USD 39.80 40.10
  • USD 39.80 40.10
  • EUR 39.90 40.20
  • PLN 9.85 10.10
Микола Нікітюк: Позиція Волинської правозахисної групи

Миколі Вересню
Володимиру Ар’єву 
25 серпня 2008 р. на першому національному телеканалі була передача В.Арєва про лучан Ганну Воробей, Ігоря Зеленяка та Віталій Репецького
В передачі  подана недостовірна інформація про цю справу.
1. Обвинувачення по справі цим трьом лучанам пред’явив  від імені держави слідчий В. Я. ШИП,  (не Бекеша) проти якого за декілька місяців до цього була порушена прокуратурою кримінальна справа і який не мав ні законного ні морального права вести справу цих лучан. Наказом УМВС України у Волинській області від 07.04.2006 р. №268 Шип В.Я. був з 10.04.2006р. відсторонений  з займаної посади заступника начальника слідчого відділу – начальника відділення розслідування тяжких злочинів по лінії карного розшуку по лінії Луцького МВ відповідно до постанови прокуратури області, яка порушила проти нього кримінальну справу за ч.3 ст.364, ч.2 ст.366 КК України – фальсифікацію кримінальних справ . Тобто він уже був позбавлений  права приймати процесуальні рішення, як посадова особа в державі, бо сам знаходився під кримінальним переслідуванням держави в особі слідчого прокуратури за скоєні кримінальні злочини.
Начальник слідчого управління області, який відповідно до ч.2 ст.19 Конституції України повинен діяти  лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України,  своїм розпорядженням, всупереч наказу УМВС України у Волинській області від 07.04.2006 р. №268,  залучив слідчого В.Шипа до ведення справи  п. Воробей. Справа Г. Воробей була передана від  слідчої І.Петришиної, яка її вела і яка виразила сумнів в причетності цієї людини до злочину,   офіцеру В. Шипу в червні 2006 р. , після того, як І. Петришина склала протокол, в якому записала про заяву п. Воробей, що на неї чиниться тиск і її б’ють.  Офіцери дізнання,  які тиснули на Воробей,  не були відсторонені від роботи з нею.  Пізніше кримінальна справа була порушена проти одного із  офіцерів дізнання п. Бекеші за хабарництво, який за заявою батьків - учасників цієї справи і від них вимагав хабар.  (газета «Віче»).
2. Апеляційний суд справу Зеленяка та Репецького ще не розглядав, бо це буде в вересні місяці. Вирок суду першої інстанції ще не вступив в законну силу, а Ви недостовірну інформацію поширили по всій Україні.
Волинська правозахисна група, громадський правозахисний актив області переконані, що справа сфабрикована із слідуючих підстав:
 Воробей Г. – молода людина, без всякого юридичного досвіду і знань обманним шляхом була позбавлена правозахисника, адвоката. ІІ батько – паралізований інвалід, який був на її утриманні, матері немає. Ніякого досвіду та допомоги для підготовки до змагань рівних сторін в суді з прокурором вона не мала...
Практика Міжнародного суду з прав людини відсутність юридичного представництва по кримінальним справам оцінює, як порушення  ч.3 ст.. 6 Конвенції з прав людини.
«Загальна позиція Суду полягає в тому, що коли йдеться про позбавлення волі, інтереси правосуддя вимагають юридичного представництва (справа Бенхам проти Сполученого королівства 1996р.)». ( «Як звернутися до Європейського суду». К-2006р. серія Правовий всеобуч населення ст..9 ) (на стадії попереднього слухання, судового розгляду і оскаржень).
Не її право, а інтереси правосуддя і чистоти судівської мантії вимагають мати правозахисника.
Ми вважаємо, що це привело до порушення прав  лучанки  Г.Воробей на рівність перед законом, що гарантує ст.. 24 та прав передбачених ст..28, 62 Конституції України  і  Європейської  конвенції з прав людини.
По відношенню до Воробей  застосовувалися методи фізичного і психологічного тиску, про що вона на другий день після затримання 08.06.2006 р. повідомила слідчому І. Петришиній, яка зафіксувала  це в протоколі. В заявах до громадських організацій вона вказувала на старшого оперуповноваженого ВКР Луцького МВ УМВС України у Волиській області  Бекешу О.В., проти якого через чотири місяці 02.10.2007 р.  була порушена кримінальна справа за ознаками злочинів передбачених ч.2ст.368, ч.3 ст.364 КК України.
Слідчий Шип В.Я. допускав не правові методи слідства. Так, перед пред’явленням для  впізнання Воробей головному свідку по справі Ю.Меху   і його товаришу показували фото, альбом і кампютерний запис Г.Воробей. Фактично свідка наштовхнули на її впізнання. Прямих доказів вини Воробей не має. Забезпечити свій захист, знайти алібі для  захисту вона не вміла і не могла, так, як була під арештом. При проведені досудового слідства і суду  по справі Воробей, Зеленяка та Репецького був  порушений  принцип   презумпції невинуватості громадянина. Слідство не пред’явило перконливих доказів її вини і людей,  яких вона оговорила під тиском, про що вона заявила на суді.
Слідство головним доказом рахує те, що молоді громадяни України, обвинуваченні по справі, не мають переконливого алібі,   не змогли точно вказати,  що вони робили 3-5 місяців тому. Про це говорить і представник прокуратури в Вашій программі.
Але  вони і не повинні були шукати собі алібі, бо існує презумпція невинності . Це прокурор на суді повинен був пред’явити незаперечні докази їх вини, а так як їх не має, то прокуратура і робить ухил в обвинуваченні на алібі захисту. І суд це взяв до уваги. Нові обставини з’ясовані по справі ставлять під сумнів докази, які стали підставою для винесення обвинувального вироку Воробей . Виявляється Воробей під час нападу на потерпілу дзвонила від сусідки по телефону в пошуках роботи, що підтверджується роздруківкою телефонних розмов, показами сусідки і працівників бару, до якого вона після дзвінка заходила. А в той день, коли вона продала телефон, її в Луцьку не було.
Це засвідчили свідки, з якими вона декілька днів була по-за межами м.Луцька. З неї взяли покази ще на одного учасника «розбійного нападу», який на суді пред’явив незаперечне алібі своєї невиновності. Потерпіла постійно міняє свої покази.
Прокуратура області в особі прокурора А.Гіля по цій справі тисне на суд. Так ще задовго до рішення суду в своєму інтерв’ю газеті «Волинь» 22 травня 2008р. прокурор області заявив,  що «виявлено ще двох спільників розбійного нападу, які висунули алібі, але вони спростовані» по справі Воробей Г.  Волинська правозахисна група розцінила це, як тиск на суд. Бо ще суд на той час не доказав того, що молоді люди, яким висунуте обвинувачення,  є «спільниками розбійного нападу». Тільки суд може дати оцінку алібі і доказам сторони обвинувачення, а не прокурор.
Прокуратура в своєму обвинуваченні робить ухил на те, що захист має не переконливе алібі,  бо хоче увести увагу суду від відсутності переконливих, незаперечних доказів вини обвинувачених. В квартирі де жила потерпіла не виявлено злому замка, слідів відмичок, ніяких слідів нападників, зважаючи, що це було ранком ніхто з сусідів нічого не бачив. Це є грубим порушенням презумпції невинуватості, бо не покази потерпілої,  алібі захисту, визнання під тиском своєї вини Воробей,  а докази обвинувачення повинні  бути бути покладені  в основу вироку суду, чого по справі Г. Воробей, якраз і не було.
На перегляд справи Г.Воробей по новим обставинам прокуратура міста  не погоджується, бо розуміють про свою відповідальність за незаконно висунуті обвинувачення і арешт та засудження молодих українців.
На офіційний запит громадського правозахисного активу області до Генерального прокурора, Кабінет міністрів, Президента України, Верховної ради, обласної та міської ради   дати відповідь на такі  питання :
1. Чи мав право начальник слідчого управління УМВС області  призначати слідчим по  справі  Воробей слідчого Шипа В.Я., який не виконав Присягу, Конституцию України, Закон України «Про міліцію» і скоїв кримінальний злочин?
2. Чи мав право висувати державне обвинувачення українцям від імені держави слідчий, який не виконав Присягу, Конституцію України, Закон України «Про міліцію» і скоїв кримінальний злочин?
3. Чи мала  право прокуратура області мовчазно погодитися з тим, що її постанова про відсторонення від виконання обов’язків яка скоїла кримінальний злочин не була  виконана       Присягу, Конституцію України, Закон України «Про міліцію» і скоїла  кримінальний злочин,   від виконання обов’язків посадової особи в державі,  не була  виконана?
Відповіді  на сьогоднішній день ми не отримали.
Громадкість області дає  відповідь,  що такого права керівництву державних правозахисних структур  народ України не давав.
Пояснення керівництва УМВС про те, що до суду над Шипом В.Я. він ще не був визнанний   злочинцем і мав право виконувати посадові обов’язки слідчого,  не приймаються, адже керівництво знало про скоєний Шипом В.Я. злочин, про порушення ним Присяги народу України і невиконання ним вимог  Закону України «Про міліцію».
Отже Ганна Воробей засуджена з грубим порушенням прав людини і це ставить під сумнів торжество закону в європейській державі Україна, спроможність влади захистити права своїх виборців. Така позиція по данній кримінальній справі правозахисних організацій області і громадського правзахисного активу.
Шановні панове! Відповідно до ст..277 ЦК України просимо спростувати недостовірну інформацію. Як право на відповідь просимо дати виступити на Вашому телеканалі  з коментарем Голові Волинської правозахисної групи, кандидату юридичних наук Василюку Степан Феодосійович, екс судді апеляційного суду м.Києва Василенко Юрію Олександровичу, адвокату Репецького -  Гнатьєву Т.М. по справі незаконного засудження наших співвітчизників.
      Блоги є видом матеріалу, який відображає винятково точку зору автора. Вона не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, про яку йдеться.
      Точка зору редакції Інформаційного агентства Волинські Новини може не збігатися з точкою зору автора. Редакція не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує роль носія.
Генеральному прокурору України О.І. Медведько   Шановний Олександре Івановичу!   Я, як депутат Луцької міської ради, член депутатської комісії з…
                   Депутат Луцької міської ради                     Нікітюк Микола Сергійович                                    43024 м. Луцьк, проспект Відродження, 47, кв. 22.                             тел.…
(або про те, що зрозуміла О.Харів, не зрозуміла  Г.Баран і  можливо вже ніколи не  зрозуміє Г.Федоренко (враховуючи 30-річний стаж журналіста)…
Коментарів: 22
Ігор:) Показати IP 29 Серпня 2008 10:14
А правда, дядьку Миколо, що ви фактично загарбали підвал кількаповерхівки, у якій живете, користуєтеся ним практично одноосібно і зберігаєте там у бочках паливно-мастильні матеріали і горілку, якою торгує ваш син? Принаймні саме це ваші сусіди говорять представникам різноманітних ЗМІ. А ну як воно взірветься? Або ж алкоголіки які дізнаються, що у вашому підвалі стільки горіляки? Га:)?
Анонім Показати IP 29 Серпня 2008 11:28
"Хай кине камінь той хто безгрішний" - хороше виправдання злочинців з у правоохоронних органах. А пан Ігор не цікавився скільки і якого майна і за які доходи нажитиго є у наших посадових осіб у правоохоронних органах? Хоча, якщо у "дядька Миколи" також є грішки, то і їх потрібно усувати!!!
НМС Показати IP 29 Серпня 2008 21:19
На відміну від пана Ігоря беру на себе відповідальність сказати те, що пани Ігорі говорять по барам або на кухні, як в старі радянські часи. Я арендую 20 га землі і працюю, щоб не ходити з протянутою рукою до влади, що хараутерно для багатьох громадських діячів області. Можу пану Ігорю дати два - три га землі та щей допомогти, щоб і він заробив собі на пиво і хліб, а не ходив з протгянутою рукою. Я вже говорив, а для пана Ігоря повторю, що не прблема на Україні в дурнях і поганих дорогах, а в тому, що мовчать ті, хто по цим дорогам їздить і є кому дурнів слухати. ВПГ звернулася до багатьох і громадських організацій області дати оцінку факту незаконного засудження молодих українців, але на превеликий жаль племіннички, щось не можуть зважитись. Бо мабуть легше проводити таборування на Говерлі, ніж відстояти тих, хто не хотів втікати з України, бо рахував себе не винним. Не бійся племінничку. Сьогодні є багато засобів, щоб скрити наслідки страху.
НМС Показати IP 30 Серпня 2008 15:03
племінничка Ігоря запрошую подивитися на підвал, якщо у нього хватить сміливості. А на те, що каже радіо ОСС (одна сусідка сказала)я вже не реагую. ОСС сказало і для "Відомостей", і для "Віче". Думаю сьогодні посадові особи цих ЗМІ шукають достойного виходу. Можете в "Відомостях" ознайомитися з змістом позовної заяви. Коли людина мовчить, то ще можна подумати, що розумна. А коли виступае на радіо ОСС, то стає зрозумілою. Син дійсно працює на фірмі, яка торгує спиртними напитками. Пораджу племінничку не з- підтишка заглядати під одіяло людей, якщо тебе цікавить те, що там робиться, а прямо задати питання. Якщо там все достойно і людина порахує, що і ти достойний знати, то вона тобі все розкаже.А якщо ні, то пробач.
Анонім Показати IP 30 Серпня 2008 15:20
Хоча, якщо у "дядька Миколи" також є грішки, то і їх потрібно усувати!!! Ось міркування настоящого чистопородного українця - пролетаріата забужанської закваски. Бо еврей скзав би : дядьку Миколо, а де Ви гроші заробили? А як Ви заробили ? А чи не научите мене, чи не допоможете мені?, за що я вам був би вдячний. Аноніму. Якщо суспільство буде орієнтуватися на такий пролетаріат, то вік йому жити в матеріальній, духовній злиденності. Якісь гроші дають людині свободу. Я маю можливість сказати те, що багато повторює в думках, бо відчуває себе залежним від тих, хто йому ці мерзенні купюри дає. Тому дуже часто ці люди говорять про свободу в Грузії, демократію Білорусії, історію словян.Мерзенні купюри закривають очі на свободу в м. Луцьку, демократію в Україні, історію сьогодення, політику завтрашнього дня.
Анонім Показати IP 30 Серпня 2008 23:27
Праведний, аж плакати хочеться:)))))) Так і хочеться... канонізувати)))))))))
Посадові особи ЗМІ Показати IP 30 Серпня 2008 23:30
Цитуємо: "А на те, що каже радіо ОСС (одна сусідка сказала)я вже не реагую. ОСС сказало і для "Відомостей", і для "Віче". Думаю сьогодні посадові особи цих ЗМІ шукають достойного виходу". Ви... думаєте? Бу-го-га)))))))))))
Племінники Показати IP 31 Серпня 2008 15:53
Ви, громадянин Нікітюк, отим своїм зневажливим ставленням до пролетаріату хочете, певно, бути подібним на професора Преображенського із "Собачого серця" Булгакова. Слів нема, Преображенський - людина достойна. Але на ділі у вас особисто виходить суцільний "абирвалг" у красномовстві і максимум "прєдсєдатель домкома Швондєр" у ділах ваших на ниві депутатській.
НМС Показати IP 31 Серпня 2008 23:21
якщо племінничок не побоїться себе заявити, то прошу до будинку 47 по проспекту Відродження. покажу роботу пролетаріата на будинку, який він будував собі. Робочий так не зміг би, бо цінить свою працю. з депутатськими обовязками якраз норма. Бо не тільки депутатам, а окремим працівникам МВД прийшлося розказати, хто контролює і несе відповідальність за роботу міліції. так буває, що люди отримують звання, нагороди,посади, а за що відповідають - не знають. нема перед ким відповідати. всі інкогніто : племіннички, аноніми і т.д.
Анонім Показати IP 1 Вересня 2008 20:55
Дядьку Миколо, коли ж ви закінчите свій "благоустрій", щось квіточки бур'яном заросли!
Анонім Показати IP 2 Вересня 2008 14:26
Дядьку Миколо, то як же Вас Шиба з гаражами бортанув, як пацана. Шиба - дядько Микола: 1 - 0.
Ігор:) Показати IP 2 Вересня 2008 19:03
А ви подайте депутатський запит на адресу "Волинськи новин", з якого це ай-пі вам тут пишуть. Чи поставте бабусю Жукову у пікети. А як не дадуть відповідь - то в суд їх, в суд!!! Га?:)
НМС Показати IP 2 Вересня 2008 22:49
не відкажеш в мудрості редактору "Волині" С.Сачуку. Знає людина закон і без бажання, але його виконує. Надрукував спрстування. Не скажеш цього про "Відомості" і "Віче". Не скажеш.
ВПГ - НМС Показати IP 2 Вересня 2008 23:31
Ганна Воробей дала доручення представляти її інтереси голові ВПГ кандидату юридичних наук С.Ф.Василюку. Прокурор міста відмовив на клопотання її адвоката п. Пилипчука звернутися до суду про перегляд справи за нововиявленими обставинами. Сьогодні слово за прокурором області. Очікуються слухання в Комітеті ВР з питань законодавчого забезпечення діяльності правоохоронних структур про порушення прав людини при засудженні виборця Г.Воробей. Офіцеру дізнання п.Бекеша, який за заявою Г.Воробей бив її (по копчику нема слідів), висунуте обвинувачення і переведений він в м,Рівно, де відбудеться над ним суд.В справі Г.Воробей, яку вже розглянув Верховний суд, фахівцями ВПГ виявлено два протоколи, які були складені за дві неділі до злочину. Наш висновок про фальсифікацію цієї справи підтверджується. ВПГ зверталася до громадських організацій з проханням дати оцінку цьому явищу в нашому житті. Відмовилися: луцька міська організація "Вибір",Асоціація захисту прав молоді Волині. Дали ВПГ, Рада громадських організацій з прав людини, ГО "Захист дітей війни",МОО "Міжнародний комітет захисту прав людини",братство ветеранів ОУН-УПА Волинського краю ім,полковника Клима Савура, члени якого вимагають дотримання Конституції України службовими особами правоохоронних органів і покарання винних в порушенні прав людини і закону України "Про міліцію". За клопотанням ВПГ перед головою ОР Грицюком А.П., одесский журналіст Борис Єфімович Штейнберг буде нагороджений грамотою ОР і годинником. ВПГ обговорює питання про визнання його переможцем конкурсу громадського визнання з врученням диплома №3 "За захист прав людини". Заявили клопотання перед ковельською міською радою і адміністрацією про виділення 2000 гривень для матеріального заохочення.
Ігор:) Показати IP 3 Вересня 2008 17:01
Хто проконсультує, шановна громадо, чи позивач мусить у суді надати довідку про те, що він психічно здоровий?
Пролетаріат Показати IP 3 Вересня 2008 19:40
На вимогу суду людина повинна її показати, але на жаль, іноді в довідці факти, можуть не відповідати дійсності!
НМС Показати IP 5 Вересня 2008 20:38
Не читаю"ВП", бо пише не правду, прислуговуює. Не читаю людей, які не поважають свою працю.
Пролетаріат Показати IP 6 Вересня 2008 19:46
НМС, ви забули хто вас обирає!
Анонім Показати IP 9 Жовтня 2008 12:26
"Кто ясно мыслит - тот ясно излагает". Про автора такого не скажешь, увы.
Галина Олексіївна. Показати IP 8 Листопада 2008 02:25
Шановні племіннички, Ігоре, Аноніме, посадові особи ЗМІ, пролетаріате!!! Я хочу запитати Вас - чи багатьох охочих зустрічали Ви в своєму житті, щоб просто за "ТАК" взялися захищати ВАші інтереси?! "Дядько Микола" міг би спокійно займатися (як і більшість)своєю депутатською діяльністю, допомагати синові "сортувати горіляку", на законних підставах обробляти землю, або просто посидіти біля телевізора. Але цій добродушній, чуйній людині цього мало! Бо він не може змиритись з тим, що наші правоохоронні органи безнаказано "безпрєдєльнічають", знущаються над нашими дітьми, засуджуючи їх без вини! Що молоденька, невинна, але змучена долею дівчинка Аня Воробей починає своє життя у колонії! Як на Вашу думку, хто із Вас, безоплатно, взявся б їй допомагати при тому, шо вона засуджена, сирота, а її батько інвалід - живе у злиднях?!! Це лише один приклад! Микола, це той "дядько" у якого душа рветься за обездолених! Дякуйте богу, що є на Волині правозахисна група, в якій працюють такі чудові люди, як Микола Нікітюк! Ми всі ходимо під богом і, не виключено, що сьогодні Ви стараєтесь єхидно його ущипнути, а завтра, він, не маючи часу пополоти свої квіточки, оббиватиме пороги, щоб Вас захистити! Дякуйте бабусі Жуковій, що не боїться пікетувати прокуратуру! А може Ви, Ігоре є одним із тих, хто ховається по кабінетах, коли пікетує бабуся Жукова?! Кожна людина має свої плюси і мінуси! І кожен судить сам по собі! У Вас, на мою думку - мабуть сплошний "РЕЗУС - ОТРИЦАТЕЛЬНЫЙ" - в повному розумінні цього медичного терміну і в довідку дивитись не треба!!! Але бажаю я Вам, щоб не допустив бог якогось безчинства проти ВАс,і щоб ніколи-ніколи не прийшлося Нікітюку ставляти бабусю Жукову відстоювати Ваші права у пікетах!!!
Анонім Показати IP 10 Листопада 2008 12:54
Напевне, ніхто б не котив бочку на п.Нікітюка, якби довіряли його безкорисливості. А так, одні бачать за гарними словами корисливі інтереси, мовляв, під вибори чоловік працює, тому й крім нього про інших членів правозахисної групи мало відомо. Для других історія з підваломі гаражем та, чесно скажемо, образливими коментарями про людей засвідчила протилежну суть "правдивого борця за права людей". Ліпше було б п. Нікітюку не сваритися з "пролетаріатом", ЗМІ, а дослухатися до громадської думки. А за те, що він робить доброго, його ніхто не засуджує, лише підтримує.
Володимир Показати IP 29 Січня 2009 09:41
Все це схоже на спецоперацію ЗМІ і тих кому вони служать проти Нікітюка... Перемиваеться все що він зробив і робить з цілю знайти якийсь компромат на нього.Та нічого у вас не вийде бо це людина чесна і свідома... А навязана тема для розмови про гараж і підвал горілку і землю це спосіб закрити рот Нікітюку.Хоча говорити е про що.Якщо про тему депутатства то давайте про Москвича і інших як міських так і обласних депутатів які прийшли ніби-то на службу народу а насправді в бізнес...Про прокуратуру і суди... Про землю яка не засіваеться і іншу яка розкрадаеться...

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus