USD 39.80 40.10
  • USD 39.80 40.10
  • EUR 39.85 40.20
  • PLN 9.85 10.10
Віктор Яручик: День Перемоги чи День скорботи?

Вкотре, коли наближається 9 травня, згадую свого вже давно покійного дідуся Іларіона. Він закінчив всього чотири класи польської школи, однак міг багато чого повчити багатьох людей із вищими освітами. За своє життя він пережив достатньо горя, однак ніколи не опускав руки, які в нього були дійсно золотими. Був ковалем, муляром, музикантом, чудовим сім’янином, а ще – патріотом своєї землі і народу. У роки Другої світової до приходу радянських військ вірою і правдою служив зв’язковим в УПА, борючись із загарбниками як міг. Коли ж фашисти почали відступати, наближалися визвольні війська, то брат дідуся порадив не воювати по лісах, а вступити до Червоної армії, щоб не постраждали батьки. Тож встиг повоювати і за радянську армію. Червоні командири постійно ставили «западніков» на передову. Але вижив, за що завжди дякував Богові.
 
Коли наближалося святкування дня Перемоги, то дідусь ніколи не радів у цей день. Не любив розповідати про війну, лише зі сльозами на очах згадував загиблих. Я, будучи ще зовсім малим, дуже обурювався. Я ж був вихованцем радянського педагогічного «ширпотребу» і був глибоко переконаний, що Країна Рад найсильніша і про це неодмінно слід кричати на травневих парадах. Нехай бояться америки й німеччини!
Дідусь сумно посміхався і казав: «Яке ж це свято? Це День скорботи за тими, хто не вижив. А в свята люди мають веселитися».
      Блоги є видом матеріалу, який відображає винятково точку зору автора. Вона не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, про яку йдеться.
      Точка зору редакції Інформаційного агентства Волинські Новини може не збігатися з точкою зору автора. Редакція не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує роль носія.
Бувальщина   В одному з поліських сіл померла одинока жінка. На похорон приїхали далекі родичі із Луцька та Рівного, поховали…
З кожним роком технологічний прогрес та глобалізація змінюють весь світ і нас разом із вами. Здавалося б, нам набагато легше…
20 травня увечері хіба що лінивий не дивився футболу. Вперше за незалежної України наш клуб міг змагався за перемогу в…
Коментарів: 1
Роман Показати IP 11 Травня 2009 12:07
Скорботи. Зрештою, у моїй родині до цього "свята" завжди було прохолодне ставлення. "Дєнь Пабєди" став ще одним днем поразки для визвольного руху на Україні. Проте, у нашій демократичній країні кожен має право вирішувати вагу цього свята для себе, для когось це й справді була перемога...

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus