USD 39.50 39.80
  • USD 39.50 39.80
  • EUR 39.60 39.90
  • PLN 9.72 9.93
Олександр Гіль: Вибори - восени 2010

17 березня 2010 року в Комітет з питань державного будівництва та місцевого самоврядування Верховної Ради був поданий Проект Закону про вибори депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, місцевих рад та сільських, селищних, міських голів. Представив його народний депутат В.І. Коновалюк з фракції Партії регіонів.
Як зазначено в пояснювальній записці, що супроводжує подання Проекту Закону, «Проведення місцевих виборів за пропорційною виборчою системою належним чином не забезпечило на практиці право і можливість відповідних територіальних громад обирати органи місцевого самоврядування.
З огляду на це ініційований проект нового Закону України \"Про вибори депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, місцевих рад та сільських, селищних, міських голів\" пропонує запровадити мажоритарну систему як на виборах депутатів сільських, селищних, міських голів та депутатів сільських, селищних рад, так і депутатів міських, районних в містах, районних, обласних рад, депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим».
Законопроект передбачає, що:
– вибори депутатів сільських, селищних, міських (крім Київської міської ради), районних у містах (у містах з районним поділом, де утворені районні у місті ради) рад проводитимуться за мажоритарною системою відносної більшості в одномандатних виборчих округах, на які поділятиметься вся територія відповідно села (кількох сіл, жителі яких добровільно об\'єдналися в сільську громаду), селища, міста, району в місті;
– вибори сільських, селищних, міських голів – за мажоритарною виборчою системою відносної більшості в єдиному одномандатному виборчому окрузі, межі якого збігатимуться з межами села (кількох сіл, жителя яких добровільно об\'єдналися в сільську громаду), селища, міста;
– вибори депутатів районних рад – за мажоритарною виборчою системою відносної більшості у багатомандатних виборчих округах, межі яких збігатимуться з межами сіл (кількох сіл, жителі яких добровільно об\'єдналися у сільську громаду), селищ, міст районного значення, які є адміністративно-територіальними одиницями, що входять до складу відповідного району;
– вибори депутатів обласних рад – за мажоритарною виборчою системою відносної більшості в багатомандатних виборчих округах, межі яких збігатимуться з межами районів та міст обласного значення, що входять до складу відповідної області;
Цікаві нововведення є у процедурі формування комісій, так подання мають право робити місцеві громадські організації, місцеві осередки всеукраїнських громадських організацій, що діють на відповідній території.
Процедура висування та реєстрації кандидатів у депутати місцевих рад, кандидатів на посаду сільського, селищного, міського голови має також суттєву новину, наразі відмовлено від надання права виборчим блокам місцевих організацій політичних партій висувати кандидатів на місцевих виборах, натомість пропонується надати право висування кандидатів місцевим громадським організаціям, місцевим осередкам всеукраїнських громадських організацій.
Отже, окрім введення мажоритарної системи виборів, новий законопроект про місцеві вибори передбачає заборону використання блоків, а також надає право всеукраїнським та місцевим громадським організаціям приймати участь в місцевих виборах.
Даний проект закону встановлює нову дату місцевих виборів – 7 листопада 2010 року.
На наш погляд існує висока ймовірність прийняття законопроекту В.Коновалюка. По-перше, поданий він нардепом від Партії регіонів, і швидше за все буде цією фракцією підтриманий.
По-друге, підтримають його і литвинівці, оскільки завжди і послідовно виступали за мажоритарну систему виборів (ще одне підтвердження схильності Блоку Литвина до підтримки цього закону – нещодавня заява пана Зарубінського на 5 каналі).
По-третє, не виключено, що в нинішній ситуації більша частина НУНСу теж підтримає Проект Закону про місцеві вибори.
Таким чином, чекаємо проведення місцевих виборів восени, в кінці жовтня – листопаді.
      Блоги є видом матеріалу, який відображає винятково точку зору автора. Вона не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, про яку йдеться.
      Точка зору редакції Інформаційного агентства Волинські Новини може не збігатися з точкою зору автора. Редакція не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує роль носія.
Наближається чемпіонат світу з футболу в Південній Африканський Республіці і я, як мільйони інших вболівальників, буду насолоджуватися грою. Однак, для…
В місяці вересні попався я на рекламу супутникового телебачення VIASAT. І так мені закортіло подивитися DISCOVERY з NATIONAL GEOGRAPHIC, що…
22 червня виповниться 70 років від початку радянсько-німецької війни 1941 – 1945рр. Як про початок, так і про саму війну…
Коментарів: 3
VSC Показати IP 23 Березня 2010 09:54
Спасибо, что оповестил. Кому это надо, и так знают, а остальным по-барабану. Ты, Саша, блог для чего заводил?
Лучанин Показати IP 23 Березня 2010 11:01
Олександре, а чому ви в біографії не вказали що є радником голови облради Анатолія Грицюка?
Олександр Гіль Показати IP 23 Березня 2010 11:47
Лучанин 23 березня, 11:01 Олександре, а чому ви в біографії не вказали що є радником голови облради Анатолія Грицюка? Тому що, я НЕ радник пана А.Грицюка.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus