USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.73 40.00
  • PLN 9.76 9.92
Олександр Алфьоров: Додаткові кошти для ЖКГ без проблем
Дороги, житловий фонд, комунікації, житлово-комунальне господарство міста загалом потребує якщо не тотальної перебудови, то хоча б ремонту, реконструкції, а значить і капітальних вкладень. Де взяти на це кошти – ось одна з основних проблем, яка є спільною для усіх: і „правих”, і „лівих”, для усіх, хто бажає місту кращого. Перед виборами ми чуємо масу обіцянок, програм, напрямів реформ, та дуже рідко ми можемо почути основне – чим вони підкріплені, на чому вони базуються...
Бюджет міста – це передусім податкові надходження, субвенції з державного бюджету та прибуток з продажу та оренди комунального майна (земельних ділянок та приміщень), але ж це не вичерпний перелік бюджетних надходжень. Виявляється, є ще одне вагоме джерело, про яке часто забувають – міжнародні та внутрішньодержавні гранти, дотації тощо. Саме за їх участю реалізовано масштабний проект реконструкції зовнішнього освітлення (виграно 1 млн. грн. з держбюджету) та реалізується проект реформи міського теплозабезпечення (бюджет проекту: 13 млн.дол.).
Якщо це джерело і справді може давати такі значимі фінансові вливання, то чому б не підійти до нього системно, більш серйозно і не отримувати з нього кошти частіше і більше?
Саме з цією метою пропоную створити координаційну групу по залученню позабюджетних коштів для міста і потреб виконкому (об´єднати найкращих фондрейзерів і менеджерів проектів міста для спільного, більш ефективного пошуку коштів і вирішення проблем міста). Основна мета групи на першому етапі її функціонування, водночас яка може бути і перевіркою групи на її результативність – написати і реалізувати один проект „Центр проектного менеджменту” (ЦПМ), який буде функціонувати за грантові кошти при міськвиконкомі. Функціями Центру будуть:
- пошук і залучення позабюджетних коштів для міста і виконкому міськради;
- безкоштовне навчання і допомога в написанні проектів працівникам виконкому;
- платне навчання і спільна реалізація проектів для громадських організацій, підприємств, фізичних осіб;
- пошук закордонних партнерів для реалізації проектів;
- пошук грантодавців.
Таким чином, міська рада створить собі базу для реалізації ідей, на які зараз бракує бюджетних коштів.
На другому етапі функціонування координаційної групи по залученню позабюджетних коштів вона стає консультативно-дорадчим органом, який визначає стратегію діяльності ЦПМ, пріоритетність подання проектів, рекомендує грантодавця; також група намагається сприяти реалізації проектів ЦПМ через контакти з міжфракційним депутатським обєднанням „Волинь” у Верховній Раді України (Адам Мартинюк), Міжнародним громадським обєднанням „Волинське братство” (Микола Жулинський) та інші структури. При цьому пропонується запозичити досвід м. Люблін і м. Ковель.
Велика кількість державних службовців була у минулому, або ж і зараз є членами недержавних громадських організацій, які переважно отримують фінансування за аналогічним принципом: з державних та міжнародних грантів, від „донорів”, конкурсу проектів – тому кадровий склад для таких задач буде неважко підібрати. Таким чином, функціонування такої групи для міської ради абсолютно не вимагає ніяких кадрових змін чи фінансових вкладень, а фінансовий результат при правильній організації роботи може принести колосальний.
На першому етапі свого функціонування ЦПМ повинен буде зібрати пропозиції щодо необхідних покращень як у місті, так у самій роботі міської ради, зокрема:
- Розбудова інфраструктури міста (в тому числі ремонт доріг, побудова пішохідного мосту-переходу через залізницю та інше);
- Центр туристичної інформації у м. Луцьк (на початковому етапі його функціонування можливе лише за рахунок проектних коштів);
- Департамент комп´ютеризації (в Любліні його створення базувалось на формуванні єдиної компютерної корпоративної мережі у виконкомі, на що пішло більше 1 млн. грн.);
- Впровадження відповідності вимогам системи управління якістю у комунальних підприємствах міста (навряд найближчим часом на це будуть виділені кошти з міського бюджету, а впровадити СУЯ у КП потрібно).
Потім група визначить доцільність їх фінансування з проектів, пріоритетність і першочерговість та подасть разом із рекомендаціями до ЦПМ для реалізації за іноземні кошти.
Якщо неможливо чекати на реалізацію проектів для здійснення необхідних впроваджень, кошти можна шукати паралельно із цими змінами, тому дії, описані у даних пропозиціях актуальні у будь-якому випадку.
Крім того, для залучення коштів на реалізацію даних проектів можна оголосити конкурс для громадських організацій, навчальних закладів міста та області. У разі, якщо вони залучать проектні кошти під реалізацію ідей виконкому, виконком надає їм грошову винагороду, яка менша ніж сума витрат на впровадження даної ідеї власними силами – ГО отримають гроші не під проект, а на розбудову організації, а виконком – набагато дешевше реалізує свої ідеї.
У результаті такої роботи, на мою думку, можна отримати:
- збільшення кількості працівників Луцької міської ради, які активно працюють над залученням позабюджетних коштів для міста (причому не тільки кількісно, але, що саме головне - якісно);
- безкоштовне для міськради створення центру по написанню проектів для міста;
- створення додаткового джерела доходів, бази для реалізації ідей виконкому;
- більшу системність і прозорість МС міста;
- ефективну, взаємовигідну співпрацю між виконкомом, громадськими організаціями і науковими установами, які об’єднуються для вирішення проблем міста.

Об’єднаймося, щоб разом зробити місто кращим!
      Блоги є видом матеріалу, який відображає винятково точку зору автора. Вона не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, про яку йдеться.
      Точка зору редакції Інформаційного агентства Волинські Новини може не збігатися з точкою зору автора. Редакція не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує роль носія.
У вересні 2009 року Луцька міська рада схвалила рішення про створення нового комунального підприємства – „Центру туристичної інформації та послуг”…
В цьому році крім Польщі ( м. Торунь, м. Люблін) мені пощастило також відвідати Литву (м. Вільнюс) і Німеччину (м.…
Туризм в Україні є однією із складових частин національної економіки і соціально-культурного життя держави. Сьогодні він переживає складний період становлення…
Коментарів: 18
Лучано Показати IP 8 Вересня 2010 20:56
Мудрий ти хлопець Олександр. Проте: 1.для шиби це занадто складно, і він цього ніколи не зрозуміє і ніколи такого не зробить; 2. шибі НІХТО НІКОЛИ ГРОШЕЙ НЕ ДАСТЬ! А тому він і доїть на відкатах комунальні підприємства. Атому тримай ідеї для нормального мера і його команди. Але не комсомольської!
deMotivator Показати IP 8 Вересня 2010 21:49
Знаю еще 1 способ. Есть такая гостиница "Украина", которую "вымутил" один у т.ч. городской громады один чувак с похожей на автора статьи фамилией. Сумма, которую НЕДОполучил город за этот обЪект недвижимости, позволила бы решить проблему теплозбережения в значительной части города. Автор, давай ещё прожекты - будем изучать!
ПОЛЬОТ Показати IP 8 Вересня 2010 23:14
Мечты, мечты, где ваша сладость? Уйдут мечты и придет гадость. Надо не прожекты "грамотно" представлять, а по каждому пункту написать, что сделано. Прожекты составлять может любой моученый.
cітізен Показати IP 9 Вересня 2010 08:05
Правильно списано...
маха Показати IP 9 Вересня 2010 13:23
особливо гарно прописані функції центру, а саме: пошук і залучення позабюджетних коштів виконкому міськради. Цеж яким грамотним треба бути,щоб вибивати бабки на армію виконкомівських чиновників, які й без того непогано живуть і отримують зарплати з наших податків місту? Кожна праця повинна оплачуватись, але, даруйте, якщо порахувати всі доплати, премії, вислугу років і всі решту пунктиків, по яких вони нараховуютьсобі лавандос, то вистачить не на одну трубу в місті залатати.
МР Показати IP 9 Вересня 2010 14:04
Мрійник...
Васька Показати IP 9 Вересня 2010 15:33
а фотка то смішна )))
Ірина Показати IP 9 Вересня 2010 18:12
Олександре: 1. відділ проектної діяльності у виконавчому апараті діє, проекти вони пишуть, але не усі виграються (це нормально1:8). 2. ти хоч колись займався моніторингом грантодавців (я це роблю постійно)який конкретно Фонд да. кошти на ЖКГ? Покищо ніякий, а ідеї по залученні позабюджетних коштів - це класно і потрібно.
ДДДДДД Показати IP 10 Вересня 2010 08:20
Молодчинка, так і далі продовжуй... Такі важливі теми необхідно піднімати.... Розумашка......
отто Показати IP 16 Листопада 2010 12:21
Однодумці... :-) http://vip.volyn.ua/news/romanyuk-rozpov-v-yak-vir-shuvatime-f-nansov-problemi-lutska
отто Показати IP 23 Листопада 2010 14:39
і в ОДА також http://vip.volyn.ua/news/volinskii-gubernator-khoche-b-lshe-vropeiskikh-groshei
отто Показати IP 20 Грудня 2010 15:10
А ось і створення ЦПМ: "У Луцьку створять Центр транскордонної економічної співпраці" http://www.volynnews.com/news/city/u_lutsku_stvoryat_tsentr_transkordonnoyi_ekonomichnoyi_spivpratsi/
отто Показати IP 21 Грудня 2010 17:04
До Ірини. Виявляється, таки є кошти для ЖКГ від грантодавців, і це підтверджує нове керівництво Управління міжнародного співробітництва: "В рамках співпраці Програми транскордонного співробітництва Польща-Білорусь-Україна ми хочемо написати проект подальшого запровадження енергоощадних технологій у комунальних підприємствах Луцька та хочемо скористатися польським досвідом щодо залучення приватних інвестицій в комунальну галузь", - розповів Микола Іванюк. http://www.lutsk.ua/oper/4095.html
отто Показати IP 28 Грудня 2010 10:51
До Ірини. Щодо моніторингу грантодавців які дають кошти на ЖКГ, що таких фондів немає. Прошу почитати тут: http://www.minjkg.gov.ua/acts/mjkg/mjkg-orders/1653-pro-organizaciyu-roboti-robochoyi-grupi.html Наказ Міністерства ЖКГ (зараз воно вже інакше називається, але ми не про це) "Про організацію роботи Робочої групи Мінжитлокомунгоспу з оцінки та попереднього відбору інвестиційних проектів/об’єктів у сфері житлово-комунального господарства"... Це означає що додаткові кошти для ЖКГ шукаються навіть на загальнодержавному рівні, а ось в нас в проектному секторі не знають про це і, таке враження, не хочуть знати.
отто Показати IP 6 Січня 2011 12:47
Якщо не ЦПМ створює Луцьк, то це роблять інші міста http://pravda.lutsk.ua/news/26019/
отто Показати IP 16 Лютого 2011 08:50
А ось як по програмі «Польща – Білорусь – Україна» роблять тепломодернізацію шкіл: http://perec.in.ua/news/6232/ Тож поки в нас проектники пишуть: "2. ти хоч колись займався моніторингом грантодавців (я це роблю постійно)який конкретно Фонд да. кошти на ЖКГ? Покищо ніякий" - інші модернізують ЖКГ за кошти Євросоюзу.
отто Показати IP 4 Травня 2011 10:03
а тільки тепер ЦПМ створюється у ВОДА, правда у вигляді КП, а не як самоокупний проект http://www.volynnews.com/news/economics/na_volyni_khochut_stvoryty_tsile_kp_dlya_roboty_z_hratnamy/
Альфу Показати IP 10 Серпня 2011 12:51
Ну те що ти лох, то це і так видно. Набридло бучити тут твою морду на блозі. Іди і видєлуйся на роботі, якщо такий розумний іди в аспірантуру а потім в докторантуру. Парктик - покажи чого ти вартий на керівних посадах, а не пишеш тут не зрозуміло що і головне не ясно кому. Бери і впроваджуй геніальні пропозиції на території міста луцька, а то через вас ідіотів у нас немає нормальних послуг джкг. І ще одне, не сутулься, бо так ніколи і не женишся....

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus