USD 39.80 40.10
  • USD 39.80 40.10
  • EUR 39.90 40.20
  • PLN 9.85 10.10
Микола Нікітюк: ВПГ. Круглий стіл.

В роботі круглого столу «Права людини. Проблеми. Шляхи подолання», який  відбувся  17 грудня 2008 р. до Міжнародного дня з прав людини,  прийняли участь помічник міністра МВС з прав людини, депутат Луцької міської ради Цісарук А.В.,   голова Апеляційного суду області Філюк П.Т., голова господарського суду області Кравчук В.О., академік Нісінчук А.С,  член депутатської комісії обласної ради з прав людини п. C.Слабенко, радник голови обласної ради п.В.Банада, від ОДА п. Т.Літковець, представники правозахисного активу м.Луцька, м.Ковеля, м. Ново волинська.
Запрошувалися представники прокуратури, судів, член Вищої ради юстиції С.Ф.Сафулько, керівники ЗМІ.
Виступаючі відмітили  про  зміни  в роботі апеляційного суду області, які дають надії на  підвищення принциповості судової влади  в захисті  прав людини.
Голова Волинської громадської організації «Волинські перспективи» Н.Пархомюк ознайомила учасників столу з реалізацією проекту по співпраці з УВС області по протидії торгівлі  людьми. Ряд учасників проекту за активну роботу були нагороджені  подяками.
Більшість учасників круглого столу вказали на незадовільну роботу механізму реалізації прав людини(МРП). Права задекларовані, а добитися їх реалізації в певних випадках не можливо.
        Потрібні зміни судової системи держави, але їх повинні робити професіонали, яких сьогодні ще дуже рідко слухають. До процесу судочинства не допущений народ України, громадські організації, які створені для захисту прав громадян. Робота судів визиває масу запитань. Так майже 100% справ, які попадають на розгляд до Міжнародного суду визнаються такими, що прийняті з порушенням прав людини. В судах Волині сьогодні працює 50 % бувших працівників міліції і прокуратури, що веде до зрощення цих структур.
Сьогодні поза громадським контролем залишається робота прокуратури. Навіть Закон України «Про прокуратуру» не передбачає контролю. В м. Луцьку до прокуратури надходить до 100 скарг в квартал на роботу працівників міліції. Прокуратура находить підстави для реагування  на 5-8. Інформація для суспільства утаємничена. Будь вона відкрита, то мабуть багатьох порушень прав людини працівниками міліції вдалося б попередити.
В області грубо потурають права людей в слідчому управлінні, на що поступає багато скарг. Начальника Головного слідчого управління  України призначає Президент держави, який є гарантом дотримання прав людини,  але всі скарги на роботу  працівників слідчого управління  він передає на розгляд до прокуратури, яка наглядає за дотриманням законів в слідстві. Відповідної оцінки цим скаргам з сторони прокуратури  не надається. Практично Президент не використовує механізму, який є в його руках, щоб забезпечити права людини. Ні представник Президента – голова ОДА, ні  управління юстиції не задіяні в контролі за роботою слідства.
 Не вносяться зміни до законів, які забезпечують роботу механізму реалізації  прав людини. Навіть Молдавія внесла зміни в КПК, якими передбачено практику Міжнародного суду про наявність адвоката по кримінальним справам. У нас садять молодих не досвідчених громадян  без адвоката. Чистота правосуддя в державі і суддівської мантії вимагають мати адвоката.
Влада на критичні виступи в пресі не реагує. В 2006 р. «Волинь» О. Нагорний «Полювання за квартирами» . Влада оцінки не дала. Справа лучан Воробей, З., Р.  з тої ж серії і є продовженням тієї теми.
Організація громадського контролю і взаємного контролю різних гілок влади. Різні гілки влади не здійснюють контролю, чим і потурають до порушення прав людей і до безвідповідальності перед народом України. Громадський контроль можливий при наявності громадянського суспільства, в якому кожен буде не тільки скаржитися, але і відчувати свою відповідальність за те, що відбувається навколо.  Ст. 26 Закону України «Про міліцію» контроль здійснюють ради. Яким чином ? Чи напрацьовані форми цієї роботи.?
Що можуть депутатські комісії рад прав людини і законності??  Ніхто не знає які могли б бути форми роботи? Яка може відбуватися співпраця з громадкістю ?
Як проходить перевиховання в тюрмах ??. Закрито для суспільства??
 Пропозиції  депутатським комісіям  рад з прав людини  і законності міст, районів, області:
1.        моніторинг місцевої  і центральної преси з аналізом і певними висновками.
2.        аналіз скарг, що поступають на роботу суддів до всіх інстанцій, для інформування виборців і ВР
3.        аналіз пропозицій по законодавчому вдосконаленню роботи Механізму реалізації прав і співпраця з депутатами ВР по їх реалізації
4.        напрацювати форми роботи по виконанню Ст. 26 Закону України «Про міліцію» по  контролю радами роботи міліції.
5.        висновки по резонансним справам, щодо дотримання прав людини
6.        аналіз забезпечення прав людини прокуратурою
7.        організація громадського контролю і співпраця з громадськими організаціями
8.        забезпечити дотримання в області прав громадян на отримання земельної ділянки для індивідуального будівництва. Зробити аналіз де порушується конституційне права на рівність всіх перед законом.
                                               
      Блоги є видом матеріалу, який відображає винятково точку зору автора. Вона не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, про яку йдеться.
      Точка зору редакції Інформаційного агентства Волинські Новини може не збігатися з точкою зору автора. Редакція не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує роль носія.
Справа лучанки А.Воробей,  а потім  З. і Р. розпочиналася в 2006 році. В цьому році відбувся і суд над циганами…
Другий раз читаю інтерв’ю прокурора області  п. Андрія Гіля і дивуюсь. Поважна посада, генеральські погони. В першому він переконував журналістів…
                                                  В зв’язку з тим, що при керівництві нашим містом видатним  управлінцем        минулого    століття  КАФ  продавалося  і розбазарювалося  все,…
Коментарів: 6
журналіст Показати IP 29 Грудня 2008 14:43
А як захищатися громаді від самого Нікітюка, який забудував їхній двір своїми хоромами і тільки Богу відомими шляхами те все узаконив??? А хто захистить Галю Баран, яка про все те сміливо написала в газеті??? Тут, пане Нікітюк,ваша липова організація не діє???
Анонім Показати IP 29 Грудня 2008 20:28
Пане правозахисник! А з Новим роком ви теж будете вітати через 12 днів?
М.Н. Показати IP 29 Грудня 2008 21:39
У нас на Волині є декілька Журналістів. Кожен із них не боїться назвати своє прізвище. Можу поспівчувати їм, що всяка шушера намагається заховатися за потрібну для суспільства професію. Самовдоволення. Г.Баран повинна себе захищати сама, бо професія, яку вона обрала, передбачає відповідальність. І якщо вона наступає, то потрібно бути готовим.
Шушера -> М.Н. Показати IP 30 Грудня 2008 14:43
У нас на Волині є декілька Журналістів. Але один Правозахисник.....
Анонім Показати IP 30 Грудня 2008 16:47
В наступних блогах ми почитаэмо як "прокурорсько-суддівська мафія" інспірувала переслідування принципового правозасника Нікітюка через "журналістську шушеру". ото дає "правозахисник"!
Анонім Показати IP 30 Грудня 2008 22:45
правильно сказано, хто захистить від Нікітюка людей, ЗМІ та Галину Баран? Люди стали себе захищати, а натомість на них до суду подали та ще й компенсацію моральну вимагає наш "правозахисник"!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus