USD 39.75 40.05
  • USD 39.75 40.05
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.72 9.98
Людмила Яворська: Хочу жити в країні, де не мусово знати прізвище Президента

Ніколи не думала, що стану прихильницею політичного невігластва. Та коли навкруги починається паніка від тотальної «політичної обізнаності» – не простої, адекватної, а спотвореної, як в кривому дзеркалі…
Спотвореної відсутністю елементарної здатності аналізувати, спотвореної бездумним «хаванням» продукту піарщиків та політтехнологів, спотвореної шаленим, якимось по-дикому відчайдушним бажанням манни небесної…
Шкода стає всіх нас. Шкода тих бабусь та тіточок в громадському транспорті, які свято вірять: «Кінець! Він прийшов – в країні нічого не буде».
Шкода тих політиків та експертів місцевого штибу, котрі думають, що є гвинтиками в якомусь архірозумному механізмі, а насправді – є тільки продуктом переробки цього механізму.
Шкода навіть тих кандидатів (якщо такі були? Можна припустити – заради сміху), які мали впевненість, що зможуть щось змінити, сівши в головне крісло країни.
І, звісно ж, підкорюючись природному егоїзму, шкода себе. Бо ще зовсім недавно вірила: знайдеться хтось сильний і мудрий, хто змінить моє життя.
От тільки є один закон природи: ніхто нам нічого не винен. Ні сусід, ні керівник, ні держава. І якщо ти не належиш до числа тих, хто йменується «соціально незахищеним», рано чи пізно доведеться усвідомити: твоє життя і благополуччя – в твоїх руках.
І я відверто сміюся в очі тим, хто вважає, що з президентством Януковича на вулицях почнуться перестрілки з «калашів», а з президентством Тимошенко – почнеться рай і пенсії піднімуться більше, ніж на п’ять гривень.
Не буде ні того, ні іншого. Бо президенти є не більше, не менше, ніж гвинтиками великої всесвітньої системи, про закони якої нам з вами ніхто не розкаже. Так само, як і ніхто не піде проти тих законів.
І чиє обличчя буде представляти мою країну на міжнародних збориськах – то вже, як на мене, справа десята. Колись одна мудра людина наштовхнула на цікаві роздуми.
Чому навіть в глухому поліському селі кожен дідусь чітко без запинки знає біографії Президента, прем’єра, спікера?.. Знає, кого призначили міністром абсолютно даремно, а котрий із депутатів – чесний-порядний?..
А коли доходить діло до городу, то Україна, країна з надзвичайним аграрним потенціалом, показує статистику 150 центнерів картоплі з гектару. У той час як Бельгія чи Нідерланди вирощують до 700 центнерів з гектару. Що, скажете, Президент не навчив, як грядку обгортати?..
Та найбільш незрозуміло, чому політична активність українців різко обмежується всеукраїнським рівнем. Не Президент і не парламент вирішуватиме, яку дорогу вирівняти і який дах залатати.
Не вищі політичні уми тиснутимуть кнопку: дати вам ділянку чи ні, дозволити паркан збудувати чи він перечитиме красивому вигляду міста. Та опитування громадян свідчать, що лучани знають прізвища лише трьох-чотирьох депутатів міськради. А що вже говорити про їхню діяльність!..
І всі ці партійні списки на місцевих виборах є запорукою того, що наші місцеві політики ще не скоро стануть гвинтиками. Бо, на жаль, навіть на місцевих виборах люди вибиратимуть або ЇЇ, або ЙОГО. І аж ніяк не своїх земляків, політична приналежність котрих аж ніяк не є запорукою порядності та мудрості.
Не хочу бути судимою місцевими експертами, тому щиро зізнаюсь: все, що написала не претендує навіть зватись аналізом. То емоції. Може, не зовсім голі, і все ж…
Я хочу сказати одне: давайте будувати наше життя самі. А політичний інтерес починати з вивчення тих персоналій, які претендують тут, на місцях, допомагати нам у цьому будівництві.
      Блоги є видом матеріалу, який відображає винятково точку зору автора. Вона не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, про яку йдеться.
      Точка зору редакції Інформаційного агентства Волинські Новини може не збігатися з точкою зору автора. Редакція не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує роль носія.
Говорили-балакали, повиключали мікрофони, розвернулися і живемо кожен своїми проблемами. А в мене вона одна: ГАРЯЧОЇ ВОДИ НЕМАЄ!!!! Третій місяць, до…
Пам’ятаю років шість-сім тому шокуючу зустріч у маршрутному таксі. Один пасажир, радіючи поверненню до Луцька, бурхливо ділився своїми враженнями про…
Цікаво, є у Луцьку люди, які читають рекламні матеріали?.. Нєа. Бо це — нудна туфта. І винні у цьому не…
Коментарів: 21
Юзьо Показати IP 18 Лютого 2010 16:04
"Мусово"- це від слова "мусс"?
Богдана Стельмах Показати IP 18 Лютого 2010 16:11
Емоції... Бо ми - емоційна нація. А ще - ми продукт радянської системи, де мислили генсеками, де смерть ЙОГО ВЕЛИЧНОСТІ вважалася крахом країни. Щось на зразок того, як на полі бою: вбивають ватажка - значить капут усьому війську. Цей спосіб мислення потрібно змінювати вже в підростаючого покоління, бо нині існуюче до 30 і старше (та навіть і до 20) ще буде мислити категоріями головного вождя, який врятує хай не світ, але одну дрежаву. Щодо аграрного питання... Всі господарі, Люда, загинули на Соловках. В Україні є лише одиниці таких, але ніхто їм не дасть стати на ноги, бо кому треба розумний, сильний самодостатній селянин, якому буде начхати на вельможних політиків?
Іра Показати IP 18 Лютого 2010 16:50
Ну, нарешті з’явився нормальний блог
Юзьо Показати IP 18 Лютого 2010 17:40
Чому ніхто не пояснить, що таке "мусово"?
Вона Показати IP 18 Лютого 2010 19:18
Юзьо,мусово це щось типу необхідно,але мені здається це тут не головне)))
seal Показати IP 18 Лютого 2010 19:56
До Юзьо. Ну не всі ж такі грамотні. Ну немає в українській мові такого слова (але є "мусити", очевидно, що від нього й було написано "мусово", яке Вас так чомусь покоробило). Але від цього зміст роздумів зовсім не втрачає. Більшість думок цієї панянки, викладених у статті, мають здоровий глузд. Особливо підтримую тезу "ніхто нам нічого не винен. Ні сусід, ні керівник, ні держава. І якщо ти не належиш до числа тих, хто йменується «соціально незахищеним», рано чи пізно доведеться усвідомити: твоє життя і благополуччя – в твоїх руках". Хватить чекати манни небесної і сподіватися на "доброго" царя-батюшку, чи царицю-матінку. Людина сама коваль свого щастя і добробуту. Основне, щоб не заважали. А там - прорвемось. Голова на плечах повинна бути не тільки для носіння капелюхів. Ну і бажано, щоб руки росли з правильного місця - і все тоді буде добре. А політики хай сваряться - робота в них така (ІМХО). Часом їхні диспути навіть веселіше дивитись і слухати, ніж той же "Квартал" чи КВН.
Вікінг Показати IP 18 Лютого 2010 21:32
Вилилися нам і полегшало. Так, що кому болить пишіть - і до психоаналітика не треба іти.
Strawberry Показати IP 18 Лютого 2010 21:32
Правда, Людо, до болю, правда! Справді, довго, мабуть, з нас не вийде впевненість, що нам хтось щось винен... Кожен сам коваль свого щастя, і не лише раз в 5 років, як нам намагаються щоразу довести!...
editor Показати IP 18 Лютого 2010 22:31
Вітаю Люду з поверненням на сторінки "ВН" ;-) А всіх - з новим "сезоном блогів" на "ВН" )))
faBULA Показати IP 18 Лютого 2010 22:56
Богдана Стельмах пише: "Всі господарі, Люда, загинули на Соловках" Певно в місті виросли і ходите на базар купувати картоплю і моркву, злючись на тих дядьків і тіток, які ломлять в три-дорога, еге ж? Не загинули на Соловках - тягнуть лямку у селі, не маючи жодної підтримки держави, не маючи змоги купити нормальний реманент, і тим не менше годують всю країну!!! І кому як не їм проклинати владу у Києві??? І не вам, шановна авторко статті, роздумувати над тим, які наші селяни недолугі - похазяйнуйте в нашому селі пару років, посадіть догляньте і зберіть урожай - і тоді не киватимете на Бельгію, а низько вклонитеся тому дядьку з самокруткою в зубах і запахом перегару, який "чітко без запинки знає біографії Президента, прем’єра, спікера"
Отож Показати IP 19 Лютого 2010 00:35
Просто чудово! Всі прочитали, усі все зрозуміли. Про дядька в селі, про сільську безпросвітність-це ми згодні. Про недолугих наши кері вників-тут також годинами можемо... Найголовніша влада- верховна, також здорово, все що від неї і про неї- для нас манна небесна, навіть їхня-раша не така нам цікава. А от головного, окрім автора ніхто ніби і не помічає, ну не бачимо ми головного, важко, просто не можливо нам бачити! А головне якраз те, що з розвалом найпотужнішої імперіїї в історїї ціеєїї цивілізаціїї, людство вступило в єпоху глобальних змін! І зовсім нє факт що ці зміни на краще, а навіть навпаки. І на процеси, що відбуваються в Україні, впливають не політики-багатії, чи просто багатії-нувориші.Вони також керовані і кінці цих ланцюгів керування, знаходяться за межами України! Це важко сприйняти, в це важко повірити, але нажаль це так. І поки-що не існує імунітету в України, як і в рєшти спільноти, проти цієї хвороби.
Пацан Показати IP 19 Лютого 2010 08:33
Класно написала, лише занадто плаксиво. Своє життя треба брати в свої руки із більши оптимізмом!!!
до faBULA ЯВОРСЬКА Показати IP 19 Лютого 2010 09:22
Зазвичай, це не в моїй природі критикувати когось, допоки сама не зробила краще. Але чула, як спеціалісти кажуть, що у нас вирощування картоплі обмежується "посадив-викопав", а доглядом - ніхто не займається. Хоча є на Волині господарства, де результат вдвічі вищий, ніж по Україні: десь по 350 центнерів з га. Значить, є все-таки господарі!.. І я про те, щоб селяни "парилися" над вражаєм. Так само, як двірник - над чистотою вулиць, вчитель - над розумом учнів... А не забивати собі голову пустопорожніми обіцянками політиків.
VSC Показати IP 19 Лютого 2010 09:45
Есть такие страны, расположены они преимущественно на африканском континенте. Вы хотите уподобиться им?
Читач Показати IP 19 Лютого 2010 09:56
Гарні розмірковування розумної людини. Деякий дискомфорт викликають висновки, що пропонуються. Невже вся стаття писалася лише для того щоб ненавязливо підказати людям за кого голосувати, чи точніше, не голосувати на місцевих виборах, що ось-ось мають розпочатися? Ну і вибачте: змиритися з ТАКИМ (!) Президентом - це себе не поважати. А в цілому потенціал у авторки є і непоганий.
faBULA Показати IP 19 Лютого 2010 10:05
Ні, ну чекайте, Людмило! Ви журналіст? От уявіть шо у вас нема ні диктофона ні фотоапарата. Але якщо не працюватимете журналістом і не видаватимете конкурнетні матеріали - помрете з голоду. Або поміняєте роботу. Працювали би ви журналістом??? Ні - бо тоді було б дуже важко. І не "парилися" б, сто пудів. А селяни якраз паряться. І не посалив-викопав а посадив-заскородив-пересапав зілля-знову пересапав зілля-огорнув-знищив шкідників-знову знищив шкідників-скосив-викопав (здебільшого вручну) і поставив вам під носа аби ви їли.
Нестерова Ірина Показати IP 19 Лютого 2010 10:17
Видно, що faBULA про вирощування картоплі не із чуток знає
MassimoUA Показати IP 19 Лютого 2010 13:02
А я вважаю, що президентом має бути Тимошенко, а не геноцид нації і це для мене принципово.
Хохма Показати IP 19 Лютого 2010 22:25
Шкода тих політиків та експертів місцевого штибу, котрі думають, що є гвинтиками в якомусь архірозумному механізмі, а насправді – є тільки продуктом переробки цього механізму. Якщо сприймати як емоції то the best, а якщо як аналіз то він відсутній.
Богдана Стельмах Показати IP 20 Лютого 2010 17:28
До faBULA... Ну таки не витерпіла я... І Ви вважаєте, що ото-така праця селянина, про яку Ви пишете, має бути????!!!! Що селянин має гарувати, а восени не знати, що з тим вирощеним зробити? Це швидше Ви на асфальті виросли, бо якби в селі (а я таки сільська дівчина), то бачили б, чим увінчується Ваше зорав-заскородив-посадив-поскородив-пополов-і т.д. Так, з голоду не вмирають... А мали би? Ви це пропонуєте? Чи мали би почувати себе господарями, які не висипають тони зерна біля елеватора, бо його ніде діти далі? Чи за безцінь цукрові буряки здавати? Прокиньтеся! Або як не компетентні - не пишіть подібних відгуків.
faBULA Показати IP 20 Лютого 2010 17:55
Йой, пані Богдано, так ви не просто у селі, ви схоже якраз у колгоспі і виросли, рахз у вас село асоціюється з селянами, які зерно біля елеватора висипають. Я в селі виріс, і мої батьки кожну зернину виплекували і доглядали. Але в чому ваше заперечення мені - я так і не зрозумів... Ви стверджуєте, що село недолуге і забите? ну ваше право. я вважаю, що село мудре і працьовите.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus