USD 39.50 39.80
  • USD 39.50 39.80
  • EUR 39.60 39.90
  • PLN 9.75 9.90
Борис Загрева: Мусимо повернутися до мажоритарної системи місцевих виборів

Практика застосування Закону України “Про вибори депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, місцевих рад та сільських, селищних, міських голів” показала неприйнятність для України запровадженої пропорційної системи місцевих виборів, за якою депутати міських, районних, обласних рад, Київської та Севастопольської міських рад, а також Верховної Ради Автономної Республіки Крим обираються за виборчими списками кандидатів у депутати від політичних партій та їх блоків.
Підґрунтя такого висновку має декілька складових, найсуттєвішими з-поміж яких є позбавлення переважної більшості громадян України їх конституційних прав вільно обирати до зазначених рад й бути до них обраними.
Перш за все, перехід на пропорційну систему виборів із голосуванням за т.зв. “закриті” списки кандидатів від місцевих організацій партій та блоків, до всіх місцевих рад, за винятком сільських та селищних, призвів до суттєвого послаблення зв’язків обраних депутатів з виборцями. Якщо в умовах застосування мажоритарної системи відносної більшості, за якою формувався склад місцевих рад до 2006 року, обрані депутати були вимушені підтримувати тісний зв’язок з виборцями, реагувати на їхні потреби і запити, з тим, щоб бути обраними на чергових місцевих виборах в тому ж окрузі, то практика роботи сформованих за новою виборчою системою місцевих рад переконливо засвідчила віддаленість поточної діяльності багатьох місцевих рад і відповідних депутатів від актуальних проблем місцевого самоврядування та регіональної політики.
В ряді регіонів обласні та районні ради сформовано переважно з представників однієї територіальної громади, в той час як інші територіальні громади не представлені у відповідних радах взагалі. Відповідно, не забезпечується втілення в життя основної функції цих рад – представництво спільних інтересів територіальних громад.
Голосування за закриті списки партій і блоків не сприяє розвитку кадрового потенціалу партій на місцях, оскільки персональні здібності кандидата, його обізнаність з проблемами місцевого значення відходить на другий план перед завданнями, визначеними керівництвом центральних органів партій та їхніх місцевих організацій.
Пропорційна система місцевих виборів, зміцнивши права громадян, які є членами тієї чи іншої партії, значно обмежила права безпартійних, позбавивши їх можливості висувати кандидатів у депутати, самовисуватися, бути зареєстрованими кандидатами у депутати поза партійними списками.
Цілком очевидно, що такі положення Закону, зміни до якого пропонується внести, суперечать як вимогам Конституції України, так і вимогам відповідних міжнародно-правових актів (Загальної декларації прав людини ООН 1948 року, Міжнародного пакту про громадянські і політичні права 1966 року, Європейської конвенції про захист прав людини та основних свобод 1952 року, Конвенції про політичні права жінок від 20 грудня 1952 року, Міжнародної конвенції щодо ліквідації всіх форм расової дискримінації від 25 грудня 1965 року), дотримання яких є обов’язковою умовою для того, щоб регіональні вибори в країні, яка визнає себе членом світового співтовариства, були визнані легітимними.
Так, відповідно до статті 38 Основного Закону України громадяни мають право брати участь в управлінні державними справами, … вільно обирати і бути обраними до органів державної влади та органів місцевого самоврядування. Ці права є невідчужуваними та непорушними (стаття 21 Конституції України), вони гарантуються і не можуть бути скасовані, а при прийнятті нових законів або внесенні змін до чинних законів не допускається звуження їх змісту та обсягу (стаття 22 Конституції України).
Крім того, стаття 8 Основного Закону, визнавши й проголосивши дію принципу верховенства права в Україні, встановлює, що Конституція України має найвищу юридичну силу, а Закони та інші нормативно-правові акти приймаються на її основі і повинні відповідати їй.
Ці конституційні приписи в повній мірі відповідають універсальним міжнародним стандартам, які є достатньо чіткі й зрозумілі.
Так, наприклад, у статті 5 Міжнародної конвенції щодо ліквідації всіх форм расової дискримінації від 25.12.1965 року закріплено, що держави-учасниці зобов’язуються “забезпечити рівність кожної людини перед законом …, особливо стосовно здійснення таких прав: … політичних прав, зокрема права брати участь у виборах – голосувати і висувати свою кандидатуру на основі загального і рівного виборчого права”.
Отже, вимоги Конституції України та відповідних міжнародно-правових актів стосовно рівності перед законом, права обирати й бути обраним, а також щодо права голосувати і висувати свою кандидатуру однозначні, а відтак довільному тлумаченню не підлягають.
У зв’язку з цим виникає запитання, чи відповідає зазначеним осново-положним юридичним документам чинний Закон України “Про вибори депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, місцевих рад та сільських, селищних, міських голів”? Цілком очевидно, що відповідь на нього не може бути позитивною, а тому цей Закон повинен бути змінений.
Пошук альтернативи цьому Закону, поєднаний із аналізом попередніх законодавчих актів у сфері правового регулювання народовладдя в Україні, дозволив прийти до висновку щодо доцільності повернення до мажоритарної системи, як оптимальної на сьогодні для України системи місцевих виборів, оскільки саме вона відповідатиме вимогам Конституції України та світовим демократичним стандартам, відобразить ті суспільно-політичні реалії, що склалися в даний час в Україні, врахує позитивний і негативний досвід проведення виборчих кампаній за мажоритарною, змішаною та пропорційною системами у різні періоди становлення української державності.
У зв’язку з викладеним вище, депутати Волинської обласної Ради Б.Загрева, В.Діброва, Ю.Єлева та В.Скуба виступили з пропозицією прийняти Звернення Волинської обласної ради до Президента України, Верховної Ради України, Кабінету Міністрів України щодо внесення на розгляд Верховної Ради України проект Закону України “Про вибори депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, місцевих рад та сільських, селищних, міських голів”, метою прийняття якого є відмова від пропорційної системи місцевих виборів й повернення до мажоритарної системи, і який:
– забезпечить усунення обмеження конституційних прав громадян обирати та бути обраними до місцевих рад та встановить (поновить) другий спосіб висування кандидатів у депутати – самовисування громадянина кандидатом у депутати, що в повній мірі поновить узурповане чинним виборчим законом конституційне право громадян вільно обирати та бути обраними до міських, районних у містах, районних, обласних рад, Київської та Севастопольської міських рад, Верховної Ради Автономної Республіки Крим;
– підвищить довіру виборців України до інститутів влади, оскільки бу-де ліквідовано пропорційний тип виборчої системи разом із монополією партій та їх вождів на висування кандидатів у депутати;
– засвідчить світовому товариству прихильність української держави та її юридичних інституцій до універсальних міжнародних виборчих стандартів, відданість принципу верховенства права, постійний пошук найбільш оптимального типу виборчої системи відповідно до конкретних суспільно-політичних реалій, що складаються в певних умовах на відповідному етапі розвитку Української держави;
– забезпечить посилення зв’язку обраних депутатів з виборцями та від-повідальності обраних депутатів перед виборцями, а також підвищення ступеня політичної відповідальності виборців за результати голосування на місцевих виборах;
– забезпечить адекватне представництво в районних та обласних радах інтересів територіальних громад та посилення орієнтації діяльності представницьких органів місцевого самоврядування на вирішення проблем місцевого і регіонального значення та ефективності функціонування місцевого самоврядування в містах.
      Блоги є видом матеріалу, який відображає винятково точку зору автора. Вона не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, про яку йдеться.
      Точка зору редакції Інформаційного агентства Волинські Новини може не збігатися з точкою зору автора. Редакція не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує роль носія.
Проблема в тому, що ми звикли до того, що хочемо бачити вождя, а потім під нього формувати політику. В Україні…
Сьогодні Україна переживає період будівництва політичної системи. Відбувається природний процес розбудови політичних партій, консолідації виборців щодо позицій тих чи інших…
Переглянути можливість продажу алкоголю у Луцьку вночі просять міські владу. Відповідну петицію зареєстрував на сайті Єдиної системи місцевих петицій 9…
Коментарів: 15
VSC Показати IP 20 Березня 2010 11:14
Исчо один слуга народный боится потерять кормушку. Дядя, ты кого здесь разводить собрался? Тут народ адекватный, на твою демагогию не реагирует.
осшр Показати IP 20 Березня 2010 12:43
Ознайомився. Непереконливо. Посилання на Міжнародну конвенцію щодо ліквідації всіх форм расової дискримінації від 25.12.1965 $)))нагадує аргументацію Остапа Бендера. Краще писати і вичитувати треба. А загалом причина подібних публікацій - страх перед майбутнім непотраплянням в яку-небудь раду і зникнення покровителів нечистих справ. Бачили мажоритарніків, знаємо. Вищеперераховані аргументи не витримують жодної критики - багато хто пам"ятає, як потрапляли на Волині в нардепи Мартиненко, Шевчук, Бондарчук etc
Знаючий Показати IP 20 Березня 2010 12:57
Дійсно, багатьом відомим людям (автору, наприклад) буде важко потрапити у обласну раду за пропорційною системою. Порівняльний аналіз дії двох систем в контексті політичної відповідальності партій читайте на сайті Асоціації молодих політологів і політиків http://politolog-volyn.org/discovery/statti/187-vidpovidalnist
Михайло Наход Показати IP 20 Березня 2010 14:41
Повністю погоджуюсь з перерахованими паном Борисом недоліками пропорційної виборчої системи та необхідності її реформування, але є як завжди декілька але: 1) законопроект про поверенення до мажоритарної системи зареєстрований у ВР депутатом Коновалюком у середу 17.03.2010 р, отже звернення від імені сесії обласної ради не надто і актуальне; 2) вважаю, що не варто кидатись з однієї крайності в іншу, мажоритарна система має ряд недоліків, про котрі вже всі призабули за останні 7-8 років, потрібно вдосконалювати пропорційну систему на місцевих виборах, запровджуючи відкриті списки, утворюючи територіальні округи і т.д. механізми вдосконалення існують; 3) хто бажає професійно поспілкуватись на дану тему і виробити якісь спільні рішення, я завжди готовий, оскільки близько 10 років займаюсь даною темою як науковець. У розділах Публікації і Презентації нашого сайту http://www.cpaec.org.ua/ ви можете ознайомитись з окремими напрацюваннями з даної тематики.
VSC Показати IP 20 Березня 2010 18:40
Во-блин, еще и Мишаня Наход - науковець. Хорош пиариться на чужих блогах и рекламировать свою конторку. Делом надо доказывать, а болтать за чужие деньги умников много найдется.
VSC - CУПЕР!!!! Показати IP 20 Березня 2010 19:09
VSC молодець! В російському слові "еще" зробив аж 4 помилки!!! )))))) Так помилялася лише імператриця Катя ІІ, коли Вольтеру листи писала ))))))
Сергій Третяк Показати IP 20 Березня 2010 19:41
Законопроект щодо пропорційної системи відкритих списків поданий на розгляд відповідного комітету ВР. Але положення цього проекту є ще більше нелогічними ніж діючого закону. Зокрема, передбачається наявність трьох лідерів виборчого списку, які за умови набрання партією 3% голосів стають депутатами, не залежно від того, яким рівнем довіри виборців вони володіють. По-друге - якщо за кандидата в депутати, який дійсно користується повагою і авторитетом серед виборців того чи іншого округу проголосувало більшість - немає гарантії що він стане депутатом тої чи іншої ради (бо в загальному рейтинку партія не набере 3% голосів, або якщо і набере, то прохідні місця займуть лідери списку). Мажоритарна система теж не є найкращою. Хто обирався депутатом по мажоритарному окрузі,то знає. Тому, погоджуюсь з Михайлом Находом,потрібно доопрацювати систему пропорційних виборів
VSC Показати IP 22 Березня 2010 09:51
И кто это такой грамотный, что подпись не оставил? А как правильно надо было написать? В место "е" надо было поставить "ё"? Ну , так это не ошибка, это по умолчанию для интернета принимается. А где ещЁ три ошибки? "Открой личико" грамотей. Что грамотеи, что политики - все одинаковы.
Обурений Показати IP 22 Березня 2010 09:56
До VSC. Ну не бляха-муха? Це ти-то "подпісь аставляєш"? Відвертий ти наш...
VSC Показати IP 22 Березня 2010 10:32
Радетели за чистоту языков, где ошибки? Конкретно.
темнющий Показати IP 22 Березня 2010 11:13
Цей відкормлений на народних харчах слуга народу не ратував за мажоритарку, коли проходив в депутати по списках, а зараз вступив в ЄЦ і зрозумів, що йому - "повний ЄЦ". Від корита ж важко відірватись, адже прихоплено два райони мисливських угідь(!), йде боротьба за сотні тисяч гектарів комунальних лісів, які згідно діючого законодавства повинні перейти до держави - а ні, закон прихватизаторам не завада! Загреба бореться за передачу лісів в супереч закону обласному комунальному підприємству, яке підпорядковане йому і зрозуміло куди потечуть потоки грошей за реалізовані лісоматеріали. Відразу з'явиться приватне підприємство, яке буде процвітати і продавати готову лісопродукцію, а всі борги та проблеми ляжуть на комунальний лісгосп. Ось такий наш відомий , всіма гаряче любимий - кучмольот.
До VSC Показати IP 22 Березня 2010 17:04
EЩЕ - слово з трьох букв, а твоє "ИСЧО" - це чотири орфограіфчні помилки в слові з трьох букв. Ну дійсно, грамотєй ще й судячи за останніми коментарями - математик великий
VSC Показати IP 22 Березня 2010 17:24
Безликому радетелю за чистоту языка. Я про первый пост уже и забыл. Да, там именно ИСЧО, но это не от незнания языка, а для прикола. В следующий раз буду кавычки ставить, чтобы все тупоголовые понимали.
Корній Показати IP 22 Березня 2010 22:17
Для VSC. Злість - ознака дрібної душі. Скачеш тут до всіх, хамиш, наче прищик. Хто псіхує - той себе наждаком шліфує. Тримайся ж хлопче, щоб VSC не стерлося до V і С.
VSC Показати IP 23 Березня 2010 10:01
Корней, ты прав. Глупо рассказывать тупоголовым смысл анекдота, все равно не поймут. Больше не буду реагировать на тупые замечания.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus