USD 39.60 40.00
  • USD 39.60 40.00
  • EUR 39.70 39.95
  • PLN 9.70 9.90
Володимир Бондар: Перед межею байдужості у чорно-білому світі
Події 5 серпня в Печерському суді Києва розділили Україну. Після арешту Юлії Тимошенко по один бік опинилася влада з її незрозумілим бажанням будь-що домогтися поставленого результату, по інший – не просто політики, не просто народ – елементарний здоровий глузд.
Цими діями влада зруйнувала довіру не тільки до конкретного суду, а й до судової системи загалом. Стало очевидно, що одна гілка влади є підконтрольною іншій, а це характеризує Україну як авторитарну державу.
Як написав Мустафа Найєм у своєму блозі на «Українській правді» після арешту Юлії Тимошенко, «їхня війна перетворилася на війну кожного». Світ перестав бути різнокольоровим, він став чорно-білим, у ньому зникли напівтони. І тепер кожен повинен визначитися, який колір йому обрати.
Нас знову змушують зайняти одну з двох світоглядних позицій. Ми вже робили це і 1 грудня 1991 року, і під час Помаранчевої революції. А сьогодні не маємо іншого вибору, як бути на боці здорового глузду.
Взяття під варту Тимошенко зайвий раз підтверджує: нинішня влада не усвідомлює, що найвищою суспільною цінністю, яку, відповідно до Конституції України, вона (влада в особі Президента) повинна боронити та гарантувати, є громадянські права людини. Це право висловлювати свою думку, право мати власну політичну позицію, право на захист у суді, презумпція невинності, врешті-решт, право на елементарну людську гідність. Позбавивши всього цього Тимошенко, Луценка, Діденка, влада одночасно позбавила цього кожного з нас. І водночас остаточно розвіяла сумніви щодо своєї «європейськості», «демократичності», «українськості». Таке враження, що принципи, які, здавалося б, укоренилися в нашому суспільстві, чужі чинній владі, бо як інакше сприйняти вислів МЗС України, адресований європейській громадськості: «Ми очікуємо, що майбутні відносини між Україною та ЄС є ширшими, ніж доля одного політика»? Виходить, доля однієї людини є ніщо, нею можна знехтувати, на неї можна не зважати. Тоді зрозумілим стає прагнення влади та її сателітів виправдати історичну роль Сталіна та часи сталінських репресій.
Знаю, мені закидатимуть, що свого часу виступав персонально проти Тимошенко. Сьогодні я від жодного свого виступу не відрікаюся, навіть більше – готовий підписатися під кожним словом, сказаним тоді. І напевне, вже ніколи не проголосую за Тимошенко, якщо їй буде якась розумна демократична альтернатива.
Але сьогодні я готовий зробити все, щоб і Юлія Тимошенко, і Юрій Луценко, й Ігор Діденко, і всі ті, хто опинився під пресом політичних переслідувань, могли брати участь у виборах. Вважаю, що це мій громадянський обов’язок. А вони як політики вже відповіли за все на минулих виборах.
Закликаю людей до небайдужості. Адже не можна бути байдужим у ситуації, коли важиться доля України.
Свої слова адресую не послідовним прихильникам чи противникам Тимошенко. Нехай їх почують передусім люди, які розуміють всю складність особи Тимошенко, які в роздумах, чи варто активно діяти в цій ситуації.
Варто! Заради утвердження громадянського суспільства в Україні, а не заради будь-яких персоналій.
Варто! Бо історія, як правило, не дає другого шансу, а перший, мені здається, ми ще не втратили.
Варто! Бо за нас ніхто не наведе лад у нашій державі.
Варто! Бо завтра така ситуація стане звичною у всіх сферах нашого життя і стосуватиметься кожного.
* * *
Десять років тому Юлія Тимошенко сказала, що задля перемоги Ющенка на виборах президента вона готова навіть білизну прати в його штабі. Сьогодні я особисто погоджуся на будь-яку роль, яку мені відведуть у порятунку України від диктатури.
Я закликаю всіх громадян об’єднуватися, щоб спільної боротися проти режиму.
Ми підійшли до межі, за якою не має бути байдужості. У такий переломний момент розвитку Української держави тільки активна позиція дозволить нам відстояти цінності, завойовані нашими попередниками.
      Блоги є видом матеріалу, який відображає винятково точку зору автора. Вона не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, про яку йдеться.
      Точка зору редакції Інформаційного агентства Волинські Новини може не збігатися з точкою зору автора. Редакція не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує роль носія.
На сьогодні в діяльності політиків відсутня об’єднуюча фундаментальна складова, яка б приводила українську політику до спільного знаменника, який називається національним…
    «Українське суспільство прагне сильної владної руки», - твердять в один голос усі політологи та публіцисти. Озброївшись цією тезою,…
Луцькому міському голові Шибі Б.П. Начальнику Луцького міськрайонного відділу ДАІ УМВС у Волинській області Віскунову Ю.М. Депутатський запит До мене,…
Коментарів: 15
Відьма Показати IP 10 Серпня 2011 17:36
Двічі в одну річку...
АРМАДА Показати IP 10 Серпня 2011 20:02
Підтримую Вас пане Володимере
Oleg1982 Показати IP 10 Серпня 2011 21:54
Арешт Тимошенкоє останнім дзвінком для України. ПОлітика Януковича і ПР показала за рік повернення до часів Кучми,а саме першої пятирічки його президентства. На цей час припадає період збагачення сучасних олігархів, а саме обкрадання держави. Це саме ми бачемо і сьогодні.Але різниця в тому, що в 90-і роки була так звана приватизація, коли за безцінь купували майно України,а сьогодні в держави все приватизовано, і красти приходиться з бюджету,тобто з грошей громадян України. Ті хто знають ці схеми,або мовчать, або говорять як Тимошенко.
Азеров Показати IP 10 Серпня 2011 22:10
Єдиний центр уже проти Януковича? Так Балога ще в уряді, його поки ще не поперли звідти. "Интересно девки пляшут!"
Вінстон Показати IP 11 Серпня 2011 07:33
Водичка...
так Показати IP 11 Серпня 2011 09:15
нехай скаже це своєму партійному вождю Балозі, демагог єцовський
Beautiful Days Показати IP 12 Серпня 2011 11:45
Знаю, мені закидатимуть, що свого часу виступав персонально проти Тимошенко. Сьогодні я від жодного свого виступу не відрікаюся, навіть більше – готовий підписатися під кожним словом, сказаним тоді. І напевне, вже ніколи не проголосую за Тимошенко, якщо їй буде якась розумна демократична альтернатива. Але сьогодні я готовий зробити все, щоб і Юлія Тимошенко, і Юрій Луценко, й Ігор Діденко, і всі ті, хто опинився під пресом політичних переслідувань, могли брати участь у виборах. Вважаю, що це мій громадянський обов’язок. А вони як політики вже відповіли за все на минулих виборах. Якби якби все це було правдою:)
лось Показати IP 12 Серпня 2011 15:48
почекає ще якихось заворушень, щоб ще пропіаритись
Бондарю Показати IP 12 Серпня 2011 22:14
Пане Володимире, якби Ви володіли знаннями права як більшість громадян в Україні, то не верзли б такий брєд. "Мудра поза" не є свідченням великого ума. Адвокат Юльки подав апеляцію на ухвалу суду, яка згідно з КПК не окаржується, і вішає дапшу бабуськам про енсправедливий суд. Така нолрам діє для усіх українців, то де була Юлька з Луценком, коли до них їхали родичі затриманих і просила з цього ж приводу за своїх синів , батьків, братів, яких Луценко невинно кинув за грати. Юра пам'ятник Шарапову будував, тепер Шарапов йому і друг, а не народ України.
Кривицькому Показати IP 12 Серпня 2011 22:18
Антоне Федоровичу, що ж ви комсомольця Бондаря обділили кріслом. Пристройте своїм радником, тобто Володимир Бондар - перший радник радника Луцького міського голови Антона Кривицького - прикольно!!! Буде Вам горшок подавати, памперси міняти.
Довірливий Показати IP 14 Серпня 2011 00:32
Володя, ти як та повія: то ти проти, то ти за, то ти з Ющенко, то з Пинжеником, то з Кривицьким, то з януковичем, то з Балогою, то з Клімчуком. Тепер ти з Юлею. Зупинись уже і не зраджуй тим хто тобі повірив
ПРОХОЖИЙ Показати IP 14 Серпня 2011 11:15
Надоело читать этот скул про Юлию Тимошенко . И если Пустовита интересно читать - про что бы он не написал , то остальную политинформацию наших политинформаторов тяжело дочитывать до середины . Почитайте лучше итервью с заслуженным человеком Степаном Хмарой : http://www.unn.com.ua/ru/interview/11-08-2011/440816/
Лучанин Показати IP 14 Серпня 2011 16:27
"Нас знову змушують зайняти одну з двох світоглядних позицій". Власне мене ніхто не змушує. А позицій є дійсно 2: виконувати законодавство і не виконувати. Тимошенко не хоче його виконувати, Ви, як бачу, вже теж. Є ще й позиція "виконувати, але вибірково" - ця позиція народу теж не стосується, тільки таких як Ви. Коли вже подібні Вам будуть 100% законослухняними?
Експерт-сексоанатомопатолог Показати IP 15 Серпня 2011 12:48
Володимиру Нальковичу, як натурі широкій, за порівняно короткий час вдалось виступати в фантастично різних іпостасях: крайній нігіліст (в наметі взимку 2002 року), напів-лояліст (перебування в ВР), бізнесмен-невдаха (голова Волинської ОДА), ніхто (фактично, по-сьогодні), між тим – шарахіст (від слова «шарахатись» в ЄЦ), знову шарахо-лояліст (від жахливих антипатій до Тимошенко його патрона Балоги - знову до лояльності і глибокого жалю до леді з блондинистою косою). За браком часу і відсутності особливого інтересу до персони Бондаря, зупинюсь лише на двох іпостасях: лояліста і шарахо-лояліста. Перша – не найпопулярніша в будь-яку епоху і при будь-якому режимі. Лоялісти дискредитують саму ідею державництва. Лояльні люди завжди носили негативний окрас, максимально наближений до ідіотизму. Прислужник-дурень небезпечніший за ворога. Друга – шарахання в крайнощі. Є запитання, на яке не треба відповідати: хто найбільше зробив для того, щоб Юлія Тимошенко не стала президентом України? Віктор Балога. Сьогодні Володимир Налькович витирає крокодилячі сльози з приводу арешту Тимошенко. Хороший текст, очевидно, складений не підписантом, але його небезпечно вкладати в вуста Володимира Нальковича. В цьому жалісливому есе думки запізнілі і йому не притаманні, тому й звучать фальшиво. Виглядає так, ніби монах став хореографом в балеті, або імпотент - дослідником "польового сексу". Бондар, не подумавши, сам себе спустив до низу ще на 2 щаблі.
ПРОХОЖИЙ Показати IP 15 Серпня 2011 16:43
Эксперту - браво !Я на месте некоторых блоггеров надолго бы задумался , прежде чем выложить словесную Анастасию Швыдку . Имея таких комментаторов. Иные откровениия некоторых блогеров и читаешь лишь для того , чтобы убедиться в комментах - нормальные люди в Луцке есть !!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus