USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.73 40.00
  • PLN 9.76 9.92
Володимир Бондар: Криза комунальних підприємств Луцька – криза управління

Cтрайк працівників Луцького підприємства електротранспорту став першим серйозним, але, ймовірно, не останнім індикатором глибокої системної кризи в комунальних підприємствах міста Луцька.
Громада міста є ВЛАСНИКОМ комунальних підприємств. Але ми часто про це забуваємо. А міський голова, виконавчий комітет та міська рада лише здійснюють управління цим майном. Адже, згідно ст.10 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» - «...міські ради представляють відповідні громади та здійснюють від їх імені та в їх інтересах функції та повноваження місцевого самоврядування. Стаття 17 цього ж Закону каже, що «відносини органів місцевого самоврядування з підприємствами та організаціями, що перебувають в комунальній власності відповідних громад будуються на засадах їх підпорядкованості, підзвітності та підконтрольності органам місцевого самоврядування.» Стаття 42 вказаного Закону регламентує повноваження міського голови, серед яких «забезпечує в межах наданих законом повноважень...на відповідній території...додержання Конституції та Законів України...». В іншій частині цієї статті читаємо – призначає на посади та звільняє з посад керівників ...підприємств, установ та організацій, що належать до комунальної власності...». До відання виконавчих органів рад, роботою який і керує міський голова разом з радою, згідно ст.27 належить «забезпечення збалансованого економічного соціального розвитку відповідної території, ефективного використання природних, трудових і фінансових ресурсів.»
Чим же відрізняються підприємства комунальної власності від підприємств інших форм власності? Основною метою діяльності всіх підприємств є отримання прибутку шляхом виробництва та збуту товарів і послуг. Для комунальних підприємств, в ідеалі, ця мета теж актуальна, адже частка податку на прибуток комунальних підприємств потрапляє до міського бюджету. Якщо ж комунальні підприємства не є прибутковими, або звільняються від сплати частки прибутку, як це практикується місцевими радами, в тому числі Луцькою міською, у них залишається лише одна мета – надання послуг, що мають соціальний компонент і не можуть бути надані підприємствами інших форм власності. Це важливо!
 
Тепер скажіть, будь ласка, яку соціальну функцію виконують маршрутні таксі придбані за кошти бюджету, до того ж у лізинг? Вони надають більше прав для проїзду пільгових категорій, ніж приватники? Ні! Вони працюють на невигідних, але потрібних маршрутах? За невеликими винятками - НІ! За первинною ідеєю, вони мали б приносити прибуток і перекривати збитки від роботи електротранспорту, але, скажіть, будь ласка, чи конкурентоздатне комунальне підприємство в порівнянні з підприємцем, що знаходиться на єдиному податку? Теж, однозначно – НІ! То, звідки, цікаво, з точки зору авторів «лізингової схеми» мали братися прибутки?
Чи ефективно було використано кошти міського бюджету, трудові ресурси комунального підприємства в реалізації цього проекту? Як бачимо – ні! Чи забезпечив міський голова дотримання законодавства, насамперед про працю та соціальний захист, місяцями спостерігаючи за зростанням заборгованості на підприємстві? НІ! Чи забезпечено було тривалий час право на проїзд пільгових категорій, зрештою право просто отримати послугу проїзду під час страйку? Відповідь та сама!
 Тепер ми чуємо про винних у цій ситуації – державу, що невчасно перераховує субвенції, працівників, що, бачите, не дотримались законної процедури страйку, так, ніби той відчай, до якого їх довели тривалою невиплатою зарплати, ще давав можливість витримувати якусь процедуру.  Підприємство електротранспорту завершило 9 місяців поточного року зі збитком у 7,5 мільйонів гривень. Скажіть, ці збитки формувалися за один день? Чи за місяць? Чи не було зрозуміло на початку року, що через кризу впаде обсяг перевезень, а, відповідно – надходження. Чи незрозуміло було, що діятиме та сама, дійсно почасти несправедлива і неефективна система перерахунку державних компенсацій? Було! Якщо тарифи на перевезення були збиткові, то хто заважав планово і поступово їх оптимізувати? Не шоково, як було зроблено тепер, а розумно, щоб люди могли спланувати свої витрати, щоб цей захід не руйнував родинні бюджети. А що було зроблено з цього приводу міською владою? Читаємо розділ «Транспорт» Програми соціально-економічного розвитку міста на 2008 рік. Серед цілей і пріоритетів «розвиток пасажирського електротранспорту, розвиток міського комунального автотранспорту на базі вказаного підприємства, а перед тим в Програмі вже констатується, що за 2007-ий, некризовий рік обсяг перевезень електротранспортом зменшився майже на третину в порівнянні з минулим роком. Читаємо Програму соціально-економічного розвитку на 2009-ий рік. Те саме: «продовження розвитку комунального електротранспорту на базі Луцького підприємства електротранспорту, оновлення парку тролейбусів...» Тільки «розвиток комунального автотранспорту» вже вилучено. А де рішення про оптимізацію структури підприємства, про врахування кризових явищ тощо. Ні слова! 
Схожа ситуація в багатьох інших комунальних підприємствах. Тому ми говоримо сьогодні про системну кризу. Насамперед – кризу управління. НЕЕФЕКТИВНЕ управління майном громади. Візьмемо для прикладу новостворене підприємство «Автопарксервіс», якому в свій час пропонували віддати в обслуговування ринки. Воно теж потрапило в списки боржників із заробітної плати. Скажіть мені, як може виникнути заборгованість у підприємства, що не має практично жодних затрат? Лише збирає кошти на переважно діючих до того стоянках. Тут теж проблема державних субвенцій чи інших зовнішніх факторів? А ефективно на Ваш погляд не оплачувати так званим ЖЕКам (власне ЖКП) послуг з прибирання міста, натомість оплачувати неякісні, як на мене, послуги сумнівної приватної компанії. Інша проблема в цій сфері – тендер на прибирання виграє комунальне підприємство «Луцькспецкомунтранс», а послуги, знов таки надає приватна компанія. Зауважу, бюджет послуги на цей рік становить не мало, не багато – майже 7,5 мільйонів гривень. А, якщо пригадуєте, для цього підприємства теж за кошти бюджету і теж в лізинг купувалась техніка (понад 3,5 млн.грн.). Для чого ж було витрачати кошти громади, щоб згодом замовляти послугу в приватних структур, причому за прихованою схемою, як полюбляє говорити міський голова - «непрямим шляхом».
Подібна ситуація в житлово-комунальних підприємствах, чи так званих ЖЕКах. Станом на 1 вересня 7 комунальних підприємств цієї галузі та приватне ТзОВ «МЖК» входили до списку боржників із зарплати. (загальна сума на 1.09.09 – понад 2 млн.грн.) Ці підприємства також мають заборгованість із податкових, пенсійних, соціальних платежів, боргують підрядникам за виконані роботи. Зауважу – рівень виконання видаткової частини міського бюджету за 9 місяців поточного року в галузі житлово-комунального господарства становить трохи більше 63%, в той час, коли видатки на органи управління здійснені на 88,5%, засоби масової інформації профінансовано на 72,9%, культура – майже на 93%, фізична культура та спорт – більше ніж на 80%. Ось так розставляє пріоритети  міська влада. Нічого не заперечую проти спорту чи культури, але, всі розуміють, коли сотні чи й тисячі людей місяцями не отримують зарплатню – їм далеко не до спортивного азарту чи втіхи від мистецьких шедеврів.
Ми чуємо з вуст міських керівників, що проблеми житлово-комунального господарства – це заборгованість населення за послуги ЖКП та неокупні тарифи. Але ж заборгованість населення – явище постійне. Воно має два аспекти – об’єктивну нездатність оплачувати послуги – меншою мірою і, в більшості – небажання їх сплачувати, а це вже робота для юридичних підрозділів тих же ЖКП та й виконкому з міськрадою. Тарифи – інструмент, який так само залежний винятково від волі та рішень місцевої влади. Якщо не намагатись бути добренькими і не бавитись у популізм, то вже давно тарифи мали бути приведені у відповідність до затрат, але в законний спосіб, логічно і поступово, а не так, щоб викликати тотальний спротив громадян і вмотивовані претензії контролюючих структур.
І останнє, повернемось до бюджету міста, адже це основний інструмент впливу на ситуацію. Видатки на комунальне господарство у 2008-му році становили понад 50 мільйонів гривень, у 2009-му – менше 10-ти мільйонів, видатки на органи управління: у 2008-му – 25 мільйонів, у 2009-му – більше 23 мільйонів. Теж до питання про пріоритети. Як не з’являться борги, якщо фінансування галузі зменшено у 5 разів, а фінансування органів управління менше, ніж на 10-%...
Як загальний висновок, можна сказати, що критична ситуація на комунальних підприємствах викликана не лише і не стільки зовнішніми факторами, як системною кризою управління, хибними пріоритетами, відсутністю прогнозування та планування, зрештою – нехтуванням законодавчими вимогами до ефективного та належного управлінням майном та ресурсами територіальної громади
 
      Блоги є видом матеріалу, який відображає винятково точку зору автора. Вона не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, про яку йдеться.
      Точка зору редакції Інформаційного агентства Волинські Новини може не збігатися з точкою зору автора. Редакція не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує роль носія.
На сьогодні в діяльності політиків відсутня об’єднуюча фундаментальна складова, яка б приводила українську політику до спільного знаменника, який називається національним…
Подивився позавчора чергове телезвернення Юлії Володимирівни Тимошенко і не міг втриматись від обурення. Це ж скільки має бути в людині…
Тільки так можна зреагувати на реакцію КМУ на останні події, пов’язані зі спалахом захворювання на грип в Україні : -        …
Коментарів: 26
Аналітик Показати IP 16 Листопада 2009 17:16
Уявляю, як Налькович пріє над паперами і цифрами де-небудь в куточку "Камелота". Василь Андрійович йому, - Налькавіч! Завязывай! На ахота пара їхати! А той йому, - Вась, не можу! Бач до чого Шиба місто довів...
Тетянка Показати IP 16 Листопада 2009 17:46
Не бережешь ты себя, Владимир Налькович, об Украине думаешь. Отдохнуть тебе надо.))))
ВВ Показати IP 16 Листопада 2009 17:54
шось на кшатл: ЗАПИТАЙ У ЮЩЕНКА, КОЛИ ЗВІТУВАТИМЕ ПЕРЕД НАРОДОМ! чи ЗАПИТАЙ У ЛИТВИНА, ЩО УКРАЇНІ ПОТРІБНО ШЕ КРІМ НЬОГО! блін, одні підстрікання і базікання. Мером має бути господар, а не політик чи історик. Хіба це не зрозуміло. Ну давайте всім Луцьком підемо на мера! Вимог ніяких: маєш ВО, бабло, звязки, мінімум стиду і ноль совісті. Вже маємо Шибу - амбітнього чоловіка, проте без задатків господаря. І що лучани мають з його амбіцій?
хз Показати IP 16 Листопада 2009 20:38
проффесар))) цікаво чи його хто небудь читає
Мантіс Показати IP 17 Листопада 2009 09:43
Запитання штатним дописувачам: скільки ниньки коштує один пост? Був, здається 20-30 грн? А якщо по темі, то хоч і нуднувато, втім аргументовано. І, на жаль для лучан, - усе вищенаведене чистісінька правда.
seal Показати IP 17 Листопада 2009 10:06
Я так зрозумів, що у ЄЦ взагалі та у їх регіонального лідера зокрема головним передвиборчим месиджем є побільше негативу на всіх і вся. Цікаво, а які конкретні пропозиції щодо покращення життя вже сьогодні? А чи за губернаторства п.Бондаря проблем в області було менше? Ну що ж ми так? Інших критикуємо, а себе?!
Дядечко Показати IP 17 Листопада 2009 10:34
А на посаді губернатора Ви проблем в місті не помічали? "Прозріння" перед виборами?
Експерт Показати IP 17 Листопада 2009 10:46
До речі - за губернаторства Бондара проблем було дійсно менше, але й загальна ситуація була краща. І питаннями міста він займався і цікавився. Я не прихильник Нальковича, просто люблю об'єктивність.
Котік Показати IP 17 Листопада 2009 11:15
Мене Луцьк болить, - вчора Бондар казав, Вже у Ливтина тирить висловлювання
Real Показати IP 17 Листопада 2009 12:41
Запитання Мантісу : а скільки ниньки коштує захист "блогуючого"? Майбутня посада,чи хочеться сподобатись? :-)))
Мантіс Показати IP 17 Листопада 2009 14:37
Відповідь Realу: А що, образив цифрою 20-30 грн? Менше платять? І по суті-2. Патрон частини присутніх тут блогерів Б.П. Шиба дійсно згидив у місті усе. Від комунальних підприємств і до послідньої котельні. Так що, у цьому пункті Бондар пише правду:)
sabaka Показати IP 17 Листопада 2009 16:36
скажіть, пажалуста, а лізинг - від слова лизати?
do Sabaky Показати IP 17 Листопада 2009 16:47
ви попутали матеріал для коментування, хотіли прокоментувати звільненя Гурманської?
сабака Показати IP 17 Листопада 2009 18:18
!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! сенкс (мудакі-каментатори, не викідати букви "ки" і "си")
MassimoUA Показати IP 18 Листопада 2009 12:37
Цікавий кандидат, написав пост, який ніхто не читає, а коментують то як...
так Показати IP 18 Листопада 2009 12:52
Автор - Стемковський, який сховався за прізвищем Бондар?
Хм Показати IP 18 Листопада 2009 13:08
Написана - правда, але, що далі? Що ж тут прокоментуєш...Та й шибівцям київські PR-технологи сказали не реагувати на Бондаря.
господар Показати IP 18 Листопада 2009 16:46
Прочитав всю статтю. Всі аргументи притягнуті за вуха. Виявляється Шиба винен у тому, що вчасно не підвищив тарифи на проїзд і за житло. Брєд. І жодної пропозиції з оптимізації роботи КП.Жодної. Гріш ціна такій статті
Приїхали Показати IP 19 Листопада 2009 12:53
А ким був нинішній міський голова перед тим як стати мером? А ким став попередній міський голова після того як не став мером? Кадры решают усё, товарищ Бондар.
htos` господарю Показати IP 19 Листопада 2009 13:57
А Бондар нині має право сутоо показувати що не так, будуть вибори, буде програма, тоді із нього спитаємо. інша річ, що Шибі направду нічим крити
ДЕПУТАТ Показати IP 19 Листопада 2009 21:23
ВКАЗУЄ БОНДАР ПРАВИЛЬНО , ЦЕ ПРАВДА.ХОЧА ПРАВДУ ШИБАНУТИЙ НЕ ПЕРЕНОСИТЬ,БО В ЙОГО МАРЕННЯХ-ВІН НАПОЛЕОН.І ХТО ДОПОМІГ ЙОМУ ВИЙТИ В МЕРИ ? БОНДАР!ШВИДШЕ ТАКОМУ ГОРЕ-РЕФОРМАТОРУ У ВІДСТАВКУ,БО ВЕСЬ ЛУЦЬК ЗДАРУЄ РІВНЕНСЬКИМ ЗА ЗАКРИТТЯ КРИМІНАЛЬНОЇ СПРАВИ...
Простий Показати IP 20 Листопада 2009 19:00
А хіба Налькович у Луцьку живе?
Лучик Показати IP 8 Грудня 2009 19:20
Розумний!!!! А чим ти думав.коли керував?
Vilu Показати IP 1 Квітня 2015 20:15
The paragon of unrnsdtandieg these issues is right here!
Pereteli Показати IP 3 Квітня 2015 07:41
This inrctduoes a pleasingly rational point of view.
Pereteli Показати IP 3 Квітня 2015 07:41
This inrctduoes a pleasingly rational point of view.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus