USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.73 40.00
  • PLN 9.76 9.92
Михайло Шелеп: «Ноу-хау» від волинських чиновників – громадська експертиза без громадськості
На початку червня, а саме 02.06.2011 р., громадська організація «Асоціація Молодих Реформаторів» звернулась до Управління у справах сім’ї, молоді та спорту Волинської обласної державної адміністрації із запитом про проведення громадської експертизи діяльності управління.

Це - перша спроба (принаймні та, про яку відомо) застосування у Волинській області Постанови Кабінету Міністрів України від 05.11.2008 р. № 976, якою було затверджено Порядок сприяння проведенню громадської експертизи діяльності органів виконавчої влади.

Метою проведення громадської експертизи визначено здійснення оцінки діяльності Волинської обласної державної адміністрації, а саме його структурного підрозділу - Управління у справах сім'ї, молоді та спорту, щодо проведення конкурсів та фінансування програм та проектів громадських організацій для дітей, молоді, сімей.

Громадська експертиза передбачала отримання інформації та завірених копій документів в межах компетенції органу влади, перелік яких надавався громадською організацією

(Запит на проведення громадської експертизи організації)



За підсумками громадського аналізу процедур проведення конкурсів передбачалось розроблення громадською організацією рекомендацій, що могли б посприяти покращенню цих процедур.

Що важливо, всі документи та інформація, яку від Управління хотіло отримати АМоРе, мали б бути відкритими і розміщатись на офіційному веб-сайті. Однак ще при підготовці експертами ГО «Асоціація Молодих Реформаторів» матеріалів та інформації для друку видання «Місцеві практики фінансування проектів неурядових організацій для дітей та молоді із державного та місцевих бюджетів» виявилось, що не вся інформація, що стосується процедур проведення конкурсів, є доступною на офіційних веб-сайтах органів влади.

Також не повними були і відповіді органів влади у справах молоді на інформаційні запити, надіслані громадською організацією.

Ще слід відзначити, що в тексті запиту на проведення громадської експертизи додано інформацію-підказку про послідовність дій чиновників після надходження від інституту громадянського суспільства письмового запиту щодо проведення громадської експертизи. Зроблено це було, аби пришвидшити процес отримання відповіді і уникнути непорозумінь застосування Постанови.

Однак чиновники із Управління у справах сім’ї, молоді та спорту Волинської обласної державної адміністрації вирішили діяти не згідно з законом, а вигадати власний спосіб реалізації Постанови КМУ №976. Через це здійснено ряд порушень Постанови Кабінету Міністрів України від 5 листопада 2008 р. № 976, зокрема:

- по-перше, Управління не видало у тижневий строк наказ (розпорядження) про проведення громадської експертизи і заходи, пов'язані з підготовкою матеріалів, із зазначенням прізвища, ім'я, по батькові та посади особи (осіб), відповідальної (відповідальних) за забезпечення взаємодії з інститутом громадянського суспільства;

- по-друге, Управління не довело зміст такого наказу, або ж іншого свого рішення, до відома інституту громадянського суспільства, що ініціює проведення громадської експертизи, в даному випадку ГО «Асоціація Молодих Реформаторів», протягом трьох днів з моменту його видання;

- по-третє, Управління не розмістило у тижневий строк інформацію про надходження запиту щодо проведення громадської експертизи та заходи, здійснені органом виконавчої влади з метою сприяння її проведенню, на власному веб-сайті;

- по-четверте, Управління не подало ГО «Асоціація Молодих Реформаторів» матеріали або завірені в установленому порядку їх копії з урахуванням вимог та строку, визначених законодавством про інформацію.

Натомість Управління у справах сім’ї, молоді та спорту Волинської обласної державної адміністрації винайшло своє «ноу-хау». Так, наступного ж дня після отримання запиту від громадської організації видається наказ начальника управління у справах сім’ї, молоді та спорту облдержадміністрації від 03.06.11 № 193-За, яким створюється комісія для проведення експертизи діяльності управління, яку заплановано провести у місячний термін після підписання наказу.

Тобто чиновники вирішили, що вони самі, без громадської організації - ініціатора експертизи, які проведуть експертизу своєї ж діяльності. Посилань на законодавчі акти, які передбачають можливості таких дій, не було.

Крім того, Управління не повідомило протягом трьох днів з моменту видання наказу про його зміст ГО «Асоціація Молодих Реформаторів».

Лише після кількаразових усних звернень-нагадувань до працівників Управління, більш як через місяць за підписом заступника начальника управління І. Дмитришина АМоРе був надісланий лист.

Лист, що був датований 03.06.2011 р. відправлений через Укрпошту аж 09.07.2011 р.

(текст листа Управління).



(Конверт, у якому був надісланий лист, датовано 9 липня)



Тобто більше місяця Управління не надсилало відповідь та не повідомляло АМоРе про результат розгляду його запиту.

До того ж, Управління не виконало й свого наказу, адже досі не повідомило про результати «ноу-хау» - проведення експертизи самих себе, що мало бути завершено до 3 липня. Принаймні про її результати «додатково» АМоРе досі не повідомляли.

Таким чином, через півтора місяця після подання запиту про проведення громадської експертизи ГО «Асоціація Молодих Реформаторів» й досі не отримала жодних документів та інформації, які запитувала в Управління у справах сім’ї, молоді та спорту Волинської обласної державної адміністрації.

Крім того, останнє навіть не спромоглося належним чином відреагувати на запит громадської організації. Це може свідчити або про відсутність юридичної грамотності та виконавської дисципліни у працівників управління, або про свідоме перешкоджання громадській організації у проведенні експертизи. Тим більше, що тема, якою цікавилась ГО «Асоціація Молодих Реформаторів», а саме процедура проведення конкурсів, під час яких «ділилися» бюджетні кошти між громадськими організаціями, не раз ставала предметом дискусій та обговорень між органами влади і громадськістю.

ГО «Асоціація Молодих Реформаторів» витримала паузу, перед тим, як інформувати громадськість про невідповідні дії чиновників. Оскільки застосування перший раз нового як для чиновників, так і для громадських організацій, механізму участі громадськості у формуванні та реалізації державної політики – громадської експертизи, потребує часу для вивчення та вірної реалізації. Також представники АМоРе нагадували працівникам Управління про необхідність реагування на відповідний запит та були готові надати відповідну консультативну допомогу щодо реалізації вимог законодавства.

Для того аби повернути ситуацію у законне русло, організація звернулась до голови Волинської обласної державної адміністрації з проханням вжити відповідних заходів для притягнення до відповідальності керівництво та працівників Управління у справах сім’ї, молоді та спорту Волинської обласної державної адміністрації за неналежне виконання своїх обов’язків та порушення Постанови Кабінету Міністрів України від 05 листопада 2008 року № 976.

Михайло Шелеп,
Голова ГО "Асоціація Молодих Реформаторів (АМоРе)
      Блоги є видом матеріалу, який відображає винятково точку зору автора. Вона не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, про яку йдеться.
      Точка зору редакції Інформаційного агентства Волинські Новини може не збігатися з точкою зору автора. Редакція не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує роль носія.
«Я больной человек… Я злой человек. Неприятний я человек. У меня кажется болит печень…»(рос.),- так починає Достоєвський одну із своїх…
Світова історія засобів масової інформації має три чітких періоди розвитку. Перший припадає на боротьбу проти деспотичних держав. Статті в той…
Тот, кто получит больше половины голосов,   всегда будет (за очень редким исключением, у партий преследуемых) ничтожеством, человеком без убеждений, сумевших…
Коментарів: 11
Гоша Показати IP 18 Липня 2011 21:00
Не завадило б ще і в прокуратуру звернутись.
!!! Показати IP 19 Липня 2011 10:11
Брєдятіна, прикро читати! Проведення усіх державних процедур регламентовано державою, нормативними документами. І тут, якісь громадські ради влазять з пропозиціями... І, якщо ці процедури не будуть враховані, то одразу виникають "повні штани" амбіцій зі сторони гром. організацій.Чиновник, як завше, під обстрілом держави і ще й громадської організації. Чиновника контролюють десяток органів-СБУ, КРУ, прокуратура, міліція (достатньо, щоб спонукати робити все по закону і за все відповідати). Якщо є пропозиції в гром. організацій-нехай працюють напряму з законотворцями...
Федорович Показати IP 19 Липня 2011 11:18
А може такий височенний рівень корупції, бо так багато контролерів - КРУ, СБУ.... І чому управління так не хоче громадської експертизи7 Рильце в пушку?
Цей Показати IP 19 Липня 2011 13:25
Дмитришин, який підписав лист - тупий?))) Це ж треба таке придумати))) Посміявся із креативності волинських упралнців.
Той Показати IP 19 Липня 2011 14:07
Дмитришин не просто тупий, він ще і жадібний, стільки грошей за останні три роки відмив. В хаті євроремонт зробив, машину купляє і по закордонах їздить. Хапуга.
від громади Показати IP 19 Липня 2011 15:37
цікаво, а що сказав на це Клімчук? І які заходи він прийме?
??? Показати IP 19 Липня 2011 17:11
А в інших країнах існує практика прямого втручання (проведення т.з. експертиз)громадськими організаціями діяльності владних державних структур?
Знаючий Показати IP 19 Липня 2011 17:50
Михайле, це вагома підстава для ініціювання позачергового скликання громадської ради. Можна заслухати звіт начальника управління, плюс створити робочу групу громадської ради й провести експертизу!!! Хоча... в самій громадській раді такий склад...
ууцааца Показати IP 19 Липня 2011 20:54
Шановні друзі, Шелеп хоче вижити Дмитришина з посади заступника начальника управління. хоча йому це не вдасться. В управління велика підтримка від активних молодіжних організацій області(до яких не можна віднести Аморе), і я думаю це питання максимум для громадської ради. Якщо є якісь порушення звертайтесь в прокуратуру а не апелюйте про якісь не виявлені порушення в блогах
Михайло Наход до ууцааца Показати IP 19 Липня 2011 23:27
Шановні, при чому тут Дмитришин і особисті амбіції Шелепа? Є механізм відповідно до якого громадські організації можуть здійснювати моніторинг діяльності органів влади, от вони і намагаються скористатись цим механізмом. А от відповідь управління на звернення Шелепа говорить про декілька речей: 1) Начальник (Зайченко) підставляє Дмитришина, оскільки сам не підписує такого бездарного листа у відповідь на звернення; 2) Управлінню є що приховувати, оскільки вони придумують схеми уникнення громадської експертизи; 3) В управлінні бракує фахівців, які здатні адекватно виконувати нормативні документи вищих органів влади (Постанови Кабміну).
Катерина Показати IP 20 Грудня 2011 14:18
Молодці , а чи пішов ваш звіт далі, и яки наслідки вашої експертизи?

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus