USD 39.80 40.10
  • USD 39.80 40.10
  • EUR 39.85 40.20
  • PLN 9.85 10.10
Ольга Максим’як: Дорожньо-маршрутний аврал

 
Район ДПЗ. Ранок. Дощ. На маршрутній зупинці, що відразу поблизу ресторану «Лаванда», на «чудово» облаштованій зупинці громадського транспорту місять болото з десяток людей, які, вочевидь, о цій порі поспішають на роботу. Причому слово «болото», як характеристика саме цієї зупинки, звучить цілком виправдано, адже асфальтовим покриттям тут і не пахне.
 
За хвилин п’ятнадцять із-за повороту, виїжджає довга маршрутка. Маршрутками ці автобуси ми ще називаємо за старою звичкою, згадуючи той час, коли містом курсували міні-мерси та фольцвагени. При паркуванні з-під коліс нового залізного коня із добрячої ями брудна вода розлітається на кілька метрів. Та це ще півбіди. Бо далі, дорогою до центру Луцька, розпочинається справжній екстрім. Найбільший «кайф», як правило, відчують ті, хто примостився на задніх сидіннях або ті, хто висить на одній нозі, якщо маршрутка переповнена. Тут взнаки дається вже не тільки розбита дорога, а й кожний різкий натиск водія на гальма. У такі моменти ви ризикуєте опинитися на голові у сидячих пасажирів або ж з одного кінця маршрутки відлетіти в інший.
 
..На відрізку шляху, що веде з вулиці Дружби Народів до площі Воз’єднання, практично немає «живого» місця.  Яма на ямі тут сидить і ямою поганяє. Поблизу значної частини каналізаційних люків можна розгледіти вибоїни, глибиною майже з півметра. А на вулиці Гнідавській на місці знятого люка лежить звичайнісіньке автомобільне колесо, посередині якого стирчить палка. Добре, що хоч так люди намагаються попередити про небезпеку, бо, наприклад, у дворах ДПЗ до аналогічних ям вже довгий час немає нікому діла.
 
Однак, у звіті Луцької міської ради, доступному в електронному варіанті читаємо: «Зміни у транспортній галузі нерозривно пов’язані із вдалою реалізацією програми «Дороги», адже саме після капітальної реконструкції вулиці Набережної та Глушець так зване «мале транспортне кільце» прийняло на себе транзитний транспорт та приміські маршрути. Загалом протягом 2008 року було проведено капітальну реконструкцію 17-и міських вулиць». «Чимало зроблено й для загального благоустрою міста. Вперше за багато років у Луцьку серйозну увагу звернули на дворові території – серйозно відремонтовано 49 дворів».
 
Читаючи ці дані, у мене відразу виникло запитання: а чи є у списку вулиць, ті, які планують відбудувати у найближчі півтора року в районі ДПЗ? Виявилося, що ні… У 2007 році у переліку на ремонт зазначена тільки одна з них – Гнідавська… А от Дружби Народів, Станіславського у Луцьку виявляються ремонту не потребують?
 
Так само і немає потреби видачі квитків у громадському транспорті. А навіщо? Зате виявляється у нас є цілком прийнятне хамство з боку водіїв маршруток. Наприклад, перевезення учасників бойових дій, що передбачене законом, перевізникам б’є по кишені. А ще пільговики, люди, здебільшого похилого віку, займають в автобусі, як виявляється, дуже багато місця, і це навіть при тому, якщо маршрутка напівпорожня. Нещодавно стала свідком того, як один із «ввічливих» водіїв без докорів сумління просто вигнав з автобуса літніх чоловіка та жінку, бо бачте, для них у нашому місті призначені тільки тролейбуси, а приватна маршрутка може облізти, якщо там, не дай Бог, їхатимуть ці старенькі.
 
Цікаво, чи такий самий приклад з приватних перевізників беруть державні?.. До слова, про комунальні маршрутки. У зв’язку із реформою громадського транспорту, із 600 маршруток містом курсують тепер тільки 262. І все це б нічого, однак, тепер дев’ятку, приміром, доводиться чекати по півгодини, а  маршрутка №26 може узагалі їхати раз на годину у кращому випадку, особливо у вечірній час. От і виходить, що тепер, аби дістатися з одного мікрорайону Луцька в інший, потрібно згаяти набагато більше часу, аніж раніше.
 
Тема міських доріг – завжди актуальна. Зважаючи на десятки кілометрів дірявих автошляхів, обіцянками щодо їх ремонту спекулюватимуть ще під час не одних передвиборчих перегонів. Що, до речі, і робили  представники практично усіх політичних сил. Наприклад, партія БЮТ, балаточуючись до луцької міської ради обіцяла: «Врегулюємо проблеми вартості оплати за проїзд в громадському транспорті». Блок «Наша Україна» у своїй програмі зазначав: «Забезпечимо високий рівень соціального захисту населення. Старість буде в пошані, ніхто не почуватиме себе бідним та викинутим на узбіччя через фізичну ваду, вік, соціальне походження або важкі життєві ситуації; Луцьк більше не буде містом з найгіршими в Україні дорогами; ремонт будинків, вулиць та інші заходи з благоустрою торкнуться кожного мікрорайону». Партія «Реформи і порядок» гарантувала: «Підвищення якості послуг населенню – через зростання інвестицій в комунальне господарство, транспорт і зв’язок». Соціалістична партія планувала докласти зусиль «для фінансування робіт по збереженню і реконструкції доріг на околицях міста». Ці всі обіцянки повинні хоча б намагатися виконувати 39 представників разом узятих згаданих вище політичних сил. Однак, на папері їхні програми виглядають куди привабливіше, аніж в реальності. Як результат, пункти щодо ремонту міських доріг та громадського транспорту ще далеко не один раз будуть зазначатися у чергових передвиборчих програмах.  І не одна сотня людей, яка прагне мінімального комфорту, на жаль, віритиме у ці піарні бульбашки. 
      Блоги є видом матеріалу, який відображає винятково точку зору автора. Вона не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, про яку йдеться.
      Точка зору редакції Інформаційного агентства Волинські Новини може не збігатися з точкою зору автора. Редакція не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує роль носія.
Цей ранок розпочався для мене традиційною чашкою запашної духмяної кави. Напередодні вночі я, повернувшись із Києва, залишилася ночувати у родини.…
...У мене в кімнаті відчувається аромат щойно завареної улюбленої кави… За вікном – осіннє сонце, промінчики якого все менше і…
…За вікном іде дощ. Його краплинки вистукують свою мелодію, співаючи про те, що десь на іншому кінці міста хтось чекає…
Коментарів: 22
Аlex Показати IP 9 Червня 2009 10:09
Олено, Ви молодчина, що підняли це питання. На мою думку, сьогодня в нашому місті це найбільша проблема для кожного жителя. Багато питань могли б вирішити ЖЕКи, тут ЖЕК №2. А на зупинці, біля "Лаванди", є ще одна болюча проблема - це місце облюбували бродячі собаки і обгавкують всіх. Це все відбувається під вікнами начальника ЖЕКу Лєпошкіна В.К.
Анонім Показати IP 9 Червня 2009 10:35
Згоден.. з дорогами у нашому місті проблем багато.. Сказати що міська влада абсолютно не займається цим питанням не можна, проте щоб зробити "нормальні" дороги, включаючи спальні райони міста, необхідно все комунальне майно на аукціоні провести.. Мені сподобався аналіз програм політ. партій, по більше б такого матеріалу, то б наші луцькі депутати можливо б хоч задумались..
Оля для Алекса Показати IP 9 Червня 2009 10:55
Алексе, мене звати Оля, а не Олена. :) А бродячі собаки на ДПЗ на моїх очах мало не напали на дві маленькі дитини, які чекали маму під магазином. Причому, бродяих собак в районі "Лаванди" нарахувала 11. На жаль, це питання, як і багато інших, у нашому місті немає кому вирішити.
Далекобійник Показати IP 9 Червня 2009 11:07
Так. З дорогами є проблеми... але порівнянно з іншими областними центрами Західної України в нашому місті дороги не самі гірші... думаю навіть самі найкращі! А на рахунок маршруток... то наше місто треба в приклад ставити! Наприклад в центральній і східній Україні люди досихпір раком їздять в старих, перероблених з вантажних, Мерседесах. І щодо пільговиків... то за них держава просто невиплачує коштів власникам маршруток. Вірніше виділяє кошти але вони десь напевно губляця дорогою :-)
Богдана Показати IP 9 Червня 2009 11:28
Оля, волати до совісті держслужбовців і народних обранців - марнота марнот. Чого б раптом хто мав непокоїтися комфортом громадян? Ще ж не вибори! А в нас на Вишкові - теж повний бардак: трейлери розбили дороги до неможливості, фірми лагодити їх не збираються, а в планах багато вулиць також не стоїть. Більше того, окремі вулиці загалом покриття не бачили, тому люди виходять до маршрутки в гумовому взутті, проте на папері вони давно відремонтовані (!), що й Б.Шиба підтвердив, коли до нього ініціативна група приходила. Щоправда, почали ремонт центральної вулиці Вишкова - героїв УПА, - навітьтротуари частково зробили, але вже місяць- жодних робіт. Нема грошей. У Західінкомбанку. То поки будуть - доведеться переробляти зроблене. Щодо поведінки водіїв - окрема тема. Хамлять усім: пенсіонерам, працездатному населенню, дітям... Мого сина водій не взяв у маршрутку, бо повважав, що у нього нема грошей (!!!), інший просто не зупинився - в облом зупинятися дитині (вона ж може і без грошей ?). А наскільки треба не мати совісті, щоб виганяти літню людину? Тому водію що, так сильно вдарить по кишені? При тому, що людей - як тюльки в банці... Він має право стількох перевозити? А не видавати квиточки? Хамство скрізь і на кожному кроці...Ми ж українці...
Вінстон Показати IP 9 Червня 2009 11:44
Шановна дефочка!!! Я чудово розумію Вашу проблему, але кошті взараз у шиби нема. Вони лежать заморожені і Захдінкобанку. Так що чекайте ще років з надцять.
Мешканець району ЛПЗ Показати IP 9 Червня 2009 12:26
Гарна дівчина, і все правильно написала, особливо про палки в ямах і про бродячих собак. Але нашим міським посадовцям не до якихось там ямок і собак - вони стратеги і вирішують глобальні питання в масштабах України, світу, а деколи навіть Галактики.
Аlex Показати IP 9 Червня 2009 12:39
Олю, вибачте, будь ласка, за помилку. Просто тема зачепила "за живе" і не уважно прочитав ім"я. Дальнобійнику. Я згідний, маршрутки в нас хороші ( Львову і іншим містам далеко ), обслуговування бажає покращення, а дороги - одні з найгірших.
Анонім Показати IP 9 Червня 2009 14:36
А де ви бачили дороги кращі ніж в Луцьку?Поїдьте в Рівне і подивіться яка дорога біля "Метро","Епіцентр"-це навіть не район ДПЗ.
Олександр Показати IP 9 Червня 2009 15:54
Однак, у звіті Луцької міської ради, доступному в електронному варіанті читаємо: «Зміни у... Ольга, Ви Юлю Володимирівну послухайте вона ще не те розкаже. Фракція БЮТу звітувала так я думав що це депутати не з Луцька - там звідкі вони так добре і так багато все для людей роблять. Хамство людям це зле, а переповнені маршруткі то це комерція і громадськість ще довго на неї не вплине. Усі знають що на маршруті більшості Луцьких маршруток є 4-и кінцеві (дві стандартні і одна біля ЦУМу і Там-Таму) переповненість маршруток сприймайте як збадьоруючий масаж зранку і розслабляючий ввечері. Ще трішки виростите і обовязково зробите щось добре, мудре, вічне.
Ірина Показати IP 9 Червня 2009 16:23
Та ремонтують дорогу в Рівному біля Метро і Епіцентру! Вчора сама бачила! Там і відрізок поганий недовгий, не порівняти з нашою вул.Боженка, наприклад, чи Мамсурова...
Віталій Показати IP 9 Червня 2009 17:56
Привіт, Олятко! Все правильно, але ця подвійна проблема вічна: дурні і дороги. Поки перші будуть керувати, то грошей на других ніколи не вистачатиме. Успіхів!
Анонім Показати IP 9 Червня 2009 21:19
До відома - на одного пільговика в рік держава виділяє аж 30 (тридцять)грн. Щасливої дороги!
Андрій Калахан Показати IP 10 Червня 2009 13:55
Браво! Хороший і змістовний запис
юра Показати IP 10 Червня 2009 15:22
Олю , не фольцвагени - а фольксвагени (народний автомобіль)
Анонім Показати IP 10 Червня 2009 15:51
Тема, звичайно, актуальна. Для нашого міста, на жаль, завжди актуальна. Навіть нема чого додати. Але хотілося б поговорити про інше. Не знаю, наскільки доцільно у коментарях до запису у блозі говорити про речі, які безпосередньо його змісту не стосуються, та все ж дозволю собі. Шановна Олечко, знаю Вас як надзвтчайно цілеспрямовану, працьовиту, активну молоду людину. Так би хотілося додати в цьому ряді "талановиту"... Але 5 записів у блогах - від банального до оскомини "читель-таксист" і "Провінція у столиці" до засованої теми про "Дорожньо-маршрутний аврал" і ніякого "світла в кінці тунелю"... Тунель - це наша газетна журналістика, де все звелося до штампів. На жаль.. Так би хотілося нових тем. Або, що ще складніше, нового погляду на старі. І від кого ж ще цього очікувати, якщо не від молодих і амбітних, які виграють гранти, вступають до аспірантури.. Та, певно, нічого не замінить того, що у називають іскрою Божою. А хотілося б побачити нарешті авторський стиль, неординарну іронію, вміння просто говорити про складне, уникати штампів. Та мабуть це не той випадок..
Оля для Аноніма Показати IP 10 Червня 2009 16:23
Шановний чи шановна, якщо ви так добре мене знаєте, то чому ж у Вас не вистачить сміливості не ховатися за ніком "Анонім"? А будь-яку критику на свою адресу сприймаю цілко нормально. Бо вже давно звикла, що багато речей, які відбуваються у моєму житті, багатьом моїм любим "колегам" та "друзям" муляють очі. А якщо задовго дивитися а одну точку, то остерігайтеся того, що далі свого носа ви нічого і ніколи не побачите. На жаль. А тому, замість того, аби розглядати в чужих очах тріски, то витягніть зі своїх колоду. Мені б дуже хотілося прочитати ваші "свіжі", незаштамповані погляди на буденні речі, адже вчитися мені, переконана, ніколи не пізно. Тому буду дуже рада, якщо ви ощасливите нас своїм блогом чи принаймі скинете посилання на ваші чудові матеріали.
майже анонім Показати IP 10 Червня 2009 16:36
Рекомендую проїхатись вранці вишківською 26-ю. Вражень буде не на одну публікацію.Там і дороги, і водії... Одним словом - повний набір. Але раджу помандрувати не авторові цього матеріалу, а нашим владцям. Може, коли згублять дорого (ями перевищують навіть гранично допустимі норми)кілька зубів, зрозуміють який то кайф мешкати в елітному мікрорайоні. А земля там, до слова, недешева. Але то - звичайні фантазії, бо дорогезними черевиками пан Шиба не почапає на забутий ним Вишків. Та, врешті, Бог йому суддя і... вибори.
Hatahama77 Показати IP 10 Червня 2009 18:59
Ото не так давно мав можливість покататися на вишкові машиною. А чьо, кльово, екстрім! Правда, ще кльовіше, шо автівка не моя...)))
Анонім Показати IP 11 Червня 2009 17:08
Дівчино, а чому ніхто ніколи не бачить хорошого? І не питають де беруться гроші на нові маршрутки, на дороги і на т.д і т.п. Усі герої критикувати. А що зробила стара влада? яку дорогу відремонтувала?Слідкуйте за новинами і не робіть власних смішних до болю висновків.
Анонім Показати IP 19 Липня 2009 00:42
Не знаю - что хуже - выпивший водитель , или жуткая "музыка" в салонах наших маршруток. Почему какой-то дядька с едва домученным очень-очень средним образованием (за Совєтів - примерно 4 класса)- НЕ МУЗЫКАЛЬНЫМ И НЕ КУЛЬТУРОЛОГИЧЕСКИМ ! - решает , что мне слушать в моей поездке - за МОИ ДЕНЬГИ - сквозь рев мотора !!! В Луцке есть Театр , Дом культуры , "Майдан" и даже джаз-клуб.Есть куда пойти и что послушать , слава Богу. Я не хочу слушать лагерных пидоров , которые так нравятся нашим украинским шоферам и не хочу , чтобы мне в уши вливали гной из "Нашего (?) Радио" или "Люкс ФМ" и прочих разносчиков "культуры". Кто бы , блин, навел порядок среди потеравших всякую меру маршрутчиков ?! Я уже молчу про случаи, когда рядом садится водиловский друг и они начинают живо общаться, вставляя цитаты отнюдь не из украинских классиков и даже не из древних греков...А выскакивания с матом и монтировками друг на друга -на остановках возле ТАМ ТАМа , например... Что - то надо делать. Подземный переход вырыли , пора за метро браться.
Справедливый Показати IP 15 Вересня 2009 23:39
Влада колишня взагалі організувала маршртний транспорт, у кого амнезія. Загадайте хай гнилі рафікі, але вони їхали і їх було валом, й Івеко теж згадайте. А зараз маршрутки як коробки з сільодкою, за 1,5 стоїш на одній нозі, й ще дивно в 00:00 вже не реально на 33 доїхати від ЦУМА, про ГПЗ й Володимирську я вже мовчу. Кстаті ця влада нова використала гроші на дороги, які закладались й збирались вже давно. Наш мер навіть не знайшов 10 тисяч гривень на салют на свято незалежності, могли б вже депутати скинутись по 300 грн зробити людям свято, а ні. То що вже там говорити про транспорт, жах.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus