USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90
Олександр Гіль: З ШАБЛЕЮ НА ТАНК
1 вересня 1939 року Німеччина розпочала війну проти Польщі.

На початку серпня закинула мене доля на тиждень до тещі. Одного вечора, після спекотного дня, смакували ми з тестем пиво. Зайшла мова про II світову. Поговорили про 1941- й, обговорюючи в основному банальні речі. Тесть згадав, що жив по сусідству дід, який служив в польській кавалерії. І розповідав він про знамениту атаку польських кіннотників на німецькі танки. Багато їх загинуло, аж Вісла від крові почервоніла, але все ж вісім танків гранатами підбили… Зацікавила мене ця історія.
“Несподівано богатирський загін кавалеристів кількістю декілька сот коней вискочив галопом з зарослів. Наближалися вони з розгорнутим прапором. Всі німецькі кулемети замовкли, тільки гармати стріляли. Їх вогонь створив щільний заслін за 300 метрів від німецьких позицій. Польські кіннотники наступали на повній швидкості, як на середньовічних картинах! На чолі скакав командир з піднятою шаблею. Було видно, як зменшується відстань між групою польських уланів і стіною німецького вогню. Божевіллям було продовжувати цю атаку на зустріч смерті. Але поляки прорвалися.“ Цей романтичний опис бою під Вулкою Венгловою побував на шпальтах майже всіх провідних газет світу і належить італійському військовому кореспонденту Маріо Аппеліусу. З документальних джерел відомо, що атаку проводив 14-й язловецьких уланів полк (базувався в м. Львові), задачею якого було прорватися до оточеної німцями Варшави. В кінній атаці польські улани втратили 105 чоловік вбитими і приблизно 100 пораненими. Багато потрапило в полон. Офіцери вермахту пообіцяли їм звільнення за хоробрість, але пізніше всіх розстріляли. Німці втратили 52 чоловіка вбитими і 69 пораненими. На німецьких позиціях оборону тримали 37 танків. Але про їх втрати невідомо.

Ми знаємо, ще про дві кінних атаки поляків на бронетехніку. В перший день війни (тобто, 1 вересня 1939 року) 18-й полк поморських улан атакував під с. Кроянти німецький підрозділ в складі якого були бронеавтомобілі. Інша кінна атака відбулася 24 вересня проти більшовиків в районі Грубешова (біля с. Гусине), де червоні проти польських кавалеристів застосували танки. В обох випадках про втрати бронетехніки джерела мовчать. Важливо, відмітити, що жодна атака не була спрямована проти бронетехніки ворога! У всіх випадках бронетехніка підключалася до відбиття польської атаки. То звідки ж розповіді про лиху кавалерійську атаку польських уланів на німецькі танки, про слова їх командира: «Шаблями дула повідрубуємо!», «Танки в них фанерні!»? Про Віслу червону від крові польських кавалеристів?

В 1941 році німці зняли пропагандистський фільм «Kampfgeschwader Lützow», де змалювали, як з переляку польські улани атакують німецькі танки. Судячи зі спогадів радянського танкіста І.В.Маслова схожий міф існував і в РСЧА: «В конце лета 1939 года нас перебросили на границу с Западной Белоруссией, и вскоре дали «отмашку» - «Вперед!». Никаких особых сражений там не происходило, но мне пришлось стать свидетелем и участником отражения атаки польской кавалерии на наш танковый батальон. И это не анекдот. И когда польские кавалеристы «лавой» с саблями наголо пошли на наши танки, мы подумали, они что, эти польские уланы или гусары, совсем охренели? Быстро их подавили и постреляли». В самій Польщі в 1959 році знаменитий Анджей Вайда зняв фільм «Lotna», де також була показана атака польської кінноти на німецькі танки. Очевидно, сюжет так сподобався ідеологам трьох країн, що активно культивувався і використовувався з різними підтекстами. Народ теж підхопив цю тему і не сумнівався в реальності…
      Блоги є видом матеріалу, який відображає винятково точку зору автора. Вона не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, про яку йдеться.
      Точка зору редакції Інформаційного агентства Волинські Новини може не збігатися з точкою зору автора. Редакція не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує роль носія.
Якось в кінці серпня ми всією сім’ю вибралися на шкільний ярмарок. Купували майже все, що потрібно до школи, починаючи від…
В нього знову був важкий день. Хлопчисько голосно кричав: - До мене Топік! До мене! “Та хто він власне такий,…
В Києві готують так звану малу конституцію міста – Кодекс киянина. Чому б і нам не зробити щось подібне? По…
Коментарів: 2
Історик історику Показати IP 1 Вересня 2010 18:23
Офігенно!
Tarantino Показати IP 1 Вересня 2010 19:56
Дякую, Олександре. Побачив ваш блог, злякався, що будете про політику писати. А тут - і не про політику і несподівано пізнавально Тому - дякую )))

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus