USD 39.85 40.28
  • USD 39.85 40.28
  • EUR 40.05 40.35
  • PLN 9.95 10.20
Протоієрей Віталій Собко: Коли бракує кількох голосів
3 березня обласна рада розглядала мою депутатську ініціативу проект звернення облради до Президента України щодо ліквідації Державного комітету України у справах національностей та релігій і Національної експертної комісії України з питань захисту суспільної моралі. На жаль, забракло двох голосів, щоб рішення було прийнято. Рідкісний випадок: документ підтримали присутні в залі представники всіх партій (навіть комуніст). Але голосів забракло через відсутність багатьох депутатів, у тому числі тих, хто, за моїми даними, точно висловився б «за».

Що ж, власне, я хотів домогтися, пропонуючи обласній раді звернутися до Президента. Як відомо, 9 грудня минулого року він видав Указ «Про оптимізацію системи центральних органів виконавчої влади», де між іншим ліквідовано Державний комітет України у справах національностей та релігій і зобов’язано Кабінет Міністрів України вирішити в установленому порядку питання щодо ліквідації Національної експертної комісії України з питань захисту суспільної моралі.

Ні в кого не викликає сумніву, що органи влади потребують оптимізації та вдосконалення. Проте в цьому процесі дуже важливо, щоб, як кажуть, виливаючи із ванночки брудну воду, не вихлюпнути її разом із дитям.

Проти ліквідації цих органів виступила Всеукраїнська Рада Церков. Нагадаю, що в Раду Церков входять Православні Церкви Київського Патріархату, Московського Патріархату й Автокефальна, Греко-Католицька, Римо-Католицька Церкви, протестантські та різні нехристиянські релігійні об’єднання.

Як депутат від ВО «Свобода» й заступник голови постійної комісії облради з питань духовності, релігій, освіти і науки, культури, засобів масової інформації я вважаю, що обласній раді потрібно було підтримати духовних лідерів країни й заявити (цитую з проекту звернення):

«1. Це рішення Президента є порушенням законів «Про свободу совісті та релігійні організації» (Стаття 30 передбачає існування окремого державного органу у справах релігій) та «Про захист суспільної моралі» (Статтями 8, 11–13, 15, 17–20, 22 встановлено статус і засади діяльності національної комісії як постійного позавідомчого державного експертного і контролюючого органу).

2. Скасування єдиного державного органу у справах релігій, розпорошення його функцій серед інших органів виконавчої влади в умовах нинішньої релігійної ситуації в Україні може призвести до конфліктів та порушення конституційно декларованої рівності релігійних організацій. Це стосується насамперед прояву конфесійних уподобань з боку державних чиновників на місцевому рівні, що призводить до порушень свободи совісті. Погіршаться відносини як між державою і релігійними організаціями, так і міжцерковні. Таке рішення матиме негативні наслідки не тільки для релігійної, а й соціальної ситуації в Україні, що пов’язано з небезпекою посилення тенденцій використання релігійного чинника політичними силами, а також реалізації регіональної, а не загальнодержавної політики в цій сфері.

3. Національну експертну комісію України з питань захисту суспільної моралі потрібно не ліквідовувати, вдосконалювати й посилювати її функції, адже переважна більшість громадян прагне безпечного інформаційного простору. Питання захисту суспільної моралі має вирішуватись на державному рівні як у багатьох розвинених країнах. Пропаганда ворожнечі, жорстокості та насильства, засилля розпусти викликає справедливе занепокоєння батьків за долю дітей, їхнє духовне та фізичне здоров’я. Тим більше, що в останні часи інститут сім’ї піддається нищівній атаці, коли за допомогою засобів медіа-простору та навіть інструментів міжнародного впливу нашим людям нав’язують як норму життя неприродні одностатеві стосунки чи аморальний безвідповідальний стиль життя. Тож в інтересах здорового розвитку дітей та молоді, а також суспільства в цілому, ми не можемо допустити падіння суспільної моралі до критичної межі. Держава не має права стояти осторонь у цій важливій справі, бо пасивність держави у сфері захисту суспільної моралі рівнозначна її сприянню моральній деградації, адже тільки держава має засоби правового впливу».

Отак обласна рада мала шанс підтримати Всеукраїнську Раду Церков і релігійних організацій, вимагаючи переглянути пункти Указу щодо ліквідації цих державних органів. Але не скористалася ним.
      Блоги є видом матеріалу, який відображає винятково точку зору автора. Вона не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, про яку йдеться.
      Точка зору редакції Інформаційного агентства Волинські Новини може не збігатися з точкою зору автора. Редакція не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує роль носія.
Під час парламентських слухань «Про стан суспільної моралі в Україні», що відбулись у стінах Верховної Ради України 9 листопада, Волинську…
Пропозиція відкрити блог на новому волинському веб-ресурсі застала мене дещо зненацька. Раніше вирішив, що не витрачатиму часу на таке. Але…
Добре було б, якби священнослужителі УПЦ МП прочитали коментар керівника Синодального відділу РПЦ з взаємодії зі збройними силами і правоохоронними органами протоієрея…
Коментарів: 9
Марія Показати IP 4 Березня 2011 07:57
Батюшко, ну ви ж не політик... вам-то має бути зрозуміло, що ініціюючи подібні заяви Гузь, Вітів і їм подібні просто сподіваються набрати собі політичниних балів, як, як вони думають, конвертуються їм і їх політичній силі на виборах голосами виборців. Не більше не менше... Бо розумна людина не може всерйоз сподіватися, що Януковича і його банду хоч якимось боком обходить якась заява чи якесь звернення якоїсь там обласної ради якоїсь там Волині...
Іван до Марія Показати IP 4 Березня 2011 12:54
Маріє, а що ви пропонуєте? сидіти і мовчати? Правильно треба звертатись, вимагати, протестувати, тоді може щось і добємось. найпростіше опустити руки і нічого не робити
Иуда Показати IP 4 Березня 2011 10:58
Попик, ты тут не протоиерей, а депутат - "член" фракции "Свобода". Посему, исходя из принципа: Богу-Божье, а кесарю - кесарево; не мешай праведное с грешным. Ибо тебе до истинной святости, как нам до коммунизма.
Суворов один Показати IP 4 Березня 2011 17:24
Во насобирал на себя чинов.И раскольник веры православной и "член" фракции "Свобода" и демонократ-депутат и "крестный папа" у них мясокомбинатор Кравчук,который и забацал эту фирму "киевский патриархат".И другой папаня Миша Денисенко,ряженный в командора и"святые" у них богохульники мазепы,шевченки и бандеры с мракобесами из упа.А отец их -дьявол.Многострадальная наша земля,чего здесь только не развелось.
ДЯК Показати IP 5 Березня 2011 17:59
Це не СВОБОДА, а зборище нечестивих на чолі з попом і хворим на всю голову вітівом.
Православний Показати IP 6 Березня 2011 11:19
Руському Іуді. Справжній Іуда так би не сказав - так може сказати лише москальський неук, який, очевидно, не знає, що Іуда повісився на осиці. З іншої сторони, священник - це посередник між Богом і людьми, ото ж, чи варто так обзивати? Знаю цього священника як високоерудовану (на рідкість) людину. А Ричук, наскільки мені відомо, не руський Іуда, а православний українець? Можна й не ставити такі коментарі і таких авторів, яких давно пора злити в унітаз?
Sushovan Показати IP 1 Квітня 2015 20:16
TYVM you've solved all my prmlebos
Neidinha Показати IP 3 Квітня 2015 07:40
I am forever indebted to you for this inftamroion.
Shafaq Показати IP 5 Квітня 2015 15:34
This has made my day. I wish all poitnsgs were this good.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus