USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94
Олександр Алфьоров: LTU і GER: корисний досвід
В цьому році крім Польщі ( м. Торунь, м. Люблін) мені пощастило також відвідати Литву (м. Вільнюс) і Німеччину (м. Лейпциг, м. Дрезден та ін.).

Хотів би поділитись цікавинками, які там бачив.

Литва запам’яталась такою:
• у центрі столиці Литви місті Вільнюс біля річки Нерис знаходиться зона відпочинку (тут є площадки для скейтбордистів, велотріалу, волейболу, баскетболу, ресторан і велика галявина, де відпочивають сім’ями на пледах). Саме сюди ввечері під’їжджає велика вантажна фура, яка трансформується у величезний телеекран і всі охочі мають можливість дивитись фільми, концерти, футбол тощо. Мені пощастило переглядати на цьому екрані конкурс «Євро бачення-2010» - враження справді незабутні!



• запам’яталось те, що розроблені туристичні маршрути містом і кожен готель на ресепшені поширює карти міста, безкоштовні брошури з описом даних маршрутів і контактними даними екскурсоводів, що працює для туристичної привабливості міста на додаток до роботи Центру туристичної інформації. Добре продуманий туристичний маршрут містом, екскурсія яким проводиться на двоповерховому автобусі (а також каретою): за годину туристи мають змогу побачити більшість історичних пам’яток міста. ЦТІ м. Луцька міг би співпрацювати з перевізниками в напрямку проведення подібних екскурсій по м. Луцьку.

• також було цікавим що у людних місцях розміщені інформати (або ж платіжні термінали на зразок таких, у яких можна було дізнатись туристичну інформацію (фото історичних пам’яток міста з описом як до них можна дістатись, мапа міста, адреси готелів тощо). Чому б не розмістити подібну інформацію в інформатах, які вже є в наявності?

Німеччина – провідна економічна держава Європи.

Німеччина мені запам’яталась наступним:
• у Лейпцигу, як і у більшості інших міст Німеччини, які я бачив, розмальовані стіни будинків, гаражів, підсобних приміщень.
Це зроблено для більш естетичного та яскравого їх вигляду, а іноді і з практичних міркувань – реклама, вказівники чи, наприклад, ілюстрації якихось історичних подій, які відбувались у будинку, на якому вони намальовані (це може використовуватись туристичним гідом при розповіді історії міста).
Зустрічаються також малюнки, які місцева влада замовила у художників: таким чином непривабливі сірі стіни міста перетворюються у гарні пейзажі міста, промоцію (рекламу) міста, популяризацію його цінностей.

Можливо і у Луцьку варто виділити якісь облущені стіни під мистецтво?
• у Центрі туристичної інформації будь-якого міста Німеччини можна дізнатись не тільки про його історико-культурну спадщину, але й про всі заходи, акції та події, які відбуватимуться тут найближчим часом. Афіші цих заходів розміщені у вітрині Центру туристичної інформації, що притягує до нього не лише туристів, але й місцевих мешканців.

• в центрі багатьох міст розміщено спеціальний прилад-вишку, на який можна піднятись і оглянути місто, а також переглянути , як у калейдоскопі, старовинні і сучасні фото міста, а також 3D-проекції.

• на багатьох сіті-лайтах у місті розміщена мапа міста з позначками розміщення найпривабливіших історичних пам’яток, а також їх маленьке фото.
• запам’ятався зоопарк Ляйпцига – мабуть, найбільший зоопарк у Німеччині (за 2 години я обійшов лише половину його експозицій). Вхід мені обійшовся у 11 євро, але воно того було варте.
• часто зустрічаються туристичні вказівники напрямів руху («до центру», «автобусна станція» тощо), що значно спрощує орієнтування туристів на місці.
• цікавою також мені здалась віртуальна прогулянка містами Лейпциг і Дрезден.
• а ще аудіо гіди, туристичні сайти (http://www.saale-unstrut-tourismus.de/startseite.asp, http://www.merseburg-tourist-ev.de/, http://www.sachsen-anhalt-tourismus.de/xxl/en/home/index.html, http://www.naumburg.de/index.php?id=kulturtourismus), замки (http://www.schloss-neuenburg.de/), багата історична спадщина та багато-багато іншого!!!


Так, вражень безліч і всі неможливо описати у короткій статті, тому у продовження цієї теми ГО «Спалах-АРТ» до 925-річчя міста Луцька підготував фотовиставку «Світ очима лучан». Виставка буде проходити 21-22 серпня у внутрішньому дворику Палацу культури міста Луцька і на ній можна буде побачити фото лучан з різних куточків світу. Також буде надана можливість показати свої роботи і молодшим авторам, які ще не були закордоном, але в яких ще все попереду…

ПС. В гості у м. Луцьк хочуть приїхати професійні фотографи з Німеччини, Фінляндії та Польщі. Вони могли би не тільки зробити промоцію м. Луцька у своїх рідних містах, зробити гарні фото міста (наприклад, на День міста), але й сприяти міжнародним бізнесовим і творчим контактам, але я не можу знайти підтримки для реалізації даного проекту – виявляється, це нікому не цікаво... Така ось в нас міжнародна співпраця... Якщо це цікаво Вам – зв`яжіться зі мною і ми зробимо цей візит можливим разом!
      Блоги є видом матеріалу, який відображає винятково точку зору автора. Вона не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, про яку йдеться.
      Точка зору редакції Інформаційного агентства Волинські Новини може не збігатися з точкою зору автора. Редакція не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує роль носія.
Туризм в Україні є однією із складових частин національної економіки і соціально-культурного життя держави. Сьогодні він переживає складний період становлення…
У вересні 2009 року Луцька міська рада схвалила рішення про створення нового комунального підприємства – „Центру туристичної інформації та послуг”…
Дороги, житловий фонд, комунікації, житлово-комунальне господарство міста загалом потребує якщо не тотальної перебудови, то хоча б ремонту, реконструкції, а значить…
Коментарів: 2
турист Показати IP 16 Серпня 2010 15:23
То що там із ТІЦ у м. Луцьку? Бо їздити і розказувати, як там файно. може кожен.
чув про це... Показати IP 16 Серпня 2010 16:17
туристам. На найближчі святкові вихідні на театральному майдані працюватиме тимчасовий інформаційний пункт, який надаватиме туристам і мешканцям необхідну інформацію (заходи, інфраструктура, відпочинок). Але автор статті не має до цього ніякого відношення.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus