USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.73 40.00
  • PLN 9.76 9.92
Михайло Наход: Про реформи, уран і Чорноморський флот
Віктор Янукович повертається до кучмівської стратегії ведення зовнішньої політики «багатовекторності» з шаленою швидкістю. Практично ніхто і не очікував, що Янукович виявиться президентом-реформатором. Для реформ потрібен час, політична воля, відповідна команда та сміливість брати відповідальність за непопулярні рішення.
Часу у команди Януковича немає, потрібно виконувати передвиборчі обіцянки, щоб осінню рейтинг не зменшився у декілька разів. Виборчі обіцянки, в першу чергу соціального характеру, можна частково реалізувати за наявності хоч якихось коштів у державній казні. Де ці кошти можна взяти? Правильно, у МВФ та у вітчизняного бізнесу через систему податків. А щоб податки було з кого збирати, потрібно щоб працював великий бізнес. Великий бізнес серйозно залежить від ціни газу. Отже логіка команди Януковича-Азарова «проста як двері» - дешевший газ сприятиме більшому поступленню податків у бюджет вже в цьому році.
Політична воля для здійснення реформ у сьогоднішньої владної команди проявлялась лише під час виборчої кампанії у вигляді політичних гасел. У післявиборчій реальності реформи починають здійснюватись на папері, «з під палки», та переважно державними чиновниками. Доказом цьому може бути утворення Президентом України Комітету з економічних реформ, з розгалуженою структурою Регіональних комітетів з економічних реформ при обласних державних адміністраціях. Всі ці комітети не можуть бути дієвими і продукувати реформаторські рішення, оскільки їх склад на 80 відсотків сформовано з чиновників різних рівнів, які десятками років переходять з однієї посади на іншу і суттєвих реформаторських ініціатив за ними не помічалось, а крім того часові рамки для напрацювання реформаторських пропозицій доволі стислі. Ще ніхто за 1-2 тижні не виробив ефективної політики реформ у жодній галузі.
Про команду урядовців-реформаторів можна говорити «зі сльозами на очах». Якби в уряді були успішні бізнесмени, практики з європейською освітою то можна було б очікувати на реформи. А економічний блок уряду складають Азаров, Цушко, Бродський дивлячись на яких язик не повертається назвати їх реформаторами. Окремо варто виділити Тігіпка. Сергій Леонідович вийшов на пік популярності під час президентських перегонів у іміджі реформатора, але наразі «слова про реформи» не трансформувались у реальні реформаторські кроки.
А тепер про сміливість і відповідальність реформаторів Януковича-Азарова. Оскільки немає ні часу, ні волі, ні команди, але потрібні гроші для забезпечення видимості стабільності та вдоволеності населення, то реформи необхідні країні підмінюються поступками у зовнішньополітичній сфері для отримання грошей під виконання передвиборчих обіцянок. Перша суттєва поступка – відмова від запасів високозбагаченого урану (хоч і незначних, але стратегічних) у Вашингтоні 10 днів тому – сигнал США та МВФ, щоб дали грошей. Друга поступка – продовження договору оренди перебування Чорноморського флоту у Севастополі в обмін на дешевший газ. Для збалансування зовнішньополітичних інтересів потрібно віддати нашу газотранспортну систему Європейському Союзу, і тоді можна буде сміливо говорити, що з усіма сусідами і стратегічними партнерами у нас немає жодних розбіжностей чи конфліктів.
Виходить, що в перші 50 днів президентства Януковича «реформами» займався не економічний блок уряду, а Міністерство закордонних справ. Якщо так і далі піде, то постане питання про укрупнення міністерств і скорочення армії чиновників, а це також реформа.
Справедливості ради та на закінчення варто зазначити, що такі дії команди Януковича, до певної міри, були спровоковані попереднім урядом, який був також далеко нереформаторським та «загнав» країну у глибоку боргову яму, з якої діюча влада намагається «вибиратись» використовуючи найпростіші методи – здача стратегічних запасів та об’єктів.
      Блоги є видом матеріалу, який відображає винятково точку зору автора. Вона не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, про яку йдеться.
      Точка зору редакції Інформаційного агентства Волинські Новини може не збігатися з точкою зору автора. Редакція не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує роль носія.
Білбордами починають і… програють? Якщо на вулицях міст з’являються білборди з відомими і невідомими обличчями, розумними і пророчими думками політиків,…
100 днів головування Бориса Петровича Клімчука у Волинській ОДА виявились динамічними і доволі неоднозначними. Порівнюючи діяльність Бориса Клімчука з його…
Уже більше півроку точаться жваві дискусії щодо дати проведення місцевих виборів. Місцеві політики готуються до виборів, але вищий законодавчий орган…
Коментарів: 9
так Показати IP 22 Квітня 2010 11:40
а чому немає слів великої "вдячності" лідеру "Нашої України" Віктору Ющенку, який успішно провалив реформи і попрацював на Віктора Федоровича?
Михайло Наход Показати IP 22 Квітня 2010 11:59
Таку. Слова вдячності Віктору Андрійовичу будуть у наступних матеріалах. Безумовно, що замість реформ відбувалось взаємопоборювання в українській владній команді протягом 5 років. Відповідальність за відсутність реформ та порядку несуть усі - від Президента, який не зміг змобілізувати владну команду на реформи, до простого громадянина, який жбурляє сміття мимо смітника.
Чи не так? до Михайло Наход Показати IP 22 Квітня 2010 12:05
А передусім відповідальний кожен, хто проголосував за це чмо, який зараз, звучись Президентом україни і зібравши навколо себе професіоналів на штиб Башкаленка, просто доруйновує країну
жж спільнота Показати IP 22 Квітня 2010 12:11
Міш, Цушка дарма згадав недобре. Викинь зі списку придурків негайно, бо заплюють. За його подачі пропозицій "акцизного" законодавства ми дотепер маємо принаймні якусь згадку про бюджет. За його подачі нинішній уряд має у програмі конкретні пропозиції впорядкування відносин власності. За його подачі в очолюваному ним МВС колись навіть інвентаризували майно!!! Уяви, що це таке, у країні, де панує дерибан. А якщо на твій допис образи у бік Цушка впаде око когось з одеситів, краще до Одеси не показуйся ))) За те, що його підняли до руля, цьому уряду багато чого можна вибачити. Значить, що не такі й кінчені вони лохи )))
Чи не таку Показати IP 22 Квітня 2010 12:12
перш ніж когось називати чмом, подивіться для початку на себе, тільки уважно
Чи не так? до Чи не таку Показати IP 22 Квітня 2010 12:22
Подивився. Уважно. Ніби не чмо. Нє... Точно не чмо! А ви?
Поет Показати IP 22 Квітня 2010 14:32
ХАРЬКОВСКИЙ СГОВОР Семён Битый Давайте говорить предельно честно– В стране нет Президента Украины: Донецкий Вор – го*но, пустое место- Развал стране готовит и руины! Хам с Банковой с империей кровавой Секретный договорчик подписали– Тем суверенность, целостность державы Коту под хвост намеренно послали, Никто не гарантирует народу Ни независимость, ни прежние границы, У власти – прокремлёвские уроды, И нет Суда, Свобода – только снится! Вопрос стоит ребром, без сантиментов– Нам оставаться цельною страною, Иль узурпаторы, воспользовшись моментом, Страну порвут гражданскою войною! Идёт раздел не по партийным взглядам, Ты – патриот, или ты враг отчизне?- За Украину встанешь вместе, рядом, Или готов к страны последней тризне! Нет – промосковскому уродов договору, Да – разогнать продажную ораву, Импичмент – лживому гаранту Хаму-вору, К ответу - оборотней, предавших державу!
VSC Показати IP 22 Квітня 2010 14:52
Про что уже торохтеть? Надо было раньше голос поднимать. Именно благодаря ЮщенкЕ и его НУНСу, сегодня у руля стоит большой ДОН. Так что Мишаня, раньше надо было, раньше. Или забыл про бабло, что в штабе получал. Что же ты тогда одобрямсом занимался, или не видел, какое чмо при власти стояло?
Чи не таку Показати IP 22 Квітня 2010 15:03
Зніміть рожеві окуляри і спробуйте ще раз

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus