USD 39.60 40.00
  • USD 39.60 40.00
  • EUR 39.70 39.95
  • PLN 9.70 9.86
Михайло Наход: Ще раз про терміни проведення місцевих виборів
Уже більше півроку точаться жваві дискусії щодо дати проведення місцевих виборів. Місцеві політики готуються до виборів, але вищий законодавчий орган змушує їх регулярно переглядати свої плани та стратегії.
Але якби йшлось лише про інтереси політиків, то не варто було б звертати особливої уваги на дану проблему. Оскільки процедурою «призначення-скасування» місцевих виборів 30 травня 2010 року Верховна Рада заклала «міну уповільненої дії» під рішення абсолютної більшості місцевих рад прийнятих після квітня-травня 2010 року, то дане питання заслуговує на особливу увагу та аналіз нормативно-правових актів українського парламенту.

Призначення місцевих виборів на 30 травня 2010 року

Приймаючи постанову «Про призначення чергових виборів депутатів місцевих рад та сільських, селищних, міських голів у 2010 році» від 20 жовтня 2010 року, авторами якої були народні депутати О.Лавринович та А.Портнов, Верховна Рада України призначила місцеві вибори на 30 травня 2010 року спираючись на положення викладені у пояснювальній записці до проекту постанови, які вказують на наступне: «…Згідно діючої редакції ч. 1 ст. 141 Конституції України до складу сільської, селищної, міської, районної, обласної ради входять депутати, які обираються жителями села, селища, міста, району, області на основі загального, рівного, прямого виборчого права шляхом таємного голосування строком на п’ять років.
Така редакція ч. 1 статті 141 Конституції України була встановлена в результаті внесення Законом України № 2222-IV від 08.12.2004 р. змін до Конституції України, в результаті чого чотирирічний строк повноважень депутатів місцевих рад було збільшено. Однак, відповідно до пункту 1 Прикінцевих та перехідних положень цього Закону положення ч. 1 статті 141 Конституції України в редакції цього Закону набирають чинності з дня набуття повноважень Верховною Радою України, обраною у 2006 році.
Відповідно до положень ч. 1 статті 90 Конституції України повноваження Верховної Ради України припиняються у день відкриття першого засідання Верховної Ради України нового скликання. Як відомо, перше засідання Верховної Ради України 5 скликання, обраної 26 березня 2006 року, відкрилося 25 травня 2006 року. Тобто положення Конституції України про п’ятирічний строк повноважень депутатів місцевих рад набрало чинності лише з 25 травня 2006 року, а тому всі депутати, які були обрані на чергових виборах 26 березня 2006 року, мають чотирирічний строк повноважень, який закінчується у 2010 році.
Враховуючи наведене, можна зробити висновок, що оскільки на момент проведення чергових виборів 26 березня 2006 року ще діяла стара редакція ч. 1 ст. 141 Конституції України, яка закріплювала 4-річний строк повноважень депутатів місцевих рад, то наступні чергові вибори мають бути проведені саме у 2010 році…»
Окремо автори постанови обґрунтовують проведення місцевих виборів саме 30 травня 2010 року, але наразі ми не будемо вдаватись у деталі, загалом поділяючи точку зору авторів постанови, яка є доволі добре обґрунтованою.
Отже, враховуючи викладені аргументи, призначення місцевих виборів, місцевих рад та відповідних голів на 30 травня 2010 року виглядало дуже логічним.
Варто відмітити, що дана Постанова отримала 390 голосів на свою підтримку у Верховній Раді, а свої голови за неї віддали у переважній більшості представники всіх парламентських фракцій.

Скасування місцевих виборів

16 лютого 2010 року Верховна Рада України прийняла Постанову «Про визнання такою, що втратила чинність, Постанови Верховної Ради України «Про призначення чергових виборів депутатів місцевих рад та сільських, селищних, міських голів у 2010 році» таким чином відмінила проведення виборів 30 травня 2010 року відклавши на невизначений термін вирішення даного питання. Автором даного проекту Постанови був народний депутат України Ю.Кармазін, який славиться своєю гіперактивністю, але не завжди застосовує свої депутатські повноваження на благо народу. Прикро, що автор даної постанови, та парламентарі, які підтримали дане рішення керувались не Конституцією та Законами України, а іншими причинами, які вказані у пояснювальній записці до проекту постанови: «…відсутність до цього часу затвердженого законом Державного бюджету України на 2010 рік не дасть можливості профінансувати проведення місцевих виборів в порядку, встановленому Законом України «Про вибори депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, місцевих рад та сільських, селищних, міських голів».
Ряд громадських організацій, зокрема Комітет виборців України, юристи та політологи заявили, що відміна місцевих виборів без визначення конкретної дати їх проведення є намаганням Верховної Ради України на власний розсуд змінювати та тлумачити положення діючої Конституції України. Разом з тим експерти наголосили, що антиконституційні спроби продовжити перебування посадових осіб місцевого самоврядування при владі є намаганням узурпації влади представниками певних політичних сил в українському парламенті.
Дану постанову підтримали 250 народних депутатів, в переважній більшості ті, що входять до складу сьогоднішньої правлячої коаліції, та майже половина фракції «Наша Україна – Народна Самоборона». Не підтримала постанову фракція БЮТ.
Варто відмітити, що дане рішення парламенту без особливого ентузіазму зустріли ряд посадових осіб органів місцевого самоврядування, та політики місцевого рівня, які планували взяти участь у місцевих виборах. Зокрема, дане рішення парламенту піддав критиці Луцький міський голова Богдан Шиба.

Намагання обґрунтувати проведення місцевих виборів у 2011 році
Ще одним цинічним кроком, або невдалим першотравневим жартом, вітчизняних законодавців є направлення подання парламенту до Конституційного Суду з приводу конституційності проекту Закону України «Про внесення змін до Конституції України (щодо строків повноважень Верховної Ради Автономної Республіки Крим, місцевих рад та сільських, селищних, міських голів)» від 1 квітня 2010 року. Даний проект передбачає продовження термінів повноважень всім депутатам місцевих рад та сільським, селищним і міським головам обраним на чергових виборах у 2006 році терміном на 4 роки ще на один рік та проведення місцевих виборів 27 березня 2011 року. Даний законопроект під авторством депутатів від БЮТ, зокрема керівника фракції І.Кириленка, 4 рази редагувався і вносився у Верховну Раду, а позиція законодавців за цей час зазнала суттєвих змін. Якщо перший варіант законопроекту практично не давав приводів сумніватись у його конституційності, то останній варіант (проголосований і направлений до Конституційного Суду) викликає ряд сумнівів, саме через те, що передбачає зворотну дію в часі окремих положень Конституції. Слід зазначити, що аргументація законодавців викладена у пояснювальній записці до законопроекту суттєво відрізняється від аргументації, якою народні обранці керувались призначаючи місцеві вибори на 30 травня 2010 року, зокрема: «…Верховна Рада України четвертого скликання прийняла Закон України «Про внесення змін до Конституції України» № 2222-IV від 08.12.2004 р. Цим Законом, зокрема, було змінено частину першу статті 141 Основного Закону України, та встановлено, що депутати сільської, селищної, міської, районної, обласної ради обираються строком на п'ять років. При цьому залишається частина друга статті 141 Конституції України, якою встановлено, що сільські, селищні та міські голови обираються територіальними громадами строком на чотири роки.
Відповідно до Конституції Автономної Республіки Крим зі змінами, затвердженими 13.03.2009 р. Законом України «Про затвердження зміни до статті 22 Конституції Автономної Республіки Крим щодо строку повноважень Верховної Ради Автономної Республіки Крим» строк повноважень Верховної Ради Автономної Республіки Крим становить п'ять років».
Така відмінність у строках повноважень представницького органу Автономної Республіки Крим, місцевих рад та голів територіальних громад не узгоджується з логікою Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» і може призвести до розбалансування роботи всіх органів місцевого самоврядування.
Крім цього, проведення виборів депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, місцевих рад неодночасно з виборами сільських селищних міських голів призведе до значного збільшення видатків з Державного бюджету України…»
Очікувати рішення Конституційного Суду доведеться не менше 2 місяців. До завершення цього часу місцеві вибори призначені не будуть, а легітимний термін перебування на своїх посадах у більшості депутатів та голів закінчується у квітні-травні 2010 року. Після цього терміну, всі рішення місцевих рад та розпорядження відповідних голів можуть бути легко оскаржені будь-ким, посилаючись на норми діючого законодавства України.
За направлення зазначеного подання до Конституційного Суду голосували 401 народний депутат, практично у повному складі усі фракції парламенту, за винятком «Нашої України – Народної Самоборони» серед якої дане рішення підтримали 38 депутатів з 72.

Питання без відповіді

1) Яким може бути рішення Конституційного Суду на подання Верховної Ради України з приводу конституційності проекту Закону України «Про внесення змін до Конституції України (щодо строків повноважень Верховної Ради Автономної Республіки Крим, місцевих рад та сільських, селищних, міських голів)» від 1 квітня 2010 року?
2) Кому вигідно затягувати проведення місцевих виборів та тримати у «підвішеному» стані місцеві ради та сільських селищних і міських голів обраних 26 березня 2006 року?
3) Хто буде нести відповідальність за правовий хаос, який може наступити через закінчення легітимного терміну перебування на своїх посадах у депутатів та голів в більшості випадків у квітні-травні 2010 року і «параліч» роботи більшості органів місцевого самоврядування?

Надія є

Проаналізувавши дії українських законодавців по відношенню до проведення місцевих виборів вимальовується доволі сіра картина, і напрошується висновок, що наші парламентарі дбають про демократію лише тоді коли це стосується їх самих (проведення парламентських виборів), а коли мова йде про колег нижчих за статусом, то можна і не рахуватись з їхньою думкою.
Але у питанні проведення місцевих виборів, є декілька оптимістичних сигналів. До них можна віднести реєстрацію у Верховній Раді проекту Закону України «Про вибори депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, місцевих рад та сільських, селищних, міських голів» та постанови про проведення місцевих виборів 7 листопада 2010 року під авторством народного депутата В.Коновалюка.
Іншим позитивом у даній ситуації є призначення парламентських слухань на тему: „Реформування законодавства України про місцеві вибори в інтересах територіальних громад”, що відбудуться 12 травня 2010 року. Переконаний, що керівники органів місцевого самоврядування, депутати місцевих рад, асоціації органів місцевого самоврядування, громадські організації та окремі експерти повинні взяти активну участь у даних парламентських слуханнях і, по можливості, зайняти спільну позицію у питанні дати проведення та основних принципів проведення місцевих виборів.
Автор схиляється до думки, що чим швидше будуть призначені місцеві вибори тим краще, тим менше конфліктів та судових справ матимуть місце у найближчому майбутньому. Але окрім визначення дати проведення виборів, гостро стоїть питання за якою виборчою системою проводити місцеві вибори (різні види місцевих виборів). Це вже тема окремої розмови…
      Блоги є видом матеріалу, який відображає винятково точку зору автора. Вона не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, про яку йдеться.
      Точка зору редакції Інформаційного агентства Волинські Новини може не збігатися з точкою зору автора. Редакція не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує роль носія.
До виходу у блогосферу саме зараз мене спонукали два моменти: 1) 9 березня виповнюється 9 років з того моменту, як…
100 днів головування Бориса Петровича Клімчука у Волинській ОДА виявились динамічними і доволі неоднозначними. Порівнюючи діяльність Бориса Клімчука з його…
Віктор Янукович повертається до кучмівської стратегії ведення зовнішньої політики «багатовекторності» з шаленою швидкістю. Практично ніхто і не очікував, що Янукович…
Коментарів: 2
Сергій Третяк Показати IP 10 Квітня 2010 00:25
Це все зрозуміло. Проблема ще в тому, що набуття повноважень нині діючих голів і рад відбувалося протягом 1-3 місяців. І якщо, наприклад, голова і рада набули повноважень 20 квітня 2006 року, то при умові навіть призначення виборів на 30 травня 2010 року термін їх повноважень складав 4 роки і 41 день, що також можна трактувати як порушення законів. Але є частина 1 статті 42 Закону України "Про місцеве самоврядування в Україні" де вказано: Повноваження сільського, селищного, міського голови закінчуються в день відкриття першої сесії відповідної сільської, селищної, міської ради, обраної на наступних чергових місцевих виборах. те ж саме стосується й ради: до оголошення територіальною виборчою комісією результатів виборів, повноважним залишається попередній склад ради. Так як вибори є саме черговими (не повторними, позачерговими або першими)то голови і ради продовжують працювати і здіснюватии повноваження до обрання нових голів і місцевих рад. Хоча сам факт перенесення місцевих виборів на невизначений, поки що, термін схвалювати не можна.
VSC Показати IP 10 Квітня 2010 15:58
Кому шо, а курці... Так и Михуил, все про выборы. Правильно Мышко, будут выборы будет и бабло. Тяжко без спонсорских денежек, ох как тяжко.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus