USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.71 9.93
Василь Слапчук: Чи ліпше поганий мир, ніж хороша війна?
Я дуже довго писав «Книгу забуття». Настільки довго, що розпочинав з одним настроєм, наміром, а закінчив зовсім з іншим. І взагалі час дуже швидко міняється. Коли я презентував книгу, ми мали проблематичну внутрішню ситуацію – протистояння, Майдан, країна була на межі громадянської війни. А тепер ми маємо зовнішнього агресора. Частину нашої країни вже окупували. Не можна сказати, що я це виважено сприймаю. Мене це дратує, бо я не розумію, чому влада дозволила окупувати частину своєї країни. Коли я писав книгу, то намагався показати, наскільки війна – довготривала справа. Війна ніколи не вміщається у межах її формального тривання – початку і закінчення. Війна триває далі, бо живуть люди, які через це пройшли, зі своїми постресовими станами. Все відбивається на їхніх дружинах, матерях, дітях, вона передається – ця хвиля. Це ніби вибухова хвиля. От що таке вибух? Це просто повітря, ніщо. Тебе бере якась сила, кудись викидає. Коли ми підірвалися я ще встиг подумати про якусь дію, але ця сила просто взяла мене і пожбурила... І так само війна, вона впливає на нас здалеку. Епіцентр її може бути десь далеко, а вона доноситься, докочується до нас...
Всі, з ким я зараз спілкуюся, знаходяться у дуже напруженому стані. Ніби, все спокійно. Здали територію, війни не почали, пострілів немає. Але для мене це принизливо. Коли я писав книжку, я говорив про те, що треба не допустити війни. Але є якісь моменти: не можна так здавати своїх, здавати території.
Росія хоче війни, ми мали б дати їй цю війну. Ми живемо в світі, у якому кожна країна може кинути нам виклик. Для чого ми тримаємо армію? Кому вона зможе протистояти? Чекаємо, що Люксембург на нас нападе? Проти нас в Афганістані, коли Радянський Союз розпочав війну, розпочинали воювали люди з якимось столітніми гвинтівками. І вони цю війну виграли. Не можна здаватись, здавати людей: я не розумію, як могли залишити військових без права чинити опір. Писав про це в своїх блогах. Набридає писати якийсь негатив. Я розумію, з одного боку, ми, можливо, б запустили якийсь механізм, давши початок повноцінній війні – пролилася б перша кров, з іншого, якби ми чинили опір, війна не отримала б розвитку, захлинувшись у зародку.
Не можна жити, коли відбуваються безчинства. Виходить, хай що хочуть з нами роблять, аби тільки мир. Є навіть приказка: «Ліпше поганий мир, ніж хороша війна». Я би так не сказав. Нас ніколи не будуть поважати, якщо ми будемо так поводитися. Мені як чоловікові, як людині, якій самій довелося воювати, це здається принизливим. Я не уявляю, яка би країна ще так дозволила з собою чинити. Можливо, з допомогою світу, ситуація зміниться. Але треба розуміти: Майдан – це хороший зразок того, як українці можуть бути дружними, можуть бути єдиними і заступатися один за одного. Треба розуміти, що ніхто за нас нічого не зробить, поки ми не зробимо цього самі. Так само і тут: ми повинні спочатку захищати самі себе, а тоді вже шукати підтримки. А коли ми зараз просимо допомоги у світу, то це виглядає, ніби маленька дитина кличе старшого брата, щоб прийшов, розібрався.
Щодо тих митців, які в Росії виступили в підтримку політики Путіна, я не знаю, які в них були мотиви. І не розумію, хто це щиро може підтримувати. Митець має завжди якийсь вибір не тільки в полі творчому, а й у соціальному.
Я кажу, що для мене ця ситуація принизлива, що я за те, щоб дати відсіч, але сам не можу піти на війну, тому це мене стримує від більш різких висловлювань.
      Блоги є видом матеріалу, який відображає винятково точку зору автора. Вона не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, про яку йдеться.
      Точка зору редакції Інформаційного агентства Волинські Новини може не збігатися з точкою зору автора. Редакція не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує роль носія.
Припустимо, що я встав зранку й одразу ж замислився над місцем літератури в сучасному світі. Із самої постановки питання напрошується…
Коментарів: 2
Пану Василю Показати IP 17 Березня 2014 17:48
Пане Василю, підтримую на 100 %. Тільки от схоже на те, що всю Україну можуть злити, як злили Крим...
ірина Показати IP 17 Березня 2014 20:51
"НАС ГОТУВАЛИ ДО ВІЙНИ Радянська традиція культивувати війну цілком вкладалася у мілітаристську концепцію імперії. Нас готували до війни - піонерська гра "Зірниця" із поки що дерев'яними саморобними автоматами, у дев'ятих-десятих класах уроки військової справи, де вчилися із зав'язаними очима розбирати уже справжній автомат Калашникова, стрільби із дрібнокаліберки... Декому з нас усе це пригодилося". Те ж покоління.. Такі ж думки... Що робити? Коли я кажу своїм знайомим, що в нас немає чіткого плану дій, немає одного штабу, немає засобів супротиву і навіть, немає поняття - куди тікати (бомбосховища), немає системи оповіщення(брехунці, радіо)...Що інтернет, до речі, може зникнути, світло - теж - 100%....мені кажуть: що ти біжиш попереду потягу, усе ще буде, якось..десь...головне - портфелі поділити!!! Жах! Нам потрібна людина, що має позаду багатющий досвід роботи з людьми, а також вміє чітко і ясно розподіляти обовязки серед своїх колег в умовах супротиву! Тепер керівництво кожного населеного пункту повинно проводити ЩОДЕННІ наради! А оскільки ми - на подвійному кордоні - то й 2-чі на день! Весна, люди! Посівна! На околицях спокійно садять, сіють, ніхто нічого не знає, не цікавиться. Це в місті - більш-менш, а по селах - ніхто/нічого!!! А ще школи... Там повинна бути найголовніша роз"яснююча робота! Люди повинні бути дуже спостережливі. До нас прибуває чимало біженців. Люди різні. Одні шукають квартири, щоб перебути, інші, під цим виглядом займатимуться грабежем, мародерством..Це життя, що поробиш. Я таке вже пройшла, набачилася, наплакалася... І знову ж таки Куди телефонувати? Телефони повинні бути на банерах, авто, в рекламі інтернет-видань, а не просто у знайомих журналістів! Ви готові до цього?

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus