USD 39.73 40.00
  • USD 39.73 40.00
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.76 9.92
Богдана Стельмах: ВІДКРИТА НІЧ У ЛУЦЬКОМУ ЗАМКУ: РОЗДУМИ ПІСЛЯ…

 
Такого масштабу і якості культурно-мистецьких заходів у Луцьку досі не було. Восени минулого року, коли стартував проект, на арт-шоу йшли більше з цікавості – побачити, що ж воно таке. Нині ж туди з’їжджались і сходились, твердо знаючи: буде цікаво. Завдяки таким заходам, як зазначив поет-пісняр Олександр Смик, Луцьк «не зникає з культурної мапи України», це – друге місто, запропоноване для відзначення 60-річчя Володимира Івасюка.
Глибина звучання голосу і слова лауреатів Всеукраїнського фестивалю авторської пісні та співаної поезії «Оберіг» (який стартував колись у Луцьку) Наталки Криничанки, Ольги Богомолець, Олександра Смика,  Юрія Поліщука, Сергія Шишкіна,  бардів  із Республіки Польщі, незабутня, фантастична вогняна феєрія Львівського театру на ходулях «Воскресіння», середньовічні мотиви музичного гурту «Стари Ольса» з Білорусі, потужна енергетика гурту «Гайдамаки», філософська глибина авторських фільмів Олеся Саніна, Степана Коваля, Тараса Томенка, майстер-класи гончарства, ковальства, різьби по дереву, плетіння з соломи – усе це та ще багато чого іншого в оточенні замкових стін створювало атмосферу духовної величі українців, невмирущості поколінь….
І навіть зі світанком не розвіялася б казка, якби…
Якби згодом у замок за чиєюсь вказівкою не пустили навалу юного підростаючого покоління (без квитків!), яке після святкування Дня молоді та випускних вечорів ще якось трималося на ногах, яке навряд чи повторить створену митцями красу, навряд чи коли-небудь у своєму житті зрозуміє значення слів, співаних музичним гуртом «Гайдамаки», навряд чи відчує душу білоруського народу, вкладену в мелодії… Якби не килим із пластикового посуду, пляшок з-під пива та міцніших напоїв, що під ранок встелив землю під витоптаною травою…
Одна із цілей мистецького проекту – «створення середовища для креативного відпочинку молоді». Та чи таким він повинен бути? Чи не варто було б обмежитися глядачами, котрі придбали квиток і прийшли насолодитися мистецтвом, а не доводити себе до кондиції ще однією пляшкою спиртного? І чи не варто поставити при в’їзній брамі міцної статури козаків, які б і фізично, і психологічно витримали навалу нахаб? Гадаю, організаторам варто зробити певні висновки…
      Блоги є видом матеріалу, який відображає винятково точку зору автора. Вона не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, про яку йдеться.
      Точка зору редакції Інформаційного агентства Волинські Новини може не збігатися з точкою зору автора. Редакція не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує роль носія.
  З нагоди Міжнародного дня захисту дітей у Луцьку відбувалося чимало заходів: фестиваль для дітей з особливими потребами, ді-джей-парад, телерадіомарафон…
Цю християнську істину ми часто забуваємо, впадаючи в крайнощі, нерідко доводячи самим собі, а більше – іншим, що розуміємося в…
Скажу відразу: однозначної відповіді на це питання немає. І надто вже неоднозначні навіть спроби зрозуміти цей факт. Однак, варто спробувати…
Коментарів: 3
Місько Показати IP 29 Липня 2008 10:38
Я не можу згодитися з Вашим ейджизмом: біля мене під ранок бекав більш ніж дорослий дядечко. Козаки, гадаю, були б не ліпшими.
Надія Супрунюк Показати IP 6 Серпня 2008 10:31
Богдано, ви точно відтворили мої думки після відвідин "Ночі у замку". Хоч я і працювала в цю ніч на арт-шоу як журналіст, та впершу чергу прийшла туди насолодитися атмосферою. А вийшло насолодитися лише розкиданими по землі пляшками, та обїдками, які люди навіть не намагалися після себе прибрати. Після такого соромно стає за лучан. Невже ми настільки безкультурні? Я вважаю, що на майбутне треба винести всі точки продажу алкоголю за межі замку а пяних взагалі не пускати. Бо з такими темпами вже за кілька років від Луцького замку взагалі нічого не залишиться! Крім того організатори не врахували, що при такій великій кількості відвідувачів навряд чи хто-небуть зможе щось побачити. Як на мене, кількість відвідувачів слід обемежити. Адже я ще досі дивуюся, як з балконів не попадали пяні молодики.
абалдевший Анонім Показати IP 11 Серпня 2008 17:52
Богдано, я вас не знаю, але то нічого)) Це шо за фігня, в Луцьку є сайт, чи я на очі погано бачу? Блін, відколи ж чудасія? А чиє то все, о то ж в блогерах, такі гарнюні всі личка, просто капець)))))

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus