USD 39.00 39.35
  • USD 39.00 39.35
  • EUR 39.20 39.50
  • PLN 9.71 9.93
Психолог Ольга Созонік: Кожен має право помилятися. Як підтримати дитину в період екзаменів?
Хороші оцінки дають можливість вступити у вищий навчальний заклад, але не гарантують щасливого майбутнього дитини. Ба, трапляється, що відмінники ідеально знають навчальний матеріал, але на практиці не можуть скористатися своїми знаннями.

У період екзаменів не забувайте говорити дитині про те, що головне – якісні знання і розуміння навчального матеріалу, а вже потім - хороша оцінка.

У такий спосіб ви даєте зрозуміти, що дитина має право на помилку. Це знижує рівень її стресу і страху перед екзаменом.

Ви маєте сказати їй, що «не залежно від твоїх досягнень, ти – моя улюблена дитина. Для тебе завжди є місце у моєму серці, домі. Я вірю у тебе і знаю, що ти зможеш себе реалізувати у будь-якому випадку. Я поруч і підтримаю тебе у будь-якому випадку». Тут важливо дати зрозуміти, що дитина не втрачає вашу любов, якщо отримує погану оцінку.

Поки учень готується до екзамену, можна запропонувати зробит «шпаргалки», які вона ніколи не використає. Запропонуйте писати навчальний матеріал у вигляді символів, малюнків, схем. Такі візуальні способи запису інформації створять асоціації, а це допоможе пригадати навчальний матеріал вже без зайвих записів.

Потрібно навчити дитину управляти своїм страхом під час екзамену. Розкажіть, що коли страшно, потрібно зосередити увагу на своєму диханні. При цьому зробити кілька повільних видихів і вдохів, це допоможе зняти напругу із тіла.

Якщо це можливо, дайте їй з собою пляшку води. Можна завчасно приготувати «талісман удачі», поглянувши на який, дитина відчуватиме захист і пригадає, що у неї вірять. Якщо це дозволено, можна запропонувати дитині оточити себе речами, які викликають радість і створюють затишок. Улюблений блокнот, ручка, фотографія стануть в нагоді, коли організм переповнений гормонами стресу.

Важливо побути з дитиною разом, коли вона вже здала екзамен. Висловити словами внутрішні переживання, сходити на морозиво чи з’їсти шоколадку. Іноді стрес вона може виражати у формі злості, агресії або надмірної радості. Батькам необхідно виявити мудрість у прийнятті цих емоцій.

Не забувайте контролювати і власні емоції – вони також передаються вашій дитині. Незалежно від оцінок ви завжди знайдете спосіб забезпечити їй належну освіту. На цьому етапі пам’ятайте, пріоритет – це здоров’я і щастя вашого чада.
      Блоги є видом матеріалу, який відображає винятково точку зору автора. Вона не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, про яку йдеться.
      Точка зору редакції Інформаційного агентства Волинські Новини може не збігатися з точкою зору автора. Редакція не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує роль носія.
Багатьом українським школярам виконувати домашнє завдання допомагає вся родина. За зошити беруться мама, тато й навіть дідусі та бабусі. Коли…
По добрій традиції у першу неділю лютого відбулась зустріч однокласників. Минуло десять років після останнього дзвоника
Головна функція нашого мозку – думати і аналізувати. У час кризи – якою б вона не була, чи то фінансовою,…
Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus