USD 39.80 40.10
  • USD 39.80 40.10
  • EUR 39.90 40.20
  • PLN 9.85 10.10
Микола Нікітюк: Аналіз дотримання прав людини на Волині за 2008 р

6 травня  2009 р.
 
     
Офіційна інформація зібрана Волинською правозахисною групою та Радою громадських організацій з прав людини  про   звернення жителів області за 2008 р. до органів державної влади та місцевого самоврядування  з заявами скаргами  про порушення їхніх прав в державних правозахисних структурах.
 
До  Президента  України  надійшло в минулому році 188  (2007р.-62) скарг наших земляків. Із них:
  48 – оскарження судових рішень та 20 (2007р.-13 ) на неправомірні дії посадових осіб судових органів;
 41 (2007р.-28) – неправомірні дії працівників прокуратури;
 21 (2007р.-21)- неправомірні дії працівників органів міліції;
 30-безпідставне закриття кримінальних справ або відмові в їх порушенні,  22 – тяганина при розслідуванні кримінальних справ по вині  УМВС та прокуратури.
 
До Верховної ради України надійшло 691 звернення жителів Волинської області. Із них
178 стосувалися забезпечення законності та охорони правопорядку в т.ч.
 44 – на рішення та вироки суддів, 24 – на дії, бездіяльність суддів та тяганину при розгляді справ;
 23 – на органи прокуратури;
 21 – на діяльність міліції. 
Окремо до Комітету Верховної Ради України з питань боротьби з організованою злочинністю та корупцією надійшло 15 скарг волинян :
 7 – на суди;
 6- на  прокуратуру;
 2- на міліцію.
Окремо до Комітету Верховної Ради України з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності надійшло 17 звернень.
Всього до Верховної ради -723 із них 210 стосувалися забезпеченню законності та охорони правопорядку
 
 До уповноваженого Верховної ради України з прав людини надійшло в минулому році  176 (2007р.- 123)  звернень. Із них:
 83 (2007р.-50)– на роботу суддів;
 48 (2007р.-33) – працівників прокуратури;
 45(2007р.-40) – працівників МВС.
 
З Генеральної прокуратури другий рік нам відповідають,  що такого обліку вони не ведуть і інформації надати не можуть. Посилають до Держкомстату. Волинське управління  Держкомстату нам відповіло, що подібну інформацію вони не збирають. Маємо підозру, що прокуратура в державі знаходиться не тільки поза контролем, але і поза  державною звітністю.
 
До  Міністерства юстиції надійшло 58 скарг з Волині з яких:
 7 - суддів,
 3 – міліцію і прокуратуру,
 35 - виконавчу службу, 5 – нотаріусів.  
 
В минулому році   Європейський Суд з Прав Людини  розглянув за заявами проти  України   136  справ із них в 93 визнано порушення ст..6 Конвенції (право на справедливий суд)
Всього до столиці з нашої області надійшло 584 (без врахування Генеральної прокуратури України) скарги на роботу правоохоронних органів  області: 
 233 (2007р.-63) скарги на роботу суддів,
145 (2007р.-61) скарга на працівників прокуратури,
116 (2007р.- 61)  скарга на працівників МВС.
 
Порівняно з  2007 роком спостерігається тенденція в 2008 р до більш ніж 100%  збільшення  скарг жителів Волині до центральних органів влади. Враховуючи те, що відносно найменший чисельний склад фахівців  в області  працює в судах, то можна зробити висновок, що претензій волинян до судової влади найбільше. Це може свідчити і  про бездіяльність прокуратури при вирішенні скарг наших земляків  в області, бо не знайшовши  розуміння в прокуратурі, наші земляки звертаються до Києва.
 
Ні Президент України ні Міністерство юстиції  як в 2007 так і в 2008  році не ініціювали перед кваліфікаційними комісіями суддів питання щодо відповідальності суддів, на яких поступили скарги, або рішення яких прийшлося скасувати за рішеннями Європейський Суд з Прав Людини  .
 
В минулому році на звернення до депутатів Верховної ради України від партії БЮТ п. Є. Кирильчука та п. П. Кравчука :  скільки до них поступило за 2007 р.  скарг на роботу суддів і правоохоронних структур, і скільки вони зробили подань про відповідальність суддів, відповіді ми не отримали, що дало нам  підстави зробити висновок, що ці  народні обранці  не мали бажання псувати  відносини з судовою владою. В цьому році з таким же запитом ми зверталися до голови фракції БЮТ в Верховній Раді України п. Кириленка та голови обласної організації БЮТ  п.Грицюка А.П. стосовно скарг, що поступили до  депутатів Верховної Ради  України  БЮТ від Волині,  але відповіді не отримали. Це дає підстави  констатувати, що на сьогодні  риторика високо посадових державних чиновників про захист наших прав не підкріплюється конкретними справами з їхньої сторони.
До обласної ради за минулий рік надійшло 12 (2007р.-25) звернень жителів Волині  по питаннях законності та охорони правопорядку.  Всього до органів місцевого самоврядування за минулий рік надійшло 4055 звернень з питань законності та охорони правопорядку.
До обласної державної адміністрації надійшло 4 (2007р.-18) заяв з питань роботи правоохоронних органів : суду – 1(2007р.-4), прокуратури – 0 (2007р.-4), міліції –3(2007р.- 10).
 Зменшення кількості скарг до ОДА та обласної ради  свідчить про переконання громадян  в їх неспроможності вирішувати скарги на рівні області.
  На наш погляд це  викликано тим, що з порушенням ст..ст. 40,49 Конституції України ці важливі державні інституції  розглядають  заяви, скарги по суті,  мотивуючи свій формалізм  встановленою законом забороною втручатися в діяльність суду, прокуратури та інших правоохоронних органів. Керівництво не знає, що поділ влади в Україні відповідно до Конституції на виконавчу, законодавчу і судову повинно не тільки передбачати невтручання  однієї в діяльність іншої, але і створення системи противаг, контролю та стримування за паралельними гілками влади від порушень законів та прав людини, інтересів держави.
Ні обласна державна адміністрація, ні обласна рада не ініціювали минулому році питання про дисциплінарну відповідальність суддів.
До ради суддів області надійшло за минулий рік 34(2007р. 44)  звернення про порушення прав громадян в судах. Рада розглянула матеріали, що – до 4 суддів. Питання про дисциплінарну відповідальність суддів рада не ініціювала.
За минулий рік до прокуратур нашої області надійшло 7319 (2007р.-5746)  заяв  жителів області .Приріст становить 27%. (П.Гіль в інтерв’ю газеті «Волинь» від 7.04.2009 р. переконував волинян в 4,4 %  ). Із них  найбільше  звернень з питань дотримання законодавства про конституційні права та свободи громадян. Прокуратурою області  розглянуто 1313 (2007р.-1084) скарги на дії і рішення слідчих органів та органів дізнання міліції та 269 (2007р.-204) – на дії і рішення слідчих прокуратури. Прокуратурою розглядалося 208 (2007р.-123) скарг на законність судових рішень, постанов  та  неправомірні дії посадових осіб при здійсненні судочинства..
  За минулий рік  1373 (2007р.-1725)  скарг надійшло до прокуратури м. Луцька.
 
Спостерігається тенденція того, що до центральних органів влади різко збільшується кількість звернень, скарг, а  до регіональних зменшується. Це свідчить про невпевненість  волинян в тому, що посадові особи області об’єктивно розглянуть скаргу  і зроблять все можливе для її вирішення. Керівництво ОДА уникає від вирішення звернень по суті,   не володіє ситуацією. Голова ОДА М.Романюк виступаючи на конференції суддів області заявив, що відсутність скарг до ОДА на суддів   свідчить про покращення здійснення правосуддя ??? Але ріст скарг за минулий рік на роботу судів ставить під сумнів його твердження і спроможність обласної адміністрації   об’єктивно оцінювати ситуацію в області .
Управління процесом це - збір,  аналіз інформації, висновки, пропозиції і їх реалізація. Про яке управління в сфері захисту прав людини можна говорити, якщо не збирається не аналізується інформація?    Два роки Волинська правозахисна група пропонує Волинській обласній раді та ОДА прийняти Програму співпраці в забезпеченні реалізації прав людини, на що отримуємо відмову. Це свідчить про не розуміння підходів з сторони керівників державних органів влади області до вирішення  важливого питання для наших співвітчизників.
 
 
 
Наш висновок. Діяльність інститутів держави  в захисті прав людини і боротьбі з корупцією сьогодні не відповідають вимогам  Конституції України, часу і запитам українського суспільства.
Громадяни не повинні надіятися  на владу, а в першу чергу на себе і солідарну відповідальність за те, що робиться в нашому місті, нашій державі. Потрібно ставати гідною людиною в власній державі і привчати чиновників гідно служити своєму народу. Через громадські об’єднання спонукати чиновників –  слуг народу, до виконання законів і посадових обов’язків.
 
Голова Волинської правозахисної групи кандидат юридичних наук, доцент                                                С.Василюк
Голова  Ради  громадських організацій з прав людини                  
  М. Нікітюк
 
 
 
 
 
 
      Блоги є видом матеріалу, який відображає винятково точку зору автора. Вона не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, про яку йдеться.
      Точка зору редакції Інформаційного агентства Волинські Новини може не збігатися з точкою зору автора. Редакція не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує роль носія.
       Дивна  країна.    В  цьому  житті  я  бачив  все - Тріумф,  трагедії,  невдачі, Як  лицеміри  правлять,  а  ще…
Генеральному прокурору України О.І. Медведько   Шановний Олександре Івановичу!   Я, як депутат Луцької міської ради, член депутатської комісії з…
8 березня в читабельний  час на ВДТРК була знову промусолена  інформація про мене. Скажу чесно :  приємно, що говорять. Прості…
Коментарів: 11
Savur Показати IP 15 Травня 2009 11:11
Шановні "Волинські новини" прошу вас від імені сотень тисяч ваших читачів, які вже починають сходити з розуму коли бачать черговий витвір пера Миколи Нікітюка. Будь-ласка пожалійте нашу дитячу психіку і не друкуйте більше цього пана, a особливо таку мутню яку він пише та ще й майже кожен день. В іншому разі в Ліпінах скоро не буде вільних місць.
КОМЕНТАТОР \"ВН\" Показати IP 15 Травня 2009 11:50
Пане, Нікітюк, кого і чим ви хочете здивувати? Невже українська нація має державу, до якої можна апелювати? Невже українці мають владу, яка дбає про їхні інтереси? Гадаю, напевно, спочатку потрібно збудувати державу, обрати владу, а тоді вже говорити про права людини. А сьгодні, які можуть бути права, коли нація живе за законами джунглів? Нація, як би не було парадоксально, котра абсолютно не має середнього класу як такого. Жменя олігархів - з однієї сторони і навіть не люди, а просто населення, електорат - з іншої.
savuru Показати IP 15 Травня 2009 12:05
П.Микола Никитюк робить важливу справу. Нехай часом в нього виходить не продумано. Але: хто нічого не робить, того і не критикують. Так що від імені іншої сотні читачів "ВН" треба сказати йому ДЯКУЮ!
Анонім Показати IP 15 Травня 2009 12:30
Хто знає про конкретну правозахисну роботу Нікітюка? А про його гаражі та суд із журналісткою відомо по всій Україні! Досить його піарити, тим паче задурно!
Анонім Показати IP 15 Травня 2009 16:12
Стільки люди бідні даром коштів на перепису потратили!
Анонім Показати IP 15 Травня 2009 16:34
Підтримую Savurа. Геть Нікітюка! Ганьба і як депутату, і як вс..му "правозахиснику"! Давно пора запхати в психушку! Хай там свої "романи" пише. Геть його блог!
Анонім Показати IP 15 Травня 2009 16:54
Редакция! Вы же обещали удалить сие безобразие! Вопрос в студию: С. Василюк - это случайно ли не 2-й декан нашего незабвенного юрфака ВДУ, которого поперли с работы за аморалку?
журналіст Показати IP 15 Травня 2009 17:06
Допоки на серйозному волинському сайті оперативних новин друкуватимуть такі "суперові" маразми пенсіонерів з "чудовою" репутацією, яким немає чим зайнятися? І допоки саме за вашим посередництвом, шановний ЗМІ, обливатимуть брудом ваших колег та вводитимуть в оману вашу аудиторію?
Анонім Показати IP 15 Травня 2009 17:10
А який же ше? Той самий Василюк! Два придурки зібралось - і воду каламутять, мало не вкакаюця
Анонім Показати IP 15 Травня 2009 17:15
Так, шановні журналісти ВН! Чому ви допускаєте цього маразматика "в ефір"? Чом ви не покажете "от ворот поврот", коли зачіпається честь ваших колег - а отже і ваша? Його тре було прибрати звідси давно!!!
М.Н. Показати IP 19 Травня 2009 22:27
КОМЕНТАТОРу "ВН. На мій погляд не можна відокремлювати рішення перерахованих вами проблем. Це повинно комплексно вирішуватися. Якраз через боротьбу за свої права, свою гідність творити державу і владу. Сьогодні при владі базарні кидали. так охарактеризував Л.Кравчук. Слова не дотримуються, обманюють. Але нас вони не стидаються.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus