USD 39.80 40.10
  • USD 39.80 40.10
  • EUR 39.90 40.20
  • PLN 9.85 10.10
Олександр Пирожик: Вітаючи з чатом, хотів би сказати…

Проведення першої повноформатної Інтернет-конференції на «Волинських Новинах» засвідчило перехід волинської Інтернет-журналістики на якісно вищий рівень у її розвитку. З цього приводу хотілось би дещо сказати не тільки про чат..
 
Чат – наразі найоперативніший і наймобільніший вид прес-конференції. Оперативніші – хіба «прямі телеефіри», однак технічно вони потребують значної попередньої підготовки, що забирає чимало часу. А Інтернет-конференції (при відлагодженій системі їх проведення) при потребі можна організувати буквально за годину-другу. Досвідчені Інтернет-користувачі моніторять сайти практично кожні 15-30 хвилин. Тож екстрений анонс чату, «викинутий» на сайті за годину-другу до його початку, – вже спрацьовує!
 
Чи варто при цьому дивуватися, що, поряд із традиційними ЗМІ, Інтернет-видання здобувають усе більший вплив на аудиторію людей, яким доводиться приймати рішення, – різного роду керівників та управлінців. Підтвердження цьому – слова першого гостя чат-конференції, Луцького міського голови Богдан Шиби, котрий зізнався, що з-поміж усіх видів ЗМІ віддає перевагу газетам та Інтернет-виданням. Співвідношення інформації, яку при цьому він почерпає, – 50 на 50…
 
Перший волинський чат, проведений за повним форматом (у он-лайн-режимі, з використанням веб-камери), без сумніву, був вдалим. Найкраще свідчення цього – бажання співрозмовника й надалі брати участь у подібних медіа-заходах. Міський голова висловив побажання, що Інтернет-конференції стануть традицією. Сумнівів у цьому в мене особисто немає. Бо найважче – першому. А ті, хто підуть на чат наступними, – вже матимуть позитивний досвід своїх попередників.
 
Тож поки враження від чату ще «свіжі», радив би колегам із «Волинських новин» не зупинятись на досягнутому, не робити великої паузи, а відразу ж запрошувати до чату інших цікавих співрозмовників. Тут важливо не втратити ініціативи, бо конкуренти – поза всяким сумнівом, теж слідкували за Інтернет-конференцією, і вони, як кажуть, «не дріматимуть».
 
А той факт, що у волинському Інтернет-просторі вже створене реальне конкурентне середовище, – незаперечний. Достатньо лишень проаналізувати, як загострилася конкуренція в останні 2-3 місяці. За рейтингом bigmir.net, відразу чотири волинські сайти за результатами лютого (найкоротшого місяця року) долають бар’єр у 25 тисяч Інтернет-користувачів. Це означає, що їх щодня відвідують не менше тисячі користувачів.
 
За результатами лютого (рейтинги bigmir.net, дані знято 1 березня в 00.05), лідери волинських сайтів: «Волинські Новини» – 45 148 хостів, 56 978 користувачів, 178 385 хітів; «Волинь» – 32 573 (36 162, 105 944); «Волинська правда» – 27 339 (34 307, 99 112); «Сім’я і дім» – 24 082 (26 104, 56 158).
 
Утім, результати останнього тижня засвідчують, що конкуренція між цією «четвіркою» не на жарт загострюється. Це пояснюється тим, що кожен із названих сайтів намагається відшукати свої «фішки», «примочки» і технічні ходи, аби хоч на якийсь десяток-другий хостів випередити конкурентів. Результати останнього тижня лютого (дані bigmir.net станом на 1 березня 00.07) такі: «Волинська правда» – 7 825 хостів, 9 256 користувачів, 22 870 хітів; «Волинь» – 7 536 (8 417, 23 967); «Волинські Новини» – 7 169 (9 141, 37 944); «Сім’я і дім» – 6 126 (6 771, 14 908).
 
Нічого дивного чи несподіваного в цьому немає – на кожному етапі існування Інтернет-видань домінує певна стратегія: хтось робить ставку на кількість, хтось – обирає пріоритетом якість. Прагнення до вдосконалення, перехід у більш якісну площину – стратегія, спрямована в майбутнє, на потенційне зростання. В цьому контексті хотів би дати організаторам чату практичну пораду: робіть подальші Інтернет-конференції більш демократичними, залучаючи ширшу аудиторію. Бо участь у чаті виключно зареєстрованих VIP-користувачів цю аудиторію звужує, зменшує кількість неординарних, неочікуваних та несподіваних запитань, від чого загальна справа дещо програє.
 
Загалом же, напрошується втішний висновок: на щастя, криза в державі волинські Інтернет-видання помітно не зачепила. Вони – прогресують. Це тим більш відрадно, що криза ліпше від будь-якого ревізора виявляє найслабкіші місця всякого створеного людськими умами організму і невблаганно вносить у їх діяльність корективи. У «непевні часи» виживають справді наймобільніші та найсильніші. Схоже, що волинський Інтернет-простір, у силу специфіки свого розгортання, – саме такий. Як на мене, то потенційно він тепер навіть міцніший, ніж галицький…
 
Львівські Інтернет-видання, які ще 2-3 роки успішно «підкорювали» волинський Інтернет-простір, уже не витримують конкуренції з волинськими. На жаль, із настанням березня змушене відмовитися від регіональних власкорів львівське Інтернет-видання ZAXID.NET, яке з понеділка переходить у режим моніторингу волинських сайтів. Не дуже впевнено почувається в умовах кризи й «Західна інформаційна корпорація», хоча від послуг власкорів ЗІК поки що не відмовляється.
 
Тим часом «інтернетизація» в останні місяці все інтенсивніше охоплює друге за кількістю населення та значимістю місто Волинського краю – Ковель. На сьогодні в місцевому Інтернет-просторі діє принаймні три самодостатні й досить різнопланові за тематикою й аудиторією Інтернет-видання – «Ковельська правда», «Альтернатива» та «ПЕРЕЦЬ по-ковельськи». Спостерігати за розвитком і «конкурентизацією» ковельського Інтернет-простору стає дедалі цікавіше…
      Блоги є видом матеріалу, який відображає винятково точку зору автора. Вона не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, про яку йдеться.
      Точка зору редакції Інформаційного агентства Волинські Новини може не збігатися з точкою зору автора. Редакція не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує роль носія.
Завдяки публікаціям у газеті «Волинь» мені як представнику волинської журналістики вдалося побувати на Міжнародному фестивалі «Джаз Коктебель», що відбувався в…
Роками роздумував над тим, чому вовк, потрапляючи в капкан і не в змозі з нього вирватися, відгризає собі лапу… Що…
Чи знаєте ви, що свої перші гроші народний артист України Валерій Маренич заробляв, малюючи картини? Що обидва його брати теж…
Коментарів: 12
Яворська Показати IP 3 Березня 2009 15:43
Як на мене, волинський інтернет-простір став якісним, як тільки з"явилася конкуренція. Відверто кажучи, з появою "Волинських новин". Тільки шкода, що дівчата-хлопці часто намагаючись позмагатися в оперативності та інформаційній насиченості, часто забувають перечитувати написане... Найсвіжіший приклад: новина про "чотири волинські шахти" на захід.нет
Анонім Показати IP 3 Березня 2009 17:53
ниасилил, мнокабукафф, аффтар, пеши исчо
Анонім Показати IP 4 Березня 2009 11:03
А як вам про чемпіонат з футболу "у Ряшеві" замість Жешува?!!! Це вищий пілотаж!!!
Анонім Показати IP 4 Березня 2009 12:44
Дуже просто - це правильний варіант. Ря́шів (Же́шув, пол. Rzeszów), воєводське місто у Польщі, на річці Віслок. Великий центр промисловості (авіадвигуни, побутова електротехніка, продукти харчування, ліки, одяг), науки (вузи) та культури (театри, музей, філармонія). Транспортний вузол, аеропорт; поблизу видобуток природного газу. Туристичні пам'ятки: парафіяльний собор (XV, XVIII ст.), храми та монастирі ордену бернардинів, піярів (XVII, XVIII ст.), синагоги (XVII та XVIII ст.), замок (XVII ст.), палац Любомирських (XVIII ст.). Під час німецької окупації - гето (понад 25 тис. осіб).
Анонім Показати IP 4 Березня 2009 15:40
Ну давайте називати Львів Лембергом і говорити, що це правильна назва.
Богдан Показати IP 4 Березня 2009 16:19
Саша ,привіт!Як поживаєш?Братченя більше не турбує?Я з ДемПУ зав"язав .Здається ,це вже могила!
Анонім Показати IP 5 Березня 2009 08:49
Пирожик, перестань себе подавати Звіздою волинської журналістики і повчати інших. Краще поділися у блозі вмінням працювати у Шиби і скидати інфо проти Шиби на свою "Волинську правду" і ковельські сайти. І де зарили гроші, які ви з дружиною спіонерили у людей?
Анонім Показати IP 5 Березня 2009 15:03
А що, то правда, що за минулий тиждень "Волинська правда" обігнала всі інші волинські сайти? Вона ще й брикається?
До Аноніма Показати IP 5 Березня 2009 16:33
А ти хоч читаєш те, про що пишеш? Де ти в останні півроку бачив на "ВП" чи ковельських сайтах критику на Шибу? Пирожик, навпаки, вліз туди, щоб Шибу від цього оберігати
User Показати IP 5 Березня 2009 19:31
Те, що "ВП" на минулому тижні обігнала всіх - правда. Але ситуація змінюється. Зараз знову на першому місці - "Волинські Новини", а "Волинь" відтіснила "ВП" на третю позицію
Оленка Показати IP 5 Березня 2009 19:49
Re User Якщо рахувати хости. Бо якщо відвідування, то "ВП" залишається на другому місці
Анонім Показати IP 10 Березня 2009 20:36
А чому волиняки їдять їжаків? Так жаль тваринок... Краще б вже москалів жерли, їх хоч не щкода.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus