USD 39.85 40.25
  • USD 39.85 40.25
  • EUR 40.00 40.20
  • PLN 9.95 10.20
Ольга Максим’як: Маніпуляція в ЗМІ – маніпуляція ЗМІ

«Якщо собака вкусила людину – це не новина. Новина – це тоді, коли людина вкусила собаку». В українських ЗМІ – мода на «жовте» та «агресивне».  Дивлячись за викладом новин на практично усіх каналах, складається враження, що українські журналісти не лише не знають вітчизняного законодавства, а й свідомо нехтують усіма моральними та етичними правилами. Про стандарти у висвітленні подій годі й казати. Їх дуже часто диктує товщина гаманця замовника того чи іншого матеріалу або ж безпосередньо власник самого ЗМІ – бізнесмен і політик. Глядачів переконали у любові до  агресивних фільмів та кримінальних передач. Журналісти навчили втручатися у чуже життя і навіть інколи впливати на долі людей. І добре, якщо такий вплив, – позитивний.  Медійники забувають, що завтра вони можуть опинитися у ролі героя  чергового замовного чи «жовтого» матеріалу.
 
Тим часом науковці намагаються довести, що людська психіка – надзвичайно вразлива, а погляди реципієнтів легко змінюються під впливом ЗМІ.  
Чому люди читають пресу, слухають радіо і дивляться телевізор пояснюють  медіаефекти. Найпоширеніша класифікація  налічує їх кілька:
 
- Утилітарний. Отримання задоволення від інформації, яка допомагає розв’язати різні життєві, соціальні і побутові проблеми. Слухач (читач, глядач тощо) із задоволенням сприймає інформацію, котра містить прогноз погоди, програми радіо і телебачення, рубрики типу «Зроби сам» та ін.
 
- Престижний. Задоволення від інформації, яка безпосередньо чи опосередковано підтримує цінності і цілі тієї соціальної групи, до якої належить чи зараховує себе реципієнт.
 
- Посилення позиції. Задоволення від інформації, яка підтримує реципієнта у думці про якесь спірне питання. Полеміка на сторінках газет викликає поляризацію оцінок і думок щодо певної проблеми і люди шукають інформацію на підтримку своєї точки зору.
 
- Емоційний. Задоволення від отриманої емоційної розрядки. У ході отримання інформації людина компенсує емоційну нестачу, яка постійно виникає у сучасних умовах у психіці індивіда.
 
- Естетичного збагачення. Людина дістає естетичне задоволення від сприймання прекрасного.
 
- Комфорту. Виникнення психічного комфорту, який досягається сприйманням і розумінням гумору, добре побудованих сюжетних ліній художнього твору або музичної програми та ін.
 
- Задоволення пізнавального інтересу. Цей ефект виникає як необхідний результат пізнавальної діяльності людини, як наслідок її бажання бути поінформованою про події у світі. Він має місце лише у тому випадку, коли повідомлення містять елемент новизни: відоме не підлягає пізнанню.
 
Цей перелік буде неповним без ще одного ефекту – ефекту культивування, який намагається пояснити вплив телебачення. Американський науковець  МакЛєот разом із колегами довели, що на основі кримінальних передач реципієнти вірять у те, що злочинність у суспільстві зростає. В реальності ж – кримінальна статистика суттєво зменшується.
 
Свідоме та продумане маніпулювання думками та звичками мас – важливий елемент у демократичному суспільстві. Ті, хто маніпулює цим невидимим механізмом суспільства, складають невидимий уряд, який є дійсною правлячою владою  країни. Однак цій владі байдуже, за якими правилами грати.  Бо у ЗМІ вже давно діють свої правила – правила маніпулювання, а по-іншому їх називають методами пропаганди.  Нижче наведені лише кілька з них.
 
У пресі часто вживають такі словосполучення «вчені рекомендують», «науковці на основі багаторічних досліджень довели», «політики вибороли», «наше джерело інформує» і т.д. Однак, навіть і натяку немає на те, які ж імені цих діячів. Такий метод пропаганди називають «анонімним авторитетом».
 
Чи звертали ви увагу на те, з яким спокійним виразом обличчя наші улюблені ведучі новин з екрану телевізора розповідають нам про катастрофи, аварії та убивства. Причому тембр їхнього голосу – рівний і практично без жодної нотки емоцій. Цей метод пропаганди називають – «буденна розповідь». Він викликає  психологічний ефект звикання до агресії та насильства.
 
Яскравим прикладом «емоційного резонансу» можуть бути всі ток-шоу, де люди починають з’ясовувати стосунки, лаючись, та за допомогою кулаків  у прямому ефірі. Мета таких передач – навчити аудиторію отримувати адреналін саме у такий спосіб.  А постійна аудиторія дорого коштує, коли її продаєш рекламодавцю.
 
Останніми роками стало дуже модним у ряди різних партій залучати якомога більше відомих та успішних людей з інших сфер, приміром, зірок естради, спорту чи кіно. «Ефект ореолу» – саме така називають цей метод пропаганди.
 
На одному з тренінгу, присвяченому міжнародній журналістиці, британський медійник Рассел Лайн розповідав, яким чином у гарячих точках журналісти у своїх репортажах створюють «ефект присутності».  Дивлячись їхні матеріали, нам здається, що ці кадри відзняті у самому центрі воєнних сутичок. Насправді ж кмітливі журналісти знаходять високий безпечний будинок, з якого добре видно поранених, солдатів та паніку серед населення. А далі вже справа техніки: майстерність оператора та відеоінженера переносить нас у «гущу» подій.
Метод «Інформаційної  блокади» використовується у ЗМІ при подачі лише тієї інформації, яка вигідна керівництву  країни.
 
Якщо ж ЗМІ хочуть переконати нас у тому, що шампунь чи помада тої чи іншої торгової марки найкраща, вони використовують медіаторів, тобто знову ж таки зірок шоу-бізнесу чи спорту. А яка ж дівчинка не хоче мати таке волосся, як у Руслани чи Арктики? Чи яка сорокарічна жінка не мріє про таку ж пружну шкіру, як у Лоліти?
 
Однією з основних ознак маніпулятивних технологій та стратегій, до яких можна зарахувати і перераховані методи пропаганди, є те, що ті, проти кого вони використовуються, не повинні помічати цей вплив. А тому, якщо хочете тверезо подивитися на життя, – кілька днів не умикайте телевізор та не читайте газет J J.
 
p.s. Подана вище інформація не претендує на  статус «наукової». 
      Блоги є видом матеріалу, який відображає винятково точку зору автора. Вона не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, про яку йдеться.
      Точка зору редакції Інформаційного агентства Волинські Новини може не збігатися з точкою зору автора. Редакція не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує роль носія.
У вікно зазирнув сонячний зайчик. «Доброго ранку», – сказав він і умить щез. Крізь кватирку наперекір ще яскравому промінню сонця…
(Азбука виживання)   І чому всі прагнуть жити у столиці? Хоча й Києві вже мешкаю майже рік – однозначної відповіді…
Цей ранок розпочався для мене традиційною чашкою запашної духмяної кави. Напередодні вночі я, повернувшись із Києва, залишилася ночувати у родини.…
Коментарів: 13
Анонім Показати IP 15 Жовтня 2008 13:36
Дітятко, в тебе такий великий досвід роботи на національних каналах, що ти претендуешь на звання експерта? Там цілі команди вирішують, як, чого і скільки показувати. Чого народу треба, то йому і дають. На цьому гроші зхарбляють, щоб ти свої улюблені мильні опери дивилася.
В.Байцим Показати IP 15 Жовтня 2008 13:38
А чому? Ваша гіпотеза цілком обгрунтована і просто підверджується на практиці. Я, наприклад, вже проводив такий експеремент - так і є :)
Братан Показати IP 15 Жовтня 2008 14:43
Я дивлюсь нинішні дитячі казки по ТВ, так словосполучення і сцени які там показуються ще 5 років тому можна було бачити лише в фільмах для "дорослих", але кому до цього діло, коли в день показують голе тіло.
Олі Максим’як Показати IP 15 Жовтня 2008 16:25
Одразу зрозуміло, сонечко, що ти навчаєшся в аспірантурі. Але викладені думки - азбука тележурналістики, яку вивчають студенти у фахових вузах( але не волинських). Тому все це "америка через форточку".
юхимович Показати IP 15 Жовтня 2008 16:37
Олю. Молодець. Наука в аспірантурі пішла тобі на користь. Професійний ріс очевидний. Так тримати.
Марина Показати IP 15 Жовтня 2008 17:59
Дитина Рассела Лайна побачила)) Ото до тями прийти не може. Олюню,ті,хто сьогодні працює на національних каналах вивчили ці "ази",які ти щойно почула, ще років 10 тому і пройшли не одну школу журналістики у викладанні того ж таки Рассела. Звісно, ліпше пізно, ніж ніколи, але не треба робити такий вигляд ніби ти сьогодні усім Америку відкрила. Дорослим сімшно, а дітям вочевидь цікаво.
Ірина Показати IP 17 Жовтня 2008 09:00
Це витяг з курсової? Чи уривок зі студенстького конспету І курсу?
Олексій ДУДИЧ Показати IP 17 Жовтня 2008 19:39
Не переймайся, Олю. Американська модель пропаганди ще не скоро приживеться на Україні, а власну - доморощені політтехнологи ще довго вимальовуватимуть... все простіше виглядає - рейтинги і тиражі завищені для виправдання реклами - тож, насправді, "читають і дивляться" значно менше, аніж ЗМІ декларують. Друге - для України характерний дуже низький рейтинг довіри до ЗМІ, то ж і маніпуляції менш ймовірні... хоча це "на любітєля"...
Богдана Показати IP 23 Жовтня 2008 12:42
Ну от, Олю, народ нічого так і не второпав. За винятком Василя Байцима. Питання ж не у тому, де і хто вчить оці "ази", аспірантура то, курсова чи просто наукова, скільки років національні канали використувують ці технологі і таке інше... Питання в тому, що ми - то як ми, а от молодше покоління років на десять - уже морально скалічене... І завдяки цим технологіям, і багато яким іншим, про які в підручниках - ні слова... Ото Марино та Ірино, побачите, що виросте із ваших дітей!!!!!!!!! А може й не побачите, бо ви вже сліпі і заздрісні... Але постраждаєте від цього - це точно. Питання тільки часу. Крім цього, тут порушено ще одну проблему: скільки б ми не кричали про негативний вплив телебачення - нічого ж не змінюється. Бо таки правда: кому це вигідно? Вигідно - якраз навпаки: розбещення, жорстокість, нетерпимість, аморальність, зазомбованість... І нікуди заховати від цього свою дитину - хіба на хуторі жити...То неправда, Олексію, що рейтинг довіри до ЗМІ невисокий: він якраз найвищий порівняно з іншими технологіями. Та навіть якщо і не було б довіри: ввімкнутий телевізор впливає на підсвідомість, і по своїй дитині ти можеш це простежити... Тож критикувати можна будь-що, особливо, коли самому нічого сказати.
Ромко Показати IP 30 Жовтня 2008 15:32
Коли перша жінка-космонавт Терешкова після провального польоту повернулася на Землю, її шеф Корольов прийшов додому, ляснув дружину по дупі і сказав: "Запомни, деточка, космос - не для баб". Те саме стосується нинішньої журналістики. Вона лише почала спинатися на кривенькі куценькі ніжки, до слова, не такі стрункі і звабливі, як у вас. У сучасної журналістики ріжуться справжні зубки. А ви, як майбутня мама, вже начепили на неї слюнявчик і заткнули рота соскою (ліпше би цицьою). Ви називаєте популярні, цікаві і прибуткові газети "жовтими". Звісно, вони жовті. Бо немовлята, коли ситі і здорові, капостять у пелюшки. Раджу - виходьте заміж, народіть своїх діточок і навчайте їх якісній, цнотливій, естетичній журналістиці. А сьогоднішню "брудну, агресивну, замовну, сенсаційну і маніпуляційну" залиште нам. Змилуйтеся, не судіть нас, невігласів - дайте порадувати читачів сенсаціями і цікавинками, на кшталт "людина вкусмла собаку".
Оля для Ромка Показати IP 30 Жовтня 2008 18:33
Читати чи не читати "жовту", а точніше "прибуткову і популярну пресу" - вибір кожного і залежить він, насамперед, від інтелектуального розвитку людини. Ані я, ані мої друзі такої преси не читають. Якщо ви її не лише читаєте, а й працюєте задля створення такого "хорошого" продукту - це тільки на вашій совісті. У будь-якій професії ніхто ще певних моральних та етичних норм не відміняв. Щоправда, у кожної людини знову ж таки ці норми кардинально різняться.
Ромко Показати IP 6 Листопада 2008 11:29
От тобі, маєш! Знову "нравоучєнія". Олю, не судіть - і вас ніхто не осудить. Якщо так звана "жовта преса" має бодай одного читача - вона має право на існування. Позбавляйтеся юначого максималізму. Коли викладачі-теоретики, які круглі "зеро" в реальній журналістиці, навчають вас "жовте" називати "жовтим" - сумнівайтеся. Отоді навчитеся мислити, пітніти в пошуках істини, а не працювати за шаблонами.
Оля для Ромка Показати IP 6 Листопада 2008 21:13
На кожен товар - свій покупець. А розрізнити де "жовта" преса, а де ні - сама можу, бо прийщла в теорію не "круглим зеро".

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus