б одну невинну душу.Подумайте, будь-ласка,чи можна її в чомусь звинувачувати? Ви,пані Богдано,дуже правильно підняли питання причин нашої аморальності та бездуховності. То може слід об"єднати Ваші зусилля.Ваша співпраця тільки підсилить результати старань кожного з Вас.Ви, як не останній представник органів мас-медіа, можете багато зробити в питаннях оздоровлення моралі суспільства.Громадська організація А.Євтодюк вже дуже багато зробила по вирішенню даного питання.Зверніться ,з ініціативою приєднатися до теми , до молодіжних організацій та інших організацій,які також займаються проблемами моралі та духовності суспільства.КОНСОЛІДУЙТЕСЯ.Запровадьте "Круглий Стіл" для планування та координування Ваших дій.Висвітлюйте це мас-медіально.У Вас буде дуже багато однодумців та прибічників. І тоді побачите, який буде результат.Байдужих до цих проблем немає.Бо наша нація спокон-віків була ВИСОКОМОРАЛЬНОЮ,ТОЛЕРАНТНОЮ,ВЕЛИКОДУХОВНОЮ, НАБОЖНОЮ.
Богдана - Оксані Показати IP 9 Червня 2009 12:04
Шановна пані Оксано! Я ж і роблю все, що вважаю за необхідне, для того, щоб моя дитина виросла Людиною. Але якщо Ви досі вірите в майданні заклики чи "круглі столи" - мушу Вас розчарувати. Це - просто піар. Ви навіть і не знаєте тих людей, які вирішують реальні соціальні проблеми ЩОДНЯ, допомагають врятувати конкретні життя, конкретні долі... Бо вони - не піаряться, вони виконують свою життєву місію. Проте ж мова у статті - дещо про інше: про те, не як боротися з наслідками, а які причини і що кожен із нас робить щодня, аби їх мінімізувати. Ви були в місті, в парку чи в кафе, коли цьогорічні школярі святкували день останнього дзвоника? Тільки сліпий не міг побачити того "цвіту нації", який під вечір був "готовий" і привселюдно парувався... А змінювати інформаційни простір ТРЕБА!!! Інакше ми будемо народжувати, а виростатимуть духовні каліки, а відтак - неминуче каліцтво і тілесне. Бо телевізор можна вимкнути, як закидає Юля, але ж хіба в 4 роки, ну 6... але ізолювати від суспільства - ні...
Спостерігач Показати IP 9 Червня 2009 14:52
Коментар Богдана - Оксані під постом 193.109.145.111.Тобто, теоретично авторка блогу відповідає Оксані. Але, якщо так, тоді вона сама себе хвалить?!! Див. комент "Небайдужа"4 червня, 09:30!. Там теж 193.109.145.111. Сама собі коментарі пише?
Оля для Спостерігача Показати IP 10 Червня 2009 14:21
Шановний, якщо ви не вмієте роззувати очі та орієнтуватися в елементарних речах щодо IP-адреси, то раджу почитати "Інтернет для чайників". Це-поперше. А, по-друге, вам ніколи не спадало на думку, що офісним комп'ютером може користуватися не одна людина. А, по-третє, на одну IP-адресу може бути зареєстровано кілька користувачів.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus