USD 39.40 39.75
  • USD 39.40 39.75
  • EUR 39.55 39.80
  • PLN 9.75 9.90
Олександр Алфьоров: Туристичний потенціал Волині: чим могла привабити туристів область у 2008 році?

Туризм в Україні є однією із складових частин національної економіки і соціально-культурного життя держави. Сьогодні він переживає складний період становлення в умовах ринку, адаптації до мінливих умов як всередині країни, так і за кордоном. Активно відбувається створення та розвиток туристичної бази. Саме через актуальність даної проблеми 2008 рік в Україні оголошено Роком туризму і курортів. В даній статті проаналізовано сучасний стан, проблеми та перспективи розвитку Волинської області в якості осередку туристично-рекреаційної діяльності.
Волинська область має помірноконтинентальний клімат, значні лісові масиви та водні об\'єкти, багату флору і фауну. Значна частина території перебуває під охороною. Цей регіон придатний для пізнавального, оздоровчого, етнічного, водного, екотуризму і мисливства. На Волині налічується 209 територій і об\'єктів природно-заповідного фонду, у тому числі Шацький природний національний парк, 74 заказники (5 - державного значення), 107 пам\'яток природи (3 - державного значення), 22 заповідних урочища, 5 парків - пам\'яток садово-паркового мистецтва місцевого значення, ботанічний сад Волинського національного університету. Кліматичні умови, значні масиви приміських лісів, водні об\'єкти, запаси торфових лікувальних грязей, відомі джерела мінеральних вод області сприятливі для розвитку в ній туризму. Найцікавішими є пам\'ятки архітектури й археології періоду Київської Русі у м. Володимирі-Волинському, історико-культурні та архітектурні пам\'ятки у м. Луцьку, зокрема Верхній замок XIII - XIV ст., літературно-меморіальний музей Лесі Українки в с. Колодяжному, меморіальний комплекс жертвам фашизму в с. Кортелісах [6, 136-137].
Однією з важливих передумов візитів туристів до Волинської області виступає проведення міжнародних заходів, зокрема, у регіоні періодично проводиться велика кількість фестивалів:
-      «Поліське літо з фольклором». Проводиться з 1994 року. Для участі у фестивалі до Луцька з\'їжджаються фольклорні колективи з різних країн і континентів.
-      «Меч Луцького замку». Стіни Луцького замку щороку приймають у вересні гостей з України та інших країн на міжнародний фестиваль «Меч Луцького замку». Тут проводяться лицарські турніри, змагання стрільців із лука, музичні виступи ансамблів середньовічної музики, покази середньовічних танців. Учасники фестивалю створюють точні копії історичних костюмів і навіть, будують цілі поселення у середньовічному стилі.
-      «Різдвяна містерія». З 1983 року в обласному театрі ляльок, який очолює заслужений діяч мистецтв України Данило Поштарук, проводились республіканські фестивалі театрів ляльок. З 1992 року тут систематично проходять міжнародні фестивалі лялькових театрів «Різдвяна містерія».
-      «На хвилях Світязя». Вже більше 10 років, на свято Івана Купала, одне з найчарівніших озер Полісся -Світязь збирає увесь пісенний цвіт України на фестиваль української естрадної пісні «На хвилях Світязя». Концерти проводяться на плавучій сцені просто неба, а ввечері дійство продовжується біля багаття і на човнах [4, 6-7].
Найбільш цікавим для туристів виступає місто Луцьк, яке є обласним центром. Тут зосереджено велику кількість об’єктів туристично-рекреаційної та розважальної інфраструктури: Музей Волинської ікони (серед унікальних експонатів сакрального мистецтва особливе місце відведене Холмській Чудотворній іконі Божої матері - пам\'ятці візантійського іконопису XI—ХII століть), Краєзнавчий музей, Художній музей, Музей військової техніки, Волинський облмуздрамтеатр, Ляльковий театр, Дитяча залізниця (провідниками, машиністами, стрілочниками тут працюють діти. 8 хвилин триває подорож потягом від станції «Росинка» до станції «Водограй»), Диво-будинок скульптора Миколи Голованя - вернісаж творчих втілень і вічного пошуку митця, Парк відпочинку ім.. Лесі Українки, Парк 900-річчя Луцька, Ботанічний сад Волинського національного університету, будинок Лесі Українки, Покровська церква (пам\'ятка архітектури XV ст. Тут було знайдено унікальний твір образотворчого мистецтва - ікону «Волинська Богоматір», написану в XIII-XIV CT.), Хрестовоздвиженська церква (пам\'ятка архітектури 1617 року, 1702 року тут був похований Данило Братковський), Євангелістична кірха (збудована на місці монастиря кармелітів протягом 1904-1907 років. У 1990 році реставрована прихожанами і вражає своєю величністю та багатим внутрішнім оздобленням), Свято-Троїцький кафедральний собор (пам\'ятка архітектури XVII ст. Тут знаходився бернардинський монастир. Нині в його стінах розміщена духовна семінарія Української Православної церкви), костел Святих Петра і Павла (Було зведено у 1606-1610 роках руками волинських майстрів Майка, Климовича та ін. Костел побудований у стилі раннього бароко за проектом архітектора Якуба Бріано). Однак, найбільший інтерес у туристів справедливо викликає Луцький замок (закладений великим князем Любартому і 1340-1384 pp. та добудований за часів князя Свидригайла у 1430-1542 pp.). Він має три високі прямокутні вежі. Своєю масивністю й архітектурою виділяється вежа Любарта, або В\'їзна, висотою 27 метрів, у південно-східному кутку замку стоїть вежа Свидригайла, або Стирова, висотою 27 метрів з північного боку на замкових мурах розташована третя башта - Владича, висотою 13,5 метра. Стіни і вежі Луцького замку мають загальну довжину 240 метрів. Дотепер у центрі Замку знаходяться рештки найстарішої в місті споруди - церкви Іоанна Богослова, а під замком знаходяться таємничі підземелля. У 1985 році прийнято урядове рішення про оголошення комплексу архітектурних споруд в Старому місті державним історико-культурним заповідником [4, 4-13].
Волинська область ласкаво запрошує туристів і у Шацький національний парк - унікальний природний комплекс, що включає 23 озера карстового походження. Створений у 1983 році, він займає площу у 328 тис. га. і простягається з півночі на південь на 18 км, з заходу на схід на 25 км. Розташований на вододілі рік Західний Буг та Прип\'ять. Селище Шацьк є адміністративним центром національного парку і району на території якого він знаходиться. На захід від Шацька на відстані кількох кілометрів розкривається широкий водний простір перлини парку, найбільшого з природних озер України - Світязя. Глибина його 58,4 метра, довжина - 9,3 км, ширина - 4,8 км. Площа водного дзеркала - 2750 га. Живлять його артезіанські джерела, вода надзвичайно прозора і м\'яка. На середині озерного простору розташований острів площею близько 7-ми га. До національного парку входить і озеро Пулемецьке глибиною від 4-х до 20-ти метрів, а також озера Луки та Люцимер. Принадністю озер щороку зачаровуються численні туристи, волиняни і гості нашого краю. На землях парку росте близько 800 видів рослин, серед яких багато рідкісних. В Шацьких озерах водиться понад 30 видів риб. В глухих закутках вікових лісів гніздяться рідкісні чорні лелеки, сірі журавлі, тут мешкають олені, лосі, вовки, дикі кабани, косулі, лисиці, зайці, ондатри. Природою тут створені унікальні умови для відпочинку й оздоровлення. 1968 року на березі озера Світязь споруджено комфортабельну туристичну базу - пансіонат «Шацькі озера», розрахований на 600 місць [4, 16].
У мальовничому куточку Волині, на території національного парку, на березі озера Пісочне, серед соснового лісу розташувався санаторій «Лісова пісня». В санаторії можна отримати повний комплекс фітотерапії з використанням екологічно чистої місцевої фітосировини та цілющого меду: фітованни, фітоаплікації, фітоінгаляції, пройти курс фітогальванотерапії, кишкових та гінекологічних фітоорошень, пролікуватись мінеральною водою «Моршинська». Тут проводять спелеотерапію, лазеротерапію, підводне скелетне витяжіння, механотерапію, ЛФК; відкрито реабілітаційне відділення для пацієнтів після перенесеного інфаркту та інших серцевих захворювань. Для діагностування і ефективного лікувального процесу тут проводять клінічні, біохімічні, імунологічні дослідження; працюють кабінети УЗД, функціональної діагностики, ректороскопії, радіоактивного обстеження, працюють лікарі: окуліст, ЛОР, гінеколог, мануальний терапевт, рефлексотерапевт, гомеопат, фітотерапевт. Свіже повітря, тихі плеса Шацьких озер, їх чиста, цілюща вода, піщані пляжі і багата природа сприяють повноцінному лікуванню і відпочинку [4, 18].
На межі Волинської та Рівненської областей, на березі мальовничого озера, серед соснового бору знаходиться Санаторій «Пролісок. Тут створені всі умови для відпочинку і лікування дорослих з дітьми: хороша лікувальна база з власним джерелом мінеральної води, комфортабельні номери, 5 разове харчування, пляж. Для відпочиваючих організовані, розваги, екскурсії. Санаторій акредитований за вищою категорією (сертифікат сер. МЗ № 005224 від 6.12.2002 року). Лікувальний профіль санаторію: захворювання ендокринної системи, органів травлення, сечостатевої системи, органів дихання, опорно рухового апарату, нервової системи. Для діагностики та лікування в санаторії працюють: клінічно-діагностична  лабораторія, (цитологічні, біохімічні, копрологічні, серологічні дослідження: більше 40 процедур); є кабінет функціональної діагностики (ультразвукове дослідження щитовидної залози та інших органів), комп\'ютерна    діагностика,    інгаляторій, соляні шахти, кабінет кишкових зрошень, фітобар,     відділення     бальнеотерапії, (лазерний душ, різні ванни в т.ч. йодо-бромно-хлоридно-натрієві); сауна, масажні кабінети,   кабінет   теплолікування,   лікування мінеральними водами. Санаторій співпрацює з корпорацією «Лазер и здоровье» (президент Коробов А.М.). В якості природного лікувального фактора використовується ропа з місцевого джерела, яка застосовується для приготування ван, а також мінеральна вода з Моршинських джерел № 1, № 6 [4, 19].
Іншими не менш цікавими населеними пунктами з об’єктами туристичної інфраструктури виступають:
-      Володимир-Волинський - місто унікальної сакральної спадщини. Засноване воно 988 року. Майже в первісному вигляді до наших днів зберігся Успенський собор, або Мстиславів храм, споруджений у 1156-1160 роках. Він прикрашений фресками, підлога вимощена полив\'яними керамічними плитками. Як найоригінальніша, найунікальніша споруда у світовій архітектурі - Василівська церква-ротонда, збудована на рубежі XIII і XIV століть.
-      Зимне. У семи кілометрах на схід від Володимира-Волинського знаходиться древня православна обитель, заснована Володимиром Великим - Зимненський Святогорський Свято-Успенський монастир. Окрасою його є Успенський храм, побудований 1495 року, унікальна архітектура Троїцької церкви, спорудженої 1465 року.
-      Низкиничі. Неподалік Нововолинська в селі Низкиничі знаходиться Успенська церква, збудована 1653 року. В ніші одного з пілонів є скульптура київського воєводи Адама Кисіля, під храмом - гробниця його рідних.
-      Берестечко. Найяскравішу сторінку в історії боротьби українського народу за волю вписано в літописі Берестечка в роки національно-визвольної боротьби 1648-1654 років. Над гробницею-саркофагом з останками героїв, які полягли на полі бою, піднявся 40-метровий храм-пам\'ятник - Георгієвська церква. На полі битви козаків, що нині знаходиться на території Рівненської області 1992 року відкрито скульптурну композицію, що символізує героїзм Козацтва і України.
-      Рокині. В селищі Рокині, що за 12 км від Луцька, побудована експозиція Музею історії сільського господарства Волині - скансен. Це єдиний музей такого типу в Україні. Тут можна не лише оглянути, а й спробувати в роботі старовинні знаряддя, покататись на конях, скуштувати козацький обід в «курній хаті». Місцем розміщення стародавніх архітектурних споруд етнографічної експозиції просто неба став окультурений ландшафт дендрологічного парку. Відвідувачі музею можуть познайомитись з пам\'ятками древнього житлового, господарського дерев\'яного будівництва, поблукати заповідними стежками, відпочити.
-      Колодяжне. У селі Колодяжному, де знаходиться музей-садиба Лесі Українки, довгий час мешкала родина Косачів. Тут зберігаються прижиттєві і посмертно надруковані в Україні та далеко за її межами видання творів Лесі Українки. В будинку поетеси є також особливі реліквії - особисті предмети, рояль, гаптовані серветки, фото - усе це зберігає атмосферу того часу [4, 20-21].
З метою надання інформації туристам та туристичним організаціям про можливості відпочинку на Волині та подорожей регіоном; надання інформації про турагентства, турфірми та туроператори, що діють на Волині; підготовка та розповсюдження довідників, брошур, сувенирів, тощо; сприяння організації бізнес-зустрічей, семінарів, конференцій у м.Луцьку; сприяння суб’єктам туристичної діяльності у пошуку та встановленню ділових контактів та зв\'язків з відповідними органами влади; збору інформації про стан туристичної індустрії, аналізу та дослідження, ще у 2005 році створено „Волинський Обласний Туристично-інформаційний Центр”. На інформаційному Інтернет-порталі (http://tourism.lutsk.ua/) якого можна знайти дані про Волинську область, культурні та рекреаційні об´єкти на її території, екскурсійні маршрути, транспорт і зв’язок для туристів та бази їх розміщення (санаторії, пансіонати, готелі) та багато іншої корисної як для туристів, так і для місцевих мешканців, інформації. Зокрема, на сторінках даного сайту Центр туризму, спорту та екскурсій управління освіти Волинської обласної держадміністрації пропонує туристам більш як 17 одноденних екскурсійних маршрутів, зокрема в с.Рокині (Музей історії с/г Волині, музей просто неба), с.Колодяжне (Музей-садиба Лесі Українки), м.Берестечко (музей-заповідник \"Поле Берестецької битви\"), м. Дубно (Дубенський замок, Тараканівськнй форт), м. Почаїв (джерело св.Анни, Почаївська Лавра), смт.Шацьк (Шацький природний національний парк, екологічні стежки \"Лісова пісня\", \"Світязянка\",\'Музей фауни і флори в м.Шацьку) та інші [3].
На Волині функціонує також Інформаційний центр розвитку сільського туризму ([email protected]) та реалізується розпорядження голови Волинської облдержадміністрації «Про затвердження Плану заходів щодо підтримки розвитку сільського зеленого туризму в області на 2007 – 2010 роки», за підтримки Спілки сприяння розвитку сільського зеленого туризму в Україні проводяться семінари та круглі столи з даної тематики. Сільський туризм досить перспективний для Волині завдяки унікальності її клімату, природним умовам, культурі та традиціям, що передаються з покоління в покоління.  Тут ще залишились неурбанізовані куточки природи з невимовною красою. Агротуризм став невід’ємною частиною життя і роботи багатьох селян Волині. Ще рік-два назад селяни у найкращому випадку пропонували тільки житло у найм і мінімальний набір послуг. Зараз же у туристів широкий вибір: від організації риболовлі, полювання, походів за грибами і ягодами, лікувальними рослинами, прогулянок на конях і човнах до участі у фольклорних концертах, обрядах, святкуваннях дня села і релігійних свят. Тут навчать лозоплетінню, порибалити та зварити юшку власноруч, виготовити домашню сметану, масло, сир, доглядати вулики і збирати мед, користуватися старовинним коворотком, ткати, вишивати, і навіть освоїти гончарне коло. Самодіяльні артисти із етнографічних ансамблів покажуть вам унікальні народні танці й заспівають пісень, продемонструють одяг, якому не менше сотні років [9]. У грудні 2006 року на Волині було зареєстровано понад 200 суб’єктів підприємницької діяльності, які займаються „зеленим туризмом” та готові приймати гостей цілий рік без зупину [10].
Окрім цього, в рамках відзначення у 2008 році Року туризму і курортів в Україні відповідно до розпорядження голови облдержадміністрації Миколи Романюка буде проведено низку заходів, які сприятимуть залученню туристів, інформуванню їх про туристичний потенціал Волині та розбудову туристичної інфраструктури. Відповідні плани місцевих тематичних заходів розробляють також райдержадміністрації та виконкоми міських (міст обласного значення) рад. Протягом січня-березня цього року у нашій області триватиме акція «7 чудес Волині», буде проведено першість області на кращий спортивний туристсько-краєзнавчий похід учнівської та студентської молоді, заочний конкурс науково-практичних робіт учасників туристсько-краєзнавчої експедиції «Краса і біль Волині».  У квітні цього року буде проведено рекламний тур областю для представників туристичних підприємств Люблінського воєводства Республіки Польща. У травні на Волині відбудеться свято музею, присвячене Міжнародному дню музеїв, буде проведено першість області з пішохідного туризму серед учнівської молоді, учнів професійно-технічних освітніх закладів, а також обласні змагання з туризму серед студентів вищих навчальних закладів І-ІV рівнів акредитації. Влітку Рік туризму і курортів в Україні у нашій області відзначиться такими подіями: проведенням лицарських турнірів «Меч Луцького замку», організацією п\'ятого міжнародного музичного фестивалю «Стравінський та Україна - 2008», семінару з питань туризму для спеціалістів відділів культури і туризму райдержадміністрацій на базі агросадиб одного з районів, проведенням 53-ого туристсько-спортивного зльоту серед учнівської молоді Волині, традиційного фестивалю сучасної  української  естрадної  пісні   «На хвилях Світязя», Музейного свята до 15-ої річниці Музею волинської ікони, молодіжного музичного фестивалю «Володимир», фестивалю дзвонарського мистецтва «Благовіст Волині» у замку Любарта, а також проведенням XI Міжнародного фестивалю «Поліське літо з фольклором». Протягом року на Волині також відбудуться урочисті заходи до Дня туризму, презентація офіційного веб-сайту управління культури і туризму облдержадміністрації, видаватимуться тематичні путівники, буклети, туристичні мапи та схеми області, презентаційні компакт-диски «Волинь туристична» тощо. Заплановано також, що в цьому році волиняни візьмуть участь у XIV міжнародній туристичній виставці УКРАЇНА - ПОДОРОЖІ ТА ТУРИЗМ (Ukraine International Travel & Tourism Exhibition (UITT - 2008) в м. Києві, виставці - ярмарку сільського зеленого туризму «Українське село запрошує - 2008» в с. Пирогово, Міжнародному туристичному салоні «УКРАЇНА -2008» в м. Києві й у III Всеукраїнському молодіжному туристичному фестивалі «Дивосвіт» [1].
Не варто забувати про те, що Волинська область є прикордонною територією і межує одразу із двома іноземними державами: Польщею та Білоруссю. У Концепції Державної програми розвитку транскордонного співробітництва на 2007-2010 роки   відзначено,   що   \"розвиток   взаємодії   у   підприємницькій діяльності, туристичній галузі є одним зі шляхів розв\'язання проблем розвитку транскордонного співробітництва\" [2, 199-203]. На основі проведеного вченими Інституту регіональних досліджень НАН України SWOT-аналізу українсько-польського транскордонного регіону виявлено сильні, слабкі сторони та шанси розвитку сфери туризму. До сильних сторін віднесено \"розвинуту систему освіти в галузі туризму, великі туристичні та краєзнавчі центри, добрі можливості для розвитку туристичної інфраструктури\", до слабких сторін - \"недостатньо розвинуту туристичну інфраструктуру\", а до шансів - \"підвищення рівня розвитку туристичної інфраструктури та рівня обслуговування туристів\" [5, 197-198]. Саме реалізацією цих шансів і займається адміністрація у Луцьку. Так, наприклад, у листопаді 2006 року у Волинській області розроблено два глобальні туристичні інвестиційні проекти – «Золота діадема Волині» та «Будівництво та експлуатація цілорічного функціонуючого центру водних розваг «Аквапарк» – місто Луцьк». Проект «Туристичний продукт «Золота діадема Волині»» передбачає створення на базі унікальних волинських пам’яток історії, культури, містобудування і архітектури, державних історико-культурних заповідників та музеїв, що розташовані недалеко від автомагістралі державного значення М-08, що веде від українсько-польського кордону до обласного центру Волині і далі до Рівного. Необхідний обсяг інвестицій – 10 млн дол. США. Проект «Будівництво і експлуатація цілорічного функціонуючого центру водних розваг «Аквапарк» – місто Луцьк» передбачає створення в обласному центрі умов для комфортного відпочинку громадян України, Російської Федерації, Польщі, Білорусі та інших іноземців. Необхідний обсяг інвестицій – 3,8 млн дол. США [7]. Обговорюється також ідея створення у Луцьку музею-храму Хомської Богородиці (ікона Хомської Богородиці ХІ століття – одна з трьох відомих у світі реліквій християнства) [8].
Таким чином Волинська область має величезний туристичний потенціал, який реалізується на недостатньому рівні. Однак, вже сьогодні можна сказати що Волинь впевнено прямує до того щоб стати осередком туристично-рекреаційної діяльності. Потужним імпульсом до ще більш швидкого і впевненого руху у цьому напрямі повинне стати впровадження заходів, присвячених святкуванню Року туризму і курортів в Україні.
Література
 
1)    2008 – Рік туризму і курортів в Україні http://voladm.gov.ua/news.php?id=2737&today=&lang=ukr
2)    В. М. Дубяга Туризм как фактор развития приграничных территорий // Проблеми розвитку прикордонних територій та їх участі в інтеграційних процесах: Матеріали III Міжнародної науково-практичної конференції, Луцьк, 12-13 жовтня 2006 р. / За ред. В. Й. Лажніка і С. В. Федонюка. – Луцьк:  РВВ „Вежа” Волин. Держ. ун-ту ім. Лесі Українки, 2006. – С. 199-203.
3)    Волинський Обласний Туристично-інформаційний Центр http://tourism.lutsk.ua/
4)    Інформаційно-туристичний проспект „ЛУЦЬКУ – 920 років” / За ред. Л. Кратюка. – Луцьк: Арт-Студія, 2004.
5)    Н. Й. Коніщева Пропозиції щодо активізації розвитку туризму на прикордонних територіях України // Проблеми розвитку прикордонних територій та їх участі ув інтеграційних процесах: Матеріали III Міжнародної науково-практичної конференції, Луцьк, 12-13 жовтня 2006 р. / За ред. В. Й. Лажніка і С. В. Федонюка. – Луцьк:  РВВ „Вежа” Волин. Держ. ун-ту ім. Лесі Українки, 2006. – С. 197-198.
6)    Луцишин Н. П., Луцишин П. В. Економіка й організація міжнародного туризму: Навч. Посібник. – Луцьк: РВВ „Вежа” Волин. Держ. ун-ту ім. Лесі Українки, 2003. – С. 136-137.
7)    На Волині для туристів створять «Золоту діадему Волині» та «Аквапарк – місто Луцьк» (опубліковано 31.10.2006) http://harmony.com.ua/news_ua.php?id=1311
8)    На Волині звернуть увагу на сакральну культуру, паломницький та фестивальний туризм http://zik.com.ua/2005/9/27/news22717.htm
9)    «Непуганая» глубинка http://iser.news2000.com.ua/print/sportrevyu/nepuganayaglubinka.html
10)  Сільський туризм як елемент сталого розвитку сільської місцевості http://voladm.gov.ua/news.php?id=1611&today=2006.11.15&lang=ukr
      Блоги є видом матеріалу, який відображає винятково точку зору автора. Вона не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, про яку йдеться.
      Точка зору редакції Інформаційного агентства Волинські Новини може не збігатися з точкою зору автора. Редакція не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує роль носія.
В цьому році крім Польщі ( м. Торунь, м. Люблін) мені пощастило також відвідати Литву (м. Вільнюс) і Німеччину (м.…
Мова піде про гроші. Гроші на потреби міста, на проекти ЖКГ. Де їх взяти? Де вони є? Бюджету не вистачає,…
Будучи в гостях часом помічаєш речі, яких так не вистачає у власному домі – чи то через брак досвіду, чи…
Коментарів: 8
Вінстон Показати IP 27 Квітня 2009 09:35
Класний реферат!
Анонім Показати IP 27 Квітня 2009 10:33
Це тягне на курсову.
Павло Показати IP 27 Квітня 2009 10:53
Сказано розумною людиною - реально - потенціал області величезний в плані туризму. Тільки треба підтримувати тенденції до розумного орендування памяток і територій: тільки здібний господар зможе зробити привабливим туристам той чи інший обєкт, а на комунальне чи державне управління надіятись(тим більша зараз) не можна - їм "не до того".
Kalipso Показати IP 27 Квітня 2009 14:19
а нащо ця наукова мова? нащо цей реферат у блозі? нудота
Олександр Алфьоров Показати IP 27 Квітня 2009 14:26
Мені цікава була ця тема і я вирішив дослідити її ретельніше, ось і вийшло щось на зразок наукової роботи. Підприємцям варто задуматись - на цьому можна було б заробити...
Юлія до Олександр Алфьоров Показати IP 15 Січня 2012 22:25
Мені дуже допомогла ця тема у написанні курсової роботи. Дуже дякую!Хороша робота)
Анонім Показати IP 27 Квітня 2009 17:10
Робота заслуговує на увагу, і якщо чесно той хлопчина толковий, от по пільше б таких, той зміни були б на краще та й відбувались набагото швидше...
Анонім Показати IP 5 Травня 2009 01:52
а де тут робота? отакі розумники і керують - що тільки один за одним повторюють та переписують. смішно :)

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus